Clasa a I-a...2012-2013 (3)
Raspunsuri - Pagina 18
Laura25 spune:
Revenind la subiect, ai mei au azi ore tare "grele": lectura, sport si abilitati practice. La 11 termina. Dimineata s-au trezit veseli si cu elan, nu au mai marait. Ieri i-a laudat invatoarea bunicii (care s-a dusa dupa ei la 12) ca sunt atenti si raspund frumos. Sper sa ii tina . Deocamdata fac tot felul de fise din auxiliare, nu au zis nimic de teme.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Na, nu stiu . Pur si simplu vreau sa aleaga cu mintea deschisa ce vor sa faca si sa creada. Ori sa le bagi in cap de la 7 ani pana la 18 o data pe saptamana numai dogma ortodoxa nu prea le da posibilitatea sa aleaga. Vreau sa stie istoria religiilor, ma voi bucura pentru ei daca vor crede in Dumnezeu si isi vor gasi alinare si confort in credinta. Dar vreau sa vina de la ei, nu sa le fie bagat cu polonicul in cap de la o varsta atat de frageda. |
Laura, esti simpatica foc.
Daca tu crezi ca faptul ca au o ora de religie pe saptamana inseamna ca le baga ortodoxie cu polonicul in cap, atunci o sa ai surpriza sa constati ca nici tu si nici altcineva nu va putea vreodata sa le bage nimic in cap cu forta. Nici la 7, nici la 18 ani.
Asta in parte pentru ca in familia voastra nu se practica spalarea creierului la copii, iar apoi ei nu fac ce nu le place, nici chiar obligati.
Fetele mele mari nu mai vor de mai multa vreme sa intre in biserica. Nu mai vor. Nu cred, nu le place, asa ca le-am lasat in pace. Fac religie de la inceput si nu numai ca nu au probleme, dar un 10 la religie conteaza la medie
Asa ca, dupa parerea mea desigur, a-i lasa sa aleaga, sa vina de la ei, inseamna inclusiv la 7 ani, nu musai de la 18 ani in sus. Iar daca te gandesti ca totusi, un copil de 7 ani nu are discernamant in alegerile facute, pot sa-ti spun ca, in cazul religiei la scoala, este cea mai mica sansa sa se insele. Pentru ca nu au motiv.
Rufus, Tora si iadele
anya spune:
Rufus, tu ai avut noroc de o experienta ok cu religia in scoala. Sorana s-ar putea sa te contrazica. Ea da lasat copilul la religie si apoi nu a stiut cum sa-l retraga mai repede.
Pana la clasa a 5-a (conform legii actuale) copiii nu au nevoie de medie si in acest caz nu apare interesul. Eu am ales varianta cu retragerea "pe hartie" si in fapt daca e cazul. Baiatului meu care e acum a 4-a ii place la ora. Celui mic inca nu stiu ca n-a facut inca nici-o ora. Ii place - sta in clasa, nu / sau aud de la el chestii care ma deranjeaza - va parasi clasa la ora. Cel putin acum, cel mare stie din clasa despre ce e vorba si intr-a 5-a va alege singur daca va vrea sa faca ora "cu note" sau fara.
Ca sa depasim subiectul religie, incepem o noua saptamana de scoala. Pana acum noi n-am avut teme, nu au lucrat nimic in caiete, nu si-au cunoscut profesorii de engleza, sport, religie. Au colorat si cantat. Mie imi miroase ca e linistea de inaintea furtunii (la cum mi-a fost descrisa invatatoarea lor ). Astazi incepe si cursurile la Shakespeare School. Sunt curioasa ce profesoara va avea (la schimbarea de la prejuniori la juniori se schimba profesorul). Ma cam enerveaza ca nu poti opta pt profesor.
Albinutzza spune:
Succes in a 2 a sapt de scoala! Parca am mai intrat in ritm, si ma simt altfel. Lui ii place fa tare, sa vedem si cand va veni partea cu scrisul, teme daca va mai fi la fel.
Noi am avut si sport (2ore/sapt) si religie si engleza. Au lucrat pe carti, teme doar de continuat sa coloreze, ce n-au terminat in clasa. Cred ca de azi incepe greul
anahadasa spune:
Buna tuturor si o saptamana frumoasa!
Putin off topic despre religie... Eu nu mi-am pus problema religiei, desi nu suntem ortodocsi, ci evanghelici, insa ma gandeam ca el are baza pusa, adica stie f bine ce scrie in Biblie, ca noi dupa asta ne ghidam si poate sa faca o comparatie, o analiza in functie de ceea ce se petrece in clasa, oricum ma gandeam ca povestioarele, pildele vor fi baza... Dar urmarind discutiile voastre, cred ca ne mai gandim in privinta religiei... numai ca e a doua ora in ziua de luni...
Revenind la subiect, noi am avut deja 3 teme, le da tot cate cinci randuri, asa ca pana acum am facut puncte, linii drepte verticale si linii oblice. Si a luat si primul FB pe o fisa de evaluare initiala.
andre_ea spune:
Hai ca nu mai stiu unde sa scriu experienta noastra de scolarei.(aici sau la subiectul de la copilasi).
La noi deja s-a dus entuziasmul inceputului de scoala. Incearca sa amane temele pe mai tarziu daca se poate, desi de scris, scrie.
Nu mi-e clar deloc ce metoda de lucru foloseste doamna. Au facut deja o gramada de litere. Dar am constatat duminica ca nu stie bine cum trebuie facut r. Facea gresit bucla de sus. In mod normal ar fi trebuit sa observe doamna ca face gresit. Ma rog, avem timp sa invatam.
Tudor face religie la scoala. Am zis ca daca io nu-l duc la biserica, macar la scoala sa afle cate ceva :). Ce fac acolo habar nu am, dar m-a anuntat ca in fiecare luni o sa aduca o fisa pe care o coloreaza el acolo :).
Succes tuturor!
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
Nu vreau la doctor, nu stiu cum se spune "a" in franceza.
Mmmaria spune:
Buna,
Nu stiu daca o sa am timp sa postez prea mult pe aici dar este clar ca eu una am nevoie de ajutor (specializat: nu stiu daca meditator pentru fie-mea sau psiholog pentru mine!). Am inceput si noi scoala si pana acum mi-am tot spus ca asa cum nu au murit altii din asta, nu o sa murim nici noi. Wrong!
Vineri seara, la terminarea primei saptamani de scoala (saptamana de acomodare, nu au scris, doar au desenat si au facut diverse activitati), am deschis si eu Abecedarul, sa vad despre ce este vorba. Fie-mea langa mine, amandoua cocotate in pat! M-am cam ingrozit. Hai sa facem propozitii din doua sau trei cuvinte. OK. Dar cum ii spui copilului ca “ mama frumoasa” nu este propozitie? Hai sa ii explic ce este propozitia…cum ii explic ? Cum ii explic ce este cuvantul???
Am culcat-o si am stat pana la ora doua noaptea pe didactic.ro (mi-am facut si cont !!!). Tot nu stiu cum sa abordez problema cu silabele (stie sa desparta in silabe dar cateodata desparte “in litere”, adica spune cuvantul pe litere, nu pe silabe) si cuvintele si propozitiile.
Oare trebuia sa le stie deja de la gradi ?
Duminica seara m-am uitat si pe cartea “Sa dezlegam tainele abecedarului”(Editura Carminis). Doar primele trei pagini, asa ca nu ma arunc inca sa pronunt cuvantul “porcarie”. M-am ingrozit si mai rau (daca va spun ca je sunt absolventa de filologie ma dati afara de pe forum…). Imaginile alea nu sunt asezate corect in pagina si ma induc in eroare chiar si pe mine, ca adult. Plus ca fie-mea avea la unele dintre ele cu totul alte variante (culmea, corecte!) decat cele indicate acolo.
Asa ca azi am intrat pe forum si am citit primele cinci capitole din “Clasa I -2011-2012”. Vad ca nu sunt prima si singura care are astfel de “probleme existentiale”. O sa citesc si restul, dar imi este clar ca s-a terminat cu distractia. Trebuie sa invat!!!
anahadasa spune:
Mmmaria, de ce-ti faci astfel de probleme, cand nu e cazul, inca? Stai linistita, nu cred ca trebuie sa te panichezi, chiar absolventa de filologie fiind! Ai mei au invatat despartirea in silabe la gradi, au invatat si ce e ala cuvant, propozitie (teoretic mai mult), dar sunt convinsa ca 'doamna' are metodele ei, testate pe generatii intregi si pana acum eu n-am intalnit adulti care sa nu stie sa faca distinctia intre cuvant si propozitie... Si daca parintii nostri (fara multa carte) au fost in stare sa ne ghideze in viata, sigur si noi vom fi capabili sa ne ajutam copiii sa abordeze corect scoala (ca doar avem studii superioare ). Lasand gluma la o parte, mi se pare ca de multe ori incercam sa preluam rolul invatatorului, sa demonstram copilului ce mama grozava are si uite-asa tot lui ii facem rau discreditand dascalul. Vine de la scoala cu liniute strambe si il pun sa le faca din nou, desi doamna n-a zis c-ar fi gresite... Incerc sa invat sa am incredere in invatatoare, stie ce face si isi iubeste meseria.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mmmaria M-am ingrozit si mai rau (daca va spun ca je sunt absolventa de filologie ma dati afara de pe forum…). |
Cred ca aici e problema, daca erai absolventa a Politehnicii ti se parea normal
Am mai spus si in alte parti: aveti mai mare incredere in prichindeii vostri scolari.
Rufus, Tora si iadele
anya spune:
Cred ca vrei sa gandesti in definitii. La varsta asta nu ii dai definitia propozitiei. Poti sa ii spui ca propozitia trebuie sa arate ca cineva/ceva "face" sau "este". Dar cel mai usor e prin exercitiu. Dupa ce va face zeci de propozitii cu "Mama este frumoasa.", "Ana are mere." si "Maria merge la mare" vei vedea ca in clasa a 3-a va trece sa analizeze tipul propozitiei (exclamativa, interogativa) sau analiza gramaticala de genul: subiect exprimat prin substantiv comun, singular.
Despartirea in cuvinte, silabe, litere se face i gradinita, dar vor face si in clasa 1. Ai incredere in ea.
Cat despre carti, manuale...departe de a fi perfecte, dar se vor descurca.
Eu, absolventa de Politehnica m-am ingrozit de manualul de mate. Mi s-a parut ingrozitor de ingramadite imaginile, succesiuni de bilute pe bete si tot felul de "puricenii". Copilul s-a descurcat si a priceput. Uneori imi traducea el ce vrea exercitiul. Cat despre unele metode pe care le folosesc...mie mi mi se pareau alambicate iar lor logice.
Cred ca ma repet, dar copiii se descurca in general mult mai bine decat ii credem noi in stare.