Cine este responsabil de alungarea rromilor?
Raspunsuri - Pagina 11
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Letitia1 Poate sa-mi spuna cineva va rog ce rasa sint tiganii? Daca nu sint albi, ce sint? |
Pai uite aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people
Ei vin din subcontinentul India, deci nu sunt de rasa alba caucaziana.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Letitia1/Letitia1.jpg)
Letitia1 spune:
De pe FB:
Un tigan vindea ceasuri la o taraba.Vine un client si il intreaba daca poate incerca un ceas. Tiganul e de acord. Clientul isi pune ceasul pe mana, se uita putin la el si apoi o ia la sanatoasa!
Tiganul uitandu-se lung dupa el, zice:
- Mo, mancati-as! Asta mi l-a luat la pret de achizitie!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Aqai/Aqai.jpg)
Aqai spune:
citat din mesajul lui ina.click Si eu zic la fel, suntem mult prea diferiti ca si cultura, afinitati, cod etic, moral, aspiratii, valori pentru a putea ajunge vreodata la o integrare si asimilare reala. Problema ramane insa; ok, in lipsa acestei integrari utopice, ce solutie se poate aplica? Exista vreuna? ------------------------------------- Just derpin' around |
Musai sa zic, Ina, daca ai vorbit de asimilare reala. Imi place argumentatia ta in general, dar aici vreau sa exprim o parere diferita. Personal, nu cred ca asimilarea e solutia, ci aplicarea in mod consistent a unui sistem legislativ unitar.
Poti sa stai acasa daca nu vrei scoala, poti sa-ti porti fustele, sa descanti si sa citesti in cafea daca: platesti impozite si taxe (aici bineinteles e nevoie de adaptare a sistemului nu numaipt tigani, ci pt toata populatia - cu implementarea unui sistem de evaluare prin audit nu doar pe baza de nu lucrez, nu am), raspunzi penal pentru infractiuni, respecti obligativitatea de a avea acte, si interdictiile de apurta arme albe sau de orice fel, de a face acei cati ani de scoala mai sunt obligatorii si daca respecti regulile de bina convituire in comunitate plus ce-o mai fi de bun simt si mi-a scapat. Adica nu iti pui nici cortul in mijlocul pietei, nici ditamai palatul cu bransament ilegal la curent apa si alte cele. Sau cu alte cuvinte exact aceleasi legi care se aplica intregii populatii a romaniei. (sau ar trebui sa se aplice)
In rest, de ce am vrea sa similam alte culturi in general? cred ca fiecare are dreptul la mostenirea culturala atat timp cat, repet, respecta legile si reglemantarile unei societati.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Eu am o alta intrebare:
Cum poti folosi solidaritatea care inspira teama a tiganilor in folosul comunitatii in care ar trebui sa se integreze?
Sa nu ziceti ca n-ati auzit de tigani internati in spital la care vin neamurile galagioase ciotca si intra puhoi in salon. Sau ca n-ati vazut la TV cum sar tiganii in apararea unuia dintre ei, fie ca au sau nu dreptate si cata galagie fac. O tiganca a luat-o de cap pe reportera care a intrebat-o de venituri sau ce pisicu' si langa tiganca asta mai erau inca vreo doua femei si cel putin un barbat.
Cand eram mica, ai mei erau s-o incurce in Ungaria, pentru ca au stricat shustele unui grup de tigani schimbatori de forinti. Au apucat doar sa arunce cu niste bulgari de nisip in masina si sa ne scuipe pe parbriz.
In Bucuresti, un grup de tigani care se ocupa cu furturi i-au facut... vraji, ca altceva nu pot sa spun, tatalui meu, de asta, ca robotu', a scos toti banii din buzunar si i-a dat alora. L-am strigat, l-am prins de brat, i-am spus sa plecam, nu ma vedea, nu ma auzea, s-a trezit ca dintr-o amorteala dupa o vreme.
Spunem mereu ca jandarmeria, politia e corupta si ii "face scapati" pe rromi. Oare numai pentru mita ii face scapati sau se tem si ei, efectiv, ca or fi avand si ei familii?
