Eu romanca vs eu japoneza

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citata saskia
.. eu ca si Danuka eram tinerica si visatoare, si iubirea era pe primul plan si desi stiam cu ce se mananca Olanda, tot nu am fost 100% pregatita pentru unele diferente culturale.

Bine visele trec, apare trezirea, si vorba proverbului, "ai intrat in hora trebuie sa joci".
Timpul nu poate fi dat inapoi. Trebuie sa ia cea mai buna decizie pentru viitor. Ea este inca in stare de confuzie. Nu constientizeaza ca a trecut in alta lume si ca trebuie sa se rupa de Romania si de obiceiurile de aici, sa invete si sa accepte alta cultura. Daca nu se adapteaza la viata de acolo risca sa clacheze psihic.
Nu are cum sa schimbe societea japoneza sa o puna in acord cu aspiratile ei si nu poate trai la infinit suspendata intre doua culturi.

Problema e stric la ea.
Trebuie sa o rezolve in mintea ei si apoi relatile cu cei din jur se rezolva de la sine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Citat:
citata saskia
.. eu ca si Danuka eram tinerica si visatoare, si iubirea era pe primul plan si desi stiam cu ce se mananca Olanda, tot nu am fost 100% pregatita pentru unele diferente culturale.

Bine visele trec, apare trezirea, si vorba proverbului, "ai intrat in hora trebuie sa joci".
Timpul nu poate fi dat inapoi. Trebuie sa ia cea mai buna decizie pentru viitor. Ea este inca in stare de confuzie. Nu constientizeaza ca a trecut in alta lume si ca trebuie sa se rupa de Romania si de obiceiurile de aici, sa invete si sa accepte alta cultura. Daca nu se adapteaza la viata de acolo risca sa clacheze psihic.
Nu are cum sa schimbe societea japoneza sa o puna in acord cu aspiratile ei si nu poate trai la infinit suspendata intre doua culturi.

Problema e stric la ea.
Trebuie sa o rezolve in mintea ei si apoi relatile cu cei din jur se rezolva de la sine.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Da bine aici sunt de acord. Dar asta nu inseamna ca faci rapid schimbarea ca la butoane on/off .

Tot treci printr-o perioada de intrebari, dileme, adaptare, asta inseamna emigrarea.

Adica nu de azi pe maine esti gata adaptat. Deci e indreptatita sa-si puna niste intrebari, sa-si dea seama ca trebuie sa vada incotro se indreapta, sa inteleaga unele chestii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

De acord, dar trecerea poate fi mai scurta sau mai lunga.
Sti cum se spunea prin anii '90 despre reforma "terapiei de soc" sau "graduala".
Eu sunt adeptul terapiei de soc. Durerea este mai intensa dar mai scurta.
Problema este de unde trebuie sa inceapa, si cred ca trebuie sa inceapa de la acceptarea situatiei.
"Asta este merge mai departe".
Nu trebuie dramatizat sau facuta o tragedie din ceva ce nu este o drama.
Trebuie sa priveasca partea plina a paharului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danuka30 spune:

copii usurel ca am pierdut firul !
Saskia Multumesc ! Noi doua cunoastem situatia altfel cand vine vorba despre internationalitate. Aici avem ceva in comun . Am si eu Shogunul Am invatat multe citindu-l . Iarasi o alta fraza dintr-o carte "Ca sa I intelegi pe japonezi trebuie sa devii japonez" pe care am inteles-o si mi-a fost de folos.
Acum intr-adevar sunt foaaarte confuza si nu stiu catre ce extrema sa ma indrept
Ai dreptate cu numele ( ca sa nu se uite toti ciudat la copiii tai ) Asa am ales si eu numele copilului meu cu mare atentie . Sunt pe aici Leoni la tot pasul pe oriunde merg Nu se poate sa nu gasesc un Leon Ba am inalnit si o fetita japoneza pura pe care surpriza ! O chema tot Leon .unii se numesc Sky , Rocky si alte ciudatenii de nume imagineaza ti copilul asta Sky la maturitate cu fata lui de japonez 100% Ex Domnul Suzuki Sky ... Asa a m am linistit si mi am zis ca am ales un nume destul de decent avand in vedere ca este jumatate European

