Cota unica

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Citat:
citat din mesajul lui salcia

P.S.: eu as vrea sa fie salarii mari la stat, DAR neaparat conditionate de performanta. Adica as prefera de mii de ori sa fie functionari mai putini, eficienti si bine platiti, decat sa am de-a face cu haosul din prezent.

P.P.S.: deja se verifica teoria mea cu "luam de la bogati si dam la saraci", dupa cum se vede din povestea cu Ionel si Gigel, care, culmea, e sustinuta de o forumista ce se declara liberala.... In conditiile astea ce sa mai zicem si de ce sa ne mai miram de ineptiile debitate de tovarasul Iliescu de-a lungul timpului a propos de subiectul asta. Mai rau e ca daca aceste ineptii se vor pune in practica, intr-o forma sau alta.


Nu vad ce relevanta are orientarea politica cu o realitate .In tarile nordice si in alte tari exista deja aceeasi diferentiere la impozite,chiar o sa caut poatarea unde explica cineva cum se face.Nimeni nu se plange acolo.
Sistemul asta a fost pana in 2009...si nu imi aduc aminte ca se plangea careva.
Afectata de sistemul progresiv as fi acum de numa` s-ar duce mult din veniturile mele la buget.Dar asta e...asa cum se vehiculeaza ideea ca au fost masuri de criza cele ale PDL-ului...(numai pentru cei mici)...ca in fabula aia celebra.

Oricum sunt discutii pe marginea a ce nu se va intampla.Insa o lege ca asta,gestionata cum trebuie,ar face mult bine bugetului.

Eu zic ca o sa vedem ce va fi,deocamdata discutam discutii.Si de ce nu ar fi ca in tarile nordice,daca tot avem preturile cele mai mari la utilitati si totul e extrem de scump in Romania?
La primul nivel pare masura populista...eroare.E o masura buna dar probabil va fi aplicata prost.Ca la noi.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miriama spune:

Citat:
citat din mesajul lui ligia13

eumada

Sa-l jupuim pe "smecherul Ionel" ..sa luam pielea de pe el, cum isi permite el sa castige 5000?
Nu putea sa nu mai faca scoala , sa nu gandeasca...si sa catige si el 340...sa mai ia si niste ajutoare de la stat...

Cu riscul sa-mi iau avertisment iti spun .....mi-e greata de oamenii care gandesc asha!

Eu si Raducu (22.04.2005)


pai oamenii care gandesc asa si lucreaza pe la salarii si HR au pus bete-n roate celor care stiu ceva meserie si n-au putut ramane in Romania pe salarii amarate, asa ca si-au luat lumea-n cap in 7 zari unde le este apreciata stiinta si primesc salariu decent conform cu ceea ce stiu!!! Oamenii care gandesc asa au contribuit din plin la saracirea Romaniei de creiere si umplerea ei de "amarati". Cine e dispus sa stea pe un salariu amarat, la fel cu Gigel, cand puterea creierelor lor nu e nici macar asemanatoare? Evident ca trebuie sa existe o diferenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ramiris spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada
Nu vad ce relevanta are orientarea politica cu o realitate .


Are relevanta, si inca cum!
Pentru ca nu prezentai o realitate ci sustineai o masura care contravine principiilor si ideilor liberale.

Altfel nu ma surpinde deleoc ca incerci sa deturnezi ideea initiala a raspunsului tau insa crede-ma, a fost extrem de clar mesajul, e greu s-o dai pe dupa cires acum.

Extrem de trist ca poti gandi asa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Madalina, vorba lui Ramiris, are ditamai relevanta! Ma mir ca poti sa spui asa ceva, ajung sa cred ca pe-aici se vehiculeaza diverse orientari si ideologii doar de dragul discutiei, si nu pentru ca cei care le vehiculeaza chiar sunt adeptii lor (ba, mai mult, incep sa cred ca nici macar nu stiu ce inseamna).

