COPLATA
Raspunsuri - Pagina 24
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 In viziunea ta bolnavii dau bani pentru ca vor sa ajute medicii . E ceva asemanator cu donatiile umanitare, omul o face de bunavoie si fara nici o constrangere. Te intreb atunci de unde atata ura fata de medici atunci? Daca omul nu se simte constrans sa 'contribuie' la finantele medicului de ce are atatea resentimente? Situatia este mai degraba asemanatoare cu taxa de protectie ceruta de mafioti. Daca nu platesti viata iti este in pericol. |
Wow super tare asta Bird, nu stiu cum nu i-a trecut altcuiva prin minte pana acum sa defineasca asa spaga data medicilor. O dai de frica, frica aia viscerala de suferinta, de moarte. Eu am zis altceva cand am vazut-o pe mama in spital si cate umilinta indura un pacient in Romania, ma refer la atitudine gretoasa, vorbit oribil (si ma refer la medici acum): exista o Karma, si li se va intoarce inzecit atitudinea asta.
Daca le face greata sa trateze pacientii, sa se duca nene la adunat cartofi. Dar nu, ca vorba aia unde e furaciune mai mare decat in medicina, unde lumea se bazeaza pe frica. Orice om bolnav are o frica, normala de altfel. Asa ca palavrele cu: pacientul e de vina, sunt ca sa-si linisteasca ei constiinta adormita de atata spaga luata.
saskia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gmmm
Ce tot o tineti frate cu povesti? Poate ca da, la inceput, cit e un fel de student, unul-doi-trei ani nu cistiga mult, insa pe urma un medic generalist australian cistiga mai bine decit un medic francez (si nu are rost sa spun ca medicul francez cistiga mult mai bien decit medicul roman). Problema cu povestile astea este ca insinuati in creierul compatriotilor naivi ca-n alte tari medicii (si infirmierele etc) lucreaza asa, dintr-o daruire pentru umanitate, voluntariat si alte lugu-lugu. Ca doar ticalosii astia de medici romani vor sa fie platiti pentru munca lor. Vrei sa-ti spun ceva, bird? Am convingerea absoluta ca daca salariile medicilor n-ar fi ce sint, nivelul candidatilor in medicina ar scadea brusc, si asta inclusiv in Australia. |
Si tu manipulezi lumea. Sigur castiga, dar nu cat pentru un Ferrari intr-un an. Sa lasam visarea asta din norii roz si sa coboram cu picioarele pe pamant.
Aici e o grila de salarizare bine stiuta, nu ala asa, alalalt altcumva. Stiu din facultate cam cat vor castiga, nu le convine, bine, sanatate...sa se duca sa lucreze la banca sa faca milioane atunci.
Tu vorbesti de parca nu o faci si din daruire, o faci numai si strict pentru bani. Daca e asa, eu as introduce test obligatoriu la facultatean de medicina, nu esti in stare sa fii empatic. Du-te nene si lucreaza in IT, ca vorba aia computerele nu-ti raspund la salut, nu te bat la cap si fac doar ce zici tu.
Letitia1 spune:
bird: Cateodata am impresia ca traiesti intr-o realitate paralela . Pacientii nu dau bani pentru ca este ILEGAL si nu au motiv sa dea bani pentru ca se simt in siguranta, stiu ca daca vor fi tratati necorespunzator cei vinovati vor suferi consecintele. Medicii nu iau bani pentru ca este ILEGAL, pentru ca si-ar pierde licenta, pentru ca este imoral si injositor sa profite de un om vulnerabil. |
EXACT! Chiar daca acesti medici ar cistiga 100 dolari pe luna nu ar lua bani pentru ca este ILEGAL, s-ar reorienta spre alte meserii!!!
Asta e idea, in Romania nu se respecta legile, multi traiesc cu impresia ca pot fenta legea. Si pe buna dreptate, cite afaceri necurate la nivel inalt nu s-au musamalizat? Nici nu mai vorbesc de micile gainarii... Cei ce ar trebui sa aplice legea, iau ei insisi mita, deci ce sa mai astepti?
gmmm spune:
bird, medicul acela la inceput de drum stie ca destul de repede o sa inceapa sa-si cistige bine viata.
Da-mi cifrele pentru Australia.
Eu ti le dau pentru Franta.
De la anul 3 la anul 6 de facultate, studentul francez cistiga o suma simbolica, ceva de genul 200-300 eu pe luna.
