Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Sper ca ceea ce voi spune in continuare nu va fi sanctionat fara discernamant cu sau fara cavaleri sustinatori!

Cred ca educatia copiilor rromi si ulterior a tinerilor rromi necesita o atentie si un efort ceva mai mare.
Este necesar sa existe implicare, motivatie, profesionalism ca sa scoti niste tinere vlastare crescute in saracie, lipsuri si obiceiuri nocive.
Este necesar ca sa conlucreze la un astfel de proiect sociologi, psihologi, etnografi si nu in ultimul rand reprezentanti onorabili ai etniei.
Cunosc ca si voi probabil, personalitati ale societatii romanesti care sunt de etnie rroma.Sunt oameni realizati profesional care nu se sfiesc sa-si recunoasca originea si sa se mandreasca cu ceea ce au realizat.

O mare problema cu care ne confruntam este mass-media romaneasca, care promoveaza non-valoarea umana si culturala.
Nocivitatea unor publicatii sau a unor canale tv nu fac decat sa incurajeze infractionalitatea nu numai in randul etniei rrome care se pare ca este mai vulnerabila, dar si un mod de viata urat, tare urat!

Din pacate dirijori bine instruiti adauga perfid unele stiri infractionale in care sunt vizati rromii sau dimpotriva acestia sunt prezentati ca fiind sfidatori fata de alti cetateni prin luxul afisat! Ce regie!

Acum sa nu fim naivi si sa credem ca patronul antenei care difuzeaza scursura aia de show cu "pacatosul.." si care dimineata ne anunta publicitar ca doreste sa ajute copiii dotati, este una si aceeasi persoana care are cele mai bune intentii pt. cetatenii Romaniei!

Incerc sa va explic din ce mocirla trebuie sa iesim noi toti cetatenii acestei tari.
Unii dintre noi suntem salvati de familia in care am crescut dar f. multi nu au aceasta sansa!
Ce facem pt. acestia?
Ce fac aia de dau cu oua si 300 de euro de caciula pt. acestia? Pardon, ca sa se lipseasca de acestia?

Asta e ideea. Ar trebui pus-la-punct un program in care sa colaboreze toti cei spusi de b.nica si cel mai important lucru: ar trebui ca acele 8-10clase obligatorii sa fie obligatorii. Si cand spun asta, nu ma astept sa fuga profesorul dupa tiganus si sa-l aduca cu japca la scoala, ci politia/jandarmii/politia locala etc sa faca asta. Si daca profesorul isi vede de treaba, ptr ca de multe ori discriminarea pleaca si de la profesori, poate fi un inceput bun. Sa nu ne asteptam ca asta sa se rezolve tac/pac, ci va dura o vreeemee. mentalitatea oamenilor sa schimba greu.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Mai oameni buni, in 1994 am fost in Suedia (la niste prietene fugite din RO in 1988. In Boras, un orasel unde stateau pe atunci, una dintre ele mi-a aratat o viluta destul de cocheta pe dinafara si mi-a explicat ca va fi demolata. La stupefactia mea neascunsa, mi-a replicat "aici au stat tigani, inauntru e dezastru, primaria a decis s-o demoleze ca e mai ieftin decat sa o repare ".

Daca nici suedezii n-au reusit sa-i educe (aparentele in societate le pastrau totusi, am trecut pe langa o tiganca pe strada si, daca nu mi se spunea ce este, habar nu aveam, era curata si fara "portul traditional" vizibil la noi), ma intreb ce sanse avem noi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:

Uite ca de data asta nu sunt de acord cu tine. N-am citit toate raspunsurile asa ca scuze daca ma repet.

Eu una n-am auzit de tigani sclavi. Ca daca e sa le gasesc o calitate este spiritul liber si nu stiu zau cine ar fi reusit sa-i lege de glie!

Alexandra Maria
14.12.2007

[/quote]

Tiganii au fost sclavi exact asa cum spune Ina. Foarte pe scurt, uite aici: "Sclavia in Tarile Romane". Spiritul lor liber nu are nimic de-a face cu ce le-a facut bunul si primitorul popor roman...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Raul trabuie taiat de la radacina, din familie. Familia, parintii sint cei care iti dau startul in viata. In UK daca parintii nu-si trimit copiii la scoala, sau ii trimit la cersit, sau ii neglijeaza, acesti copii sint luati in grija statului si astfel li se mai da o sansa sa devina oameni. Cind spun sa-i ia statul in grija, nu ma refer la orfelinate, ci la foster homes/parents. Dar asa ceva nu exista in Romania din pacate plus Romania nu are atitea bani sa ia in grija atitea copii (acesti foster parents sint platiti de stat), deci e un cerc vicios care cred ca se va rezolva numai cind Romania va fi la nivelul tarilor civilizate. Lucru care nu se va intimpla in my life time, din nefericire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Aha, deci ar trebui sa nu mai accept ca un pusti de 12-14 ani sa imi cumpere din piata un sac de 5 kg de nisip pentru pisici daca eu nu am timp sa ma duc sau sa o ajute pe soacra-mea sa isi care cumparaturile?

