Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Eu am intzeles ca Selene da exemplu de copii de romani care fac serviciile astea,nu de rromi!

Deci nu cred ca se "exploateaza"copilul de rrom,cum se insinueaza!

Personal rar am vazut ca rromii sa faca servicii romanilor contra cost!

dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

eu chiar nu vad nici o iesire din situatia asta si vina exista si se perpetueaza de ambele parti.

tiganii erau nomazi, ok, ACUM JUMATATE DE MILENIU. Dupa care i-am prins si i-am facut sclavi manastiresti si ulterior pe mosie. De prin 1200 pana in 1800. Mult mai mult decat au fost vreodata tinuti sclavi negrii in US. Nu avem vreodata dreptul sa spunem ca ei nu sunt ai nostri, ca sa se duca de unde au venit. tataie, dupa 600 de ani, nici nu mai conteaza de unde au venit.
apoi au urmat tentative de casapire care mai de care mai ingenioase. de la holocaustul romanesc, de care nu vorbeste mai nimeni, pana la discriminarea fatisa si din vremea lui Ceasca, discriminare care in mod hilar uneori le era favorabila; d ex avorturile erau ilegale, EXCEPTAND mamele tiganci, ca deh, puradeii nu dadeau bine in schema cu omul nou.

dupa jumatate de mileniu de tinut in coada societatii, de reprimat, ucis, umilit, refuzat acces la educatie superioara si la functii publice, nu prea putem sa ne minunam prea tare de ce nu ne iubesc si de ce nu-s toti academicieni asa, in ultimii 30j de ani.

eu cred ca le-am schimbat / mutilat modul colectiv de a gandi, cred ca acest sistem pagubos, parazitar de valori dupa care se ghideaza, e partial si vina noastra.

mi se pare si groaznic de jignitor acea falsa atitudine pro-tiganeasca in care se vorbeste despre cutarica tigan care ce harnic era el, facea potcoave si linguri. Cand, bre, in 2012? Are you sh%^ing me? In 2012 sa traiesti din facut linguri? Cand e ultima data cand v-ati luat unii dintre voi un set de potcoave hand-made?
Da, in mod traditional erau lingurari si fierari, asa cum in mod traditional eram si noi plugari. Va lasati careva de joburi la birou si va duceti la plug maine? Stie careva barim cum arata un plug?
N-avem nevoie de tigani fierari si comisionari. Avem nevoie de tigani functionari, de tigani educatori, de tigani avocati, de tigani medici, de tigani lacatusi mecanici, de tigani soferi de tigani ca mine, ca tine. De tigani platitori de taxe si protejati de contracte de munca.

Cat despre restul Europei, scuze dar nu putem sa ni-i tinem acasa cu japca, ca si cum ar fi copilul bubos ascuns in beci cand vine popa cu tamaia. Ce sa le facem, sa-i legam iar de glie? No thanks, i-am legat juma de mileniu si voila.

Din partea lor, nu stiu cum ar putea sa adere la un sistem de valori care pare pagubos pana si pentru noi. Nu sunt tiganca, nu am copil tigan, dar banuiesc ca voi avea ceva bataie de cap sa ii explic ca da, e mai onest sa stai un sfert de viata in scoli, sa muncesti, sa te chinui, si sa ajungi sa ai salariu mediu, locuinta cu chirie si masina in rate, decat sa sutesti niste telefoane sau sa invarti niste fier vechi si sa ai ditai palatul. Asta e. Doare, dar e vizibil, e in ochii tai nedreptatea.

Cu copiii trimisi la scoala. tata e profesor. Mi-a povestit d ex de un tiganus pe care l-a pregatit muma-sa cum a stiut ea mai frumos, cu camasuta rosie, cu palariuta, etc, si l-a dus la scoala. Din "boratura de cioara" nu l-au scos ceilalti copii. In clasa a 5a! A fugit plangand, n-a mai venit. S-a dus tata dupa el, ma-sa i-a zis sec "decat sa mi-l spurce altii mai bine sta cu mine". fair enough.