Altfel, sistemul de impozitare progresiva s-a aplicat in perioada 2000-2004, cand era PSD-ul la carma statului. Sunt multe de spus, insa eu cred ca ceea ce ar face cu adevarat bine bugetului ar fi mai degraba masurile despre care vorbeam mai devreme (diminuarea risipei din sectorul bugetar, rezolvarea situatiei companiilor de stat, combaterea evaziunii, diminuarea ponderii asistatilor etc.), nu impovararea continua a cetatenilor si companiilor private. Ideea ar fi sa incurajam consumul, investitiile si colectarea eficienta a datoriilor catre stat, or acestea nu se obtin prin fiscalitate excesiva, ba dimpotriva. Asa am avea o sansa, cat de mica, de crestere.

Cat despre ce se aplica in alte tari, e oarecum ilara comparatia, cand te gandesti cum se colecteaza acolo taxele si impozitele, care e gradul de ocupare a populatiei, si deci cat de eficient e statul ca administrator. Cand va ajunge statul roman la eficienta celui suedez mai discutam. Insa distanta e deocamdata uriasa (din pacate), si chiar nu mi se pare corect sa tot platim noi, cei care muncim cinstit, pentru proasta administrare a statului, adica sa bagam bani cu nemiluita in contul gaurilor negre si al evazionistilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Nu vad ce relevanta are orientarea politica cu o realitate .In tarile nordice si in alte tari exista deja aceeasi diferentiere la impozite,chiar o sa caut poatarea unde explica cineva cum se face.Nimeni nu se plange acolo.


Are o foarte mare relevanta. Exista partide cu orientare de stanga (sau centru stanga) - si aici intra PSD-ul, si partide cu orientare de dreapta, sau centru dreapta, si aici intra PNL-ul, PDL-ul, ICCD, etc. Diferenta intre aceste partide nu tine de Basescu, toti care sunt cu el sunt de dreapta, toti care sunt impotriva sunt de stanga, asa cum functioneaza acum politicul la noi. Diferenta consta in doctrine, in tipul de masuri promovate, stanga in general ia de la bogati sa dea la saraci, drepta merge mai mult pe sistemul meritocratiei, dupa munca si rasplata.

Citat:

Liberalismul
Doctrina liberala are cea mai indelugata istorie, exercitand o influenta covarsitoare asupra vietii politice a secolului trecut.

Liberalismul este centrat pe individ si:

are drept premise libertatea individuala, initiativa privata si limitarea puterii statului;

se bazeaeza pe increderea in virtutile "mainii invizibile" care regleaza relatiile dintre oameni fara interventia inoportuna a statului;

privilegiaza mecanismele de piata, considerate ca fiind singurele forme ce permit existenta unei societati capabile sa asigure libertatea individuala;

Din punctul de vedre al adeptilor liberalismului interventia statului trebuie limitata in baza unor reguli clar stabilite. John Locke considera ca "menirea legilor este aceea de a veghea nu la pluralitatea doctrinelor sau veracitatea opiniilor ci la siguranta si securitatea comunitatii si ale bunurilor si integritatii personale a fiecarui cetatean".


PS: masura in sine, sistem de impozitare progresiv, intotdeauna va fi o masura de stanga. Daca sti sa o combini cu alte tipuri de masuri economice poate fi o solutie buna, dar in niciun caz nu este o masura liberala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius
Du-te te rog pe exemplul dat de mine concret cu rata profitui de 100% si justifica fiscalizarea acestuia in raport cu venituri sub 1.000 lei

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Cred ca am scris ca plafonul de 1000 lei viza salarile si nu profiturile. Ai dat ca exemplu profitul unei firme cu costuri zero.

Citat:
citat din mesajul lui marius

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
1. Pentru ca veniturile mari se obtin din mai multe consilii de adminstrare a AGA si atunci solutia cu plafonarea salarilor nu mai este operanta. Ar putea sa limiteze cumulul de functii. Cu asta sunt de acord.
2. Mai sunt firme private care au contracte cu statul si introduc pe costurile salariale sume de zeci de mi de euro.
Pe ele cum le rezolvi? Nu prin impozitare pe salarii?



