Cota unica

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Toata lumea contribuie dupa putinta, mai mare sau mai mica, la bunul mers al societatii, se cheama solidaritate.

si nu asta se intampla acum? 16% din x nu e de 10 ori mai mic decat 16% din 10x?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Eu sunt de acord sa fie ajutati oamenii care sunt in dificultate, nu vreau capitalism dus la extrem sub nicio forma, vreau sa existe asistenta sociala pentru CEI CARE CHIAR AU NEVOIE, dar ideea e ca la noi asistatii (ca nu stiu cum sa le zic mai pe scurt) sunt foarte multi si majoritatea lor sunt fraudulosi (falsi revolutionari, falsi saraci cu masini si case cu turnulete, persoane fara handicap, dar cu cu certificate de handicap, persoane pensionate inainte de vreme si cu boli imaginare etc.).

Pe langa asta, cum spuneam, stam foarte prost la toate celelalte capitole (companii de stat, contracte cu statul, evaziune etc. - doar la furat stam bine - si asta indiferent de guvern, de ideologii, de orice), astfel incat argumentele de genul ca platim mai mult ca sa avem asistenta sociala si ca asa se intampla in lumea civilizata zic eu ca nu prea ni se aplica.

Si mai e o problema, cum am mai spus, mai depinde si de acele praguri de impozitare, ca daca noi consideram ca cineva care castiga 600 de euro e un bogatan, atunci ce sa mai zicem... Cand facem comparatia cu statele vestice trebuie sa luam multe lucruri in calcul, nu e atat de simplu, ei fac asa, gata, facem si noi la fel si o sa avem aceleasi rezultate. Trebuie analizat sistemul in ansamblul lui, or noi sunt extrem de diferiti fata de "lumea buna", din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Madanic spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Impozitarea progresiva a mai fost si nu-mi aduc aminte sa fi fost probleme.
Eu gandesc asa:luam pe Gigel si Ionel..

Gigel 1000 ron brut
Ionel 5000 ron brut.
Fac abstractie de celelalte dari la stat si presupun ca are doar impozitul de platit.

Mai presupunem ca amandoi au nevoie de o suma minima de supravietuit de 500 ron pe luna.Valabila la amandoi.

Sa vedem: Gigel are impozit 16%= 160ron. 1000-160=840.840-500=340ron ii raman in mana lui Gigel

Ionel : 16% 5000*16%=800 ron.5000-800=4200-500=3700

deci la o cota de impozitare unica Gigel,amaratul obisnuit ramane in mana cu 340 ron.
Smecherul Ionel ramane,platind aceeasi cota de impozit 16% cu 3700 ron.
In tarile civilizate,cele nordice de exemplu,explica parca pe undeva Mihaela s,parca,exista impozitarea progresiva.Si nimeni nu protesteaza.

Mie mio se pare mult mai corecta impozitarea pe trepte de venit.

Iar cu firmele....mai nu mai plangeti patronii ca un contabil bun gaseste vesnic portite legale ca sa plateasca patronul cat mai putin...iar evaziunea se face la nivel inalt9tigarile de contrabanda) si altele....

Madalina

Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

Dar de ce "smecherul de Ionel"? Intreb si eu, pentru ca in Romania munceam de-mi sareau ochii pentru 5000, adica 10 ore pe zi si mai faceam si overtime. A nu se intelege barfa, cafea si tigari, a se intelege 10 ore de munca. Nu stiu ce face Gigel pentru aia 1000, insa o persoana cu 5000 poate sa fie o persoana muncitoare nu un evazionist.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Citat:
citat din mesajul lui ruxandra_sb
= mostra de gandire (post)comunista

in loc sa apreciem pe cine este in stare sa reuseasca, sa aiba succes.. il cainam pe cel mai putin capabil.. basca il mai si mangaiem pe cap.. "saracul"

Toata Europa vestica "mangaie pe cap saracii"; asistenta sociala e pusa la punct in toate tarile care se respecta. Din cotele de impozitare progresiva sunt asigurate veniturile tuturor, astfel incat sa nu moara de foame (asa cum evident se sugereaza aici) cei pe care nu-i duce capul prea mult si ale caror servicii nu sunt cautate.
Si nu se caineaza nimeni c-ar trai in comunism sau ca nu li se permite sa se imbogateasca nestingherit pana la cer si inapoi. Cei care au de valorificat idei / cunostinte / spirit antreprenorial, o fac fara nici o problema.

Toata lumea contribuie dupa putinta, mai mare sau mai mica, la bunul mers al societatii, se cheama solidaritate.

