Cine este responsabil de alungarea rromilor?

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui andacos

Citat:
citat din mesajul lui inbox

pe scurt, la un momant dat i s-a cerut primarului din satul in care am crescut sa se dea o lista cu numele evreilor din satul respectiv, pentru a fi trimisi in nustiu ce lagar. In sat era o singura evreica invatatoare si foarte frumoasa ( tot satul vorbea de ea ), primarul intr-un act de bravura, a trecut pe lista respectiva o tiganca rudar, si tot satul a fost mandru ca au salvat invatatoarea - bineinteles ca trebuiau salvate amandoua, nu stiu cum...insa este clara diuferentierea.

inbox,imi permit sa te intreb in ce perioada ai copilarit tu?

Cum adica o lista cu evrei sa-i trimita in lagar?????

Dana

iar rudarii nici macar nu sunt tigani...astia sunt alta populatie cu alte origini...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Multzumesc de precizare,ca eram cam dezorientata cu lista si trimisul in lagar!

cred ca e tirziu si-s obosita!

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Am mai auzit si eu de furturi practicate sub hipnoza :) destul de celebru fusese un rus la un moment dat, reusea sa faca casierele de la banca sa ii dea de bunavoie bani. Functionarii nu-si mai aminteau nimic. Doar ca a venit...si a plecat...si cam atat.

Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB:
https://www.facebook.com/groups/397305800323707/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Nu stiu ce sunt, la noi in sat erau considerati tigani, pe drept sau nu, asta este realitatea, si rudarii si costorarii traiau in comunitati separate. Costorarii la marginea satului si rudarii intr-o localitate vecina. Oricum tot intr-o margine... Am spus-o si o repet, isi vedeau toti de viata si obiceiurile lor, fara sa faca probleme. Doar cu mersul la scoala si cu plata impozitelor aveau ce aveau!

P.S. Nu vorbesc din carti si studii si nici nu inventez povesti :) ca sa va bulversez teoriile!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui inbox

Nu stiu ce sunt, la noi in sat erau considerati tigani, pe drept sau nu, asta este realitatea, si rudarii si costorarii traiau in comunitati separate. Costorarii la marginea satului si rudarii intr-o localitate vecina. Oricum tot intr-o margine... Am spus-o si o repet, isi vedeau toti de viata si obiceiurile lor, fara sa faca probleme. Doar cu mersul la scoala si cu plata impozitelor aveau ce aveau!

www.tiganii.ro/2010/09/21/cine-sint-rudarii/" target="_blank">http://www.tiganii.ro/2010/09/21/cine-sint-rudarii/

ca si x% dintre romani...ar trebui mers prin sate si intebati romanii, nu tigani, nu alte etnii... cati platesc impozit pe casa, terenuri si cam de cand!?...(de mersul la scoala nu mai spun, ca e prea trist)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inbox spune:

Pot sa spun cu mana destul de sigur ca procentul de copii care merg la gradinita/ scoala este de 100% si un procent destul de mare de romani platesc impozite pe cladiri, terenuri etc. Deci am vorbit strict de comunitatea respectiva. Conteaza si faptul ca este o localitate bogata, din punctul meu de vedere, conditiile materiale sunt un factor foarte important!

In rest iti dau dreptate! Nu stiu cum este in alte sate, ma rog, am idee...!

Cat despre origini si denumiri, parerile am vazut ca sunt impartite, iar acum 25-30 de ani, la mine in sat erau considerati tigani!
Nu este niciodata prea tarziu sa aflam lucruri noi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Din pacate (pentru mine, nu pentru tigani), in rarele ocazii cind am avut de-a face cu tigani, am iesit pagubita.
Incepind cu tigancile care m-au pacalit in copilarie ( ma trimisese mama sa recuperez banii de pe sticle goale si doua tignaci mi-au iesit in cale; eu, copil, nestiind pretul exact, le-am dat plasele de sticle pe nimica toata).
Si terminind cu ocazia cind am servit ca material didactic pentru tiganca care isi invata copilul de vreo zece ani sa se exerseze pe geanta mea (am auzit din spate "apasa, mai! apasa!" - aveam un sistem mai complicat de inchidere).

