Japonezii altfel decat ii stim noi

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Probabil ca multi dintre cei care ne citesc se intreaba "pai bine mai,si atunci cum a ajuns japonia unde e astazi?"Sincer,nu stiu.Asta ma intreb si eu acum.Nu pot sa zic ca japonezii sunt puturosi,pt.ca ce vad in jur imi arata altceva.Nu pot sa zic ca sunt nesimtiti,pt.ca desi sunt si aici nesimtiti pfua,nu ne comparam.Nu pot sa zic ca sunt neseriosi,desi vad neseriosi totusi nu pot.Desi vad mincinosi si lenesi,nu-i pot considera pe toti asa.Credeti-ma,am ajuns intr-un punct unde nu mai stiu nici eu ce sa cred.Suntem in siguranta pe strada,la orice ora!Din orice punct de vedere nu se compara cu ro sau cu america de ex.Avem parte de respect in magazine,pe strada.Functionarii isi fac treaba repede si eficient...well si nu stiu unde se rupe filmul,sau firul.Vreau sa-l leg si nu stiu unde e rupt.Se imparte seriozitatea,harnicia etc. pe domenii?Sunt de ex.marile firme doar cele care au angajatu ca la carte iar restul micilor intreprinzatori se chinuie ca si noi?Nu stiu sincer!Nu stiu pt. ca e altfel,nu vreau sa compar cu ro.pt ca nu se compara.E ceva care functioneaza perfect afara,pe strada,in autobuz,la gara,la primarie....ei,cind treci din postura de client/pasager/pieton...si ajungi sa muncesti cu oamenii e o nebunie.Eu una nu reusesc sa-i dau de cap.Au valori ,maniere si alte plusuri cu care multor tari le lipsesc.Au liniste,siguranta,normalitate...dar nu stiu cum e posibil,sincer.Respecta reguli,respecta vecinul,curatenia,linistea.Darama si construiesc cu viteza luminii si totusi de ce ne lovim de puturosi ,mincinosi,neseriosi?Nu doar eu sau danuka.Da,stiu nu se potriveste imaginii de japonez=muncitor,dar nici japonez=lenes nu se potriveste.O sa ziceti ,cum zic si eu ca fiecare padure cu uscaturile ei.De acord,insa cand dupa luni de zile de chin dai numai peste uscaturi,ce sa mai crezi?Am mare respect pt ei ca natie,nu-s ciudati si ii inteleg .Imi place japonia,am prieteni multi...nu as pleca nicaieri si totusi e ceva care nu-mi da pace.Nu stiu cum se explica diferenta mare dintre outsider si insider.Ma refer la ceea ce traiesti ca turist sau ca femeie casnica sa zic si ceea ce traiesti ca angajat sau angajator(asta e cea mai nasoala).Vezi chestii care nu ti le puteai imagina (de ex.sa stii ca sunt muncitori si tu sa-i vezi cum trag chiulul sau ca habar nu au sa faca nimic).Incepi sa te intrebi.Eu acum ma intreb dar inca nu am gasir rasounsul.

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danuka30 spune:

hannen am activata optiunea PM
Da hannen eu cred si inteleg ce spui tu . Nu stiu ce simti tu
Dar eu simt i bucurie imensa ca am gasit cu cine sa
Discut pe tema asta adica cu tine si m#259; refer la faptul ca tu stii ce vreau sa spun si eu stiu ce vrei tu sa spui . Asa cum am zis de la inceput nu barfesc japonezii si nu vreau sa le stric imaginea spun doar ceea ce s-a intamplat si cum sunt unii oameni . Eu una am fost dezamagita aveam pretentii de la ei avand in vedere educatia lor si strictetea . Dar ca si hannen spun acelasi lucru fiecare padure cu uscaturile ei .
Sunt japonezi care pun mai presus de orice , munca deocamdata sunt sigura 100% ca fac asa sotul si socrul meu si inca cativa de care am auzit .