In Romania doar se-aduce vorba de impozitare progresiva si deja lesina jumatate din cei care au salarii mari (pe drept, nu zic nu). Si se vaieta ca oricum drumurile sunt naspa, spitalele la fel, scolile asisderea... Dar daca sunt naspa si tot naspa or sa ramana pentru ca toata lumea contribuie cu 16% la bugetul de stat, cum e? Poate copiii lor n-or fi la fel de ilustri precum parintii si vor avea slujbe modeste, ei, cum se vor descurca ei, dand in gropi pe-aceleasi drumuri desfundate, bolind la nesfarsit in aceleasi spitale neutilate si trimitandu-si copiii la aceleasi scoli de cosmar?

Cred ca solidaritatea asta poate fi luata in consideratie atunci cand masura respectiva nu iti "omoara gasca cu oua de aur". Pentru ca realitatea este ca majoriatea oamenilor care au salariile peste 5000 sunt oameni destepti care muncesc serios, nu bugetari pilosi, iar companiile care ii platesc au venit aici pentru o combinatie de factori economici printre care este si pretul fortei de munca. Omul ala care munceste 10h pe zi ca sa ia 5000 salariul nu o sa aiba brusc o revelatie si sa fie multumit cu mai putini bani in mana, o sa ceara companiei sa compenseze. Si compania poate decide la fel de bine ca nu se mai merita sa plateasca 100 de oameni in Romania cand poate plati 200 cu aceleasi costuri in <insert any cheap country here>.
Hai sa le cerem acuma oamenilor destepti si cu joburi bune sa isi extinda austeritatea pentru ca tuturor sa ne fie bine. Nu mai vorbesc ca lucrurile mentionate de tine tot nashpa or sa ramana.
Drumuri nu avem ca se lucreaza special ca dupa prima iarna sa fie plin de gauri altfel raman fara obiectul muncii. Panglicile se taie fara o verificare a calitatii ca nu e banul lor e al nostru. Spitalele sunt prost dotate pentru ca bagam bani in licitatii netransparente de material medical pe care nu stim sa-l folosim sau nici macar nu-l cumparam complet si apoi aduna praful prin depozite, compensam expectorante de doi lei la milioane de oameni, si ne tratam gripele cu o kilograme de medicamente (compensate), si nu avem bani pentru bolnavii de cancer. Ne lasam dusi de nas cand e vorba de contorizare computerizata a retelor si vizitelor medicale, si ii lasam sa liciteze preferential cand e vorba de soft de adminstratie.
Educatia, subfinantata de mai bine de 20 de ani, programa e de doi bani, salarizarea e de doi bani, criterii de performanta (nu s-a auzit de asa ceva), legea se schimba din principiu la fiecare guvernare si e mereu mai proasta(am ajuns sa cred ca le foloseste sa gargariseasca pe subiectul asta doar ca sa a gandul oamenilor de la alte chestii).
Nimic din ce am enumerat mai sus nu este asa din lipsa de bani, toate sunt asa din cauza ca guvernarea Romaniei este facuta de HOTI. Asa ca impozitarea "solidara" a unora nu face decat sa le dea lor mai multi bani de furat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Sunt mai multe aspecte.
- Cum se face impozitarea progresiva, care "poate sa omoare gaina cu ouale de aur" sau chiar sa o stimuleze.
- Cat se aloca protectiei sociale si de la ce prag "protectia" se transforma in descurajarea muncii.
- Ce destinatie au fondurile colectate.
Majorarea impozitarii se face in numele solidaritatii sau a crizei, dar de cele mai multe ori ele sunt doar pretext, si adevarele motive sunt "ajutoarele" pentru afacerile clientelei de partid.

Daca ne uitam la economiile europene, vedem ca sunt tari prospere cu impozitare progresiva, dar si la poplul opus.
Asta demonstreaza ca nu conteaza modelul impozitarii, liniar sau progresiv, conteaza: nivelul fiscalitatii, structura fiscalitatii (de la cine se ai mai mult sau mai putin), cum sunt utilizate fondurile sau destinatia lor.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Sunt mai multe aspecte.
- Cum se face impozitarea progresiva, care "poate sa omoare gaina cu ouale de aur" sau chiar sa o stimuleze.
- Cat se aloca protectiei sociale si de la ce prag "protectia" se transforma in descurajarea muncii.
- Ce destinatie au fondurile colectate.
Majorarea impozitarii se face in numele solidaritatii sau a crizei, dar de cele mai multe ori ele sunt doar pretext, si adevarele motive sunt "ajutoarele" pentru afacerile clientelei de partid.