Asa ca mie mi-e imposibil sa nu reactionez nu numai rational (ce au facut vreodata cu adevarat tiganii pentru Romania?), dar si emotional, la tentativele acestea de a ne culpabiliza.

La mine imaginea asta cu tignausii cu muci la nas, murdari, un pic salbatici, dar atit de induiosatori -ei bine, pur si simplu nu tine.

Acum, sincer, dintre cei care tin predici cum ca romanii sint ticalosi, rasisti, ca ar trebui sa ingenunchiem in fata tiganilor sa ne cerem iertatre etc etc,, dintre acestia zic, citi ar vrea sa locuiasca alaturi de tigani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Da, din pacate, bunicii mei (si eu, ca locuiam la ei) au patit-o urat cu doi copii de tigan, un baiat de 11 ani, seful unei bande de hoti care se ocupau cu furturile din locuinte si, ocazional, cu spargerile de masini, si o fetita de 12 ani.

Am iesit in oras, i-am rugat expres pe bunici sa inchida usa dupa mine, au uitat de la mana pan' la gura, in casa au intrat cei doi copii si au "ras" tot, 850 de lei de la mine, 70 de lei, un rest de pensie, de la bunicu', putinele bijuterii de aur pe care le aveam.

La 11 ani, baiatul avea deja peste 400 (!!!) de furturi din locuinte, cea mai mare captura fiind 10.000 de dolari dintr-o geaca agatata pe cuier. Politistii asteptau sa implineasca macar 14 ani, nu ii puteau face nimic la 11 ani.

Se intampla in Cluj, in 2005.

Batranii sunt victime sigure ale hotilor, indiferent de natie, fetita a fost surprinsa de bunicul in camera lui, ascunsa sub masa, "ce faci acolo, cine esti", "ma uit la televizor", "bine, uita-te".

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ina.click

Am mai auzit si eu de furturi practicate sub hipnoza :) destul de celebru fusese un rus la un moment dat, reusea sa faca casierele de la banca sa ii dea de bunavoie bani. Functionarii nu-si mai aminteau nimic. Doar ca a venit...si a plecat...si cam atat.

-------------------------------------
Grup despre gradinite, crese, bone, scoli pe FB:
https://www.facebook.com/groups/397305800323707/

Da, a fost de groaza, nu eram bogati, eu ma aflam in Bucuresti pentru chestii medicale. :( Am turbat de nervi, n-am inteles ce s-a intamplat, am si plecat singura de langa tata dupa ce s-a trezit, nu vroiam nici sa-l vad.

Mergi la inceput

Eu marturisesc - oi fi rasista, n-oi fi - ca sunt circumspecta si precauta cu ei, chiar si cu copiii de care am scris. Nu scurtez distanta mai mult decat este nevoie.

Pentru ca, daca au ceva bun in ei, ceva care sa-i ridice deasupra celorlalti din comunitatea lor, din jurul lor, consider ca tre' sa lupte din rasputeri, cu ceilalti si cu ei insisi, ca sa-l pastreze, sa-l duca mai departe, pana la maturitate, pana au ei copii. Sa fie mostenirea lor.

Stiu ca este foarte posibil ca orice roman neaos, alb ca spuma laptelui, sa comita acte reprobabile. Dar inca nu pot trece de tot ce s-a... construit in jurul tiganilor: cersetori, insistenti pana la obraznicie, de nu-ti mai vine sa-i ajuti cu nimic, mincinosi, hoti, se impun prin puterea si galagia grupului.

Mama a ajutat cu sacosoaie de lucruri o familie de rromi mai rasariti, asa. Si a fost OK.

Eu am dus odata niste haine intr-o zona unde am vazut copii de tigan scormonind in gunoaie. Erau aranjate, puse frumos intr-o punga. A doua zi am gasit hainele imprastiate pe jos, taiate bucati-bucatele.

I-am dat un banut unei fete rrome cersetoare. M-a privit dispretuitor si l-a aruncat intr-o balta.

Un batran suferind de varice, parca, a rugat-o pe o tiganca sa-i sape gradina, ca-i da 50 de lei. Raspunsul? "De banii aia, sa ti-o sapi singur".

Mergi la inceput