Eu romanca vs eu japoneza

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
Nu ai cum sa fi o persoana respectabila intr-o comunitate sfidand valorile comunitatii.

Eu nu inteleg cum sfideaza Danuka in toata "povestea" asta.
Ce faci in casa ta, te priveste exclusiv, nici macar pe soacra n-ar trebui s-o intereseze, daramite pe societatea japoneza..?! La fel si in privinta limbilor vorbite de copil; atat timp cat vorbeste japoneza, e totul ok si nu e problema nimanui daca mama vrea sa-l invete romana, spaniola sau mongola.

Vrei sa-ti dau exemplu de sfidare a societatii "de adoptie"? In Europa de Vest sunt numerosi imigranti barbati care, in mediul profesional, refuza sa dea mana cu femeile, desi asta este "norma" in acele tari. Motivatia este de ordin religios si cultural. Insa tot sfidare ramane, pentru ca nu fac nici un efort sa adopte traditiile locului in care au ales sa traiasca.

Asta-i viziunea "open mind", si nu cred ca functioneaza in societatea japoneza, iar familia este o componenta a societatii.
Ai impresia ca fiecare familie are alta filozifie de viata? Si aici nu ma refer doar al Japonia. Orice cultura ai lua, familile au valori comune. Tocmai asta diferentiaza culturile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Deceneus, daca Danuka vrea sa-si invete copilul romaneste, nu datoreaza nimanui explicatii in acest sens!! Eventual doar sotului, ca deh, il cresc / educa impreuna.
In rest nu trebuie sa-si justifice gestul nimanui, nici soacrei, nici vecinei curioase, nimanui.

Spui ca societatea japoneza sanctioneaza ipocrizia. Pai atunci propun sa se sanctioneze pe sine, pentru ca a lasa imigranti pe teritoriul tarii ca mai apoi sa ai pretentia sa le controlezi viata in intregime, mie fix ipocrizie mi se pare a fi.
Ca imigrant trebuie sa-ti ajustezi comportamentul doar in societate, acolo nu te apuci sa vorbesti romaneste, in rest, acasa la tine, poti face fix ce doresti.
Imigrantul trebuie sa invete limba locului, sa caute sa socializeze cu bastinasii, sa se integreze profesional, samd. Insa daca pe langa japoneza vrea sa invete si chineza, n-are decat, sa fie sanatos si s-o invete. Statul, societatea si soacra nu au ce cauta in viata ta privata.

Mergi la inceput

Citat:
citata coracora
Deceneus, daca Danuka vrea sa-si invete copilul romaneste, nu datoreaza nimanui explicatii in acest sens!! Eventual doar sotului, ca deh, il cresc / educa impreuna.
In rest nu trebuie sa-si justifice gestul nimanui, nici soacrei, nici vecinei curioase, nimanui.
..
Statul, societatea si soacra nu au ce cauta in viata ta privata.

Asta-i opina ta, dar nu si a lor. Danuka traieste cu ei si trebuie sa-i respecte, sa le respecte rigorile culturale.

Familia extinsa si societatea nu pot fi tratate diferit, pentru ca familia sotului are cultura societatii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danuka30 spune:

va Multumesc la toti ca v-ati exprimat parerile sincer nici nu ma asteptam sa mi se dea atat de multe raspunsuri Iar ma ia dorul de casa si de romani cand vad ca desi sunt atat de departe de voi totusi imi sunteti atat de aproape
Si din timpul vostru pretios a ti rupt o bucatica si a ti impartit o cu mine Nu am cuvinte ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Asta e, "sotul are cultura societatii". Am si scris in prima mea postare la acest topic. Daca sotul ii e alaturi, e totul bine. Daca el pune capul in pamant si asculta ce-i spune maica-sa si societatea iar nu sotia... atunci nu e bine.
Compromisul e elementul cheie al tuturor relatiilor: intre sot si sotie, parinti si copii, imigrant si societatea de adoptie, etc.
Daca societatea japoneza e deranjata de hiperactivitatea europenilor / rasei albe, propun sa-si inchida granitele si sa nu lase albii sa imigreze in tara lor (si nici ei sa nu se duca in tarile "albe", ca asa e "corect").

Faza cu ghiseul separat pentru pasaport nu mi se pare exagerata, asa e peste tot in lume.