La facultatea mea au fost 10 locuri subventionate pt rromi. S-au inscris 3. A terminat unul, care chiar are acum o cariera de succes. Ceilalti 2 au renuntat; fata s-a maritat, baiatul a renuntat pt ca provenea de la un liceu obscur tehnologic si nu intelegea ce i se spune. Nu ca era tigan, nu. Nu intelegea neologisme, nu intelegea cuvinte din vocabularul de specialitate, etc. Era la nivelul unui copil de'a 4a ca dezvoltare de limbaj. E vina doar a lui? Ma indoiesc. E si vina profesorilor care de mila, de sila, promoveaza generatii intregi de analfabeti functionali, sa iasa numerele bine acolo.

Ma rog. Rezumat, e nasol, nu cred ca reusim sa ne intelegem prea curand si nici sa ii integram prea curand. Nu-i poti integra intr-o societate dinsfunctionala si care ii respinge. Nici ei nu ne vor, nici noi pe ei. E trist si greu si va fi din ce in ce mai greu.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Eu am intzeles ca Selene da exemplu de copii de romani care fac serviciile astea,nu de rromi!

dana

Eu am spus ca nu e OK pentru ca e vorba de un copil. Ca e rrom sau roman amarat tot aia e. Argumentul meu se referea la varsta, nu la etnie.

Iar Selene a spus povestea cu serviciile contracost la un topic despre rromi...nu prea-si avea rostul daca nu avea legatura cu suviectul, nu crezi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Citat:
citat din mesajul lui andacos

dana

Eu am spus ca nu e OK pentru ca e vorba de un copil. Ca e rrom sau roman amarat tot aia e. Argumentul meu se referea la varsta, nu la etnie.

Iar Selene a spus povestea cu serviciile contracost la un topic despre rromi...nu prea-si avea rostul daca nu avea legatura cu suviectul, nu crezi?

Nu,nu cred!

Am intzeles ce spui tu ,nu m-am referit doar la mesajul tau(pe care intradevar se pare ca nu l-am intzeles corect)ci si la mesajul lui Lady!

editez sa spun ca mie nu mi se pare absolut deloc o "exploatare"faptul ca un copil face anumite servicii,potrivit virstei!
Si fii mio da zapada sau taie iarba la vecini,insa nu mi se pare ca e exploatat si face munci nepotrivite virstei,contra cos!Sa nu mai spun de faptul ca nu mi se pare "marginalizat"ca face muncile astea ,pe considerentul ca e strain!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

La fetita mea in clasa exista un singur baietel rom, care provine evident dintr-o familie mare cu multi copii, copii care au poate la randul lor copii.
Vine cand si cand la scoala, ca parintii lui il trimit la cersit in piata centrala. Umbla mai mult in slapi, uneori vine asa si iarna pe ger, mai mult lipseste insa iarna... Atunci e cel mai greu, e perioada in care lipseste cel mai mult si e mai murdar ca oricand, probabil si mai flamand. Primeste constant rechizite, incaltaminte si imbracaminte, numai ca le are doar cateva zile. Ne-a spus ca o sora mai mare ii ia ghetele sa le poarte ea, sau ca i le arunca doar ca sa-l necajeasca. Unele haine le poarta o vreme pana se innegresc de tot si daca primeste altele e bine. Cand nu primeste la timp sau ramane fara ele, umbla cu piciorul gol in slapi, de multe ori marimea 40, indiferent de vreme, cu zdrente innodate pe el. Ce sanse reale are un astfel de copil?
Spre sfarsitul anului scolar, vine maica-sa cu neamurile, mereu mai bine incaltata si imbracata decat l-am vazut vreodata pe tiganus, cu gura mare la invatatoare ca sa nu cumva sa-l lase repetent.

Doar scoala copiilor si ajutoarele materiale nu pot rezolva problema. Modul de viata al parintilor reteaza din sansele copiilor. Poate o acordare de ajutoare materiale conditionate de o ingrijire corespunzatoare a copiilor si de participarea parintilor la programe de formare, ar duce in timp la o integrare reala. Evident ca toate astea vor dura ani buni. Cred ca asistenta sociala intervine doar intr-o mica parte din cazurile de neglijenta si abuz asupra copiilor romi, exista probabil o alta masura in evaluarea cazurilor, teama de neamuri, de scandal, sau de posibile interpretari rasiste. Numai ca tot copiii au de suferit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Discursul lui Hollande, ca si al lui Sarkozy de acum 2 ani, era adresat francezilor. Ce era sa le spuna?! Ca nu-i da nimeni afara pe rromi din România? Ca pleaca singuri? Opinia publica franceza ar fi sarit in sus: atunci de ce vin aici, de ce sa le dam noi locuinte si locuri de munca?!