1. Problema nu este cum sa fiscalizezi hotia (adica stiu ca ma fura legal si atunci cum sa fac macar sa mai scad cumva din cat ma fura) ci cum sa plafonezi veniturile maxim realizabile. Adica din nou nu efectul ci cauza trebuie combatuta.
2. Nu cred asta pentru ca fiscalitatea salariilor este mai mare decat fiscalitatea profitului asa incat banii odata ajunsi in circuitul privat interesul este de a avea o fiscalitate cat mai redusa nu mai mare, deci ce spui tu este incorect economic.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

1. Daca politicienii nu au interes sa combata coruptia in contractele cu statul, atunci fiscalitatea progresiva poate atenua scurgerea de venit de la stat la firme "capusa". Poate ca unii, cei de la centru, ar vrea sa aiba venituri mai mari la buget printr-o colectare mai buna, dar colectarea se face in teritoriu si coruptia din teritoriu nu raspunde la doleantele ministrilor. In acest caz le ramane fiscalitatea.

2. Normal ar fi sa fie egale, pentru ca altfel se denatureaza rezultatele economice.
A fost o perioada cand impozitarea profitului era mai mica decat a salarilor, si atunci multi salariati din firme private si-au facut firme, si au fost platiti pe contracte de prestari servicii.
Daca impozitul pe salarii este mai mic decat cel pe profit apare fenomenul invers. Se acorda salarii uriase si astfel se introduce profitul in costuri.


Ce vreau sa spun este ca solutia impozitului progresiv poate fi buna sau poate fi proasta, depinde de scopul urmarit.
- Daca vizeaza in special salariile si urmareste nivelarea lor atunci este o masura proasta.
- Daca vizeaza plafonarea salarilor si a veniturilor exagerate poate fi o solutie buna.
Depinde cum sunt amplasate plajele.

Asa cum imi place sa dau exemplu cu energia nucleara, care nu-i nici buna nici rea, ca destinatia utilizarii ei este tragica sau benefica, asa si cu impozitarea.

Fiscalitatea diferentiata pe activitati ar putea fi utilizata si ca parghie de stimulare sau descurajare a investitilor.
Ar putea fi scutite de impozit firmele care investesc si creaza locuri demunca, si impozitate mai puternic cele care investesc in imobiliare, daca nu se doreste stimulara sectorului constructiilor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

1. Daca politicienii nu au interes sa combata coruptia in contractele cu statul, atunci fiscalitatea progresiva poate atenua scurgerea de venit de la stat la firme "capusa". Poate ca unii, cei de la centru, ar vrea sa aiba venituri mai mari la buget printr-o colectare mai buna, dar colectarea se face in teritoriu si coruptia din teritoriu nu raspunde la doleantele ministrilor. In acest caz le ramane fiscalitatea.


firmele capusa s-au aranjat demult sa-si scoata profiturile prin firmulete din paradise fiscale, stai tu linistit. doar nu-ti inchipui ca-si dau atata osteneala sa fure, ca sa plateasca dupa aia corect si responsabil impozitele la stat. cel lovit o sa fie tot intreprinzatorul mic si mijlociu, care munceste de-i sar ochii pentru o viata mai buna, dar nu a ajuns la nivelul la care sa-si permite o firma off-shore.

dar oricum, se pare ca marirea cotei de impozitare e doar un zvon, pe care Ponta l-a infirmat azi. sa-l credem ? :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citat:
citat din mesajul lui ruxandra_sb
= mostra de gandire (post)comunista

in loc sa apreciem pe cine este in stare sa reuseasca, sa aiba succes.. il cainam pe cel mai putin capabil.. basca il mai si mangaiem pe cap.. "saracul"


Toata Europa vestica "mangaie pe cap saracii"; asistenta sociala e pusa la punct in toate tarile care se respecta. Din cotele de impozitare progresiva sunt asigurate veniturile tuturor, astfel incat sa nu moara de foame (asa cum evident se sugereaza aici) cei pe care nu-i duce capul prea mult si ale caror servicii nu sunt cautate.
Si nu se caineaza nimeni c-ar trai in comunism sau ca nu li se permite sa se imbogateasca nestingherit pana la cer si inapoi. Cei care au de valorificat idei / cunostinte / spirit antreprenorial, o fac fara nici o problema.

