COPLATA
Raspunsuri - Pagina 25
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
Mai, are si Xio dreptate; intr-adevar se insista mult, din politete, probabil in speranta ca din bun simt Dr. refuza. Multi dau pentru ca 'asa se face', altii dau ptr. in ideea ca 'ce o sa zica dr. dupa aceea', altii dau efectiv ptr. ca nu-s bagati in seama altfel, altii dau de teama, altii cred ca daca dau doctorul va face mai mult. Din pacate, sunt cazuri in care nu se poate face mai mult. Xio, daca ar fi toti ca tine, poate incet-incet nu ar mai da nimeni, macar de rusine, stiind ca vor fi refuzati. La noi nu se dau bani (nici gand!), dar se accepta cadouri; pentru ca Dr. si asistentele stiu ca nimeni nu e obligat sa le dea, dar daca le dai, e in semn de apreciere, nicidecum ca sa le cumperi bunavointa. Asa cum mie daca imi aduce cineva ceva ptr. Victoria, nu ii refuz, exact ptr. ca stiu ca nu e nimeni obligat sa-i cumpere ceva copilului meu, deci daca aduc ceva, o fac ptr. ca le face lor placere. Noi dupa 2 ani de tratament, la sfarsitul tratamentului i-am dus asistentei ei (oficiala, ca se ocupau toate de ea) un cadou: un medalion (cerc) cu un diamant miiiiiiiic, ales de Victoria si o cutie de cioco.
![](images/user_woman.png)
flaviutza spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Acum, Bird, ia zi-mi mie ca toate aceste cazuri (mai sunt multe, evident) sunt cazuri in care pacientii speriati imi ofereau mie bani.De ce imi dadeau? Pt ca stiu ca salariile sunt mici, si atunci in loc de o floare se gandesc sa dea bani, ca si asa nu avem. Si pt ca aniticipez:da, se dau bani fiind constransi pacientii de comportamentul personalului sau chiar li se spune direct, dar pe langa asta mai sunt si lte motive ca cele enumerate anterior. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
S-o crezi tu ca se dau bani pentru ca oamenii se gandesc ca nu aveti.Nici eu nu am , mai rau ca doctorii , lucrez in administratie si nu alearga nimeni cu hartia de 50 dupa mine. Pt ca eu dau hartii , iar hartiile nu sunt atat de importante precum sanatatea, uneori viata, iar omul vrea sa se asigure ca are parte de ce e mai bun.Ba, cu scuzele de rigoare,hartiile mele nu -s asa importante, ale altora invart sume enorme...
Si a dat unul, au dat doi...cei care primesc se invata si unii mai nesimtiti prind tupeu si cer direct si uite asa cercul vicios romanesc e creeat.
Bine in sistemul medical din ro....el in sine e perfect dar lipseste cu desavarsire..unii au pretentii absurde si uite asa se ajunge la "nu m-au tratat ca atare pt ca nu le-am dat"...cand nasc 10 odata intr-un salon si-s doar o asistenta si-o infirmierea si-un doctor de garda care o mai avea si o urgenta, un singur monitor fetal....ce naiba sa ceri????? asta e fix situatia din spitalul unde am nascut eu ...ce naiba sa fi facut femeile alea doua ? cum sa se imparta la 10 in travaliu??
Eu am avut norocul, pana acum sa nu intalnesc oameni care sa ceara prin spitale, am intalnit doar doctori ok.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Flaviuta, pai pacientii din exemplul eu de ce au dat?
Crezi ca bunica-mea ma minte cand imis pune de ce da ea bani?
