Romgleza ...
Raspunsuri - Pagina 26
mariuta spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Mik
Ntz, Frigidaire e o marca americana de electrocasnice. Si nu fac numai frigidere. Mik. |
In romana vine oricum din franceza (zice dex), de acolo a fost preluat.
dar e destul de sugestiv numele, ca face "frig" care e dealtfel de origine latina.
mianna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui michelle-usa
era la stiri, se vb de niste utilaje vechi la care nu se mai facuse "meintenantza" de cativa ani. michelle |
sigur nu era fara "i", adica "mentenanta" (ma rog, cu "tz"), cuvant cat se poate de romanesc?
cruis spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui mariuta
In romana vine oricum din franceza (zice dex), de acolo a fost preluat. dar e destul de sugestiv numele, ca face "frig" care e dealtfel de origine latina. |
Assta-i din seria oul sau gaina :)
General electric o fi avut PR francez cand l-au inventat, ca altfel ma intreb la ce foloseau francezii cuvantul frigidaire daca masina nu era inca inventata... :))
viviana spune:
Ati uitat de pick-up.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
viviana spune:
Si in engleza populara gasim asa ceva:
Flyng disc - freesbee (Freesbie Pie Company)
Facial-tissue - kleenex
Xerox - ca verb se gaseste in dictionarul Oxford. Compania Xerox a incercat sa se opuna, dar in van. Chiar au avut ceva publicitate in sensul asta:
"you cannot 'xerox' a document, but you can copy it on a Xerox Brand copying machine"
Band-aid - este un brand name al companiei Jonhson pentru adhesive-bandage
Cand am fost in Franta am avut nevoie urgenta de leucoplast. Cu toate ca acest cuvant exista in dictionarele franceze (cred ca de acolo l-am preluat si noi) nu am avut succes.
Asa ca disperata le-am spus: URGO! am fost servita prompt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Letitia1 spune:
Citat: |
Viviana: Xerox - ca verb se gaseste in dictionarul Oxford. Compania Xerox a incercat sa se opuna, dar in van |
Pot sa stea linistiti, de cind sint aici in 12 ani nu am auzit pe nimeni folosind verbul to xerox si am lucrat pentru multe companii si cu multi oameni, nu zic ca unii nu folosesc dar nu la scara mare sau poate folosesc mai mult in America. Se foloseste to copy si aparatul e copier sau copy machine.
Letitia1 spune:
n-am uitat in dictionarul oxford online si nu gaseste to xerox
http://oxforddictionaries.com/spellcheck/english/?q=to+xerox
viviana spune:
Letitia, asa este. Eu l-am auzit folosit in America.
Se gaseste in "The Oxford dictionary of Current English" - de hartie.
"Published in the United States by Oxford University Press, New York."
In 99% din cazuri ma inspir din dictionarele de hartie.
In Anglia nu am fost. Doar in aeroport. Ma urcam cu liftul si nu cu elevatorul si am folosit toalete si nu rest-room.
vivi
Letitia1 spune:
Citat: |
Vivi: In 99% din cazuri ma inspir din dictionarele de hartie. In Anglia nu am fost. Doar in aeroport. Ma urcam cu liftul si nu cu elevatorul si am folosit toalete si nu rest-room. |
Ha, ha si eu tot hirtie, doar azi ma-am uitat online, ca nu-l am la mine pe celalalt
In Aglia se foloseste lift la lift si Toilet (sau WC, bathroom) pentru toaleta, baie, deci vezi, engleza britanica e mai aproape de romana!
Apropo, cum se traduce online in romana?
viviana spune:
Mai nou se traduce on-line/online.
Toate cuvintele pe care le-am scris aici sunt luate din DOOM 2. (Dictionarul ortografic, ortoepic, morfologic)
Cele nou introduse in limba romana (chiar si fata de DOOM 1) sunt precedate de *.
vivi