Si mame doar cu numele
Raspunsuri - Pagina 12
andieelen spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inbox andieelen te-ai gandit vreo clipa ca femeia respectiva poate nu si-a zis "copilul nu-mi mai trebuie" ci in mintea ei, nu a gasit alta solutie mai buna pentru copil? Ca poate asa a crezut ea ca este mai bine? Poate fi depresie, poate o situatie la care ea nu a gasit alta solutie, nefiind informata suficient. Poate si-a zis "sa-l tin acasa si sa vina X beat intr-o seara si in timp ce ne ia la bataie pe toti, sa-i dea o palma copilului si sa-l omoare?", sau cine stie ce situatii or mai fi. Sunt femei educate, independente material, care isi tin copii in abuzuri fiindca nu reusesc sa se desprinda, fiindca nu pot...si nici sprijin nu gasesc. Ele sunt mai putin mame, ele au dreptul la viata intima si la reproducere pe viitor? Apropos de educatie, cred ca discutia mama-fiica la momentul potrivit are cele mai mari sanse de reusita. Iar o mama, cum ar fi ea, de la tara, de la oras, cu scoala sau fara, tot stie cum se fac copii si ar trebui s-si puna fiica in tema. |
Da, m-am gandit si la asta. Bine acum, ce-i drept, nu stiu unde a abandonat copilul. Poate nu stia ca poate sa ceara ajutorul cuiva, ca poate sa mearga la DASPC, sau unde isi are sediul. Ma gandesc ca si din punctul asta de vedere s-ar putea face mai mult. Nu cred k ar costa atat de mult o campanie doar de informare cu privire la ce poti sa fac i cand nu mai poti creste copilul. dar cine sa faca?
Poate ca situatia copiilor abandonati la nivel de tara nu e atat de grava precum ni se pare noua. Noua (poate gresesc cand vorbesc in numele mamelor de aici) ni se pare ca si unul e prea mult.
irinabobe spune:
andieelen vezi ce e ciudat, cand e vorba de copiii nostri suntem alaturi de ei indiferent daca fac o prostie, in schimb cand vorbim despre straini ii catalogam intr-un fel sau altul...si sunt convinsa ca nicio mama de aici, in conditiile in care fiica ei ar ramane insarcinata din greseala/fara sa vrea, nu ar sari s o faca c..., sa o trimita la sterilizat, eventual sa o impuste ci ar incerca sa ii fie alaturi. de ce oare e asa simplu sa aruncam cu pietre in altii asa de la distanta, in schimb daca esti intr-o astfel de situatie sfaturile astea nu se mai aplica.
si da privindu-va pe unii din voi cum puneti problema, ma gandesc cu groaza cum ar fi daca fiica mea (multumesc lui Dzeu acum ca am baiat), ar ramane gravida neintentionat si ar fi pusa in situatia sa ia o decizie. cum ar fi cand s-ar duce la spital si in loc de consiliere ar fi facuta in fel si chip, cum ar fi cand vecinii ar arata-o cu degetul, etc...
ina.click spune:
mai exista o problema, la fel de actuala si de grava: ostracizarea mamelor singure si / sau tinere.
aveam vreo 10 ani cand ne-a vizitat o prietena de-a mamei insotita de fiica de 15 ani. care si-a dat jos cojocul dezvaluind un burtoi de vreo 7-8 luni.
mama era neagra de suparare; fata, inocenta, crescuta in pudoare si nestiinta, se "jucase" cu un var (?!!) de-al ei pe la tara, iar rezultatul jucatului era burta la gura.
acum se gandeau sa dea copilul spre infiat. ca e rusine.
tin minte ca desi aveam 10 ani miam zis in gand "ce naroada" la faza cu "nu stiam ce facem acolo". prea multa inocenta strica. din momentul in care au primul ciclu menstrual,si chiar inainte de asta, fetele ar cam trebui sa stie cum pot ajunge mamici, in termeni clari si fara eufemisme cu floricica si samburelul si metafore.
