COPLATA(2)
Raspunsuri - Pagina 18
Madanic spune:
Citat: |
citat din mesajul lui portocalia madanic, scuze ca nu am raspuns mai devreme! in principiu sunt de acord cu tot ce ceea ce spui, dar as vrea - daca poti - sa-mi dai un exemplu in care un sindicat sau o greva au schimbat un sistem in Romania. stiu ca cei mai harnici - pana acum - la greve au fost profesorii, si tot degeaba. nu numai ca nu s-a schimbat nimic in sistem, dar nici macar grevele nu au reusit, pentru ca de fiecare data se gaseau spargatori de greva, pentru care alea cateva ore platite erau mai importante decat cererile grevistilor. mie mi se pare ca problema medicilor ar trebui reglata de sus, de catre alesi. reforma inseamna mai mult decat instaurarea fricii de spaga prin spitale, printre medici si asistente. in momentul in care oamenii astia nu mai pot lua spaga, mor de foame. trebuie ori sa se reorienteze pe piata muncii, ori sa plece din tara. reforma inseamna, in primul rand, rezolvarea relatiei case de asigurari - spitale, rezolvarea spagarilor de la varf, a directorilor de spitale si a celor ce manaresc fondurile caselor de asigurari. ori asta nu se doreste de catre "varf", pentru ca varful sunt "ei", ca sa zic asa. nu mai spun ca o greva a medicilor ar duce la nemultumirea acelorasi pacienti revoltati de spagi, care s-ar vedea lasati de izbeliste! (si by the way, legal, medicii pot face greva? ) |
Pai nu s-a rezolvat nimic pana acum pentru ca in principiu sindicatele au avut un sigur slogan (asta indiferent de sindicat) "Marirea salariilor". Bun acum iti poti da singura seama de ce n-au reusit nimic. Pentru ca marirea salariului nu este ceea ce va rezolva problema.
Medicii (si ii iau pe ei ca studiu de caz, pentru ca discutia era in sistemul medical, poti sa extrapolezi totusi si la alte domenii) stiu unde este hemoragia banilor in sistem. O stiu mult mai bine decat pacientii care afla bucatele din presa si eventual cateva gainarii din experienta personala. Sindicatul lor ar trebui sa vina cu o lista de propuneri legislative care sa faca transparenta cheltuirea banilor in sistem (sau macar sa ceara asta sub presiunea grevelor). Cand ceri mai multi bani iti este aratata punga goala si mai rau intrii in conflict cu ceilalti care tanjesc si ei la punga aia. Dar daca le arati ce gauri trebuie sa astupe ca sa recupereze bani si tii bata deasupra lor s-ar putea sa ai mai mult de castigat.
"Varful" n-ar avea ce face in fata unor miscari sindicale solide in sanatate. Si sincer genul asta de miscare ar putea atrage solidaritate si din randul pacientilor. Altfel facem exact ce vrea "varful", medici zic, sa rezolve pacientii, pacientii zis sa rezolve medicii, sistemul ramane la fel si "varful" prospera.
PS. Nu-i nevoie sa-ti ceri scuze, nici eu nu scriu in real-time. Apreciez raspunsul.
eumada spune:
Cu manareala de la'varf' sunt si eu de acord..cu contractele cu fime fantoma care functioneaa in uscatorul vreunei scari....etc etc..