cream of tartar=intaritor de frisca?
Stiu ca cream of tartar se poate folosi ca intaritor de albusuri, merge si ca intaritor de frisca? toata frisca de aici este moale ori de care am cumparat batuta sau nebatuta in tub sau nu, toata este moale si se topeste/lasa dupa ce o pun pe prajituri; la magazin frisca sta f teapana si sint sigura ca foloseste ceva intaritor, insa nu vor sa imi spuna orice ii intreb zice ca nu stiu ca vine gata ambalata de la producator...
intaritor de frisca specific pt asta nu am vazut pe aici, sau nu stiu eu dupa ce sa ma uit poate?si ma gindeam la acest cream of tartar ca alternativa?
Raspunsuri
roxanaz spune:
Msl, poate ar merge sa incerci cu o portie mica de frisca?
daca cumperi smantana - heavy cream (sau double cream, asa parca era) si o bati, rece, cum scrie la carte, nu se tine mai teapana? s-ar putea sa puna niste cornstarch ca intaritor.....
ocebine spune:
Frisca de pe prajiturile din comert are in componenta carrageenan (un agent care da o consistenta mai catre gel - o tine mai teapana). Cornstarch nu functioneaza si nici cream of tartar. Exista la magazinele etnice pliculete Whip It de la Dr. Oetker...eu nu folosesc pentru ca nu imi place sa adaug aiurea chestii in mincare.
Metoda mea este sa bat frisca in casa. Secretul este sa ai frisca nebatuta (heavy whipping cream) extrem de rece si o bat intr-un castron de inox pe care l-am tinut la congelator o buna bucata de vreme sa fie ice-cold. Bati frisca la viteza medie cu putin zahar pudra si iese teapana daca ai rabdare. E dor o secunda intre frisca teapana si frisca taiata (unt)...success!
roxanaz spune:
Ocebine, aaaa, deci caragenan are. pliculetele alea de "whip it" cred ca e "intaritor de frisca" din europa, tot de la dr oetker.
deci merge faza cu heavy cream batuta. si da, si eu tin la congelator si bolul si paletele mixerului.
ocebine spune:
Mi-am mai venit o idee...ca e dimineata si sint la cafea la servici...incercati cu un pic de gelatina de la Knox...o fisie sau doua de gelatina inmuiata in apa si adaugata la frisca inainte de "snopeala"...ca la diplomat! Asta sigur tine frisca teapana...mie nu-mi place textura...frisca pentru mine trebuie sa fie ca aerul dar daca-i musai sa "tina", gelatina does the trick!
maria_alexia spune:
intaritor clasic pentru frisca stiu ca e amidonul - iese mai aerata, uscata cumva...
gelatina ii da intr-adevar si ea alta tinuta si consistenta.
ocebine spune:
In US, zaharul pudra din comert deja are adaugat cornstach in compozitie (foarte nasol pentru alte retete - m-am invatat minte si imi fac singura zahar pudra sau cumpar de la polonezi)...daca mai pune in plus iese cam ciudatica frisca.
msl1 spune:
Multumesc pt raspunsuri!
"Whip it" nu am gasit, poate nu au adus inca, alte prod dr oetker se gasesc dar aceea whip it nu am vazut inca; am sa incerc cu gelatina, si amidon sa vad ce iasa; da imi trebuie sa stea teapana pe prajituri si dupa o vreme nu doar in primele 5 secunde; imediat dupa ce o bat sta teapana, dupa 5 secunde incepe sa se lase, si dupa o vreme se inmoaie asa de rau ca devine o parte din ea lichida..bleah!
zaharul pudra din comert il folosesc doar pt facut "icing", e f bun; pt prajituri si frisca zahar pudra facut "in casa"
roxanaz spune:
si aici zaharul pudra are amidon in el, mie mi se pare ok asa
e buna ideea cu gelatina, numai ca ii va da o consistenta de crema as zice.
msl, spor... si incearca si faza cu congelatul ustensilelor inainte. ar putea sa mearga
ML spune:
Eu am folosit mai demult agar-agar (il gasesti la Health Food stores). Il prefer gelatinei fiind vegetal, dar nici nu tin musai sa-mi stea frisca bat :).
Aici scrie ca merge si cat zahar/agar sa folosesti:
http://www.barryfarm.com/nutri_info/thickeners/agar.htm
ali spune:
carrageenan e natural sau nu? Eu am tot cumparata smantana pt frisca de la Milli ( sa nu iau din aia vegetala) si acum am vazut ca are carrageenan in componenta...E chimicala?