Victoria, cred ca la noi se dau bani ca nu se stie cum nimeresti cu cadourile.Mie mi s-a parut tare amuzant cand mi-a zis dr aia care mi-a cerut ca sa nu ii dau flori la asistenta, mai bine sa ii dau bani . :)))))foarte tare!asta pt ca eu i-am spus ca as fi vrut sa ii cumpar flori, ca a fost draguta. Cam asa e cu cadourile.Toti zic 'mai bine dai bani, ca de-alea poate mai are'.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Victoria_mami/Victoria_mami.jpg)
Victoria_mami spune:
Xio, de acord cu ce spui tu referitor la cadouri; poate nimeresti, poate nu! Daca nu-i place, e ok sa-l dea mai departe tot in semn de apreciere altora. Eu nu le dau ceva sa se imbogateasca, nici bani, (ca-i ilegal, imoral si injositor fata de ambele parti implicate), nici cadouri scumpe, ca nu-mi permit. Doar un 'ceva' mic, care sa spuna: "Uite, ti-am apreciat munca si ajutorul si grija purtata copilului meu timp de 2 ani de zile." Sincer iti spun ca eu nu as putea sa pun un pret pe munca prestata de asistenta Victoriei sau oricare alta asistenta, ca am cunoscut multe (pe toate) din clinica si asistente de la sedare, si din camera de proceduri, si de la sala de operatie sau munca prestata de doctori (6 in echipa) si tehnicieni (RMN, X-ray, sange, etc, stii tu) si laboranti de la colectare de sange. Nu as putea sa spun "Merita $100 sau $1000 sau un milion de $." Pentru ca viata copilului meu nu are pret. Sanatatea ei nu are pret. Dar asa am stiut eu sa-i arat asistentei aprecierea mea fata de cei 2 ani de munca depusa si asa i-am aratat aprecierea. Si e doar atat. Apreciere. Nu dorinta de a o ridica financiar, nici de a o imbogati. Doar un gest si un multumesc din suflet si o imbratisare sincera.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
citat din mesajul lui gmmm Dar, acum, sincer, cum vreti sa traisca medicii? Nu cerdeti ca orice munca merita rasplata? |
Problema este ca incerci sa spui ca medicii iau mita din cauza salariilor mici. Inainte de Revolutie de ce luau mita? Ca atunci aveau salarii bune, mai bune ca ceilalti absolventi de facultate. Nici atunci nu te puteai apropia de spital fara sa bagi in buzunare. Eu cred ca este o chestie de traditie, mai degraba decat o nevoie financiara. Cred ca daca peste noapte medicii ar avea salarii in rand cu restul absolventilor de facultate romani (nu in rand cu medicii din vest) tot ar lua mita. Nu pot sa vad cum situatia s-ar schimba.
Sigur ca orice munca trebuie rasplatita. Problema este cu cat rasplatesti pe cineva care fura din spital, care baga mana in buzunarul pacientilor vulnerabili, care isi varsa nervii pe pacienti, care nu raspund in fata nimanui din punct de vedere profesional?
Nu poti compara medicul roman cu cel de afara. Medicii de afara au respect pentru propria persoana, au respect pentru meserie, pentru pacienti. Tu de ce crezi ca romanii au asa resentimente fata de medici?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
bird70 spune:
citat din mesajul lui XIO Bird, si cel care ofera e la fel de vinovat. Ca atunci cand ofera stie ca ii ia locul altuia care e in aceeasi situatie sau mai grava. Ala sa moara, ca nu conteaza. Si cel care primeste la fel, nu il intereseaza nimic. |
Cel care ofera ii este frica pentru viata lui. Are circumstante atenuante. Daca omori pe cineva si poti demonstra ca atunci cand l-ai omorat ai simtit ca viata iti este in pericol, scapi foarte usor. Pentru ca nu poti ignora instinctul de supravietuire al cuiva si faptul ca intr-o situatie critica si-a pierdut capul. Deci, cel care ofera are discernamantul afectat. Cel care primeste insa, trebuie sa aibe o anumita pozitie morala (pentru jobul ala) si, cu capul limpede ar trebui sa indrume pe cel care incearca sa ofere la consiliere sau politie.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ch_dana/ch_dana.jpg)
ch_dana spune:
Este a doua sau a treia oara cand mi se intampla ca un medic din sistemul privat sa ma indrume catre sistemul de stat; nu stiu daca minte cu buna stiinta sau pur si simplu nu stie, desi de la un medic primar te-ai astepta sa cunoasca...
Mama are o tuse care nu o mai lasa; a fost la consultatie la privat si i s-a spus ca trebuie sa se interneze o saptamana (!!!) la spitalul Sf. Stefan pentru bronhoscopie si CT, ca nu se poate la privat, ca bronhoscopia se face numai la stat.
La o simpla cautare pe net, am gasit doua centre in Bucuresti unde se face aceasta procedura ; dureaza 45 de minute, cu anestezie partiala. Unul dintre centre e chiar unde a fost mama, deci presupun ca doctorita ar fi trebuit sa stie.