Cind isi incepe internatul (adica rezidentiatul) cistiga cam 1500 eu pe luna (din care scazi cam un salariu pe luna pentru impozitul pe venit). Plus garzile, cam 50-60 eu pe garda, nu stiu bine.
Asta timp de 3 ani (pentru cei care fac medicina generala) sau de 5 ani (pentru cei care fac o specialitate).
Nu-i o avere, dar din banii acestia poti sa-ti platesti o locuinta, sa maninci si sa-ti mai faci cite o placere pe ici pe colo.
Dupa ce au terminat, cei mai multi cauta un post salariat, care incepe pe la 2000 eu (asistant) sau direct pe la 3600 eu (praticien contractuel). Asta, binenteles, inainte de impozitul pe venit.
Da, si aici medicina cere (in general, ca depinde bineinteles de foarte multi factori) ore lungi.
Da, si aici exista peunurie, teribila mai ales in domeniile car cer ore lungi de munca, cum ar fi medicina generala in cabinet.
Nu, nici aici cei mai buni nu merg la medicina, ci la "grandes écoles", unde -stupoare!- salariile sint mai mari.
Am impresia ca va imaginati ca exista undeva o armata de minti stralucitoare care au o pasiune nemarginita pentru medicina si pentru servirea aproapelui.
Nu, motivatiile pentru alegerea meseriei sint complexe, iar partea finaciara este undeva in frunte pentru cei mai multi.
(Doar nu sinteti nascuti ieri...)
Mie gindul de-a trai de pe urma spagii mi-a fost intolerabil, de-aia am si plecat.
Si da, cei care pretind bani merita pusi la zid.
Dar, acum, sincer, cum vreti sa traisca medicii?
Nu cerdeti ca orice munca merita rasplata?
Letitia1 spune:
XIO: Bird, daca tu astepti pe lista de transplant, esti prima pe lista pt un ficat, si vin eu, ii dau medicului 1 mil de euro c sa imi dea mie ficatul tau. Eu nu's vinovata? Bine, intrebarea e retorica, pt ca actul in sine se numeste DARE SI LUARE de mita. |
Singurul lucru pentru care tu esti vinovata in situatia data este: tentatia. Tu il tentezi pe doctor cu milionul tau, dar depinde numai de el cui ii da ficatul. El e ca un mic Dumnezeu, de el depinde viata ta sau a lui bird (Doamne fereste pe toata lumea), deci nu poti pune egal intre tine si doctorul respectiv. 99% din vina e a lui, nu a ta.
gmmm spune:
Laetitia, daca ai plati medicul olandez cu 100 eu pe luna, n-ar lua, perfect adevarat.
Fiidca in toata Olanda nu ar mai fi picior de medic.
XIO spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui delphin
In cazul asta nu-ti doresc sa ajungi prin spitale cu CANCER. Atunci sa incepi sa vorbesti si sa tii partea medicilor. Iar daca esti la zi cu cat se da si cum se da in politie etc, etc, e fix treaba si problema ta. Depinde in ce cercuri te invarti |
Eu pe o astfel de sectie am lucrat, daca doresti fac un ecensamant al pacientilor, le iei nr de tel si ii intrebi cat au dat. Inainte sa plec un chirurg a primit de la un pacient bolnav de cancer niste bomboane Sugus, ca atat a avut omul sa dea, sia vrut sa ii multumeasca cumva medicului pt cum l-a ajutat.
Inteleg ca sora ta da bani acolo, dar uite ca in alte parti banii nu conteaza, daca ai si vrei dai, daca nu , nu.
Saskia, sa te iei de mana cu Basescu. ala spune sa plece medicii din tara daca nu le convin salariile, iar tu spui sa nu mai faca medicina daca nu le convin salariile. Si atunci sa te trateze pe tine MOs Craciun, sau cum? Daca am avut ghinion sa imi placa medicina inseamna ca nu am dreptul sa duc o viata normala? Desigur ca tu nefiind in situatia asta nu dai nici 2 bani. Dar spun si eu asa, orientativ, ca eu nu am copii, dar nu spun ca e f. bine sa nu primeasca mamele bani pt. perioada in care stau acasa cu copilul. Un exemplu.Da' e bine ca ai atatea idei Pacat ca nu sunt bune.