Mergi la inceput

O avea minciuna picioare scurte dar merge pe calea batuta a nesimtirii

Continui eu ce a zis Hannan sotul optimist si o sa fie si mai bine .Legile sunt aspre si le da dreptate lor angajatilor sau daca un client reclama la firma un staff chiar daca vinovat este clientul tot staff -ul are de pierdut dar cel mai mult managerul . Va spun ca eram cat puteam de atenta sa nu fac greseli ca avea de suferit sotul meu . Pentru orice greseala a stafilor managerul plateste cu varf si îndesat. Am facut si eu gafe nu stiam ca nu ai voie sa te parfumeZi si azi ma lauda un client Maine altul pana am inteles ca de fapt ei nu ma laudau printr-o "lauda" de fatada
Imi transmiteau ca mirosul de parfum ii deranjeaza si eu am avut grija sa nu ma mai parfumeZ mai ales ca un client mi a spus cu un calm extraordinar
Bijin San imi zice a el (doamna frumoasa ) nu ai nevoie de parfum esti destul de frumoasa asa ca nu ai nevoie sa te mai evidentiezi cu nimic .
Si n am mai folosit parfum mi am cerut scuze chiar n am stiut
In schimb " mucosul " de care v am povestit folosea o tona de spray care chiar mirosea oribil si nu i a zis nimeni nimic . Am mai facut si alte gafe care le faceau toti colegii
In graba mare cand eram aglomerati mai uitam si eu sa pun un punga
Clientului tigarile sau alte produse care se comandau la tejghea ; dar cand am vazut consecintele am fost si mai atenta . Daca uitai sa i dai clientului produsul comandat managerul trebuia sa se acAsa la client sa i dea produsul sa si ceara scuze in numele stafului care a gresit si sa i mai dea si un cadou drept daune morale ca noi am gresit asa ca pentru binele sotului meu si binele clientului ma straduiam . Revenind la stafi sotul meu un om extraordinar de bun cu stafii lui ii ierta pentru absolut orice si ei profitau la maxim mai mult stand degeaba si luandu-si libere mereu
Primul nostru Revelion l-am petrecut in supermarket pentru ca nici un staff nu a binevoit ca macar din respect pentru sotul meu ca le a dat atatea zile libere sa vina sa dea o mana de ajutor macar 2-3 ore sa se odihneasca nu mai zic sa petreaca asa a lucrat sotul meu de la 5 dupa amiaza 31 pana pe 1 la 7 dim
Eu nu am vrut sa mi las sotul singur de revelion asa ca am stat cu el cat am putut cand n am mai rezistat am plecat acasa . Si desigur pe 1 iarasi libere la greu m am dus si eu sa l ajut . Niste magari si magarite de staffi .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

foarte interesant ce povestiti voi.

daca imi permiteti o parere, in legatura cu modul in care se comporta angajatii : poate ca au prea multe drepturi, in comparatie cu angajatii din alte tari, si profita la maxim de ele, stiind ca nu pot fi sanctionati/avertizati/mustrati ?

cat despre povestile legate de unghii, sunt convinsa ca exista o explicatie, vine de undeva (poate din trecutul recent sau din traditiile seculare) aceasta interdictie legata de lungimea si aspectul unghiilor. fiecare natiune are regulile si tabu-urile ei, care noua ni se par ciudate, deplasate sau inexplicabile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citata hannen
Nu stiu pt. ca e altfel,nu vreau sa compar cu ro.pt ca nu se compara.E ceva care functioneaza perfect afara,pe strada,in autobuz,la gara,la primarie....ei,cind treci din postura de client/pasager/pieton...si ajungi sa muncesti cu oamenii e o nebunie. Eu una nu reusesc sa-i dau de cap. Au valori ,maniere si alte plusuri cu care multor tari le lipsesc. Au liniste, siguranta, normalitate...dar nu stiu cum e posibil,sincer. Respecta reguli, respecta vecinul, curatenia, linistea. Darama si construiesc cu viteza luminii si totusi de ce ne lovim de puturosi ,mincinosi,neseriosi?

