Miserupismul copilului(2)
Raspunsuri - Pagina 11
Aqai spune:
Ieri, de exemplu, am lasat-o sa faca ceai in 4 arome, fara sa mai spun nimic de apa varsata pe jos si fara sa replic cand mi-a spus "sterge tu, ca mie mi-e greu".
fara un cuvant, iei 2 carpe. una tu, una ea. puiule, impreuna. apoi bem ceaiul impreuna.
Si azi a mai fost o faza. Imi cere rosie, n-am. Striga la mine ca de ce n-am.
De-aia, ca n-am ajuns la piata, sa iau
puiule, ia o hartie, un creion, si deseneaza ce avem de cumparat de la piata. Apoi mergeti la piata cu lista, cand ai drum. ii dai lista si la piata trebuie sa bifeze ce ati gasit si ati cumparat.
Mergem la buni, sa cautam, gasesc si rosie, si nectarina.
Exclus. Cata vreme tipa, tu nu auzi. la restul , nu mai spun nimic, fiindca in scenariul propus de mine nu exista rosia.
Selene, aici nu e un concurs de sefie. Cata vreme ai responsabilitatea copilului aluia, trebuie sa inveti sa-ti exerciti si autoritatea. A fi autoritar nu inseamna automat a-i stirbi copilului personalitatea sau a fi lipsit de respect
ma intorc
Cuvintele sunt harta mintii.
joklk spune:
Asa cum am promis revin. Selene imi pare rau sa spun dar ai ales cel mai prost sfat. Solutia nu e sa vezi cat poate. Copilul nu e facut sa ii testezi limitele, copilului trebuie sa ii areti tu momentan limitele. Mai tarziu si le va defini singur.
Solutia la voi ar trebui sa fie comunicarea, apropierea.
Din ce scrii problema e ca nu reusesti sa te impui. Solutia nu e sa incepi tu sa plangi, chiar daca suna aiurea Daria v-a exploata slabiciunea ta. Tu trebuie sa fi ferma dar in acelasi timp sa transmiti dragoste. Daria sa inteleaga din expresia ta ca tonul e ferm pentru ca ea trebuie sa invete ceva dar ca mama o iubeste, ca pentru mama ea e centrul universului.
La este o lipsa de intelegere, dupa parerea mea. Daria crede ca tot ce face nu e bine si ca de fapt te pierde pe tine. Sa stii ca si Karla vine uneori si zice "mama da-mi aia" si eu iii spun clar si frumos "cum spui?" si rapid vine raspunsul "mama te rog da-mi aia". In ultimele zile am fost des la un loc de joaca si am avut supriza placuta sa aud de la ea fara sa ii spun eu nimic "fetit-o te rog da-mi mingea" sau "baietelul te rog da-te la o parte ca vreau sa trec".
Cheia e in tine Selene, in rabdarea ta, in capacitatea ta de a iti reapropia fetita, de a o face sa inteleaga ca e corect si bine sa vrea multe dar ca exista o modalitate de a aajunge la orice.
Acum la noi e program de seara (dragalit, alintat, spalat si in pat), dar daca o sa mai am timp o sa mai scriu.
Alizee spune:
M-am intors cu copilul din parc si revin : da, Selene, tu esti sefa casei, nu copilul. Dar un sef intelept care iubeste copilul casei, chiar si cand il cearta ca a facut vreo traznaie.
Nu se poate ca fetita sa zica : da-mi sau fa-mi si tu sa te executi. Comportamentul asta NU va fi tolerat la gradinita si in nicio societate reala. Vei vedea cate probleme vor fi cu integrarea ei in colectivitate.
Toata lumea iti da sfaturi, dar din punctul sau de vedere, tinand de copiii proprii. Fetita mea a fost ca fetita ta. Nu a avut cateva episoade de agresivitate, ci asta era comportamentul ei constant. Stiu ca ce ti-am scris eu in mesajul anterior este greu de pus in practica, mai ales ca trebuie procedat astfel nu o data, ci ani si ani la rand pt a vedea rezultatele unei bune educatii si a le si mentine.
Indiferent ce experiente vei face cu fetita ta, te vei convinge ca daca nu esti ferma si nu ai continuitate in atitudine, nu veti ajunge nicaieri. Poate ai noroc ca gradinita sa aiba psiholog. Ne mai citim in toamna.
