Cum sa-l fac sa accepte ...biberonul ??
Raspunsuri - Pagina 2
J.D. spune:
Eu am incercat sa/i dau laptele lui Finn din cana cu cioc acum cateva zile pentru ca tetina era foarte rupta. Nu a baut lapte deloc 4 zile. Asa ca sotul i.a schimbat tetina si i/a dat biberonul inapoi. Sotul primea la scoala pana in clasa a 8-a cate jumate de l de lapte in fiecare zi. Si mai bea acasa inca jumate de l. in Europa peste tot vezi copii si la 4 ani cu biberon, numai in ro este isterie cand e vre.un copil cu biberon.
CorinaDani spune:
fetita mea are 5 ani si 2 luni si bea in fiecare seara cate un biberon de 300 ml de lapte cu cereale, asta este ritualul ei inainte de culcare; uneori, cand nu manca probabil suficient la masa de seara sau i se facea sete, mai cerea un biberon si pe la 4-5 dimineata. so what ? vorba ei, o sa bea pana se marita. eu sunt multumita ca bea lapte. am incercat s-o conving sa bea din cana cu pai, din cana simpla - n-a functionat, renunta sa mai bea laptele respectiv. decat sa nu mai bea lapte deloc, mai bine bea din biberon, ce atata tragedie ? spalam dintisorii dupa ce bea laptele si gata. la un moment dat va renunta ea, fie la biberon, fie la bautul laptelui.
pisigri spune:
Imi asum eventuala eticheta de persoana incuiata, dar recunosc, am o problema cu anumite chestii care mi se par nepotrivite pentru o anumita virsta, si parca-s menite sa retina - sau sa-l lase sa ramina - copilul intr-o bebelusie prelungita. Nu-mi plac nici copiii de 5 ani cu biberoane, nici cei de 5 ani in carucioare; nu mi se pare ok, nu ca vai de mine ce denota asta, vai de mine ce impact are, incerc sa nu emit judecati pe tema asta pentru ca sunt subiecte delicate. Pur si simplu MIE nu mi se pare "normal" - subliniez ghilimelele - ca un copil care poate face lucrurile in atilul adultilor, sa foloseasca la nesfirsit niste instrumente destinate bebelusilor.
Bine, nu spun ca trecerea trebuie facuta fix la cutare virsta, brusc si apocaliptic, dar in loc sa decupez 5 tetine (dupa ce am dat bani pe alte nu stiu cite modele) ca sa semene cit mai bine cu tetina rupta a unui copil de 2 ani, mai degraba as lua-o ca pe o "fatalitate", as astepta citeva zile sa-i treaca "amocul" si supararea, explicindu-i cu rabdare ca asta este, tetina AIA s-a stricat si i-as prezenta diverse alternative.
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 18+
CorinaDani spune:
pisigri, nu e vorba nici pe departe de a pune etichete sau mai stiu eu ce. adica sa nu o iei personal.
ideea este ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui, are personalitatea lui. asa cum si noi, adultii, avem fixurile si tabieturile noastre la care nu putem sau nu vrem sa renuntam, indiferent cat de logice ar fi motivele, asa sunt si unii copilasi, nu renunta sub nici-o forma la anumite obiceiuri, cum sunt cele legate de biberon, suzeta, alimente preferate/detestate, samd. asa cum exista obiecte de atasament, asa exista si obiceiuri de atasament, sa le zicem.
eu prefer sa fiu mai relaxata in anumite privinte, sunt constienta ca mai devreme sau mai tarziu acel obicei o sa dispara sau va fi inlcouit cu altul, important este sa nu stresez copilul inutil doar pentru ca "asta nu se face", "e rusine, esti baiat/fetita mare" sau mai stiu eu ce argumente, care nu au efect asupra celor mici.
punand in balanta renuntarea la biberon si renuntarea la lapte, am considerat ca mai benefic pentru copilul meu este sa continue cu bautul laptelui. m-ar fi ingrijorat mai tare renuntarea totala la lapte decat bautul din biberon peste varsta de 4-5 ani.
desigur, ea consuma laptic si cu alte ocazii, uneori cere lapte cu biscuiti sau cereale, la micul dejun la gradi li se da aproape zilnic lapte cu cereale, insa cantitatea este infima, eu sunt multumita ca ea isi face zilnic portia de minim 300 ml lapte. ce bea peste, e si mai bine. mananca si iaurt, mai gusta si din smantana sau branza cu smantana cand are chef/pofta. una peste alta, daca ar renunta la laptele de seara, nu ar avea un aport suficient de calciu in alimentatia zilnica.