Daca ne uitam la economiile europene, vedem ca sunt tari prospere cu impozitare progresiva, dar si la poplul opus.
Asta demonstreaza ca nu conteaza modelul impozitarii, liniar sau progresiv, conteaza: nivelul fiscalitatii, structura fiscalitatii (de la cine se ai mai mult sau mai putin), cum sunt utilizate fondurile sau destinatia lor.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Pai tarile prospere cu impozitare progresiva isi permit, pentru ca sunt prospere. E mult mai usor sa-i ceri unui om care are un mediu profesional plin de oferte sa plateasca un impozit mare pe salariu (pentru ca evident daca un angajator nu ii ofera ce vrea poate merge in alta parte). Dar daca ai doi trei angajatori care platesc decent (nu nesimtit) si care sunt mereu in cautare de oportunitati de mutare a bussinesului in alta parte unde costul fortei de munca e mai mic, omul nu vede decat ca taxele au crescut, si nici nu poate cere angajatorului sa compenseze pentru ca s-ar putea sa ramana somer.
La prosperitate intra si traiul zilnic:
- cat platesti pentru asistenta medicala, la noi statul iti ia pentru "solidaritate" apoi iti mai ia si la fata locului proportional cu necesitatile tale. Omul ala cu venit mai mare vede cum venitul lui muncit cu greu se scurge din buzunar si automat nu mai da doi bani pe "solidaritate".
- daca ai copii, ei trebuie dusi la gradinita, scoala, liceu universitate. Alti bani dati atat la stat, cat si pe langa (nu ma refer la spaga, ci la chestii legale carti, uniforme, calculator, pregatiri). O alta gaura in buzunarul omului care dintr-odata is vede venitul redus la aproape nimic. "Solidaritate"? Ce-i aia?
- n-ai casa (majoritatea tinerilor n-au)? Ghinion, frate! Trebuie si bani de chirie, care nu-i reglata in nici un fel. Apartamente de inchiriat pentru cazuri speciale? Ioc, pentru ca n-ai pile si relatii. din venitul tau cel bun pentru care ai muncit intai pregatindu-te si apoi muncind sa te evidentiezi s-a ales praful. Ce-ti ramane in minte? "Solidaritatea".

Intr-o tara prospera omul cu un venit bun nu trebuie sa-si bata capul cu nici unul din subiectele de mai sus. Si atunci cand ia salariul, chiar daca e impozitat progresiv tot ii ramane ceva sa puna deoparte. Si ce sa vezi cand vede ca din salariu i-au mai ramas 800$/E mai da si la vre-un adapost de batrani, vre-o organizatie care ajuta bolnavii de cancer etc.

Eu sunt de acord ca teoria pe care o faci tu e corecta, insa practica de pana acum inclusiv declaratiile pe care le fac distinsii guvernanti nu indica ca si-ar dori sa rezolve impozitarea asta asa cum zice teoria ta. Acum se joaca cu declaratiile ca sa adoarma frica alegatorilor, insa problema deficitului bugetar nu au rezolvat-o si la mariri, si readucerea cheltuielilor la nivelul anterior si mai sus deja au purces. Nu au facut nimic sa inceapa sa aduca bani la buget doar zic si ei asa, si cand nu vor mai avea bani de plati ce vor face? Impozitare progresiva din topor, cum s-a mai facut si inainte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Sti cum era sloganul din iarna "scuzati-ne ca nu putem realiza cat puteti voi fura", sau asa ceva. Asta-i cauza saraciei, nu metoda fiscala.
Tarile prospere au avut alta clasa politica pentru ca ei nu au avut ca filozofie si slogan, "nu ma intereseaza politica, pentru ca politica-i o mizerie". Societatile respective au considerat ca politica este una din cele mai importante domenii, i-au acordat atentie cuvenita si au obtinut prosperitatea meritata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

"Va rugam sa ne scuzati
Nu producem cat furati!"

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Citat:

Sti cum era sloganul din iarna "scuzati-ne ca nu putem realiza cat puteti voi fura", sau asa ceva. Asta-i cauza saraciei, nu metoda fiscala.
Tarile prospere au avut alta clasa politica pentru ca ei nu au avut ca filozofie si slogan, "nu ma intereseaza politica, pentru ca politica-i o mizerie". Societatile respective au considerat ca politica este una din cele mai importante domenii, i-au acordat atentie cuvenita si au obtinut prosperitatea meritata.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

N-am zis ca saracia e cauzata de metoda fiscala. Ci ti-am explicat de ce metoda fiscala nu poate rezolva saracia din Romania. Eu nu voi vota un partid care sa-mi mareasca taxele, ci unul care sa rezolve problemele furturilor de la bugetul de stat (daca nu exista probabil ca voi anula votul). Dupa aia pot sa mareasca si taxele daca vor. USL insa nu doreste asta.
Iar "solidaritatea" este degeaba daca banii nu ajung unde trebuie.
SI DA sunt foarte de acord ca problema la romani e cauzata de imaginea gresita pe care o au despre politica insa nu ai ce-i face civismul a fost eradicat la noi. Nu-mi ramane decat sa-mi educ copii altfel, poate fac ei diferenta pe care noi nu o putem face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:

Asta-i teoria statului ideal.
Practica-i alta. In spatele prosperitatii acelor tari se ascunde o lunga istorie, gri, cinica, brutala, aproape opusa teoriei.
Prosperitatea este un efect colateral, foarte rar a fost un scop in sine.

Mergi la inceput