Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

AFAIK, pe vremea "raposatului" Funar, rromilor li s-au pus la dispozitie niste dusuri gratuite in zona garii. Le-au folosit? Pe dreaq. Tot in fantana arteziana de la Avram Iancu s-au spalat, o vreme.

Dupa ce ca nu fac cinste tarii asteia, nu fac cinste nici acelor putini semeni ai lor care chiar incearca sa se ridice. Am citit despre o astfel de persoana intr-o "revista feminista".

Au locuri special alocate pentru ei la (unele?) facultati, locuri pe care doar ei concureaza.

Aici, la bloc, am doi copii care se ofera sa faca mici servicii (sa-mi cumpere una, alta) pentru 2-3-4 lei. E o munca cinstita, nu?

Discriminare? Dar cand ceata galagioasa de rromi si rroame ia cu japca locul in fatza la magazin sau la medic, unde e discriminarea? Mi s-a spus ca o meritam, pentru ca si noi, romanii, i-am tinut pe rromi in sclavie nush cat timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

AFAIK, pe vremea "raposatului" Funar, rromilor li s-au pus la dispozitie niste dusuri gratuite in zona garii. Le-au folosit? Pe dreaq. Tot in fantana arteziana de la Avram Iancu s-au spalat, o vreme.

Dupa ce ca nu fac cinste tarii asteia, nu fac cinste nici acelor putini semeni ai lor care chiar incearca sa se ridice. Am citit despre o astfel de persoana intr-o "revista feminista".

Au locuri special alocate pentru ei la (unele?) facultati, locuri pe care doar ei concureaza.

Aici, la bloc, am doi copii care se ofera sa faca mici servicii (sa-mi cumpere una, alta) pentru 2-3-4 lei. E o munca cinstita, nu?

Discriminare? Dar cand ceata galagioasa de rromi si rroame ia cu japca locul in fatza la magazin sau la medic, unde e discriminarea? Mi s-a spus ca o meritam, pentru ca si noi, romanii, i-am tinut pe rromi in sclavie nush cat timp.

Din putin se face mult - ajutor umanitar!

Lucrusoare de vanzare...

In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere.

mda, doar ca am mari indoieli cu privire la originea celor care fac asa, nu cred ca au legatura cu sclavia, sclavi au fost tiganii de vatra, astia cu gurile mari si cu apucaturi din astea de invadatori sunt veniti de prin alte zari de soare pline, or fi fost sclavi pe acolo desi chiar ma indoiesc, astia sunt nomazi din tata-n fiu, nu au stat o clipa pana nu s-au inchis granitele romaniei si nu au mai putut iesi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui nadaflorilor

Citat:

Lucrusoare de vanzare...

In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere.

mda, doar ca am mari indoieli cu privire la originea celor care fac asa, nu cred ca au legatura cu sclavia, sclavi au fost tiganii de vatra, astia cu gurile mari si cu apucaturi din astea de invadatori sunt veniti de prin alte zari de soare pline, or fi fost sclavi pe acolo desi chiar ma indoiesc, astia sunt nomazi din tata-n fiu, nu au stat o clipa pana nu s-au inchis granitele romaniei si nu au mai putut iesi

Nina,mami de,

Astea-s

Nu-mi amintesc sa fi citit in analele istoriei ca Romania sa fie stat sclavagist!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

andacos, ba scrie in manualele de istorie ca tiganii au fost robi (adica sclavi) si au fost dezrobiti printr-o lege din decembrie 1855.
uite aici un articol despre subiectul asta:
http://www.jurnalul.ro/tigan-in-loc-de-rom/legi-pentru-dezrobirea-tiganilor-nu-a-romilor-501477.htm

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Laura,multzumesc de precizare!

Uite ca fiind un pasaj introdus in istorie dupa revolutzie,se pare ca nu-s la curent cu "sclavagismul"rromilor!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

Mihail Sturdza i-a eliberat din scalvie in Moldova, in 1846, iar in Tara Romaneasca in 1848.

am lucrat in diverse programe de reintegrare a rromilor.e adevarat ca nu au nicio sansa in societate,dar este la fel de adevarat ca nici macar nu vor.
unul dintre cei mai scoliti oameni pe care ii stiu este o femei rroma,dar ea mi-a explicat ca a vrut sa profite d eorice oportunitate.mai stiu cazuri, insa stiu si cazuri cu miile in care ii duc la scoala doar pt alocatie, in care ei fac legea,care nu e aceeasi cu legea tarii de cele mai multe ori.
la Pris, Milano, Roma am fost acostata de rromi cu va ghicesc doamna, spusa in franceza sau italiana.
m-am simtit oribil cand au furat de fata cu mine unui francez portofelul.nu va spun ca l-au prins si ce injuraturi la adresa tuturor romanilor am auzit!
e mult de spus.
e o etnie cu care eu m-am inteles bine,dar asta nu m-a impiedicat sa le vad minusurile si plusurile.
merg la scoala doar copii ai caror parinti au inteles ca asta e sansa lor.
in clasa a cincea aveam deja 2 eleve maritate.erau inteligente. acum, probabil au copii de 10-12 ani.
nu au avut nicio sansa.indiferent ca le-a retras cand ,amandoua,aveau peste 8.50 media generala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lorikay spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui b.nica

