Luceafarul la 3 ani??

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Pai poate asa s-a si intamplat, voind sa plictiseasca fata sa adoarma o fi ales o poezie lunga si plictisitoare pentru varsta ei. Cand colo aia mica a invatat-o! E posibil? Sau o fi singura poezie pe care o stie ea, ce sa faca acuma... :)

De altfel femeia pare sa fie psiholoaga, asa ca, cel putin toretic, s-ar presupune ca stie ce face. Mai are unul de vre-un an, cam greu sa stai cu luceafarul dupa ala mai mare, zic io.

Ilinca, nush ce-ai inteles tu sau ce vrei sa spui, pe mine m-a impresionat teribil povestea cu balta, e ceva deosebit. Mie imi place sa citesc povesti de-astea.

Al meu baiet cel mic e gura cascata la poeziile lui shell silverstein, eu una zic ca nu pricepe ioc, dar daca vine cu cartea si se da cu dosul de pamant sa nu-i citesc? Oare ce ma fac daca ma trezesc peste cateva saptamani ca le stie??? Nu ca se va intampla, da ma-ntreb asa, teoretic, oare sa-i mai citesc?

Ati vazut mamica aia care a pus un link cu baiatul de 2 ani si ceva care mergea cu o bicicleta cu roti ajutatoare din prima zi cand a primit-o? Eu zic ca-i la fel de amazing si totusi nu se oripileaza nimeni...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_andra spune:

Citat:
citat din mesajul lui JuliaSM

Am catat pe gugal, nu am gasit siteul concurent de care spui,

Julia, site-ul este sfatul mamicilor (legat)
Acolo explica cum ii citeste noaptea si ca totul vine de la fetita, nu de la ea.

Eu, una, nu cred. Cred in potentialul fetitei, dar nu cred in "inocenta" mamei.

Si eu imi invat fetita poezii si cantece si eu ii citesc seara la culcare, dar la noi totul e o joaca.
NU-i promit bomboane daca invata poezia, nu o sechestrez in scaunul de masa, ca sa dea bine la filmare, etc.
Fetita abia astepta sa scape din scaun, sa iasa afara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

cruis daca iti spun ca al meu cel mic merge de la 2 ani cu bicicleta Fara roti ajutatoare(pentru ca am tras destul cu cel mare pana am scapat de ele ,a sa ca astalalt nu stie ca exista asa ceva) si acum merge cu scuterul? Nu e nimic deosebit, doar ca sunt copii aplecati spre partea motrica, miscarea fiind ca si aerul , sunt mai acrobati asa, placerea lui fiind sa sara de pe o casuta din curtea gradinitei, si o face de parca ar sari de pe loc.Probail asa sunt si copii care memoreaza din zbor orice, nu trebuie sa faci repetitii, dar de aici pana la a face spectacol cu asta...
Ce ar fi sa punem toti ceea ce fac copii nostrii, si mai ales sa te dai mare ca esti mai cu mot decat altii mi se pare cam mult.Mai ales ca sunt aici pe seit o multime de mamici care se chinuie ca ai lor copii macar sa traiasca, iar mesaje de gen...al meu copil e mai destept ca al tau...dor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Exemplul Anastasiei e cu totul la extrema opusa fata de ceea ce cred eu ca inseamna implicarea parintelui in educatia prescolara a copilului.Sa fi cautat un exemplu mai bun, care sa-mi lamureasca mie, ca mama, lucrul acesta, greu as fi gasit!

Am cochetat o vreme cu ideea de homeschooling ( la nivel de cochetarie, pentru ca in Romania legislatia nu permite decat exceptional acest lucru - stiu ca erau ceva familii pe la Bistrita care faceau demersuri in acest sens), insa de cand am venit in Austria foarte multe din dorintele mele sunt implinite de sistemul de gradinita de aici.
Ideea de baza este permanenta asociere a informatiei teoretice cu ceva practic, mic sau mare, nu conteaza, insa sa fie reprezentat prin obiect si actiune. Astfel, copiii retin mult mai usor ( si pe termen luuung) ceea ce li se spune.

De exemplu, la gradinita anul acesta copiii mei au avut tema CAVALERI SI CASTELE, unde au desenat treptat pe perete un castel, au avut carti cu ilustratii la baza, la aniversarea fiecarui copil, sarbatoritul era imbracat intr-un costum specific ( baietii, cavaleri, iar fetele, printese medievale), au invatat despre viata practica pe vremea aceea, despre agricultura si plante, despre straturile societatii, tot asa, cu multe exemple 3d sau in imagini, ca invatarea sa fie in joaca si placuta.

La fel, un copil prescolar poate sa prinda sensul lucrurilor din asocieri diverse, sunt o multime de lectii practice si frumoase pe care le poti face cu copiii, si daca nu ti-au ajuns inca la ureche, ori te recunosti tu pe tine drept o persoana mai putin creativa, sunt carti speciale cu idei de lucru manual si de jocuri pentru copii( chiar in limba romana) SI ( un mare SI) bloguri de mamici care posteaza minunatii cu activitati creative realizate cu proprii copii. Am ramas impresionata de o mamica ce lucra tot cu un copil de 3 ani, au postari despre tarile lumii - cele despre Olanda, Rusia si China sunt fascinante! Sunt imagini cu costumele populare, cu ce au specific acele natiuni ( papusa Matroska la rusi, de exemplu), fise de colorat, harta stilizata a tarii si localizarea pe globul pamantesc...si multe altele. Totul e o joaca, imagini prezentate copilului, pe langa informatii orale, nu implica memorare impusa, ci generalizare frumoasa si ordonata.