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
citat din mesajul lui saskia Alte propuneri d-astea marete mai ai? Sa stii ca daca ascunzi ceva sub pres nu dispare, tot acolo e, doar ca nu-l mai vezi. |
Eu nu mai am dar am vazut un articol pe un blog care le spune francezilor cum au procedat romanii cu integrarea, din care citez:
www.badpolitics.ro/tiganii-nu-sunt-niste-mizerii-ale-europei-sunt-fratii-vostri" target="_blank">Tiganii nu sunt niste mizerii ale Europei. Sunt fratii vostri! Statul francez trebuie sa inteleaga ca tiganii trebuie lasati sa-si practice meseriile traditionale in deplina libertate, chiar daca, pe fondul diferentelor culturale semnificative, aceste profesii ar putea fi considerate imorale de catre poporul francez ignorant. Francezii trebuie sa inteleaga ca tiganii, ca si alte natii asemanatoare lor, nu se pot pune in valoare la adevaratul potential decat in mijlocul unor popoare sedentare, precum francezii, de exemplu. O comunitate tiganeasca inchisa este un non-sens. Statul francez trebuie sa le ofere case adevarate, complet mobilate (nu niste amarate de rulote). Iar francezii sa nu mai sara in sus de fiecare data cand niste bieti tigani fara casa ocupa, mai mult sau mai putin abuziv, cate o vila a vreunui imbuibat francez, plecat in vacanta pe Coasta de Azur. Sa ia exemplul statului roman democratic. De exemplu, cunoscuta fiind grija fata de etniile conlocuitoare, primarii Capitalei, ei insisi niste minoritari, au depus toate eforturile ca tiganii ramasi in Romania sa prospere. De exemplu, le-au pus la dipozitie cu generozitate fostele case nationalizate, chiar in centrul Bucurestiului, cei mai multi fiind cazati gratis chiar in centrul vechi. Ba, le-au si renovat casele, pe deasupra, ca sa aiba oamenii toate conditiile, nu ca amaratii plecati in Franta. Si, asta, chiar daca mai niciunul nu are serviciu, in sensul romanesc si european al termenului. Ce dovada mai mare de democratie si standarde morale inalte?! In concluzie, statul roman trebuie sa-i transmita cu intransigenta statului francez: “Trebuie sa iubiti tiganii! Trebuie sa-i intelegeti, sa le invatati obiceiurile si sa fiti mai ingaduitori cu ei, chiar daca au o cultura diferita de a voastra. Tiganul este fratele vostru! Si daca fratele vostru e tigan, atunci si voi sunteti tigani. Tigani francezi”. |
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/danielag/danielag.jpg)
danielag spune:
Sa ia exemplul statului roman democratic. De exemplu, cunoscuta fiind grija fata de etniile conlocuitoare, primarii Capitalei, ei insisi niste minoritari, au depus toate eforturile ca tiganii ramasi in Romania sa prospere. De exemplu, le-au pus la dipozitie cu generozitate fostele case nationalizate, chiar in centrul Bucurestiului, cei mai multi fiind cazati gratis chiar in centrul vechi. Ba, le-au si renovat casele, pe deasupra, ca sa aiba oamenii toate conditiile, nu ca amaratii plecati in Franta. Si, asta, chiar daca mai niciunul nu are serviciu, in sensul romanesc si european al termenului. Ce dovada mai mare de democratie si standarde morale inalte?! |
Deceneus, ai vazut tu in centrul vechi case renovate in care stau tigani? Daca da, sa-mi zici unde, sa ma duc sa vad si eu.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui inbox pe scurt, la un momant dat i s-a cerut primarului din satul in care am crescut sa se dea o lista cu numele evreilor din satul respectiv, pentru a fi trimisi in nustiu ce lagar. In sat era o singura evreica invatatoare si foarte frumoasa ( tot satul vorbea de ea ), primarul intr-un act de bravura, a trecut pe lista respectiva o tiganca rudar, si tot satul a fost mandru ca au salvat invatatoarea - bineinteles ca trebuiau salvate amandoua, nu stiu cum...insa este clara diuferentierea. |
inbox,imi permit sa te intreb in ce perioada ai copilarit tu?
Cum adica o lista cu evrei sa-i trimita in lagar?????
![](bang.gif)
![](bang.gif)
Dana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui Deceneus @andacost - legile juridice le respecta, dar incalca legile bunei cuvinte. Nu stau la rand, promit ceva si nu se tin de cuvant, cersesc uneori cu agresivitate etc.. Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt ) |
Imi pare rau dar trebuie sa te contrazic!
Legile nu sunt respectate ,daca ar fi respectate nu s-ar ajunge la tot felul de situatzii hilare!
Vezi ce spune Aquai intr-un mesaj anterior,sustzin 100% intreg mesajul,exact asa gindesc si eu ca ar trebui sa se faca!
