dilema prezentare pps

dilema prezentare pps | Autor: mihaela_s

Link direct la acest mesaj

Am nevoie de parerea publicului .

Saptamana viitoare am de prezentat o lucrare in pps. Am facut doua prezentari diferite, acelasi subiect...si nu reusesc sa ma decid care sa o prezint.

Prezentarea presupune un fragment de articol stiintific. Articolul este despre o boala si eu am de prezentat tratamentul. Sunt 8 medicamente in total.

Primul pps e cu fiecare medicament pe slide separat, vorbesc despre efect, dezavantaje si reactii adverse ale ficaruia.

Al doilea pps e sub forma de tabel. Nu mi-a incaput intr-un singur tabel, astfel incat am impartit totul in doua tabele, adica doua slide-uri. In tabel se vede mai usor comparativ, chiar daca imparit in doua...

Cei care va pricepeti la asa ceva, ce parere aveti?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

nu poti imparti eventual medicamentele in mai multe categorii/multimi? nu exista niciun factor care sa le poata clasifica in felul asta?

prima varianta, cu luatul la rand a medicamentelor, e relativ plictisitoare, risti sa pierzi audienta.

a doua varianta, cea cu tabelul, are avantajul privirii de ansamblu, pacat ca nu-ti intra intr-un slide.

as incerca o varianta de clasificare suplimentara, in caz ca e posibil. in functie de cand s-au descoperit, de substanta activa, de firma producatoare, de efecte secundare- nu ma pricep, doar dau niste exemple. in felul asta ai avea o structura coerenta si mai usor de spart un bucati.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Nu poti sa combini ambele prezentari intr-una singura? Dupa ce prezinti fiecare medicament in parte (mai multe detalii in scris, mai putine oral, doar ce e mai deosebit, sa zicem), iar tabelul din final ar fi ca o sinteza a celor prezentate anterior.Singur tabelul, pentru o prezentare pps, parca e prea putin, chiar daca sunt doua slide-uri, iar medicamentele prezentate unul cate unul, fara o concluzie in final, in forma unui...tabel , parca nu ar fi terminata.
My 2 cents. Bafta cu prezentarea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana_B spune:

Depinde cum sunt cerintele la voi.
Aici la prezentari cer sa fie cat mai concis pe slide si cat mai mult vorbit, fara prea multe bullets ca se plictiseste auditoriul, de obicei omul citeste mai repede decat vorbesti tu si dupa ce-a terminat de citit isi pierde interesul.
Tabelul mi se pare cea mai buna varianta.
Spre exemplu, 8 randuri orizontale cu numele de medicamente si 3 verticale una efect, una dezavantaje si una reactii adverse (dar nu mai pui titlu cum le cheama zici oral, prima coloana reprezinta cutare, cea din mijloc cutare, etc)...daca poti sa folosesti prescurtari la numele de medicament sau unde se poate si e voie? Si la efecte, dezavantaje si reactii adverse sa incerci sa pui cat mai putine cuvinte si restul completezi oral daca ai nevoie sa dai explicatii in propozitii.
Pentru impact vizual poti sa alegi si un design simplu care nu distrage atentia (spre exemplu Horizon e negru si scrii cu alb) si un font si o marime de font care ocupa putin spatiu dar e citet.

Daca e asa mult de scris si tot nu incape pe una singura, atunci pe doua slides da' tot tabel, parerea mea.

ps: despre ce boala si medicamente trebuie sa vorbesti, sunt curioasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Multumesc mult!

Prezentarea e scurta, trebuie sa ma incadrez in 5-7 minute. Amandoua prezentarile sunt la fel, dureaza 6 min. jumate, m-am cronometrat.
Am restrictii in ceea ce trebuie sa vb despre medicamente, fara detalii, fara studii, fara doze. Asa ca ce a ramas e doar numele fiecaruia, efect nu scrie la fiecare (e mai mult mecanismul prin care actioneaza), unele au dezavantaje( gen nu da rezultate bune la pacientii splenectomizati) si apoi reactiile adverse, pe care numai le insir, nu explic nimic.

E numai un antrenament, ne filmeaza, primim comentarii fiecare la ce am facut bine sau nu...e mai importanta "prezenta scenica" sa ii spun asa, dar conteaza si felul in care ai ales sa prezinti, ca sa ai publicul "cu tine".

portocalia, ele sunt clasificate cronologic si grupate pe grupe de medicamente (m-am exprimat eu gresit, prezint grupe de medicamente). Efectele secundare sunt tare diferite, nu pot clasifica dupa asta.