Ieri, la stirile de seara, pe canalul cel mai important, era un reportaj in România. O familie de tigani intr-un sat din periferia Bucurestiului. Capul familiei era la al 6-lea voiaj in Fr. Se lasa expulzat sa incaseze prima si se intorcea inapoi. Facea ca din cersit in Paris scotea cam 15-20 €/zi si la fiecare sfirsit de saptamina trimitea familiei 50 €. Cu banii aia au construit o casa din chirpici. Cameramanul a filmat interiorul, dar n-a insistat pe covorul persan roz cu alb (!). Dupa cum n-a insistat nici pe casa de alaturi cu alura de palat tiganesc. O singura data, un post de televiziune frantuzesc a avut curaj sa arate palatele bulibasilor si atunci la prinz, sa nu vada prea multa lume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

La tara li s-a lungit taranilor gatul uitandu-se dupa lucratori cu ziua. Tineretul e tot plecat in Spania si Italia si cei care au pamant sunt prea in varsta ca sa-l lucreze.
Ia sa se duca tiganii sa munceasca cu ziua.... Nici pomeneala!! Desi ar primi bani frumosi, plus mancare, bautura si tigari.
Dar nu, ei prefera sa fure portofele, sa smulga lanturile de aur de la gatul femeilor si sa dezmembreze sinele de cale ferata de deraiaza trenurile intr-o veselie in toata Europa.

Sunt de acord cu Ina, trebuie sa-i dorim in mijlocul nostru, sa le facem loc sa traiasca alaturi de noi.
Dar cum? Daca ei nu vor in ruptul capului acest lucru.
Pentru ca asta ar insemna sa traiasca intr-o casa pe care s-o intretina, sa plateasca energia electrica, sa se trezeasca la 5 si s-o ia din loc spre locul de munca, samd. E greu si se castiga putin in comparatie cu ilegalitatile pe care le comit.
E un cerc vicios care nu se va rupe atat timp cat ambele parti (romanii si tiganii) nu-si vor dori cu adevarat sa coexiste armonios.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

Dar pentru a avea programe cu rezultate convingatoare, un interes sporit trebuie acordat monitorizarii atente a fiecarei actiuni. O monitorizare atenta va insemna rezultate coerente si corecte, iar o populatie roma mai bine integrata nu va aduce decat beneficii.

www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_23155/Cum-vede-UE-situatia-romilor-Cetatenii-romi-sunt-tineri-35-7-au-vartsta-sub-15-ani-comparativ-cu-15-7-pentru-populatia-majoritara.-Vezi-strategia-de-integrare-a-romilor.html" target="_blank"> sursa

Eu as adauga aici ca o monitorizare atenta trebuie neaparat sa includa verificarea si mai atenta a celor care gestioneaza fondurile alocate, la care fonduri contribuim si noi doua, din afara tarii!
Mi-e ca am fost prea subtila. Reiau: cand fondurile europene vor fi cheltuite numai si numai in scopul stabilit, abia atunci se vor vedea rezultatele. Caci altfel, noi vorbim discutii pe forumuri in timp ce unii romani "descurcareti" deturneaza fonduri peste fonduri.
Si-n timpul acesta romii fac naveta Bucuresti-Paris, cu bilete de avion suportate de statul francez (si tot francezii-s aia rai), cersesc la Roma sau isi prostitueaza copiii la Madrid :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

eu chiar nu vad nici o iesire din situatia asta si vina exista si se perpetueaza de ambele parti.

tiganii erau nomazi, ok, ACUM JUMATATE DE MILENIU. Dupa care i-am prins si i-am facut sclavi manastiresti si ulterior pe mosie.[De prin 1200 pana in 1800. Mult mai mult decat au fost vreodata tinuti sclavi negrii in US. Nu avem vreodata dreptul sa spunem ca ei nu sunt ai nostri, ca sa se duca de unde au venit. tataie, dupa 600 de ani, nici nu mai conteaza de unde au venit.
apoi au urmat tentative de casapire care mai de care mai ingenioase. de la holocaustul romanesc, de care nu vorbeste mai nimeni, pana la discriminarea fatisa si din vremea lui Ceasca, discriminare care in mod hilar uneori le era favorabila; d ex avorturile erau ilegale, EXCEPTAND mamele tiganci, ca deh, puradeii nu dadeau bine in schema cu omul nou.

