Romgleza ...

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Citat:
Anya: Legaturi aveti?
Eeee... si noi ne uitam la el. Deja ma gandea ca ce legaturi? Nea nuri, legaturi cu mafia...Noroc ca m-a lamurit privirea politistului care alunecase spre....centurile de siguranta .

asta-i tare de tot.

un alt cuvint foarte folosit in romana este weekend. Stateam sa ma gidesc cum spuneam pe vremuri la weekend (bine, ca aveam numai duminica libera pe vremea lui ceusescu) dar cred ca spuneam "sfirsit de saptamina". La modul: "ce faci la sfirsit de saptamina" in loc de "ce faci in weekend".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Pana la urma, inainte de romgleza a fost romfreza. :) Frantuzismele.

Chestie de evolutie economica.

referitor la nostalgia unor basarabeni dupa URSS: e la fel de sincera ca nostalgia lui taica-meu dupa regimul comunist. Tata a fost un comunist fericit si revolutia nu i-a adus nimic bun. Nu si-a dorit sa calatoreasca, nu si-a dorit neaparat jeans din UK, etc, fiind dintr-o familie foarte saraca a fost foarte fericit si recunoscator sa primeasca locuinta gratis, serviciu in oras, vacante in toata tara pt el si pt mine (cadru didactic, tabere) si altele. Si-a dorit o familie si un trai bun, le-a primit. Tot ce trebuia sa faca era sa mearga sa predea la scoala si din cand in cand sa bata din palme la un Congres sau sa cante pe versurile lui Paunescu o oda pe la Cantarea Romaniei. Atat.

Si trebuie sa recunosc ca sunt niste avantaje pe care eu n-o sa le am in vecii vecilor de la vreo guvernare non comunista :))

Asa si cu Basarabia. Unii tineri isi doreau sa se poata reveni la Romania. Altii, mai pragmatici, stiau - si ar trebui sa stim si noi - ca Romania nu i-ar putea sustine niciodata economic. Republica Moldova inca e sustinuta partial de Rusia, gaze, electricitate, etc. Deci ne dorim inapoi copilul adoptat, dar nu prea am avea ce sa le dam sa manance, pentru ca si noi behaim de foame.
majoritatea vedeau Romania totusi doar ca pe o poarta de tranzit catre restul Europei.
P.S. erau incredibil de multi studenti la teologie din Basarabia, nu prea inteleg de ce. Doar si ei tot ortodocsi sunt.

Just derpin' around

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Letitia1

Citat:
Anya: Legaturi aveti?
Eeee... si noi ne uitam la el. Deja ma gandea ca ce legaturi? Nea nuri, legaturi cu mafia...Noroc ca m-a lamurit privirea politistului care alunecase spre....centurile de siguranta .

asta-i tare de tot.

un alt cuvint foarte folosit in romana este weekend. Stateam sa ma gidesc cum spuneam pe vremuri la weekend (bine, ca aveam numai duminica libera pe vremea lui ceusescu) dar cred ca spuneam "sfirsit de saptamina". La modul: "ce faci la sfirsit de saptamina" in loc de "ce faci in weekend".

cred ca era "ce faci duminica"

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Deviem deja subiectul...

Ina ,colega mea este "indoctrinata"pur si simplu,ea nu a vazut ocupatzia sovietica ca pe o povara,ca pe o distrugere a identitazii natzionale!Ei i s-a parut normal sa invetze limba rusa in detrimentul limbii din stramosi!

Repet ea nu a prins decit vreo maxim 10 ani sa zic de sovietism,deci eu personal am ramas foarte mirata de "binefacerilor"Urss.-ului asa cum le spunea ea!

dana

Mergi la inceput

Citat:
Ina: cred ca era "ce faci duminica"

Da, da, asa era. Ha, ha, ha.

Mergi la inceput

si ce daca-l deviem, macar discutam pasnic si ne hahaim aici intre noi, ca la o mica sezatoare virtuala :)

Just derpin' around

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ab5174 spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu

Awning = marchiza

Vezi dex. Imi pare rau dar nu pot da copy paste din dex de pe ipad.

Nu e marchiza , aia e de sticla ...eu intreb de cea de pinza

Dex
"MARCHÍZ#258; s. f. I. so#539;ie, fiic#259; de marchiz. II. 1. acoperi#537; de sticl#259;, deasupra intr#259;rii principale a unei case. 2. mic vestibul cu pere#539;ii de sticl#259; la intrare. 3. cabina mecanicului de locomotiv#259;. III. inel de podoab#259; cu o montur#259; de pietre de form#259; oval#259;. IV. numele unor pere zemoase. (< fr. marquise) "

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui ab5174

Citat:
citat din mesajul lui cristoiu

Awning = marchiza

Vezi dex. Imi pare rau dar nu pot da copy paste din dex de pe ipad.

Nu e marchiza , aia e de sticla ...eu intreb de cea de pinza

Dex
"MARCHÍZ#258; s. f. I. so#539;ie, fiic#259; de marchiz. II. 1. acoperi#537; de sticl#259;, deasupra intr#259;rii principale a unei case. 2. mic vestibul cu pere#539;ii de sticl#259; la intrare. 3. cabina mecanicului de locomotiv#259;. III. inel de podoab#259; cu o montur#259; de pietre de form#259; oval#259;. IV. numele unor pere zemoase. (< fr. marquise) "

E copertina asa cum am mai spus.
Uite aici : http://eurotendaparadise.ro/copertine.php

Mergi la inceput

Citat:
Ina: si ce daca-l deviem, macar discutam pasnic si ne hahaim aici intre noi, ca la o mica sezatoare virtuala :)

Exact, e super de cind nu ne mai certam.

Dati-l incolo de oning, spune-ti ce englezisme mai folositi? Eu folosesc mult "to book" scris "buc", "vezi draga ca am bucat vacanta pe anul viitor" Vorbesc romgleza numai in prezenta lui barbata-meu, ca-l enerveaza rau. Chiar daunzi i-am spus: sa stii ca am pus canile (can) de lagar (lager - bere blonda) in frigider. Si-a sarit din minti nu alta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Eu folosesc injuraturile in engleza
NU in public ca sunt o doamna si nu vorbesc urat cand ma aud oameni straini dar uneori la volan cand mi se taie calea sau ma rog, stiti voi ce mici incidente mai apar in trafic, imi mai scapa printre dinti

Uneori mi-au scapat si suficient de tare incat sa ma auda cel mic de pe bancheta din spate si sa imi atraga atentia ca vorbesc ca x din desene animate

Si eu care credeam ca fiind micut mai pot inca "deraia"
Na, ca nu mai pot, nici macar prin bucatarie cand imi sare ulei pe maini, ca am urechi prin preajma si inregistreaza tot. Fratele lui mai mare obisnuit cu engleza ( si cu cea colorata) ma cenzura cu "Bip"

Mergi la inceput