Toata lumea contribuie dupa putinta, mai mare sau mai mica, la bunul mers al societatii, se cheama solidaritate.

In Romania doar se-aduce vorba de impozitare progresiva si deja lesina jumatate din cei care au salarii mari (pe drept, nu zic nu). Si se vaieta ca oricum drumurile sunt naspa, spitalele la fel, scolile asisderea... Dar daca sunt naspa si tot naspa or sa ramana pentru ca toata lumea contribuie cu 16% la bugetul de stat, cum e? Poate copiii lor n-or fi la fel de ilustri precum parintii si vor avea slujbe modeste, ei, cum se vor descurca ei, dand in gropi pe-aceleasi drumuri desfundate, bolind la nesfarsit in aceleasi spitale neutilate si trimitandu-si copiii la aceleasi scoli de cosmar?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Citat:
Dar daca sunt naspa si tot naspa or sa ramana pentru ca toata lumea contribuie cu 16% la bugetul de stat


Nu de aia sunt naspa, ci pentru ca se fura, de la autoritatea contractanta (recte minister) pana la firmele abonate la licitatiile de stat. Naspa erau si cand era impozit progresiv, naspa sunt si acum si vor fi in veci, pana ce in tara asta nu vine un Tepes.

De aia refuz sa isi mai bata cineva joc de mine pe banii mei. Mai pe romaneste, nu mai am incredere in statul roman. Cu cat ii pot da mai putini bani, cu atat mai bine. Prefer sa ajut eu, direct, pe cei in nevointa, decat sa o fac via stat.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora


Toata Europa vestica "mangaie pe cap saracii"; asistenta sociala e pusa la punct in toate tarile care se respecta. Din cotele de impozitare progresiva sunt asigurate veniturile tuturor, astfel incat sa nu moara de foame (asa cum evident se sugereaza aici) cei pe care nu-i duce capul prea mult si ale caror servicii nu sunt cautate.
Si nu se caineaza nimeni






Ei nu se caineaza....
Vreau sa-l vad si eu pe europeanul ala bucuros ca din munca lui se-mparte si aluia care sta acasa. A, si nici nu are vreo facilitate in plus, la coada in institutiile publice sta frumos si isi asteapta randul.
Problema e ca de obicei se profita de sistem si covarsitoarea majoritate a celor asistati sunt doar puturosi. De aia se supara si europeanul muncitor.

Eu zic ca orice om trebuie sa aiba dreptul la hrana, apa si un acoperis deasupra capului.(nu vorbesc de a avea in proprietate o casa, ci de a avea unde sa locuiesti) Astea-s lucrurile de baza. Nu le ai, traversezi o perioada grea din viata ta, esti la pamant, esti plin de probleme? OK, te ajuta statul. Pana iti revii.
´´Revenirea´´ asta trebuie controlata:
-te ajutam sa gasesti o gradinita unde-ti poti duce copilul, ca tu sa poti munci
-te ajutam sa faci cursuri de reorientare profesionala
-te ajutam cu credite cu dobanzi extrem de mici pentru a -ti plati marile datorii
-etc.etc

Cum ti-ai revenit, hop in campul celor care platesc, ca or mai fi si altii care au probleme . Nu stai sa o lalai pe banii alora care muncesc.


Ca veni vorba, mie mi se pare foarte trist faptul ca in Romania un om poate muri realmente de foame. E mult prea scumpa mancarea raportant la puterea de cumparare a celor cu venituri mici.

Mergi la inceput