Ca sa-i intelegi trebuie sa intelegi ca societatea este un sistem, care in anumite tari functioenaza dupa reguli/norme scrise sau nescrise(cutume), si functioneaza ca o masinarie. Fiecare este o "rotita intr-un angrenaj" si pe un post care depinde de seriozitatea si capacitatea de care da dovada.
Probabil ca orice societate si societate a japoneza este stratificata. Ca sa urci dintr-un strat in altul trebuie sa dovedesti ca indeplinesti si respecti toate rigorile si valorile stratificarii respective.
Prabusirea poate fi rapida, urcusul este dificil.
Cand cineva comite o gafa condamnabila, veste zboara si respectivul se alege cu o eticheta care-l poate face nefrecventabil.
Ca sa-si refaca prestigiul efortul este mult mai mare, pentru ca normalitatea nu este popularizata ca faptele iesite din comun.
Prestigiul este o valoare care deschide multe usi, faciliteaza promovarea si este aparat cu disperare.
Aceasta "liniste, siguranta, normalitate" sunt date de stabilitate, si stabilitatea de reglementarile si valorile sociale stabile in timp.

In societatea romanesca, usile se deschid cu "pile cunostinte si relatii", pentru ca regulile si prestigiul nu functioneaza. La noi oamenii in functii au putere sa influenteze mersul societatii. Prestigiul, caracterul, valorile in general si legile sunt ignorate, pentru ca viata poate fi "aranjata" prin cineva "binevoitor".
In Romania este instabilitate si insecuritate, pentru ca totul este la cheremul unor indivizi, patroni, functionari, politicieni, pe care regulile si mentalitatile nu-i sanctioneaza.
Valorile sunt confuze, si atitudinea societatii este inexistenta.
Acolo clientul si cetateanul se revolta si reclama orice i se pare anormal. Aici daca reclami esti scos pe usa de bodyguard, pentru ca patronul este "seful", si cetateanul este un nimeni.
Suntem niste nimeni pentru ca nu avem valori sociale, nu suntem organizati sa le aparam, suntem individualisti, fiecare pe cont propriu. Nu cautam sa ne facem un sistem de valori, care sa faca societatea sa functioneze cu performante, noi cautam un "idol" in care sa ne punem sprerantele ca o "sa faca ce-i bine".

In Ro trebuie sa te "descurci", sa te strecori prin viata, sa profiti la maxim de sansa clipei prezente. Ca sa promovezi trebuie sa faci copromisuri, sa intri pe "sub pielea" celor care decid, pe cand la altii dimpotriva trebuie sa dai dovada de caracter. Acest mecanism al compromisurilor corupe societatea.

La altii asemenea "strecurari prin viata" nu tin, pentru ca "sita are ochiuri mici" si "cerne" valoarea de ipostura, oamenii responsabili de iresponsabili, oamenii seriosi de smecheri s.a.m.d.

Avem alte standarde valorice. Sigur ca atunci cand nu esti pregatit pentru asa ceva este dificil sa te adaptezi, pentru ca presupune sa renunti la tot ce stiai de mic, si sa adopti o filozofie de viata in care nu crezi. E dificila sa accepti ceva in care nu crezi.

Mergi la inceput

Deceneus,hai ca numai ce n-am luat foc.Adica tu ai tras concluzia ca e vorba de neadaptare?Si ca nu ne-am adaptat din cauza ca suntem invatate cu pile si alte minuni specifice plaiurilor mioritice?Te rog frumos sa recitesti mesajele mele.Eu sper ca te-am inteles eu gresit si ca ultima concluzie nu mi/ni se adresa.Dar daca mi se adresa am sa dezvolt.

Mergi la inceput

Stii ce ma enerveaza persoanele carora le zici ca-i alba si ei repeta ca ai zis ca-i neagra?N-ai nicio idee banuiesc,dar ma irita la culme.
Asa si tu,noi vorbim de mere si ai venit tu sa ne explici de ce nu ne plac perele.Iaca fleosc.Da mai,cred ca suntem niste neadaptate ca nu ne merge in japonia pe pile si nu ne putem strecura prin viata.Ne-a cernut sita ce-a deasa a japonezilor si n-am incaput din cauza altor valori mai putin morale .Din cauza ca nu ne ridicam la standardele lor inalte.
Tu ai citi ce am scris eu si Danuka?