Coracora, solutii poate s-ar gasi, categoric nu in cazul prezentat de tine, dar nu stiu daca este si interes pt. ele.
O solutie, dar cu rezultate in timp, ar fi EDUCATIA in cazul copiilor de rromi.
Daca de mici sunt antrenati intr-un sistem de educatie intensiv si care sa le stimuleze aptitudinile, poate vor ajunge la maturitate cu alte prioritati in viata.

Ce inseamna, mai, intensiv, ca m-am saturat de "hai sa-i educam". Numai maica-mea, saraca, stie cat a umblat dupa Garofitza, sa-i convinga familia s-o lase sa vina la scoala... Nush, se crede ca nu se face nimic? Ba se face, stiu profesori care s-au dus la rromii parinti sa se roage de ei sa-i lase pe copii la scoala, si?

Reportajul ala cu tipa aia din strainatate care umbla de nebuna pe coclauri, cu portavocea dupa ea, si striga dupa rromi, sa-si lase copiii la gradinita/scoala, l-a vazut careva?

Lucrusoare de vanzare...

Sa umbli dupa ei sa ii aduci la scoala e floare la ureche pe langa a le face certificate de nastere la 6 ani deoarece nu aveau si nu puteau fi inscrisi la scoala. Verisoara mea este invatatoare si asta face in fiecare an cand are clasa I.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Selene, in asta consta integrarea si educatia? In a pune dusuri la dispozitie? Nu stiu cum se face ca toti cei responsabili de chestiuni din astea delicate iau cele mai nefericite hotarari. Si apoi se mira fara sa priceapa de ce nu merge asa cum au visat ei

Fa acelasi lucru intr-un sat sarac printre romani verzi ( ) si ai sa vezi cati se inghesuie sa se spele la dush. Tot la fantana se vor spala!
Ce alt exemplu sa iti dau pentru comparatie? Exemplul cu sacrificarea porcului de Craciun e bun? Daca UE a zis ca nu avem voie sa injunghiem porcu in curte, crezi tu ca tot romanul amator de sangerete va sta drepti si isi va duce porcu la abator sa fie sacrificat ´´a la UE´´? Doar pentru ca UE isi doreste asta?

Ne convine cand puiul de rrom de la bloc se ofera sa ne faca comisioane pentru 3 lei. Cred si eu! E fain asa sa ai pe cine trimite sa-ti cumpere un kil de zahar, si sa nu te coste mai nimic, dam acolo 50 de eurocenti ca doar avem suflet mare

Da, da, e munca cinstita, cum sa nu! Dar doar atata timp cat noua ne e bine! Ca daca cere tiganusul 10 lei pe comisioane, e deja furt,tupeu, nesimtire, nu?

Interesant de observat. Daca o familie de romani sarmani isi trimite copilul sa faca comisioane, ne apuca mila. Pe buna dreaptate, de altfel. Copilul ar trebui sa aiba alte posibilitati, nu sa care cumparaturile vecinilor pe 3 lei.
Darrr.....daca vedem un tiganush facand asta, ni se pare normal! ba chiar numim asta munca cinstita.
Asta e un detaliu care contribuie la neintegrarea rromilor: Diferentele pe care le facem, atat atunci cand angajam pe cineva cat si atunci cand ajutam pe cineva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:

Eu zic ca nu e OK pentru ca sunt copii. Si asta e o forma de discriminare, ce nu e bun pentru copilul meu merge pentru un copil de tigan, sa mai zica si merci.
Daca sunt tratati in felul asta de mici putem sa le spunem noi cand cresc pana nu mai putem ca sunt cetateni egali...

Sunt de acord ca societatea nu poate face nimic cu forta, suna bine "sa=i educam, sa-i integram, sa crestem tinerele vlastare ... bla bla...". Trebuie sa si vrea. Nu copii, parintii copiilor, ca nu-i putem decadea din drepturi ca nu vor sa-si educe puradeii...
Sau putem?

Nu degeaba o fi vorba aia romaneasca "Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista".

Mergi la inceput