Romgleza ...

Raspunsuri - Pagina 27

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui mariuta

Citat:
citat din mesajul lui Mik

Citat:
citat din mesajul lui ramiris

Citat:
citat din mesajul lui cruis
rimel, pampers, frigider :D

Frigider? Pentru ca vine de la "fridge" banuiesc. Altfel e deja "naturalizat", nu-l mai considera nimeni englezism.
Mie imi suna mai bine decat racitor.

Ntz, Frigidaire e o marca americana de electrocasnice. Si nu fac numai frigidere.

In romana vine oricum din franceza (zice dex), de acolo a fost preluat.
dar e destul de sugestiv numele, ca face "frig" care e dealtfel de origine latina.

Se pare ca numele a fost ales de americani :
http://en.wikipedia.org/wiki/Frigidaire

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Primul lucru pe Heathrow diferentele astea mi-au sarit in ochi.

Si schedule pentru America si time-table pentru Anglia.
Subway la americani si underground la englezi. (metrou). Englezii spun ausbway la pasajul subteran. Am impresia ca americanii spun underpass.

Fii-mea in America tot povestea ca a vazut "big, big lorry". Nu prea s-a facut inteleasa si a schimbat cu truck.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Citat:
Viviana: Xerox - ca verb se gaseste in dictionarul Oxford. Compania Xerox a incercat sa se opuna, dar in van

Pot sa stea linistiti, de cind sint aici in 12 ani nu am auzit pe nimeni folosind verbul to xerox si am lucrat pentru multe companii si cu multi oameni, nu zic ca unii nu folosesc dar nu la scara mare sau poate folosesc mai mult in America. Se foloseste to copy si aparatul e copier sau copy machine.

Da, da, confirm ... cred ca asta cu verbul o fi fost pe la inceputurile copiatoarelor. Acum nu se foloseste deloc termenul "to xerox".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Primul lucru pe Heathrow diferentele astea mi-au sarit in ochi.

Si schedule pentru America si time-table pentru Anglia.
Subway la americani si underground la englezi. (metrou). Englezii spun ausbway la pasajul subteran. Am impresia ca americanii spun underpass.

Fii-mea in America tot povestea ca a vazut "big, big lorry". Nu prea s-a facut inteleasa si a schimbat cu truck.

asa este, sunt diferente, unele caraghioase chiar. Totusi nu atat de mari ca sa nu se inteleaga intre ei.

Mi se pare ca in Londra metroul se numeste "tub", nu ?
Pe la mine pe aici se spune cel mai des "train" si "subway".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
buflea: Mi se pare ca in Londra metroul se numeste "tub", nu ?

Da, tube. La autostrada zic Motorway, in americana stiu ca e Highway, la vinata aubergine si in americana stiu ca e egg plant. Sint multe diferente, dar cum zicea si buflea, se inteleg intre ei totdeauna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Ma fac vinovata de a amesteca foarte des romana cu engleza...vorbim amindoua in casa.
Fimiu mare s-a hotarit sa vorbeasca doar romaneste cu mama...aseara, a declarat ca-i e foame. Mama facuse tocanita de cartofi si asta i-a oferit (eu n-am fost atenta). El ii dadea de zor ca "nu vreau tocanita" dar din cauza accentului asa de puternic eu auzeam doar "nu vreau coconuts".

Intre engleza britanica si cea americana:

in UK - jumper, in US sweater
in UK - knickers, in US underwear
in UK - barrister, solicitor, in US lawyer
in UK - Boot inseamna portbagaj iar in US cizma (asta mi-a luat vreo 15 min sa pricep cind a vorbit persoana respectiva)
In UK - chips, in US french fries
in UK hamper (cos de picnic), in US hamper (cos de rufe murdare)...

ma mai gindesc...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Citat:
buflea: Mi se pare ca in Londra metroul se numeste "tub", nu ?

Da, tube. La autostrada zic Motorway, in americana stiu ca e Highway, la vinata aubergine si in americana stiu ca e egg plant. Sint multe diferente, dar cum zicea si buflea, se inteleg intre ei totdeauna.

Daca esti pe Coasta de Est, spui "highway", daca esti pe Coasta de Vest, spui "freeway"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Ocebine: in UK - Boot inseamna portbagaj iar in US cizma (asta mi-a luat vreo 15 min sa pricep cind a vorbit persoana respectiva

Si in UK inseamna cizme, dar si portbagaj si se zice si trunk.

Aia cu hamperul e fain, nu am stiut ca e si cos de rufe murdare.

Mergi la inceput

In UK - flat, in US apartment
Sint confuza intre biscuit si cookie
in UK - ground floor, in US first floor
in UK - hire (sa inchiriezi), in US hire (sa te angajezi)
in UK - trainers, in US sneakers.

Mergi la inceput

Am avut un musafir din Romania si a facut niste ochii imensi cind i-am spus mamei: "da-i din gemul ala, ca n-are prezervative"...(preservatives inseamna conservanti).

Mergi la inceput