Hai sa mai repet [b]Tocmai aceste valori si felul in care functioneaza aceasta societate il/o apreciez.Iubesc valorile inalte,oamenii cistiti si muncitori .Iubesc respectul,politetea,curatenia ,faptul ca poti deschide usi si daca esti in trening si slapi si nespalat de doua luni (am vazut!).Faptul ca esti tratat ca om la spital si la magazin chiar daca tu esti un homeless mirositor.Nu am nicio problema cu aceste aspecte,nu as avea cum.Sunt aspectele pt. care consider ca romania nu se compara cu japonia si aspectele pt care inca mai sunt pe aici.
Ceea ce ziceam eu se refera exact la aspectele urate si pe care nu ma asteptam sa le intilnesc.De fapt,aspecte care nu credeam ca exista.De ex. intr-o tara unde ai auzit ca se munceste la foc continuu ,ca sunt ca robotii etc,etc ...unde vezi ca mergi sa rezolvi o problema si chiar ti-o rezolvi in 5 ,10,20 de min (nu ca in ro unde te plimba cu zilele de la ana la kaiafa) dai dintr-o data de oameni cum nu credeai sa existe.Adica oameni care habar nu au de ei ,pe ce planeta traiesc.Oameni care fug de munca grea si prefera sa stea acasa pe ajutor social.Oameni care vin la munca (daca vin la interviu) si se asteapta ca TU angajatorul sa muncesti in timp ce el angajatul te asista.De parca tu singur nu puteai munci fara spectatori!Vorbesc clar,se intelege ce m^a socat?Intelegi ce nu pot sa conectez?Intelegi ca dupa shpe ani am realizat ca nu e totul chiar asa cum il vezi de pe strada,de acasa din fata tv-ului?
Da,sunt foarte dezamagita!Sunt suparata pt. ca eu muncesc zi lumina pt. ca angajatii mei sunt exact asa cum ii descrie danuka!Muncesc de simt ca mai am putin si o iau razna!Stii cum e sa iti vina sa mergi in patru labe?Asa sunt eu zi de zi!Stii cum e sa-i zici unuia "vino si ma ajuta ,te platesc dar NU MAI POT,lucreaza te rog cu mine sambata sau duminica .Si sa ti se raspunda NU POT,sambata si duminica ma odihnesc,e ziua mea de intilnit cu prietenii.Nu sambata de sambata,nu zi de zi..macar in ziua de .NU!Nu vreau!
Ce sa zici ?Ce sa faci?Renunti?Chiar stiind ca ai sanse sa ramai in chiloti si cu cheia de git?Nu!Muncesti nu?Ca e rahatul tau,descurca-te!Pe angajat il doare in cur.
Si ce angajati!!Tu ai pomenit ca la 26 de ani,fata ,sa iti zica "cum se curata usturoiul ca nu stiu?" sau "cum se baga in priza?"Ai auzit asa ceva vreodata?
Sau "vaii,dar ploua afara cum sa bag firma in priza.E periculos!"Baiat de 22 de ani nu vazuse,nu stia,nu auzise ca prizele sunt protejate de ploaie.
Tu ai pomenit bucatar care sa te intrebe "sa spal salata bine,bine?"Zic nu stiu,dar daca io iti pun tie salata in farfurie plina cu noroi ce zici?E bine?O speli bine sau nu?
Da,sunt suparata pt. ca unora le oferi ceva de munca si nu vor ca e greu.Mai bine acasa pe bani putini decat la munca.Sunt suparata pt. ca si cu bani si te refuza.Adica nu le ceri un serviciu,un favor.Ii platesti !Si nu vor.De ex. "eu nu muncesc decat o zi pe saptamana ,numai dimineata!"Si ce sa fac cu tine mai?N-am ce face,inghit in sec si accept cind de fapt i-as face un vint,dar nu imi permit pt ca eu NU MAI POT.Fizic,psihic!Si macar o zi ,tac si suport .
Cind esti bun bazat ca azi ai muncitor/i si in ultimul moment te trezesti ca te suna si iti zice "stiii,azi il opereaza pe tata socru si..." Si ce?Tii tu bisturiul la dr.?Esti mana a doua ,sau cum?Ieri nu stiai ?Sau vii la munca ,ai cheie ,intri si te gasesc pe telefon dar ti-ai bagat time-cardul.Cum vine asta?Adica iti bati joc de mine pe fata sau cum?Eu sa te platesc 10-15 min cit tu ai umblat pe facebook sau cum?
Intelegi deceneus despre ce vorbesc?Sunt eu o neadaptata?As vrea eu sa umblu cu lugu lugu si pile si nu reusesc?