Dana
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
citat din mesajul lui Selene_Bunny Eu am o alta intrebare: Cum poti folosi solidaritatea care inspira teama a tiganilor in folosul comunitatii in care ar trebui sa se integreze? Sa nu ziceti ca n-ati auzit de tigani internati in spital la care vin neamurile galagioase ciotca si intra puhoi in salon. Sau ca n-ati vazut la TV cum sar tiganii in apararea unuia dintre ei, fie ca au sau nu dreptate si cata galagie fac. O tiganca a luat-o de cap pe reportera care a intrebat-o de venituri sau ce pisicu' si langa tiganca asta mai erau inca vreo doua femei si cel putin un barbat. Cand eram mica, ai mei erau s-o incurce in Ungaria, pentru ca au stricat shustele unui grup de tigani schimbatori de forinti. Au apucat doar sa arunce cu niste bulgari de nisip in masina si sa ne scuipe pe parbriz. In Bucuresti, un grup de tigani care se ocupa cu furturi i-au facut... vraji, ca altceva nu pot sa spun, tatalui meu, de asta, ca robotu', a scos toti banii din buzunar si i-a dat alora. L-am strigat, l-am prins de brat, i-am spus sa plecam, nu ma vedea, nu ma auzea, s-a trezit ca dintr-o amorteala dupa o vreme. Spunem mereu ca jandarmeria, politia e corupta si ii "face scapati" pe rromi. Oare numai pentru mita ii face scapati sau se tem si ei, efectiv, ca or fi avand si ei familii? Din putin se face mult - ajutor umanitar! Lucrusoare de vanzare... In atentia celor carora le face placere sa depaseasca limitele celor scrise de mine: in cazul in care considerati ca aveti dovezi de necontestat cum ca am facut 99 de oua, pe care le ascund in camara, cu intentia de a le vinde la suprapret, va invit sa deschideti un subiect special pe aceasta tema. Multumesc pentru intelegere. |
si tata a patit-o, cu o tiganca din aia care umbla dupa haine vechi, mama mi-a povestit ca fiind ea plecat la o bacanie in apropierea casei la intoarcere l-a gasit in casa cu ochesica, mai precis in bucatarie, unde generos ii facuse boccea cu tot ce gatise mama si cu ce mai era prin frigider si prin dulap...plus "textile" care nici macar nu erau vechi, ... nu a putut sa-l scoata din transa si s-a luat la "tranta" cu tiganca, au intins de chiftele si ardei umpluti si de borcanele cu muraturi, lenjerii si prosoape..a blestemat-o tiganica si a umplut-o de mascari...dar nici mama nu s-a lasat pana nu a dat-o afara...iar tata era dus in alta lume, plutea...se tinea dupa ele si ii tot dadea tigancii cate ceva din ce ii luase mama din bagaj...mama ii jumulea lenjeriile de pat...tata ii pasa pe de alta parte, niste perne...mama tragea de perne...tata ii pasa punga cu chiftele
![](floare.gif)
la masuri unitare ar trebui ca si politia sa intervina fara sa se justifice cu motivatii de genul "voi sunteti tigani aveti legile voastre, intelegeti-va intre voi"; aveam in bloc o familie de tigani "boldeni", aveau trei fete, femeia era casnica dar barbatul avea loc de munca in fabrica, pleca la 5:30 dimineata de acasa si se intorcea dupa ora 5, nu se ducea la furat, nu excelau in lux si figure de buftea (vorbim aici de 1990 -1992...)... le-au intrat in casa, cand erau fetele singure, un grup de alta rasa tiganeasca si le-a furat mijlocia, avea numai 12 ani, politia nu intervenit, i-a trimis sa se inteleaga la stabor, la legea tiganeasca, legea le-a pus taxa si desi ei au spus ca au platit fata le-a fost returnata ziua in amiaza mare tunsa si goala pusca....ce erau sa faca? cum pot doi oameni sa isi protejeze singuri copii cand nu au niciun ajutor? politia s-a spalat pe maini de ei, tiganii lor i-a facut praf, le-au maritat la foc automat, ca sa capete protectie tiganeasca macar
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/inbox/inbox.jpg)
inbox spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
inbox,imi permit sa te intreb in ce perioada ai copilarit tu? Cum adica o lista cu evrei sa-i trimita in lagar????? ![]() ![]() Dana |
Anda, lista nu s-a facut cand am copilarit eu, povestea am auzit-o in copilarie si nu stiu cat de exacta este, daca are relevanta am copilarit prin anii 80, in Oltenia! Ideea care am vrut sa o subliniez este ca, societatii de atunci si de mai tarziu ( ca relata cu mandrie povestea) i se parea normal ca viata unui om sa cantareasca mai mult decat a altuia...sau ceva de genul asta, asta este ceva concret, pana la urma nici nu este important in acest context cat de adevarata este povestea ci faptul ca ea exista.
Declaratiile cu galbenii tiganilor s-au facut cred ca prin 2000 daca nu ma insel!