dupa jumatate de mileniu de tinut in coada societatii, de reprimat, ucis, umilit, refuzat acces la educatie superioara si la functii publice, nu prea putem sa ne minunam prea tare de ce nu ne iubesc si de ce nu-s toti academicieni asa, in ultimii 30j de ani.

eu cred ca le-am schimbat / mutilat modul colectiv de a gandi, cred ca acest sistem pagubos, parazitar de valori dupa care se ghideaza, e partial si vina noastra.

mi se pare si groaznic de jignitor acea falsa atitudine pro-tiganeasca in care se vorbeste despre cutarica tigan care ce harnic era el, facea potcoave si linguri. Cand, bre, in 2012? Are you sh%^ing me? In 2012 sa traiesti din facut linguri? Cand e ultima data cand v-ati luat unii dintre voi un set de potcoave hand-made?
Da, in mod traditional erau lingurari si fierari, asa cum in mod traditional eram si noi plugari. Va lasati careva de joburi la birou si va duceti la plug maine? Stie careva barim cum arata un plug?
N-avem nevoie de tigani fierari si comisionari. Avem nevoie de tigani functionari, de tigani educatori, de tigani avocati, de tigani medici, de tigani lacatusi mecanici, de tigani soferi de tigani ca mine, ca tine. De tigani platitori de taxe si protejati de contracte de munca.

Cat despre restul Europei, scuze dar nu putem sa ni-i tinem acasa cu japca, ca si cum ar fi copilul bubos ascuns in beci cand vine popa cu tamaia. Ce sa le facem, sa-i legam iar de glie? No thanks, i-am legat juma de mileniu si voila.

Din partea lor, nu stiu cum ar putea sa adere la un sistem de valori care pare pagubos pana si pentru noi. Nu sunt tiganca, nu am copil tigan, dar banuiesc ca voi avea ceva bataie de cap sa ii explic ca da, e mai onest sa stai un sfert de viata in scoli, sa muncesti, sa te chinui, si sa ajungi sa ai salariu mediu, locuinta cu chirie si masina in rate, decat sa sutesti niste telefoane sau sa invarti niste fier vechi si sa ai ditai palatul. Asta e. Doare, dar e vizibil, e in ochii tai nedreptatea.

Cu copiii trimisi la scoala. tata e profesor. Mi-a povestit d ex de un tiganus pe care l-a pregatit muma-sa cum a stiut ea mai frumos, cu camasuta rosie, cu palariuta, etc, si l-a dus la scoala. Din "boratura de cioara" nu l-au scos ceilalti copii. In clasa a 5a! A fugit plangand, n-a mai venit. S-a dus tata dupa el, ma-sa i-a zis sec "decat sa mi-l spurce altii mai bine sta cu mine". fair enough.

La facultatea mea au fost 10 locuri subventionate pt rromi. S-au inscris 3. A terminat unul, care chiar are acum o cariera de succes. Ceilalti 2 au renuntat; fata s-a maritat, baiatul a renuntat pt ca provenea de la un liceu obscur tehnologic si nu intelegea ce i se spune. Nu ca era tigan, nu. Nu intelegea neologisme, nu intelegea cuvinte din vocabularul de specialitate, etc. Era la nivelul unui copil de'a 4a ca dezvoltare de limbaj. E vina doar a lui? Ma indoiesc. E si vina profesorilor care de mila, de sila, promoveaza generatii intregi de analfabeti functionali, sa iasa numerele bine acolo.

Ma rog. Rezumat, e nasol, nu cred ca reusim sa ne intelegem prea curand si nici sa ii integram prea curand. Nu-i poti integra intr-o societate dinsfunctionala si care ii respinge. Nici ei nu ne vor, nici noi pe ei. E trist si greu si va fi din ce in ce mai greu.