Mergi la inceput

Danuka,nu iti vad optiunea de PM sus in bara.Da-mi tu un mesaj privat si apoi iti dau eu reply.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui hannen

Stii ce ma enerveaza persoanele carora le zici ca-i alba si ei repeta ca ai zis ca-i neagra? N-ai nicio idee banuiesc,dar ma irita la culme.
Asa si tu,noi vorbim de mere si ai venit tu sa ne explici de ce nu ne plac perele.Iaca fleosc.Da mai,cred ca suntem niste neadaptate ca nu ne merge in japonia pe pile si nu ne putem strecura prin viata.Ne-a cernut sita ce-a deasa a japonezilor si n-am incaput din cauza altor valori mai putin morale .Din cauza ca nu ne ridicam la standardele lor inalte.
Tu ai citi ce am scris eu si Danuka?

Eu am citit si am subliniat, in textul scris de tine si citat de mine, ce face ca japonezii sa linstiti si calmi, faptul ca respecta regulile. Eu am insistat ca acele reguli sunt impotante, si pe faptul ei au reguli si noi nu.
Nu te-am contrazis. Am incercat sa completez intr-o forma sintetica, ceea ce ai spus intr-o prezentare descriptiva si analitica.

Am scris si la celalat subiect ca unii se adaptaza mai usort altii mai greu, dar in final nu exista alta solutie.
Unii interpreteaza presiunea familiei ca avand sursa invidia sau ura, desi presiunea poate avea ca sursa bunele intentii.

Nu stiu cat de bine te-ai adaptat, dar banuiesc ca nu erai din prima zi adapta la societatea japoneza si cu siguranta a fost si pentru tine o "problema" cel putin o perioada.
Danuka pare sa aibe niste probleme de adaptare, asa cum fiecare are probleme cand schimba fusul orar. Eu incercam sa explic de unde vin ele, asa ca nu te aprinde prea tare.

Si aici am inteles ca se discuta la modul general despre societatea japoneza privita prin prisma unor romani, deci nu lua afirmatiile ca pe ceva personal.

Mergi la inceput

hannen am reusit sa activez PM
Deceneu daca ai timp citeste te rog ce am scris eu si hannen
Poate intelegi mai bine situatia
Si mai adaug ceva
Primeste sotul meu intr-o dimineata tel de la un staff femeie in toata firea 38-40 ani casatorita . Ea tipa la tel il certa pe sotul meu
Sotul meu imi zice te rog Danuka du te la munca acum ajuta ma a sunt rupt lucrase 18 ore . Ce credeti ca s-a intamplat ?
Femeia asta nu vroia sa lucreze pentru ca nu a fost anuntata ca in ziua reapectiva lucreaza ( a picat in tura ) cu colegul X un om cam de varsta mea barbat vanjos dar cam tacut si care te lasa sa stai degeaba daca n ai experienta ca face el tot .
Iar ei nu i place de el ca nu vorbeste '!!!!!!!!!!! Si nu mai stiu ce
S-a ridicat Danuka din pat de langa copil si a plecat val vartej la munca
Ca n avea cine sa i tina locul colegei frustrate
Imi venea sa i zic femeie aici nu suntem la gradinita suntem intr un colectiv la loc de munca nu #539;i e rusine macar de colegul care nu are nici o vina ca nu #539;i place tie de el ?
Am tacut si am lucrat in locul ei . drept multumire a demisionat
Si ce i a facut sotului meu la telefon l a facut oua cu otet iar el sarmanul a indurat si si cerea tot el scuze ca nu a anuntat-o pe Maria Sa cu cine avea sa împarta
Tejgheaua pentru cateva ore

Mergi la inceput