Cardul dracului, Dracul cardului.
Raspunsuri - Pagina 10
marius spune:
1. Furturi din sistem
Exemple:
1. Eu vreau sa vand produsul A care costa 2 euro. Exista pe piata un produs similar B care costa 1 euro. Vine pacientul X la medicul Y si are afectiunea Z care poate fi tratata si cu A si cu B. In mod normal ar trebui sa prescrie produsul B identic cu A dar la jumatate de pret. Dar vin eu comerciantul si ii spun medicului Y ca daca va prescrie produsul meu A clar dublu la pret ii voi da lui medicului Z% din vanzarea prescrisa. Acum se poate insa cand aceasta prescriere se va inregistra automat pe IDul medicului in evidenta nationala se vor pune intrebari incomode, pentru ca acea diferenta de 1 euro este suportata de sistemul national deci din banul public.
2. Eu comerciantul A (farmacist) am in stoc atat medicamentul A scump unde castig bine cat si medicamentul B ieftin unde castig putin. azi vine clientul Z cu o reteta scrisa de mana in care se spune produsul B (mediul e de buna credinta) dar eu comerciantul spun nu am B ci doar A dar iti decontez cvaloarea produsului B iau banii de la stat tu platesti diferenta pentru A si primesti A. Este om alta forma de a scoate banii publici vanzand produse fictiv pe acte care nu sunt vamdute in realitate ci cele scumpe care nuj ar fi suportate din bani publici deoarece exista produse similare mai ieftine. Daca farmacistul intra in sistem cu IDul lui deja gaseste reteta in sistem eliberata de IDul medicului cu produsul B si nu poate elibera electronic prin scanare decat produsul B singurul avizat de sistemul integrat. Deci ori B ori nimic din banii publici. Desigur poate sa vanda produsul A dar nu pe reteta din sistem deci nu pe banii publici ci strict pe banii clientului.
Au fost cateva exemple dar mai sunt...
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
marius spune:
Cardul va avea un cip si in acel cip vor fi datele de identificare a posesorului de card si de autentificare in sistem toate masurile de securitate samd.
Nu poate depinde de factorul uman accesul in sistem de introducerea unui CNP Dac doresti seamana cu cipurile de la un card bancar. Chiar foarte mult. Cardul nu ese posesor de informatii decat cele de identificare de acces in sistem si de securitate. Accesarea in sistem pe baza acestor informatii trimite inapoi configuratia permisiunilor si drepturilor admise corelate desigur cu Idul apelantului (medic/farmacist) care are si acesta anumite permisiuni bine definite in sistem precum si identiificarea tuturor operatiunilor efectuate in sistem de catre fiecare emitent de operatiune.
Juridic aceste operatii se pot constitui probe in cazul deschiderii unui proces de malpraxis de exemplu cand autoritatea competenta poate cere aceste informatii daca sunt relevante in proces.
Sunt multe aspecte... nu doar un card pe care se citeste DRAC sau CARD sau se pune poza pisicii din dotare ca nu pot sa uit superficialitatea unor comentarii. Mea culpa!
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
eumada spune:
Perfect explicat... dar oare eficient sistemul?Pana la urma daca totul merge bine,in vreo doi ani....ar putea fi folosit mult mai bine procentul ala de 11%....acu` e parerea mea....
Aoleu,astia oare se gandesc la securizarea datelor?Ca poate se distreaa hackerii si modifica ceva prin baza de date,,,si apare ca omul a luat substante interzise in loc de paracetamol...sau ca vreun medic elibereaza substante interzise....nu cred ca un antivirus obisnuit poate apara baza de date de "rautaciosi".....
marius spune:
Asa este, securitatea datelor este foarte importanta.
XIO spune:
Pacientii se vor adresa prin UPU si tot aia este. Ca medicul care lucreaza la POliclinica lucreaza si in spital pe sectie.
Iar acea coplata nu va fi o suma fantasmagorica.Si acum cand te duci la consult platesti o parte din consultatie, nu e totul gratuit.
a_alinta spune:
daca la orice pas inainte suntem atat de ingrijorati ca nu va merge, chiar nu vad cum vom putea face acel pas inainte.
intrebari de genul dar ce fac unii care nu au ce manca ori hackerii cu ce se mai distreaza ori tot mai bine e asa cum e acum chiar daca e rau, nu au cum sa faca parte din gandirea unei persoane care doreste ca societatea sa faca un pas inainte.
oare de ce am stagnat atatia ani ? si oare de ce suntem atat de reticenti la orice initiativa?
edit: in societatea in care traiesc totul este computerizat de zeci de ani de zile si atata timp cat exista aceasta posibilitate exista si metode de a te apara de cei care vor sa se distreze. asta numai daca in romania cei care sparg coduri sunt atat de interesati de a se juca cu denumirea medicamentelor incat cei care fac sistemul informational il lasa cu un antivirus normal.
XIO spune:
Am uitat ce e mai important: in toate tarile civilizate cand s-a introdu acest sistem de coplata si asigurari s-a mai facut un lucru absolut vital:PREVENTIE.
Fara preventie e ca si cum ti-ai fura caciula singur, ai mictiona contra vantului, ti-ai sapa singur groapa samd.
Sunt batranii de acum care toata viata au platit si acum se trezesc ca dintr-o pensie de toata jena de 350 de lei trebuie sa si plateasca la medic. Asta nu mi se pare normal.sa se faca asa cum e in Germania, ai x vizite gratuite, pt. mai multe platesti o suma modica.
Cand tu nu ai facut nimic pt. a preveni bolile deci implicit costurile enorme, nu poti sa ai pretentii de la oamenii pe care ii tratezi in sistem.
Sa se adopte si la noi la asigurari acest sistem si atunci intradevar in loc sa operezi un cancer gastric, cu internari, examene paraclinice, sala, personal, tratament chimioterapic si altele, faci o gastroscopie o data la X ani, care gastroscopie costa mai putin de 50 de euro (bine, mai putin de 10, dar sa exageram putin).
la punctul preventie Romania e zero barat.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Sunt multe aspecte... nu doar un card pe care se citeste DRAC sau CARD sau se pune poza pisicii din dotare ca nu pot sa uit superficialitatea unor comentarii... |
din care n-ai inteles nimic
mianna spune:
citat din mesajul lui a_alinta edit: in societatea in care traiesc totul este computerizat de zeci de ani de zile si atata timp cat exista aceasta posibilitate exista si metode de a te apara de cei care vor sa se distreze. asta numai daca in romania cei care sparg coduri sunt atat de interesati de a se juca cu denumirea medicamentelor incat cei care fac sistemul informational il lasa cu un antivirus normal. |
si tot acolo exita si furtul de identitate, care in societatile mai putin computerizate nu exista
(ia sa vad, postul asta cine-l mai interpreteaza drept superficial si/sau sabotor al unei nobile initiative? )
mianna spune:
citat din mesajul lui XIO Am uitat ce e mai important: in toate tarile civilizate cand s-a introdu acest sistem de coplata si asigurari s-a mai facut un lucru absolut vital:PREVENTIE. ... |
postul asta sigur e din acelasi film? ca parca aveam un topic cu coplata.