Mergi la inceput

Ei si uite cum na provoci tu Deceneu sa Mai scriu vreo trei pagini .
In primul rand eu nu sunt atee nu am renuntat la religie si nu m-a obligat nimeni sa o fac. Desi inca nu am facut cununia religioasa pentru ca sotul meu nu vrea sa devina crestin ca I este frica de obligatiile respective .
Copilul l-am dus la templu budist desi ei sunt atei si asta m-am suparat intelegeam si iertam daca era vorba de I religie credinta dar fiind vorba de un moft imi pare rau.
Pe copil oricum l-am botezat anul trecut cand am fost cu el in Tara si este crestin ortodox si nu am intentia sa - l oblig sa tina post negru sau sa faca 100 de matanii daca
Nu a fost cuminte.
M-Ai intrebat daca stiam ca ma marit sau credeam ca ma insor
Buna intrebare
Pai am crezut ca marit si am aflat ca m-am insurat
Acum nu stiu ori eu sunt prostanaca ori sotul meu e prea copilaros
Dar eu am intrat un familia asta drept Hercule de Romania . Esti europeanca deci esti Sfarma Piatra . Zic prostanaca pentru ca am fost saritoare si am ajutat acolo unde era nevoie de mine .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Nu ma pricep la soacre bagacioase, dar diplomatia este cuvantul magic, cu toate ca nu se potriveste zodiei berbec:-) Fii tu insuti, cu toate ca stiu ca este greu cand ai tot vantulipotriva ta, trebuie sa fii foarte puternica dpdv emotional , dar tu ca berbec vei reusii!

In culturile mai traditionale (la fel ca si in familii conservative) vei avea de depasit obstacole. Lucrul pe care trebuie sa il realizezi este cu tu nu ii poti schimba, deci trebuies iti alegi o strategie care te multumeste pe tine. Este un proces prin care trec multi emigranti, si acesta ca continua chiar daca va scadea in amploare. Invata ti copilul lb. Romana daca tu vrei asta, da i de mancare ce vrei tu, nu te lasa doboratz de cred altii. Nu il inveti lb ca sa devina presedintele romaniei (dar de ce nu?) Ci pt ca tu esti mama lui si asta iti doresti, asta te facd pe tine fericita. La nimeni nu i strica o lb vorbita in plus sau cunostinte intr un domeniu mai putin cunoscut (de exemplu cultura romana). Copilil chiar ca nu se va zapaci, in general este benefic sa folosesti potentialul capacitatii de invatare a unui copil, nu sa il limitezi. Tu ca mama vei simti, vei stii ce e bine pt copil. Copilul meu a crescut cu 3 limbi deodata si nu e zapacit, e chiar foarte abil in limbaj.

Incearca sa ai contact si cu alti straini, te va ajuta mult sa vezi alte exemple. Si retine, familia nu o schimbi, nu lupta cu morile de vant. Am cunoscut o romanca, tot berbec, care a facut un camp de lupta cu familia olandeza, ceea ce a dus la un divort. Nimic nu este exclus, traieste ti viata asa cum vrei tu. Fii nesimtita in ochii altora, daca vine vorba de a te pierde pe tine insuti.
By the way, la fel ma considera si profu meu chinez, un fel de titirez superactiv si il enerva acest lucru. Pe cand eu nici nu ma compar cu tipicul olandezului in permanenta superactiv si supervorbaret. In schimb, aveam o colega din Cluj, foarte linistita si asezata pe care profu o aprecia. Chiar m a intrebat de ce este o diferenta atat de mare intre noi. Mie mi se par chestile astea ca fiind anecdote ale vietii care fac viata colorata si vesela:-)