Julia, m-am gandit, dar nu cred ca are sens. Spun exact acelasi lucru si in prima si in a doua prezentare. Tabelul nu ar mai avea sens, cred eu, dupa ce am prezentat prima varianta. Bucatica mea e parte din articol intreg, alti colegi prezinta inainte, altii dupa mine. Chiar stau si ma gandesc care ar fi "finalul" la prezentarile astea, ca ne cere si final...

Oana, nu ne cere nimic. Partea de pps e facultativa. Ni se spune ca avem voie cu "ajutor" dar asta inseamna ca putem scrie pe tabla, prezenta in pps, etc.
Prescurtari nu as face, sunt denumiri ciudate si trebuie sa se vada tot numele medicamentului. Pe un slide incap la un scris foarte mic, de 5 in Arial...nu as risca sa nu se vada.

Da, stiu ca e de preferat sa povestesc liber, dar inca nu pot...nu voi fi oratoare asta e clar si am nevoie de cat mai mult suport scris. O sa incerc sa nu scriu pe slide ci pe cartonase (ni s-a prezentat la curs varianta asta) de pe care sa pot citi.

Boala se numeste Primär immunologisk trombocytopeni in suedeza, ITP prescurtat si banuiesc ca e asta in engleza: Idiopathic thrombocytopenic purpura. Eu am de prezentat medicamentele care impiedica distrugerea trombocitelor. :) Acum vad pe wikipedia, sunt cele 4 grupe mari: corticosteroizi, anti-D, imunosupresive, imunoglobuline. La mine in articol mai sunt si altele, inca 4 :).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carra spune:

Mihaela, daca ai timp, intra pe youtube si cauta un filmulet care se numeste "PowerPoint extreme makeover". Nu e foarte lung (nu mai stiu exact daca dureaza 12 sau 20 de minute) si cred ca vei gasi cateva idei foarte utile legate de prezentari. Succes si inspiratie iti doresc! O sa treci cu (foarte) bine, sunt sigura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

ai grija la scris sa nu fie prea mic si la fel spatiul intre rinduri.

mult succes!

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

poti modifica dimensiunile paginii sa iti incapa tot tabelul....

edit: menu/ design/ page setup - si pui tu valorile de mana (daca nu ti se potriveste niciun format de acolo)

Mergi la inceput

Ah, va multumes mult! Abia am ajuns acasa si am intrat sa vad daca a mai raspuns cineva...

Carra, am sa caut maine, multumesc.

Michelle, multumesc. Da, de asta nu am vrut sa inghesui tabelul pe un slide, de frica scrisului prea mic...daca eu aici pe computer nu pot citi, atunci nu se poate nici in sala...

nadaflorilor, am sa incerc. Revin maine sa spun ce am reusit.

Pana una alta, pe drum spre casa am mai facut un pps. Mi-a placut ideea cu gruparea lor mai multe pe un slide, nu sub forma de tabel, ca vorba Juliei parca era aiurea, ca o terminare a ceva care nu era inceput...apoi tot Julia zicea ca slide-urile asa unul cate unul par plictisitoare si neterminate...asa ca le-am pus cumva 2 in 1. Am tot doua slide-uri dar incerc maine ideea nadeiflorilor.

Sunteti de milioane, va multumesc de idei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Carra spune:

Mihaela, azi a fost ziua cea mare sau am retinut eu gresit? Te rog sa ne povesteti cum a mers prezentarea! Nu de alta, dar vreau sa am motive intemeiate sa te felicit! (Oricum, stiu ca am!)

Mergi la inceput

Carra da, azi a fost.
Pai sa incep cu inceputul. Am cautat pe youtube si am gasit doua prezentari tip lectii care mi-au prins bine. Am modificat de vreo 3-4 ori prezentarile initiale, mai bine zis una din ele ca la varianta tabel am renuntat, parea prea complicat si incarcat. Am pus cate o fotografie sugestiva la reactii adverse la fiecare slide, am scos din text #351;i l-am scris pe cartonase mici pe care le-am avut in mana si am mai aruncat ochii pe ele.

Cum a decurs: am fost filmati fiecare si apoi ne-am uitat la filmari si am discutat pe baza lor. Acel feed-back caruia la fel ii spune si suedezul. :-)
Ca si sfat am primit ceea ce stiam deja si am imbunatatit, dar mai am de lucru. Sa am text si mai putin pe ecran, sa vorbesc mai mult liber, e de preferat sa am textul pe acele cartonase in mana decat pe ecran. Iar o colega m-a incurajat spunandu-mi sa am mai multa incredere in mine, ca vorbesc suedeza foarte bine si inteligibil. Aici m-a nimerit .

Deci hopul a trecut deocamdata, multumesc de idei si suport.

Mergi la inceput