De ce fac asta ?!?! Nu se pune problema ca s-a uitat ca mama e pensionara, a rugat-o din capul locului sa-i recomande un centru privat (nu mai am timp sa "dansez" dupa doctori intrebandu-ma daca am dat suficient sau nu, prefer bon fiscal si gata).
bird70 spune:
citat din mesajul lui XIO Ah, am uitat sa ii raspund lui Bird. Iti voi da cateva exemple care vor sustine aceasta ideea, ca multi dau bani la medic nu ca sa isi salveze viata sau de frica, ci din alte considerente: -mama-mea in spital. Bunica-mea spune ca trebuie sa ii dam bani la medic. Eu o intreb de ce? ca doar era dupa operatie. Bunica mea spune 'pai tu nu stii ce salariu au medicii? munceste atata pt nimic.Macar cumva sa ii multumim'. -bunicul meu trebuie sa se opereze-il aduc la spitalul la care mergeam ca studenta, ma intreaba repede cat sa dea.II spun ca nimic.Evident ca nu ma asculta pt ca 'asa se face'. -din nou trebuie o operatie.Eu ii spun bunicii ca nu-i problema, nu trebuie sa dea bani. Ea se uita la mine de parca am picat de pe Luna si-mi spune ca ba da, nu se poate duce asa, fara nimic.Ce o sa zica dupa aia medicul? -dupa nastere ma duc la pacienta ca sa vad daca exista vreo problema. Ca in ciuda povestilor, exista dupa nastere 2 ore de 'control'.Imediat dupa nastere, cand pacienta s-a pus in pat medicul se duce (sau moasa), sa vada daca exista sau nu o sangerare excesiva.Cand ajung acolo pacienta se scobeste in geanta sa imi dea bani.Desi deja nascuse, era si suturata si tot, deci nu ii dadea de teama sa nu o ucid cu bisturiul, ci pt ca 'asa se obisnuieste'.A insistat de 3 ori, si i-a pastrat.S-a vazut pe ea ca era fericita ca nu a trebuit sa ii dea pana la urma. -inainte de operatie vine la mine o pacienta sa imi dea bani.Eu reguz, ne tiganim vreo 5 minute tinandu-ne de mana.Dupa operatie, cand i-am dus concediul iarasi vine la mine si incearca sa imi dea bani.Pe coridor, tiganeala uzuala, eu ma aparam de ea cu registrul de concedii, ea tot insista. la un moemnt dat eu exasperata o intreb pt. ce tot imi da bani, ca eu oricum nu ii voi face nimic. Ea imi spune 'va rooog, pt. ca sunteti atat de draguta'.Cand i-am spus ca si ea este foarte draguta, dar tot nu fug dupa ea sa ii dau bani a izbucnit in ras si a zis 'binee'.Cand a venit sa ii prelungesc concediul mi-a lasat o ciocolata in care dupa aceea am gasit 50 de lei. |
Pacientii care in viziunea ta dau bani de bunavoie, dau bani pentru ca 'asa se da', adica asta este traditia si nu vrei sa te judece cineva ca esti calic sau nesimtit si nu ai dat. Pe langa asta faptul ca ai mai avea nevoie de medicul respectiv pe parcurs, mai ales in cazul unei boli cronice. Sau pur si simplu, omul a gasit un medic cu fata umana (poate e cazul tau) si e disperat sa asigure bunavointa si atentia unui medic de care stie ca va avea nevoie si in viitor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nadaflorilor/nadaflorilor.jpg)
nadaflorilor spune:
fetelor, sa nu dati cu pietre, uneori mai e in balanta si egoismul celui ce da spaga
sa ma explic, am o amica, a avut nevoie deo interventie chirurgicala si a preferat sa mearga la privat, pe considerentul ca sunt conditii mai bune, medicul care a operato fiind acelasi care ar fi operat-o si la stat, a dat fata cu spaga din greu la toti, fix ca la stat, asistente, anestezist, medicul care a operat, meeicul care a asistat, femei de serviciu..etc.. toata lumea si-a avut partea
am intrebat-o de ce a facut asta, ca din punctul meu de vedere, fiind la privat ajungea costul serviciilor, a zis ca a platit pentru a fi tratata preferential si sa reprezinte o urgenta indiferent ce problema medicala au ceilalti internati...
o fi instinc de supravietuire si daca e, e sigur ca eu as muri, ca nu sunt capabila sa il las pe cel din patul de alaturi fara atentia medicala cuvenita doar sa ma simt eu bine ingrijita
o alta colega de munca imi spunea ca atunci cand a nascut, fiind in travaliu alaturi de alte gravidute cum urla una de vreo durere, urla si ea astfel incat sao acopere pe prima, chiar daca ea nu avea dureri atat de mari, de ce?!.. ca moasele sa ii acorde ei prima atentie, ca daca celelalte erau urgente si personalul medical se ocupa de ele ea ar fi ramas pe dinafara (evident ca era cu spagile pregatite)