Alaltaieri am cumparat de la alti copilasi, rude cu astia doi, 2 kg de nuci pentru Daria. 6 lei/kg. Am facut bine, am facut rau? Copiii au spus ca din curtea lor au nucile, au nuc acolo. Ar fi trebuit sa ma gandesc mai intens ca poate sunt furate nucile?

Mergi la inceput

ladyJ, exagerezi. Da' rau.

Pustii astia se ofera ei. Ma asteapta - si nu numai pe mine - si ma intreaba "aveti nevoie de ajutor, tanti?"

E mai bine daca cersesc? Ca fac si asta. Ca scormonesc in gunoaie? Fac si asta.

Hm? Aud?

Vezi ca era pe forum o copila de 13 ani care oferea meditatii pentru a-si strange bani pentru a merge la un concert. A fost laudata si raslaudata.

Retine:

Copila, 13 ani, ofera meditatii pentru bani de concert. Bravo, e super!
Copil, 12-14 ani, se ofera sa imi cumpere din piata aflata la 5 minute de mers pe jos un sac de nisip de 5 kg. Cah, e naspa!

LOL, ma, nu mai vedem padurea de copaci.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Eu am intzeles ca Selene da exemplu de copii de romani care fac serviciile astea,nu de rromi!

Deci nu cred ca se "exploateaza"copilul de rrom,cum se insinueaza!

Personal rar am vazut ca rromii sa faca servicii romanilor contra cost!

dana

Sunt rromi, andacos, mai rasariti, as zice eu, niste copii cu bun-simt, care locuiesc in apropiere si se ofera sa ii ajute pe batranii din zona, ca e plin de pensionari, cu cumparaturile, adica sa ii ajute sa duca acasa cumparaturile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Laura,multzumesc de precizare!

Uite ca fiind un pasaj introdus in istorie dupa revolutzie,se pare ca nu-s la curent cu "sclavagismul"rromilor!

Dana

vasile porojan s-a studiat si inainte de revolutie, poate sa fi fost lectura suplimentara, dar eu ma fost mai stresata de scoala si am citit si lectura suplimentara, eu nu sunt din generatia de dupa revolutie, am totusi 40+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Literatura, daca nu istorie.
Mica Tiganiada, studiata de vreo 3 ori in scoala daca esti pe profil filo - tiganii robi.
Zodia Cancerului - iarasi mentionati peste tot tigani robi. si tot asa.

daca vrei sa vezi, vezi

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Ca sa raspund la intrebarea din titlu: vina este a rromilor, care desi au oportunitati sa se integreze intr-o tara, prefera sa faca peste tot aceleasi ilegalitati: furturi, spargeri, sa lase acceasi mizerie in urma lor. EI ar trebui sa VREA sa fie integrati!

Victoria, Mami Nadia si Daddy au invins Leucemia!

VICTORIA

NU, vina este exclusiv a celor care aplica legea in Romania, si a celor care dau legi in Romania. Din ce traiesc rromii? Din infractiuni, inselarea prostilor (operatiune numita pompos vrajitorie), din ajutoare sociale si alocatii ale copiilor. Ii exclud din analiza pe cei deja integrati ca de aia nu se plange nimeni.
Pai daca fura, dau in cap vand droguri etc ar trebui sa fie in puscarie. De ce nu sunt? Politia isi ia partea, uneori le este lene si sa se deplaseze sau sa ia o amarata de depozitie. In unele locuri au ajuns deja organizati in retele de genul mafiei si au pe statul de plata "autoritatile" (foamea de bani e mare).
Impotenta fiscului e o alta chestie care ii favorizeaza. Aici trebuie sa-mi tin actele fiscale cu anii ca nu cumva sa-mi faca vre-un audit si sa ma declare datornic la fisc, acasa e un "dolce far niente". Daca zice ca n-are de nici unele, il cred pe cuvant chiar daca s-a prezentat la fisc cu BMW-ul de ultima generatie. Au case, pardon palate pe mii de metrii patrati, care in curand se vor vedea din spatiu (fara autorizatie, fara explicatia provenientei banilor) dar al dracului fiscul ala orb nu-i vede.
Primarii de lau bani moca, ca sa le ia voturile in loc sa le ofere loc de munca la serviciul comunitar (ptiu cum Doamne Fereste! sa ia contractul de la gura firmei familiale).
Cu copii (adica radacina ideii de integrare a rromilor in comunitate), este de vina in primul rand asistenta sociala. Exemplu, familie cu multi copii in situatie precara nu trebuie lasata la voia sortii. Aocatiile nu ar trebui date decat daca parintii prezinta dovada ca copii sunt beneficiarii banilor respectivi (asa putini cum sunt, trebuiesc dati pe mancare, haine, rechizite NU BAUTURA SAU TUTUN). Ajutoare sociale la fel trebuie conditionate de prezentarea dovezii ca au incercat macar sa se angajeze, ca au facut un curs amarat care sa-i califice la ceva etc.
Ce se face? Nimic.

Au access la educatie, alocatii si ajutoare sociale, asistenta medicala, au reprezentare in parlament si ONG-uri care sa aiba grija sa nu fie discriminati. Problema e ca pot sa faca rost de bani fara riscuri si fara munca, e un mod de viata bun din punctul lor de vedere asa ca nu se straduie sa-l schimbe.

Mergi la inceput