anyways. revin. era rusine sa aiba copil, nu era rusine sa il dea spre infiere.
imediat dupa BAC am aflat ca a nascut o colega. tin si acum minte susotelile si rautatile groaznice spuse pe seama ei. nu de babe de la sat ci de propriile colege, domnisoare de 18 ani si cu o activitate sexuala infloritoare. poate chiar prea infloritoare si culmea, fix alea cu buchetul de flori mai mare erau cele care barfeau mai aprig impotriva curvei (scuzati, daca ofilesc vreo panseluta cu acest cuvant) care ramasese gravida dupa liceu.
inca ma intreb cu ce a gresit fata aceea. am reluat legatura cu ea; e casatorita cu tatal copilului, formeaza o familie frumoasa, a urmat un colegiu de asistente, lucreaza si isi iubesc copilul. a ales sa se casatoreasca la 18 ani si sa aiba un copil. de ce valul de barfe, de ce etichetarea drept curva, cand s-a casatorit cu primul sau prieten si a nascut un copil?
are 30 de ani acum si o fiica frumoasa de 12. inca se mai face referire la ea ca la "aia care a facut copil in liceu" desi tehnic vorbind se terminase liceul.
in schimb alte colege care au zburat din floare in floare, uneori si contra unor sume de bani sau avantaje materiale, sunt niste mari duamne. pentru ca n-au facut copil?
cumva prezenta unei sarcini arunca o lumina gresita si murdara asupra femeii. o acuzatie obscena si nerostita uneori, alteori aruncata in obraz. cum spunea cineva mai sus, trebuie sa incetam totusi si cu asta. Atunci cand maternitatea nu va mai fi manjita de oprobiul public, eu cred ca si abandonul se va reduce, nu stiu daca semnificativ dar clar va avea o influenta.
andieelen spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Ilinca_M.
Doamne sfinte, acum rezulta ca alaptarea e specifica "naroadelor/ inconstientelor/sarantoacelor/ iresponsabilelor", deci de-aia alapteaza femeile ca n-au chef/bani sa cumpere biberon sau lapte Nu crezi ca incerci tu sa-i faci un portret prea amanuntit acelei femei? Tot ce stii e ca s-a gasit un bebelus si de acolo ai inceput sa brodezi, ca sigur muma-sa nu e genul care sa cumpere lapte...in ritmul asta ii faci un portret-robot asa amanuntit ca una-doua o gaseste politia!:)) La faza cu sexul neprotejat nu eram sarcastica, chiar eram curioasa ce poate sa faca o mama sa doarma mereu bine convinsa fiind ca progenitura sa NU FACE VECI PURURI SEX NEPROTJAT. Poti sa-i faci tu educatie cu carul, poti sa-i umpli buzunarele cu prezervative, poti sa-i tii prelegeri zilnic, poti sa-i pui filme cu avorturi...'geaba, tot nu poti fi tu 100% sigura pe viata sexuala a altcuiva decat A TA INSATI. Si asa si este normal. IULIA va invinge CANCERUL I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around. |
Nu ma astept sa fiti de acord cu mine in vreo privinta dar mi se pare ca exagerati in incercarea de a-mi demonstra ca tot ceea ce gandesc sau spun este gresit.
M-am saturat sa imi justific modul de a gandi sau afirmatiile pe care tineti mortis sa mi le rastalmaciti si sper, spre binele copiilor dumneavoastra, sa nu aveti aceeasi atitudine si in discutiile cu ei.
Astept acum sa imi spuneti cat de putin calificata sunt sa va dau sfaturi, insa nu o sa imi mai bat capul sa va raspund!
Ilinca_M. spune:
Andieelen, eu nu tin mortis sa te contrazic. Nu trebuie in niciun caz sa-ti justifici modul de gandire, doar ca trebuie sa te raportezi mai critic si la propriile tale ganduri, nu doar la faptele altora.