Edit ca sa explic de ce era atat de reclacitranta : aveam exact comportamentul tau permisiv si aiuristic fata de copil. Cand am inteles, cu ajutotul psiholoagei, in ce mod trebuie sa ma schimb pt a-i fi copilului si noua bine, copilul a devenit din ce in ce mai echilibrat.
Totul facut cu dragoste. Copilul sa se simta iubit. Dar sa fie facut sa inteleaga care sunt limitele unui comportament acceptabil nu numai de voi, parintii ei, ci si de societate.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Ilinca_M. spune:
Acuma ma scuzati ca-mi traznesc si eu parerea cam off-topic, dar mie mi se par foarte nasole astea cu "cum spui?"; "spune cuvintele magice!"; "acum zi saru'mana la doamna!", "saluta frumos!" etc.
Daca ii aud pe cei din jur folosind "cuvintele magice" vor incepe si copiii sa le foloseasca, fara sa le atragi asa grosolan si tare atentia, mai ales in public, ca sa arati cum ii educi tu. Putina rabdare doar, fiecare cand va fi pregatit
eumada spune:
Sunt de acord...Selene,cpilul tau e plictisit vrea altceva....dar stii ce?
O sa-ti fac eu o listuta,nu te supara pe mine, probabil ti s-a mai facut,insa poate eu iti atrag atentia mai mult...
1.E sanatoasa si desteapta cu personalitate si poznasa.
2.tu esti epuizata ,iti doresti un servici bun,iti doresti mai multe lucrari,mai multi bani.
3.Stai prea mult in casa.Si Daria e satula de acelasi peisaj.
4.Banuiesc ca jumatatea ta nu e foarte prezenta...
5.Totul ti se pare o corvoada.....
PARTI BUNE: Copilul e sanatos....nu vrei sa fluturi disperata banii si sa nu-i ia nimeni,deoarece nimeni nu poate vindeca durerea puiului tau chinuit,care urla si nu poti face nimic...si-ti vine sa mori si nu poti.
Ai un acoperis,esti sanatoasa,ai ce manca ai ce da de mancare copilului.
Ai pe cineva langa tine.
Vezi deja ai mult mai mult decat multi oameni....
Selene_Bunny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui missdarcey Selene ,tu nu esti sefa casei,incearca sa uiti asta |
Citat: |
citat din mesajul lui allinta da, Selene, tu esti sefa casei, nu copilul |
Alizee spune:
Selene, decat sa pui maimutoiul ranjitor, comparand raspunsurile a doi useri diferiti, incearca sa iti pui mintea la contributie : al cui copil a fost ca al tau ? Fii-mea, la 8 ani, este asa cum mi-as dori ca si fetita ta sa fie la varsta puiului meu.
Te vei convinge doar cand te vei lovi de reactiile de respngere a celor din viata reala : copiii de la gradinita, educatoare, ingrijitoare etc. Daca nu iei problema in serios, incetand sa iti mai plangi de mila, copilul poate fi chiar si mutat disciplinar de la o gradinita la alta, sau de la o scoala la alta.
Eu am tras tare cu educatia copilului, findca am vrut ca la scoala sa se concentreze pe invatat, nu sa muncesc la educatie pt a obtine un comportament normal, nu antisocial, iar invatatura sa fie pe ultimul loc.
allinta
Alizee spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
|
Te vei lovi cu capul de pragul de sus. Ranjetul nu iti va rezolva problemele copilului. Ia lucrurile in serios. Un comportament agresiv, antisocial, incepe din familie. Nu te gandi ca se va rezolva de la sine, ca nu se va intampla asta.
allinta
Selene_Bunny spune:
allinta, iar ma enervezi. Nu rad. Dar deloc. Sunt intoarsa pe dos si nu stiu de unde sa ma apuc. Noroc cu destule mesaje de pe aici si de pe PM.
joklk spune:
Selene nu e nimeni seful in casa. Tu, Tata si Daria sunteti un tot acum. Singura diferenta e ca tu si tata stiti momentan mai bine ce e bine pentru Daria.
Voi trebuie sa ii oferiti acum Dariei pentru mai departe sentimentul de siguranta, dragoste, incredere.
Nu exista intr-o familie care se fundamenteaza pe iubire si incredere ideea de sef, exista dar ideea de completare.