Bird, si cel care ofera e la fel de vinovat. Ca atunci cand ofera stie ca ii ia locul altuia care e in aceeasi situatie sau mai grava. Ala sa moara, ca nu conteaza. Si cel care primeste la fel, nu il intereseaza nimic.
Sa stii ca si in Romania si in toata lumea asta se spune ca daca te faci medic, te mariti cu spitalul.In special la chirurgie.
Letitia1 spune:
gimm: Laetitia, daca ai plati medicul olandez cu 100 eu pe luna, n-ar lua, perfect adevarat. Fiidca in toata Olanda nu ar mai fi picior de medic. |
Asa e, dar nici prin cap nu le-ar trece sa incalce legea. Eu asta am vrut sa spun, nu ca medicii nu ar trebui remunerati corespunzator muncii pe care o depun.
gmmm spune:
Exact, XIO.
Manipulatorii stiu ca populatia o sa se identifice mult mai usor cu bolnavul decit cu medicul.
Medicul e ticalosul, criminalul, monstrul din fata, cu singe curgind din canini.
Ce-l intereseasa pe omul de rind cum traiesc medicii?
In ceea ce-i priveste, n-au decit sa se duca sa cersesca.
(La Univesitate postul e deja ocupat.)
Nu le doresc decit un lucru: ca un copil de-al lor sa faca medicina.
Si atunci tot ce spunem pe aici ar capata sens.
XIO spune:
Ah, am uitat sa ii raspund lui Bird. Iti voi da cateva exemple care vor sustine aceasta ideea, ca multi dau bani la medic nu ca sa isi salveze viata sau de frica, ci din alte considerente:
-mama-mea in spital. Bunica-mea spune ca trebuie sa ii dam bani la medic. Eu o intreb de ce? ca doar era dupa operatie. Bunica mea spune 'pai tu nu stii ce salariu au medicii? munceste atata pt nimic.Macar cumva sa ii multumim'.
-bunicul meu trebuie sa se opereze-il aduc la spitalul la care mergeam ca studenta, ma intreaba repede cat sa dea.II spun ca nimic.Evident ca nu ma asculta pt ca 'asa se face'.
-din nou trebuie o operatie.Eu ii spun bunicii ca nu-i problema, nu trebuie sa dea bani. Ea se uita la mine de parca am picat de pe Luna si-mi spune ca ba da, nu se poate duce asa, fara nimic.Ce o sa zica dupa aia medicul?
-dupa nastere ma duc la pacienta ca sa vad daca exista vreo problema. Ca in ciuda povestilor, exista dupa nastere 2 ore de 'control'.Imediat dupa nastere, cand pacienta s-a pus in pat medicul se duce (sau moasa), sa vada daca exista sau nu o sangerare excesiva.Cand ajung acolo pacienta se scobeste in geanta sa imi dea bani.Desi deja nascuse, era si suturata si tot, deci nu ii dadea de teama sa nu o ucid cu bisturiul, ci pt ca 'asa se obisnuieste'.A insistat de 3 ori, si i-a pastrat.S-a vazut pe ea ca era fericita ca nu a trebuit sa ii dea pana la urma.
-inainte de operatie vine la mine o pacienta sa imi dea bani.Eu reguz, ne tiganim vreo 5 minute tinandu-ne de mana.Dupa operatie, cand i-am dus concediul iarasi vine la mine si incearca sa imi dea bani.Pe coridor, tiganeala uzuala, eu ma aparam de ea cu registrul de concedii, ea tot insista. la un moemnt dat eu exasperata o intreb pt. ce tot imi da bani, ca eu oricum nu ii voi face nimic. Ea imi spune 'va rooog, pt. ca sunteti atat de draguta'.Cand i-am spus ca si ea este foarte draguta, dar tot nu fug dupa ea sa ii dau bani a izbucnit in ras si a zis 'binee'.Cand a venit sa ii prelungesc concediul mi-a lasat o ciocolata in care dupa aceea am gasit 50 de lei.
Acum, Bird, ia zi-mi mie ca toate aceste cazuri (mai sunt multe, evident) sunt cazuri in care pacientii speriati imi ofereau mie bani.De ce imi dadeau? Pt ca stiu ca salariile sunt mici, si atunci in loc de o floare se gandesc sa dea bani, ca si asa nu avem.
Si pt ca aniticipez:da, se dau bani fiind constransi pacientii de comportamentul personalului sau chiar li se spune direct, dar pe langa asta mai sunt si lte motive ca cele enumerate anterior.