Si da, ce e asa de greu de crezut ca oricate sfaturi/educatie le-am da noi copiilor, tot n-avem cum sa prevedem TOTUL si sa bagam mana in foc ca datorita deschiderii noastre/ sau pisalogelii/ sau educarii lor, ei chiar nu vor "calca stramb" niciodata.
andieelen spune:
citat din mesajul lui irinabobe andieelen vezi ce e ciudat, cand e vorba de copiii nostri suntem alaturi de ei indiferent daca fac o prostie, in schimb cand vorbim despre straini ii catalogam intr-un fel sau altul...si sunt convinsa ca nicio mama de aici, in conditiile in care fiica ei ar ramane insarcinata din greseala/fara sa vrea, nu ar sari s o faca c..., sa o trimita la sterilizat, eventual sa o impuste ci ar incerca sa ii fie alaturi. de ce oare e asa simplu sa aruncam cu pietre in altii asa de la distanta, in schimb daca esti intr-o astfel de situatie sfaturile astea nu se mai aplica. si da privindu-va pe unii din voi cum puneti problema, ma gandesc cu groaza cum ar fi daca fiica mea (multumesc lui Dzeu acum ca am baiat), ar ramane gravida neintentionat si ar fi pusa in situatia sa ia o decizie. cum ar fi cand s-ar duce la spital si in loc de consiliere ar fi facuta in fel si chip, cum ar fi cand vecinii ar arata-o cu degetul, etc... mamica de Rares 21.02.2010 |
Ai dreptate, nu putem sa punem copiii nostri in aceeasi oala cu restul lumii. Dar din nou, mi-e greu sa cred ca ai nostri copii s-ar afla intr-o situatie ca asta.
Normal ca nu mi-ar conveni ca fiica mea (pe care inca n-o am dar mi-o doresc) sa fie facuta in fel si chip. Nu spun ca ar trebui sa ne purtam urat cu femeile care din inconstienta sau ignoranta lor fac copii si ii abandoneaza sau ii ucid sau chiar cu cele care fac avorturi.
Dar daca imi scapa un cuvant urat la adresa lor sper sa nu fiu pusa la zid ca si cum faptul ca o astfel de femeie a fost jignita e mai grav decat faptul ca a avortat sau si-a parasit copilul.
andieelen spune:
citat din mesajul lui Ilinca_M. Andieelen, eu nu tin mortis sa te contrazic. Nu trebuie in niciun caz sa-ti justifici modul de gandire, doar ca trebuie sa te raportezi mai critic si la propriile tale ganduri, nu doar la faptele altora. Si da, ce e asa de greu de crezut ca oricate sfaturi/educatie le-am da noi copiilor, tot n-avem cum sa prevedem TOTUL si sa bagam mana in foc ca datorita deschiderii noastre/ sau pisalogelii/ sau educarii lor, ei chiar nu vor "calca stramb" niciodata. IULIA va invinge CANCERUL I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around. |
Ai si tu dreptate, nu avem cum sa stim suta la suta ca nu or sa greseasca oricat de mult am discuta noi cu ei despre asta si poate gresesc cand cred k copiilor nostri nu li poate intampla asa ceva, doar pentru ca noi, mamicile care discutam despre asta, suntem niste persoane educate care isi iubesc enorm de mult copii si o sa faca si imposibilul sa nu li se intample vreodata ceva rau.
coracora spune:
citat din mesajul lui ladyJ Cora, ma gandeam ca asa pui problema :( Cam da, toata lumea are liber la proceeat. Mi se pare foarte trist un viitor care aduce cu sine trierea celor ´´cu drept de procreat´´. Cine sa decida, si dupa ce criterii? Nici nu vreau sa ma gandesc... Pe cand trierea celor cu IO mic? Pe cand izolarea in afara oraselor, in camp si legati de copaci, ai celor cu schizofrenie de exemplu? Este infricosatoare perspectiva asta. In al doilea rand, sexatul nu reprezinta doar o metoda de procreere. Iar cand vrei sa te sexezi dar nu vrei sa ai urmasi, atunci ai la indemana metodele x,y,z. pe care multi nu le stiu! Si nu in ultimul rand, te poti tu uita azi in ochii unui copil sau a unui adult care provine dintr-o familie cu tata alcoolic si analfabet, si sa ii spui ´´tac-tu ar fi trebuit sa aiba interzis la sexat, ca e un alcoolic si un lenes´´? |
Ok, atunci "liber" pentru toti la "sexat" si peste vreo 100 de ani, adio Terra.