Mergi la inceput

De cum am ajuns in Japonia eu romanca saritoare si sotie iubitoare la 3 saptamani dupa ce am poposit pe teritoriile nipone mi am luat inima in dinti si am lucrat cot la cot cu sotul meu la supermarket ul unde era dans ul pe atunci manager am luat o pauza pentru greturile matinale ( la doua luni dupa eram insarcinata ) si cand mi am revenit din nou la munca adevarul este ca sotul lucra 20 din 24 aproape in fiecare zi si eu in loc sa stau cu burta in sus lucram de la 12 noapte a la 4 dim ca sa se poata odihni sotul alte ori lucram de la 10 noastra la 9 dim tot ca sa se poata Odihni sotul si a profitat din plin sotul intarziind doua trei ore isi permitea ce mare scofala doar O tinea pe nevasta sa peste program chiar daca era gravida si trebuia sa se odihneasca . dupa ce am nascut la doua luni a inceput cu smiorcaielile hai ajuta ma hai ca nu am nici un staf hai a n am mancat nimic si nici la toaleta nu pot sa merg ca nu e nimeni sa mi Tina locul la tejghea. Puteam sa nu l ajut pe sotul meu ? Asa ca l am luat pe Bebe un cos si hai la munca si am continuat fara sa na odihnesc dupa nastere si fara sa uit de cea Mai importanta meserie cea de mama . Cand s a Mai marit copilul la m pus in sling si lucram cu el in spare cate 6 ore sotul meu doar cand a vazut ca nu Mai pot il Mai tinea pe copil in spate dar cum copilul vroia la mami tot pe mine a caZut treaba si dupa munca Desigur program cu copilul ca nu trebuia nici el neglijat. Se mirau multi japonezi si spuneau ca nu Au vazut niciodata o mama sa lucre se cu copilul in carca decat in filmele japoneze vechi . Multi ma compatimeau si le parea rau de mine a sunt fata tanara si frumoasa si nu merit sa ma chinui Asa . Doar sotul meu nu observa asta si nu lua in seama ce spun clientii ci continua sa ma "exploateze"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Japonezii nu prea au stilul european de multumiri
nu te astepta nici la plecaciuni ca nu o sa ai parte prea curand.
Multe din cele cele-ai facut sunt considerate probabil parte din responsabilitatile tale de mama si femeie.
Probabil ca sotul tau adora vorbaria si felul tau hiperactiv...dar nu te astepta sa o faca si soacra. Pt ea esti o moara stricata impulsiva si care nu stie sa se controleze (asta fiind un mare minus la ei) asa ca probabil considerandu-te un copil rasfatat a preluat franele familiei tale pe care ea crede ca inca nu esti in stare sa o manageriezi.
ca de la berbec la berbec iti spun ca daca nu vei invata sa te controlezi vei avea numai de pierdut.
Plus ca incepi sa o iei razna tot luptandu`te cu morile de vant.
Poate alte fete care traiesc acolo de mai multi ani, casatorite cu japonezi iti pot da niste sfaturi utile...

+29

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

ce povestesti tu aici despre sotul tau e ceva general in randul barbatilor... nu cred ca tine de natie.
Al meu are un stil aparte cei drept... incepe cu "da` mai odihnestete si tu draga! mai lasa-le!" sau "si noi cand ne odihnim?"
bineinteles ca raspunsul meu vine sec "pe lumea ailalta dragul meu! ca o sa avem la timp..."
rabdare multa si noroc!

+29

Mergi la inceput

Deceneu , poate ca sunt un pic egosita ca vreau ca macar copilul meu sa-mi vorbeasca limba caci restul nu o fac .As vrea ca , copilul meu sa mi spuna Buna dimineata ! nu Ohayo ! Iar cand imi spune mama daisuki ( mama imi placi foarte mult, sau te ador ) nu este la fel xa atunci cand imi spune Mami , te iubesc ! Macar cateva cuvinte in limba romana vreau sa stie pentru a Mai are I bunica si In Romania . Nu vreau sa-I fac rau copilului meu nici nu vreau sa ajunga Bataia de joc a altora dar nu vad cu ce l-ar face rau Cultura romaneasca Ai si tu dreptate
Cu amestecul asta de culturi dar nu - l fortez . Nu vreau decat sa I adaug ce nu are un japonez : veselie , iubire fata de parinti, iubire in general nu doar respect , sa fie vorbaret sa nu fie rasist sa fie milos .

Mergi la inceput