Mergi la inceput

Sotul nu are cum sa infrunte societatea si sa-si renege familia traind in mijlocul lor.
Asta poate face daca paraseste Japonia si se muta in Europa.
Ar fi absurd ca Danuka sa-i ceara asa ceva. Nu-i poate pretinde lui sa renunte sa traiasca dupa cutumele japoneze. Ea a acceptat sa adere la cultuara lor si trebuie sa aceepte realitatea si societatea cu rigorile de acolo.
Daca se impaca cu gandul ca asta-i viata si nu poate fi schimbata, si ca ea trebuie sa se schimbe, atunci va avea o viata fara asperitati. Daca se pune contra "vantului" o ia "taifunul".
Nu te poti pune cu natura si cu societatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:
citat din mesajul lui Danuka30

LadyJ nu ma obliga nimeni sa renunt la limba rOmana si nu am renuntat dOar ca mi se spune ca nu este de folos la nimic si ca at trebui sa I vorbesc copilului in lb japoneza. Cultura chiar daca nu o cunosti trebuie sa o inveti si sa o inlocuiesti pe a ta cu a lor deci nu mi-a fost acceptata scuza cultura mea este Asa si asa . A fost si s-a dus punct

Bun, si ce e cu asta?
Multe ni se spun in viata. Dar noi putem, slava Domnului, judeca cu capul nostru si actiona in consecinta.

Soacra ti-a spus sa uiti de cultura ta , sa te transformi intr-o japoneze 100% , ca asa vrea dumneaei.
Si tu ce faci? Nu o infrunti,spunandu-ti parerea, ca nu te simti in stare, stai si iti ceri scuze(!?!?!?!!) si dai explicatii . Si asta lasa urme in sufletul tau.

Pentru ce anume iti ceri scuze? pentru ceea ce esti? Nu e OK!
Esti o romanca in Japonia, daca soacra-ta nu pricepe e fix problema ei. Tu ai nevoie de spatiu pentru a-ti gasi balansul intre cele doua culturi: cea in care ai crescut si cea in care traiesti.

@Lady - nu cred ca infruntarea cu soacra este buna.
Pe undeva soacra are dreptate, ca romana nu este limba de circulatie internationala, si nu are utilitate, chiar daca este limba materna. Ei probabil considera ca nora a venit dintr-un "trib" si "limba tribului" nu-i foloseste copilului/nepotului.
Poate nici bucataria romaneasca nnu este apreciata, si posibil sa fie mai costisitoare cum este si bucataria orientala in Romania.

Copilul este si nepotul lor, probabil pe primul plan e fiul si pe planul doi nepotul sau invers, iar nora undeva ultima pe lista.
Asta-i optica in toata lumea si in Romania.

E bine sa se transforme intr-o japoneza, pentru ca si copii la scoala observa diferentele de cultura si le ironizeaza, ceea ce ar putea fi frustrant pentru copii lor.
Sunt mai multe argumente de bun simt care pledeaza sa se "lase asimilata" de cultura japoneza. Nu trebuie sa opuna rezistenta ca sa-si pastreze "manierele" romanesti, pentru ca asta presupune sa intretina diferentele culturale si conflictele intre ea si cei din jur.

Eu cred ca Danuka30 trebuie sa aiba ca obectiv sa devina o japoneza model in comportament sa se integreze cat mai bine, ca sa castige stima japonezilor.
Nu ai cum sa fi o persoana respectabila intr-o comunitate sfidand valorile comunitatii. Fiecare comunitate are un model uman si fiecare individ incearca sa se identifice cu modelul ideal al comunitatii.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Deceneu, nu-s de acord cu nimic din mesajul tau, pentru ca e ireal ce scrii tu. E fictiune.
Danuka a fost, este si va ramane un om crescut in cultura europeana romaneasca. Nu poate schimba nimeni asta, nici macar ea!

Nu se poate ´´tranforma´´ intr-o japoneza( hai ca ai fost chiar haios cu exprimarea asta ). Poate insa gasi balansul ei intre cele doua culturi.
Pentru a te integra intr-o tara straina nu e nevoie sa iti uiti limba materna, sa nu mai tii Craciunul, sa nu mai mananci poale in brau sau sa iti faci operatie estetica, ochisorii oblici. Te poti integra bine mersi si vorbind cu copilul limba ta materna, si gatind romaneste, si cu ochii lalocul lor, mari si rotunzi. :)

Oricat de ´´japoneza model´´ va deveni Danuka, tot vor exista cetateni care nu vor aprecia eforturile sau o vor privi ca pe o intrusa. Cum vine asta, sa te chinui o viata sa pari ceea ce nu esti ca sa ii facipe altii fericiti? Si cu tine cum ramane?