Copiii trebuie invatati sa gandeasca liber, nu trebuie sa le umplem noi memoria cu ce credem noi ca ar putea sa le trebuiasca pe traseu. Chiar vazusem pe FB un slogan 'Teach me HOW to think, not WHAT to think' . Cred ca asta e scopul parintelui invatator.

*edit greselute typo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

atata timp cat pe DC sunt membrii ai MENSA care au strumfi cu IQ de MENSA,dar care nu-si invata copii Luceafarul la 3 ani, restul e literatura.
respectele mele , sorana!

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui cruis
Ati vazut mamica aia care a pus un link cu baiatul de 2 ani si ceva care mergea cu o bicicleta cu roti ajutatoare din prima zi cand a primit-o? Eu zic ca-i la fel de amazing si totusi nu se oripileaza nimeni...

Nothing is worth doing unless the consequences may be serious. --G.B.Shaw

Tu compari mersul pe bicicleta cu Luceafarul?
Mie mi se par doua lucruri esential diferite.

Nu am nimic impotriva in a-i citi maica-sa cate in luna si-n stele.
Poate sa-i citeasca oprice, filosofie, beletristica, orice.
Si orice curiozitate vine din partea copilului, care nu contravine securitatii copilului si decentei, sunt de acord sa o satisfac.

Poate ca Anastasia a recitat cu placere primele 20 de strofe. dar dup-aia a luat=o la goana, sa spuna mai repede, cat mai repede, ca sa-si ia premiul: parc.

Si, da, apropo de solicitarile copilului: zilele trecute, asteptand la doctor, fi-mea se plictisea si mi-a zis sa-i citesc dintr-o carte, di multele carti care se aflau pe masuta.

A ales o carte si i-am zis ca acea carte este in engleza. MI-a zis ca vrea sa-i citesc in engleza.
M-a ascultat fascinata si imi raspundea razand : "asa, asa si ...?", de parca ar fi inteles tot ce-i citeam.

da, copii au curiozitati. asta nu inseamna ca trebuie sa le rapim din orele de descoperit lumea, ca sa bagam in ei informatie artificiala.

Mergi la inceput

Si fi-mea, la 3 ani s-a suit pe o bicicleta cu roti ajutatoare si ...a plecat!
Eram in carrefour. Eu nici nu ma gandeam sa-i cumpar, ma gandeam ca-i prea mica. Ei, ash! Logic ca i-am cumparat-o ca nu mai scapam de ea.

Sa inteleg ca e la fel cu recitarea ceor 98 de strofe?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui roxy

cruis daca iti spun ca al meu cel mic merge de la 2 ani cu bicicleta Fara roti ajutatoare(pentru ca am tras destul cu cel mare pana am scapat de ele ,a sa ca astalalt nu stie ca exista asa ceva) si acum merge cu scuterul? Nu e nimic deosebit, doar ca sunt copii aplecati spre partea motrica, miscarea fiind ca si aerul , sunt mai acrobati asa, placerea lui fiind sa sara de pe o casuta din curtea gradinitei, si o face de parca ar sari de pe loc.Probail asa sunt si copii care memoreaza din zbor orice, nu trebuie sa faci repetitii, dar de aici pana la a face spectacol cu asta...

Ce ar fi sa punem toti ceea ce fac copii nostrii, si mai ales sa te dai mare ca esti mai cu mot decat altii mi se pare cam mult.Mai ales ca sunt aici pe seit o multime de mamici care se chinuie ca ai lor copii macar sa traiasca, iar mesaje de gen...al meu copil e mai destept ca al tau...dor.

Uneori e asa, un iz de ipocrizie... dar uite si tu le cele 2 paragrafe si vei vedea ca daca you follow what you preach n-ai fi scris prima parte. :)
In plus femeia n-a pus linkul aici unde sunt pe seit copii cu probleme...
editez sa spun ca eu am ajuns cu al meu la neurolog pe motive de motricitate, si tot mi se pare ca e grozav ca al tau e asa atletic! La fel si cu cei care au mers la 8 luni. Minunat!

In fine vorbim degeaba, fiecare dupa melodia ei, cert e ca acolo nu e vorba de nici un abuz, of, ar fi bine daca asa ar fi un abuz de obicei: stai in scaunel 20 de minute si burui cuvinte intr-o melodie ca-ti dau un bobo sau te duc in parc. Ca e copilul dotat intr-un sens e clar. Care e problema? Ca o vedem si noi? Eu una m-am plictisit pe la minutul 5, dar nu m-am mai uitat. Nu stim nimic despre viata lor, despre cum decurge o zi in viata lor, chimia dintre ei, copilul e vesel, curat, hranit, omg, chiar nu vad care e problema. De fapt cred ca asta ma fascineaza mai mult, de ce inversunare. Si nu ma refer strict la voi, in general in situatii de genul asta. :P

Mergi la inceput

histamina, dar care i-a vorbit de sateliti de comunicatii la 2 ani (no offence, sorana, pur si simplu argumentez), asa e, nu e luceafarul. Tu vezi ca vad si eu? :D

Da, pt cine vrea sa vada este egalitate intre un copil de 2 ani pe bicicleta cu 2 roti si un copil de 2 ani memorand o tona de vorbe simate pe o melodie. Depinde cum te uiti la informatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

cruis eu ce am scris in prima parte a fost un raspuns la mesajul tau cu respectivul copil care merge la 2 ani cu bicicleta Cu roti ajutatoare...si am spus ca al meu merge de la 2 ani Fara roti ajutatoare, dar nu m-am laudat nicaieri cu asta, nici nu am spus vai ce copil destept am, chiar daca stiu asta.Dar e total diferit intre una si alta.Oricum noi vorbim discutii, nu are sens sa ne razboim intre noi.

Mergi la inceput