sa nu crezi ca nu am incercat sa o conving sa renuntam la biberon, sa bea laptele din altceva. am incercat cana cu pai - nu mergea pentru ca se infunda paiul, laptele fiind amestecat cu cateva masuri de cereale (are probleme uneori cu constipatia si ii dau fibre delicate de la nestle). am mers cu ea sa-si aleaga o cana frumoasa, inscriptionata cu printese disney, a promis ca o sa bea din cana. n-a fost sa fie. a vazut ca e mai greu sa bea din cana, ca trebuie s-o tina de maner, sa stea in fundulet si sa nu verse pe ea, asa ca normal ca a cerut biberonul inapoi, pentru ca il bea stand intinsa pe canapea, cu capul pe 2 perne, se uita la desenele cu spongebob si eu ii fac masaj la picioruse. tu, daca ai fi in locul ei, n-ai prefera sa bei tot din biberon ? cui nu i-ar placea sa aiba parte de clipe de rasfat inainte de culcare ? si-apoi cat o sa mai tina obiceiul asta ? maine-poimaine creste, incepe scoala si o sa dea uitarii acest obicei...
carolinah spune:
Dincolo de faptul ca 2 ani e varsta numai buna sa scapam de biberon/suzeta etc, eu nu inteleg de ce e necesar ca la varsta asta sa bea 600! ml de lapte. Wow, e enorm. Nici nu cred ca-l poate digera!
Nu mai bine incurajam copilul se bea apa, un suc natural de legume si fructe, un smoothie, un iaurt/sana, ceva bun si sanatos, nu lapte indigest!
Sigur ca mananca putin, daca are inca de dimineata in burta ceva cu care se lupta!
J.D. spune:
Carolinah, in alte tari se pare ca laptele nu e indigest si copiii il beau mult dupa varsta de 2 ani. Eu am ales sa/mi las copilul sa bea cat lapte vrea el, chiar si mai mult de 1 l pe zi. si mananca si iaurt, fructe, legume, peste, fructe de mare, etc
http://www.parenting.com/article/got-milk
CorinaDani spune:
sunt copilasi mari bautori de lapte, altii mari amatori de fructe/legume, altii - devoratori de carnita. "mor" cand aud/vad copii care papa cu placere legume si fructe, iar fii-mea face mofturi la astea, daca as lasa-o de capul ei n-ar manca deloc.
la fel se intampla si in cazul adultilor. eu una as putea foarte usor sa devin ovo-lacto-vegetariana, pentru ca nu simt mai deloc nevoia sa pap carne, in rarele cazuri cand o fac, prefer carnea de pui.
sotul meu, pe de alta parte, nu rezista fara sa manance carne. spune ca nu se satura. si avem amandoi aceeasi grupa de sange, deci e mit povestea aia cu grupa de sange, dieta potrivita si preferintele alimentare.
carolinah spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J.D. linah, in alte tari se pare ca laptele nu e indigest si copiii il beau mult dupa varsta de 2 ani. Eu am ales sa/mi las copilul sa bea cat lapte vrea el, chiar si mai mult de 1 l pe zi. si mananca si iaurt, fructe, legume, peste, fructe de mare, etc http://www.parenting.com/article/got-milk Finn Constantine 15.10.2009 si Euan Tudor 04.05.2012 |
In alta tari se intampla tot feluri de lucruri. Nu le comentam aici.
Sper ca realizezi cam ce marime are stomacul unui copil si ce volum ocupa cele enumarate de tine mai sus, chiar si mancate pe parcursul unei zile.
anya spune:
Va avea destul timp sa fie mare si sa faca doar "ce trebuie". Daca dupa ce termina laptele se spala pe dinti inainte de culcare...lasa-o cat vrea/vrei sa bea cum vrea. Cand se va marita nu se va duce cu biberonul de zestre. Va veni momentul cand singura va lasa biberonul.
Eu am baut cu biberonul pana la 6 ani cand am fost trecuta fortat la cana ca "merg la scoala". Din acel moment si pana in zilele noastre n-am mai pus gura pe lapte (nici cu cioco, nici iaurt sau alte forme). Copiii mei au renuntat singuri la biberon in jurul varstei de 3.5-4 ani. Nu e zi in care sa nu bea lapte sau iaurt (cel putin 1 litru/zi) si sunt deja mari (6 si 9 ani). Mai cunosc o situatie cu copil care la 9 ani inca bea seara si dimineata un biberon de lapte. Nu stiu pana la ce varsta a baut...acum e studenta si nu cred ca mai foloseste .
J.D. spune:
Carolinah dupa tine ar trebui sa/mi pun copilul la regim. Sau sa il tin nemancat. El mananca cat are nevoie, stie el cat ii trebuie. Si nu uita ca din alte tari vin tot felul de chestii pe care le folosesti zi de zi si care te ajuta.