Efectele acestei libertati prost intelese se vad in Africa, unde, de-atata saracie si suprapopulare, nu e an in care sa nu moara cu sutele de mii din cauza foametei sau a vitregiilor naturii.
De fapt intr-un final tot ea, natura, va avea grija de suprapopulare. Aerul ca fi de nerespirat, mancarea contine deja tot felul de prostii ca ne trebuie tzshpe recolte pe an in loc de una-doua, padurile le-am rezolvat, oceanele lumii sunt ghena de gunoi, samd. E ca si rezolvata treaba.... :(
Eu nu zic sa interzicem nimanui nimic, insa totul trebuie facut cu cap si cu respect pe lumea asta. Iar care nu-i in stare de respect si nici cap nu are, sa fie ingradit (asadar nu interziceri), ca sa fie limitat cumva impactul negativ al nesabuintei sale.
Ce-ar fi fost daca chinezii s-ar fi revoltat de mama-mama atunci cand a fost introdusa politica "copilului unic" in anii 70? Pai pana in ziua de azi ar fi fost minim 2 miliarde pe planeta in loc de 1,6 miliarde... si cu consecintele de rigoare, fireste.
Priveste la indieni, in ce conditii traiesc ei - 1,2 miliarde intr-un spatiu muuuuuult mai mic decat cel pe care il are China la dispozitie.
Omul are drepturi / placeri, insa e firesc sa aiba si obligatii / restrictii. Altfel nu se prea poate.
inbox spune:
Vroiam sa mai adaug ca si mamele sau tatii de baieti, ar trebui sa aibe o discutie cu acestia. Bineinteles ca asta nu garanteaza 100% ca ei nu vor calca pe bec, insa, sunt convinsa ca in mult din cazuri aceste discutii nu au avut loc, sau au considerat "te pastrezi pana la maritis/insuratoare" suficient...mai ales ca atunci, anumite pozitii nu mai sunt rusinoase, ba chiar sunt sanatoase.
Iar iubirea fata de proprii copii nu tine de educatie, poate doar se manifesta altfel...andieelen, vezi ca se intelege aiurea mesajul tau, si nu cred ca ai vrut sa spui asta .
andieelen spune:
citat din mesajul lui inbox Vroiam sa mai adaug ca si mamele sau tatii de baieti, ar trebui sa aibe o discutie cu acestia. Bineinteles ca asta nu garanteaza 100% ca ei nu vor calca pe bec, insa, sunt convinsa ca in mult din cazuri aceste discutii nu au avut loc, sau au considerat "te pastrezi pana la maritis/insuratoare" suficient...mai ales ca atunci, anumite pozitii nu mai sunt rusinoase, ba chiar sunt sanatoase. Iar iubirea fata de proprii copii nu tine de educatie, poate doar se manifesta altfel...andieelen, vezi ca se intelege aiurea mesajul tau, si nu cred ca ai vrut sa spui asta . |
Ai dreptate, nu vreau sa se inteleaga ca iubirea pentru copii tine de educatie.
Noi, ca majoritatea mamelos, ne iubim copiii plus ca suntem si niste persoane educate care incercam mereu sa gasim cele mai bune metode pentru a ne creste copiii, de-asta ai nostri au poate mai putine sanse sa aiba probleme decat copiii unora care poate nu au educatie sau acces la surse de informare, chiar daca si acelea isi iubesc copiii, insa nu stiu cum sa-i ajute.
(Na, ca am facut o fraza... )