-------------------------------------
Just derpin' around

Uite ca de data asta nu sunt de acord cu tine. N-am citit toate raspunsurile asa ca scuze daca ma repet.

Eu una n-am auzit de tigani sclavi. Ca daca e sa le gasesc o calitate este spiritul liber si nu stiu zau cine ar fi reusit sa-i lege de glie!

Avorturile erau interzise ptr toata lumea si tocmai ca Romania avea natalitatea cea mai mare tocmai la tigani. cate familii mai stiti voi cu de la 10copii in sus, chiar si pe vremea lui Ceausesccu?

Si ma terminati cu scoala asta! Eu una cred ca mai mult de 8clase, hai 10clase nu isi au rostul. roman sau tigan. Cine vrea sa faca scoala face sau va face, iar ceilalti vor avea o alternativa mult mai practica ptr toata lumea. Scuza-ma, dar sunt destule exemple de bacalaureati si licentiati care au trecut prin scoli ca gasca-prin-apa! societatea ar fi mult mai castigata daca fiecare om ar urma instruirea care i se potriveste. unul dintre cumnatii mei este tamplar. ca asta a vrut el. Socru-meu disperat, celalalt baiat-mare fizician, a lucrat la Magurele, asta tamplar!
Cine are nevoie de tigani medici, profesori etc!? Uite ca ideea asta mi se pare mie jignitoare, adica " hai tigane, demonstreaza-mi ca poti Da' munca bruta ce are frate? Eu astept ca tiganii sa se integreze in societate la fel cum astept de la oricare alt cetatean, indiferent de etnie. E plina lumea de economisti si avocati (fara suparare, dau un exemplu ) dar cauti un pantofar de-ti sar ochii! sau un zugrav, sau un gradinar! Ca acum sunt toti peisagisti!
Eu stiu tigani medici si stiu si tigani gunoieri, care chiar isi fac munca. stiu tigani de matase, care si-au trimis copii la scoala pana la clasa8 si apoi au hotarat ca le ajunge atata scoala. Bravo lor, sunt de acord. De ce sa iroseasca niste resurse? Stiti voi ca mai exista tigani cortorari, care nu fura?
Acum cativa ani, lucram la o alta firma, care prelucra materii inflamabile si am avut nevoie de izaolatii la acoperis si paratrasnet. Noi, tineri educati, am contactat o firma, au facut stimabilii proiect , au luat banii si au facut o lucrare de la prima furtuna, eu si dir.gen. stateam in mijlocul curtii sub umbrela si ne uitam la paratrasnetele noastre cum stau gata sa cada! Si, dupa ploaie, am chemat tigani cortorari care au reparat foarte frumos totul. chiar crezi ca scoala au invatat sa faca asta?

Uite ca de data asta sunt de acord cu Basescu, nu Romania este de vina ptr alungarea romilor din tara. Si nu este datoria noastra sa ne purtam cu manusi cu tiganii, mai mult decat ne purtam cu romanii.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

La tara li s-a lungit taranilor gatul uitandu-se dupa lucratori cu ziua. Tineretul e tot plecat in Spania si Italia si cei care au pamant sunt prea in varsta ca sa-l lucreze.
Ia sa se duca tiganii sa munceasca cu ziua.... Nici pomeneala!! Desi ar primi bani frumosi, plus mancare, bautura si tigari.
Dar nu, ei prefera sa fure portofele, sa smulga lanturile de aur de la gatul femeilor si sa dezmembreze sinele de cale ferata de deraiaza trenurile intr-o veselie in toata Europa.

Sunt de acord cu Ina, trebuie sa-i dorim in mijlocul nostru, sa le facem loc sa traiasca alaturi de noi.
Dar cum? Daca ei nu vor in ruptul capului acest lucru.
Pentru ca asta ar insemna sa traiasca intr-o casa pe care s-o intretina, sa plateasca energia electrica, sa se trezeasca la 5 si s-o ia din loc spre locul de munca, samd. E greu si se castiga putin in comparatie cu ilegalitatile pe care le comit.
E un cerc vicios care nu se va rupe atat timp cat ambele parti (romanii si tiganii) nu-si vor dori cu adevarat sa coexiste armonios.

Si crezi ca romanii se-nghesuie la munca la camp?

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput