Eu romanca vs eu japoneza
Raspunsuri - Pagina 8
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Amonar/Amonar.jpg)
Amonar spune:
Ierarhia valorilor nu include si excluderea fortata a limbii materne sau renegarea locului natal. Iti spun eu ca daca ar exista o tara a manelelor si ai fii nevoit sa locuiesti aclo, nu te ai indragosti subit de ele. Poti asimila chestii dintr o cultura straina dar asta nu inseamna ca trebuie sa ti stergi valorile dobandite prin educatie, cultura. Cei care reusesc sa se integreze gasesc un echilibru intre valorile vechi si cele noi. Asa cum s a mai spus de cateva fete, aici sus. Oricum ,schimbarea se face in timp, de multe ori in mod nesesizabil. Te trezesti la un moment dat ca gandesti si iti doresti aceleasi lucruri ca si vecinii tai japonezi, nemti sau nativii tarii gazde.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
ina.click spune:
imi pare rau ca infrunti ostilitate din partea familiei sotului.
pe de alta parte, gandeste-te invers. ca sotul tau s-ar stabili in Romania. Si ar vrea sa il cheme pe copil un nume japonez. Suficient de exotic cat sa-si ia mistouri la scoala si sa il puna functionarii de banca sa il silabiseasca de 8 ori. Ca refuza sa ii dea paine si cere sa fie gatite doar mancaruri japoneze. Ca renega cam fiecare valoare sau obicei care tie ti-s dragi iar societatii obisnuite.
Cum ar fi, ca n-ar fi bine.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tilia/Tilia.jpg)
Tilia spune:
Mi se pare inadmisibil ca un copil sa nu vorbeasca limba mamei. Cred ca as da cu soacra de pamant ca-n povestea lui Creanga. Ce-i prostia asta cu plecatul capului?
Eforturi de acomodare trebuie sa existe din partea amandurora, mai ales ca tu ti-ai lasat in urma tara si cultura.
Si la urma urmei, de ce sa fie ciudat sa cresti un pui de japonez in Romania, cu nume cu tot? Era o gasca de baieti in autobuz, unu era chinez si sa vezi cum vorbea, ca un baiat de baiat, era integrat perfect.
![](images/user_woman.png)
Carolyne spune:
Nu stiu daca s-a mentionat pana acum, insa foarte multe studii arata ca este extrem de benefic pentru creierul uman sa vorbesti mai multe limbi straine.
Eu si sotul suntem romani, insa cand am dus-o pe fiica-mea la gradinita prima data (avea 2.6 ani) educatorea ne-a incurajat si chiar rugat sa continuam vorbitul in romana cu fetita noastra.
Si la scoala la fel ni s-a spus: vorbitul altei limbi, indiferent care, este benefic pentru dezvoltarea intelectului.
Cred ca in afara ocaziilor cand mai sunt si alti japonezi in jurul tau, ar trebui sa vorbesti numai romana copilului tau fara sa te mai consumi ce iti spune soacra, x sau y.
Cred ca esti inca tanara si la inceputul casniciei, dar cu timpul, daca si sotul te sprijina si nu-i gluga de coceni in fata maica-sii, te vei detasa de ce zice sau crede soacra.
Multa rabdare si diplomatie iti doresc.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Nati/Nati.jpg)
Nati spune:
Danuka30, imi pare rau ca treci prin probleme si framantari din partea familiei japoneze.
Dar daca spui ca se trag din neam de samurai, of si iar of, usor nu are sa-ti fie, doar daca sotul tau pune piciorul in prag si le cere parintilor lui, rudelor sa-si vada de treaba lor si voi cu ale voastre. Familia din partea socrului (dupa cate am inteles de la al meu sot) se trage din neam de samurai, si au avut grija sa le faca viata nu tocmai usoara socrilor, asta pana a pus socrul piciorul in prag ,si viata lor a fost asa de frumoasa impreuna.
Eu nu am dureri de cap cu socrii, ca nu mai sunt in viata, iar rudele sotului sunt departe in America, nu deranjez, nu sunt deranjata, ca pastreaza sotul legatura cu ei,e treaba lui pur personala.
Dar la faza cu copilul, si ce nume sa-i pui, ei bine, la mine mama a avut ceva de spus, insistat, cu nume de sfant, oricare numai de sfant sa fie .
I-am pus nume de sfant, sau ce o fi el, dar acum e alta problema , noi ii rostim numele in engleza Matthew, iar mama imi cere sa-l rostesc Matei.
Am rezolvat-o prin ai spune ca poate sa-si mai faca inca un copil si sa-l numeasca Matei, si gata, e copilul nostru, il strigam cum ne place.
Nu stiu ce sfat sa-ti dau (nu cunosc traditia, religiile si regulile din familiile japoneze), ca in orice familie sunt discutii in contradictoriu, dar ca ai avut tu ghinionul de oameni care sa nu te inteleaga, sau sa va lase sa va faceti si sa traiti viata voastra, e greu, daca nu foarte greu pentru tine.
Sotul tau e cheia, el trebui sa inteleaga ca e viata voastra impreuna , nu si cu socrii pe certificatul de casatorie.
Altfel nu va vad bine ca si cuplu, se va acumula frustrare, sentimente nu tocmai rose, per total o viata traita sa-i multumesti pe altii, in loc sa te multumesti pe tine.
Iti doresc o viata asa cum ti-o doresti!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/hannen/hannen.jpg)
hannen spune:
Danuka,pe mine ma deranjeaza orice prostie si rautate gratuita.Nu mi s-a zis niciodata ca sunt nu stiu cum,nu mi s-au pus diagnostice dupa ureche si nu am auzit nimic rau de rasa alba,nu in fatza.Ce or zice pe la spate,e treaba lor.Dar m-a deranjat cand o amica mi'a zis ca a gasit la fortele de munca ghiseu separat pt. straini si handicapati(adica strainii si handicapatii la acelasi ghiseu).Si stii care-i culmea Revoltata fiind a scris pe fb.Ghici cine ii dadea dreptate si cine i-a sarit in cap?Barbatii s-au dovedit mai ntelegatori si mai deschisi sa accepte ca este o insulta,pe cand femeile au zis ca ele nu inteleg unde ar fi jignirea.Mie mi s-a zis (atunci cind le-am zis ca indiferent cum ar masca-o,sunt rasisti) ca de ce vrem noi sa muncim altceva,strainii sa predea engleza si atat,ca doar la asta se pricep.Adica cum,ma fortezi sa muncesc ce vrei tu,nu ce-mi place mie?Asta pt. ca am povestit ca prietena mea are parte de tratament diferit la locul de munca.Cand managerul lucreaza cu japoneze se da barbat,ridica ,incarca,descarca.Cand e cu ea ii zice "yare". Normal ca ti se ridica tensiunea.
Whatever happens don`t let go of my hand!
![](images/user_woman.png)
msl1 spune:
Eu nu inteleg o treaba: de ce atunci cind esti in japonia/asia esti obligat sa devii asiatic iar cind esti in america ei nu devin "americani"? deci nu pot sa va spun ce "mica asie" si-au construit aici asiaticii; au de toate se simt ca acasa; unde stau acum totul este scris si in limba vietnameza este a 3 a limba aici! daca nu vorbesti mandarin/vietnameza/tagalog/farsi si altele nu ai sanse prea multe sa iti gasesti servici in domeniu medical aici unde stau eu; poate cu 2 orase mai la vest o fi altfel nu stiu da aici in fiecare anunt exista specificat ori preferam bilingual una din limbile asiatice, ori trebuie sa stii si una din limbile asiatice; si atunci nu inteleg de ce incapatinarea asta a lor adica tu trebuie sa fii japoneza dar ei cind se muta aici nu se americanesc si nici limba si obiceiurile nu le lasa!
Editez ca sa va spun ca eu oricit ma straduiesc sa o fac pe cea mare sa vorbeasca romineste nici cum nu reusesc cu toate ca eu nu vorbesc nici o boaba de engleza cu ea, dar in schimb am auzit-o in zilele trecute in chineza! mi -sa ridicat tensiunea nu alta! adica ea stie cuvinte in chineza si in romineste nici unu nu vrea sa zica! asa de tare este influenta asiatica aici!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Danuka30/Danuka30.jpg)
Danuka30 spune:
Salut ! Am revenit si eu aseara v-am urmarit pana la 3 dimineata Ora Japoniei da imi picau ochii in gura si am lasat pe astazi . Am sa raspund la la cateva intrebari si lamuresc unele lucruri . Noi nu locuim cu socrii desi eu as fi vrut avand in vedere chiria care I platim aprox 800$ pe Luna locuind impreuna si rabdand cativa ani am fi reusit sa avem propria casa ; dar mama soacra mi- a luat-o inainte si mi-a spus ca n-ar putea locui cu mine ca ar lua-o Razna. Luna asta ne-am mutant tot cu chirie si Mai aproape de socrii desi socrul meu era dispus sa ne lase pe Noi sa stam in casa lor care este destul de spatioasa si sa stea ei cu chirie altcineva nu a fost de acord . Deci v-ati prins cine e seful . De curand cand imi spuneam oful cu casa in fata soacrei ( nu ne Mai zbatem sa ne cumparam casa si va urmam sfatul ramanem cu chirie ca doar avem casa pe a dumneavoastra ) atunci m-a lamurit dansa ca desi sotul meu este primul fiu si aici este mostenitor in mod normal in cazul nostru am aflat ca sotul nu Mai
Nici un mostenitor si ca acea casa care o are sa I imparta in 3 la cei trei copii sau o vinde si cu banii respectivi isi rasfata batranetile ( probabil sotul meu s-a lins pe bot si a fost sanctionat ca si-a luat nevasta straina si a patat Sangele de samourai cum mi a Mai fost spus si altadata ca se manjeste Sangele de samourai cu sangele nostru )
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cristinuk@/cristinuk@.jpg)
cristinuk@ spune:
Tre sa ti iasa din cap astea cum ca soacra tre sa se mute sa va lase pe voi in locul ei sau sa astepti mosteniri de pe urma lor
Oamenii sunt liberi sa faca absolut ce doresc cu bunurile lor
Eu zic ca ti faci rau singura scapa de mentalitatea asta romaneasca cum ca parintii tre sa isi ajute pana la sf zilelor copiii material
Mai bine concentreaza te pe familia ta si atat multumeste cerului ca nu sta cu voi 800$ nici nu e mult pt linistea ta
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/miriama/miriama.jpg)
miriama spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Danuka30 Salut ! Am revenit si eu aseara v-am urmarit pana la 3 dimineata Ora Japoniei da imi picau ochii in gura si am lasat pe astazi . Am sa raspund la la cateva intrebari si lamuresc unele lucruri . Noi nu locuim cu socrii desi eu as fi vrut avand in vedere chiria care I platim aprox 800$ pe Luna locuind impreuna si rabdand cativa ani am fi reusit sa avem propria casa ; dar mama soacra mi- a luat-o inainte si mi-a spus ca n-ar putea locui cu mine ca ar lua-o Razna. Luna asta ne-am mutant tot cu chirie si Mai aproape de socrii desi socrul meu era dispus sa ne lase pe Noi sa stam in casa lor care este destul de spatioasa si sa stea ei cu chirie altcineva nu a fost de acord . Deci v-ati prins cine e seful . De curand cand imi spuneam oful cu casa in fata soacrei ( nu ne Mai zbatem sa ne cumparam casa si va urmam sfatul ramanem cu chirie ca doar avem casa pe a dumneavoastra ) atunci m-a lamurit dansa ca desi sotul meu este primul fiu si aici este mostenitor in mod normal in cazul nostru am aflat ca sotul nu Mai Nici un mostenitor si ca acea casa care o are sa I imparta in 3 la cei trei copii sau o vinde si cu banii respectivi isi rasfata batranetile ( probabil sotul meu s-a lins pe bot si a fost sanctionat ca si-a luat nevasta straina si a patat Sangele de samourai cum mi a Mai fost spus si altadata ca se manjeste Sangele de samourai cu sangele nostru ) "Cine poate oase roade cine nu nici carne moale" Mami de Leon Mihail 12.09.2009 |
vai de viata ta!!!! dar sotul tau ce zice fata de toate aceste aspecte pe care ni le-ai povestit noua aici? ca daca el n-are o opinie de comun acord cu tine nu te vad prea bine...
bafta si putere!