Mergi la inceput

@ladyJ - mie mi se pare ireal sa-i spui unei tinere nurori sa puna piciorul in prag in casa soacrei si sa o infrunte.
Nici in Romania nu se face asa ceva. Poti s-o faci in casa ta, dar nici asta nu-i indicat.
Relatia cu soacra este bine sa fie buna sau neutra, in nici un caz de confruntare.

Stiu ca oricat s-ar stradui sa devina japoneza nu va putea si oricat ar reusi sa se integreze nu va fi recunoscuta ca o japoneza, dar efortul de a se integra poate sa-i aduca simpatie si recunostinta.
Oamenii nu-s absurzi. Daca vad ca esti sincer si te straduiesti apreciaza intentia si efortul chiar daca reuzultatele lasa de dorit.

Ca sa tina contact cu cultura trebuie sa se conecteze la alti conationali, cu care sa se vada periodic, sau de sarbatori.
Nu ai cum sa sarbatoresi Craciunul si Pastele de unul singur.

Pe de alta parte stima de sine are nevoie de o confirmare/validare din partea societatii.
Daca societate te dispretuieste iti pierzi increderea si stima pentru propria persoana.
Nu exista stima de sine doar in mintea proprie sau confirmata pe internet.

Copii cand cresc si devin adulti isi evalueaza parintii prin prisma valorilor comunitatii respective.
Vrei sa ajunga sa fie dispretuita de proprii copii ca nu este la fel ca mamele colegilor, ca are idei si comportament "ciudat(e)"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Deceneus, vorbeste ca de obicei din carti fara sa cunoasca impactul unor afirmatii in viata reala. Subiectul asimilatie, integratie, separatism si marginalizare este unul f. Complex pt care isi muncesc creierii multi psihologi si sociologi. Efectele multiculturalismului, a experientei de imigrant se rasfrabg mai ales asupra psihicului si a sanatatii in general. Cand un emigrant este obligat sa devina altceva decat structura sa intriseca, acolo apar mari probleme de sanatate. Cand ceva este benevol si dorit, are alt efect asupra unei persoane. Unul pozitiv. Din experienta pot sa sustin ca niciodata un emigrant nu va deveni un nativ al altei tari. Nu are aceeasi structura, deci lupta impotriva persoanei sale daca incearca sa se nege pe sine insusi. Respectati radacinile si fii mandra de calitatile dobandite din cultura ta. Asta te va tine pe picioare oriunde.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Amonar

Deceneus, vorbeste ca de obicei din carti fara sa cunoasca impactul unor afirmatii in viata reala. Subiectul asimilatie, integratie, separatism si marginalizare este unul f. Complex pt care isi muncesc creierii multi psihologi si sociologi. Efectele multiculturalismului, a experientei de imigrant se rasfrabg mai ales asupra psihicului si a sanatatii in general. Cand un emigrant este obligat sa devina altceva decat structura sa intriseca, acolo apar mari probleme de sanatate. Cand ceva este benevol si dorit, are alt efect asupra unei persoane. Unul pozitiv.

Un emigrant nu are alta solutie decat sa devina altceva.
Daca este adaptabil are probleme mici, daca este inadaptabil pentru ca este rigid, intolerant si nu accepta sa-si restructureze ierarhia valorilor, atunci sufera si poate avea probleme psihice mari.
Asta se vede din faptul ca plecati din aceeasi cultura, in alta cultura, unii se adapteaza si suporta mai usor altii mai greu sau deloc.
Culturile sunt aceeleasi dar persoanele sunt diferite sub aspectul rezistentei sau intolerantei.

Citat:
citat din mesajul lui Amonar
Din experienta pot sa sustin ca niciodata un emigrant nu va deveni un nativ al altei tari. Nu are aceeasi structura, deci lupta impotriva persoanei sale daca incearca sa se nege pe sine insusi. Respectati radacinile si fii mandra de calitatile dobandite din cultura ta. Asta te va tine pe picioare oriunde.

Nici eu nu am sustinut ca ar putea deveni nativa sau acceptata in totalitate. Va fi privita ca o "straina", dar si pentru straini poate exista simpatie. Asta depinde de ea, de cum va reusi sa se faca acceptata.

Mergi la inceput