Luceafarul la 3 ani??
Raspunsuri - Pagina 18
pisigri spune:
Vezi, Ramoniko, fiecare cu limitele ei.
Eu de exemplu ma simt prost sa las copilul sa se atirne de marginea mesei la care stau niste necunoscuti, ca sa-i chestioneze despre ce au in farfurie. Ma duc si-l iau de acolo, si-i explic ca nu e frumos sa faca asa ceva.
Si daca al meu copil e mai rabdator, sau mai potolit, sau mai pasionat de colorat si sta la masa noastra linistit, da, ma incurca sa vina altul sa-l stirneasca la joaca. Pentru ca un copil e un copil, doi copii au potentialul de a stirni o tornada, si-s mai greu de temperat. Plus ca daca al meu e cuminte si-si vede de distractia lui, nu vad de ce n-as profita si eu de ocazie, sa port o conversatie semi-normala...
Tiriitul scaunelor prin restaurante de obicei cauzeaza neplaceri, minore. Face galagie, blocheaza spatiul dintre mese...ce sa zic, eu o sfatuiesc pe a mea "mai bine nu" cind o apuca.
Ca va vorbi tare, va pune intrebari incomode, va pata fata de masa...astea-s chestii normale la virsta ei. Dar daca eu ma apuc sa o duc intr-un loc destinat (in cele mai multe cazuri) adultilor, pai cred ca tot eu trebuie sa-i gasesc activitati "statice", cum i-as gasi si in avion de exemplu. Poze sau o aplicatie pe telefon, de colorat, un puzzle de-ala de dimeniuni mici, nu stiu...fiecare cu ce are si ce-i place...
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 18+
Ilinca_M. spune:
Da, pisigri, dar pe de alta parte te intrebi apoi de ce nu e copilul mai "easy going", de ce nu reactioneaza cand o ia un necunoscut in brate, de ce are nevoie de confirmari si reconfirmari: pe de o parte datorita temperamentului, probabil, dar pe de alta parte n-ar putea fi si din cauza ca de mici sunt invatati "sa nu deranjeze adultii", "sa fie cuminte si sa-si vada de-ale lui"? Daca unui parinte ii este rusine de ce face copilul lui (si vorbim aici de copii pana-n 4 ani, ca deocamdata la astia ma pricep...si la cei de peste 14:))), daca "se simte prost" pentru ceea e face copilul, acel copil nu simte si nu vede oare si nu va deveni mai retinut doar "pentru a nu deranja"?
Unui copil i se taie macaroana "ca nu intotdeauna e cum vrea el", ca trebuie sa fie si altfel decat vrea el, ca in viata se mai intampla si inevitabile de-astea si trebuie sa se obisnuiasca...de ce nu s-ar pretinde acelasi lucru si de la un adult?! Ei bine, niste adulti merg intr-un restaurant sa se simta bine...ghinion, acolo e un prunc sau doi care vorbesc tare, plang in hohote sau imping scaune...sunt micuti, ce draci de pretentii sa ai de la ei? Ei, de ce nu aplica ADULTII filosofia asta:"ei, nu intotdeauna e cum vrem, asta e, ne caram de aici sau induram cu stoicism, mai apar si situatii de-astea"?
Sa ne intelegem, eu nu posed astfel de copil, nu de-aia fac rationamentele astea:))) Bine, cred ca depinde si cum ai integrat copilul in asa ceva, daca 3 ani nu-l scoti in lume ca e mic si nu se stie comporta adecvat...si dupa aia il scoti, nu te mai mira ca "nu se comporta adecvat", nu e obisnuit, saracul. Noi pe-a noastra am scos-o cam de la o luna, ca era vara si ieseam in fiecare seara sa mancam o inghetata buuna intr-o locatie misto (unde nu era permis fumatul, mi se pare groaznic sa duci copiii in localuri de fumatori:((. De multe ori mancam si pizza, o lalaiam destul de mult iar ea scumpa statea cumintica in scoica langa noi sau in carucior, mai atipea, mai se uita la luminile din tavan, mai ne zambea rabdatoare. Deci cand a crescut ei i s-a parut foarte firesc: in restaurant/ cofetarie stam la masa, asteptam sa ne aduca mancarea, mancam...n-a trebuit nici s-o dresez nici s-o stresez cu indicatii pretioase. Dar pana si ea a avut o scurta perioada, de aproape o luna, pe la 18 luni, cand era in plin avant de "ce bine ca pot sa merg/ alerg" cand n-a mai asteptat pe scaun pana venea mancarea, se plimba prin local, se oprea la cate o masa si zambea laaarg...slava Domnului ca n-am prins acrituri care sa se uite stramb pentru atata lucru, ba mai mult, se topeau si problema era ca vroiau sa-i dea pizza sau prajituri:)) Tot ce faceam era sa stau cu ochii pe ea, asta mi se pare normal, sa poti evita sa sara brusc in calea vreunui ospatar incarcat cu tavi sau intr-adevar sa nu urce la masa altora, dar zau ca nu era cazul, daca sunt expusi de mici la situatii normale...copiii se vor comporta normal
pisigri spune:
Mai Ilinco, dar chiar asa este, nu se poate intotdeauna cum vrea copilul, ce vrea copilul, cind vrea copilul. E o realitate, ce sa-i faci....
Si sa mai lamurim ceva. Eu cind zic restaurant, ma refer la de-ala cu fete de masa albe, luminari, flori, chestii. Nu la pizzerii, terase si cofetarii, unde mai e o terasa, si oricum atmosfera este mai relaxata.
Ei, eu asa parinte cum sunt, cind ma duc intr-un asemenea loc, fara copil eventual, poate am ceva de sarbatorit. Poate e o aniversare. Poate e o masa de afaceri. Poate am evadat si eu, una din cele 5 evadari de peste an, si am ales restaurantul ala desi nu e un loc pe care sa-mi permit sa-l frecventez zilnic. Poate am si eu nevoie de o gura de aer, de un respiro, de putina liniste. Pruncul de la masa de alaturi poate sa vorbeasca oricit de tare, dar poate imi doresc si eu ca, o data pe an, sa iau masa fara sa-mi tin haina pe scaun, fara sa ma uit daca nu-mi da jos poseta, fara sa-l pazesc sa nu-mi ia cutitul de pe masa, fara sa ma gindesc daca nu cumva ii e pofta de ce am eu in farfurie si asa mai departe.
Poate-s io exagerata, dar mie, inainte sa am copii, nu mi-a placut sa ...interactionez prea strins cu copiii altora. Mi se parea ca le incalc spatiul vital nu stiu cum, ca-s prea intruziva. Uite-asa, nici mie nu mi se pare ok ca altii sa "traga ponoasele" ca "mi-am facut eu copil". Sunt 100% responsabila pt ce face copilul meu, si cind se da cu fundul de pamint, si cind pocneste de politete, calm si intelepciune.
Cind un copil se apuca sa-i calareasca pe altii care stau la mesele lor, sa traga fete de masa, sa rastoarne scaune, eu stiu ce sa mai faca, cred ca parintii sunt vinovati, o data ca l-au pus intr-o ipostaza nepotrivita pentru el, a doua ca nu au avut grija ca cel mic sa nu se plictiseasca ingrozitor.
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 18+