Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 7
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Aqai .................. de ce o scoala primara are nevoie de un laborator nou-nout de info + toate computerele imacs ultimul racnet? .............................. Cuvintele sunt harta mintii. |
pentru periodic, scolile sunt evaluate...
eumada spune:
Adica cei care se joaca sunt tampiti sau nu pot face performanta?
Asta rezulta din mesajul tau,ceea ce mi se pare absurd.De cand statul intre 4 pereti cu calculatorul si cartile non stop este similar cu inteligenta?
Parerea mea e ca un copil cu adevarat inteligent nu trebuie sa stea sa toceasca non stop.Probabil faci confuzie intre toceala si invatat.
Iar performanta..urma alege.Faptul ca merge la olimpiade de matematica si informatica nu inseamna automat reusita in viata.Se poate reusi invatand normal.In general e vorba de orgoliul parintilor.
Trebuie facuta o balanta in toate,iar miscarea in aer liber inseamna sanatate,oxigenarea mai buna a creierului si implicit rezultate mai bune.
De aia medicii recomanda sport si pl,imbari in natura.
viviana spune:
No, cred ca Andries s-a referit la altceva.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
AnnaBaby spune:
Si totusi,gradinita si scoala nu sunt locuri de joaca, sunt locuri in care copiii invata. Ca pt jucat ies afara, merg la locurile de joaca etc. La gradi nu o duc sa se joace, ci sa invete. Sa invete de toate, nu ma refer aici strict la matematica, cunoasterea mediului, alfabet, etc ci la toate experientele pe care le acumuleaza acolo zi de zi, de la gestionarea situatiilor care apar intre copii pana la impartirea lucrurilor, asteptarea pana ii vine randul, constientizarea faptului ca nu e ea in centrul atentiei cum este acasa, etc. Asta la nivelul la care suntem noi, mai tarziu evident ca asteptarile mele cresc.
eumada spune:
Nu neg importanta invatatului,de unde s-a inteles asta?
Doar ca ,daca se sta pana la 12 la scoala,vine acasa,mananca,invata...cel putin de pe ;a 6 seara se poate duce copilul sa mearga cu bicicleta .rolele sa alerge..sa se joace cu cei de varsta lui,nu sa stea non stop inchis intre patru peretei.
Daca un copil de gardinita are activitati pana la ora 17,eu cred ca-i trebuie si aer liber si miscare,dupa,nu non stop in casa.Mens sana in corpore sano,parca asa era?
mihaela_s spune:
Ati fi uimite sa aflati ca joaca e...invatare? Adica ccc copiii invata prin joc? Pot invata pana si matematica asa. ;)
Eumada, fata mea se catatara in copaci si vine murdara de nisip si de joaca in iarba, cu panalonii verzi in genunchi :). De la scoala. Are 8 ani jumate.
Aici scoala e subventionata de stat, dar cu banii din taxe. :) Sunt sigura ca stiti ca Suedia e una din tarile cu taxele cele mai mari pe venit. Dar nu dam bani pentru nimic pentru scoala. Inclusiv caiete, creioane, radiere...absolut tot se primeste de la scoala. Pana si mancarea (trei mese pe zi, daca ccc copilul merge la fritids-programul de dupamasa, altfel numai pranzul).
Activitatile extrascolare se platesc in plus. Scoala nu are nicio implicare in acestea. Fata mea a mers la arte plastice si acum merge la dans. O ora pe saptamana, atat. Dar nu de la scoala ci pentru ca asa a vrut ea, iar noi am inscris-o si am platit.
Copilaria e copilarie aici. Alearga, se joaca, se catara in copaci, manaca fructe crude :), joaca fotbal, se dau cu saniile la scoala, se duc in padure, au un loc in padure pe care copiii il ingrijesc, etc...probabil ca in orasele mari nu e la fel de idilic, de aceea eu nu m-as muta de unde stau. Dar asta sunt eu, asta e locul unde stau.
PS: metoda de invatare prin joaca este insa un concept raspandit si aplicat aici in scoli si gradinite. Nu numai unde locuiesc eu.
Cricor spune:
Nu stiu cum a reusit sa ajunga discutia la lipsa de copilarie....
Mesajul initial era despre banii cheltuiti cu scoala...activitatile sunt in marea lor majoritate in timpul scolii..sau la noi asa sunt, mai putin concursurile care sunt sambata (Evaluare in educatie, Arhimede, Euclid). Doar excursiile sunt si in timpul liber caci dureaza cel putin 1o ore. dar dupaparerea mea sunt bani cheltuiti bine...ca eu nu am ajuns cu el ..de exemplu... la cetatile de scaun ale Tarii Romanesti. In plus, poate ai si ei nevoie sa fie mai liberi sa mearga cu copii de varsta lor, nu sa mearga tot timpul cu parintii. Exista si excursii care parca sunt facute pentru plimatul inavatoareleor, dar inca nu m-a obligat sa trimit copilul intr-o excursie unde eu consider ca-i o pierdere de bani & timp, ca doar dispun cum vreau de banii mei.
Repet, mersul la teatru, opereta si circ sunt binevenite. Cati dintre noi merg cu copiii de 2 ori pe luna la teatru? Banuiesc ca nu foarte multi. La noi activitatile astea nu-s obligatorii. Nu vrei, iti ti acasa copilul in ziua respectiva.
Eu fac parte din comitetul pe clasa si ca urmare particip la sedintele pe scoala. Fondul scolii este folosit pentru lucruri care ar trebui finantate de primarie, dar nu sunt. Acum ce sa facem sa stam cu baile spalate cu apa calda pentru ca nu au detergent? Se cumpara copiilor sapun, hartie igienica...care e vesnic lipsa, e drept. In plus noi platim paza tot din fondul scolii....pentru ca la fel primaria asigura paza doar noaptea, iar parintii vor paza ziua.
Cu toate astea nu ajungem la sume de mii de lei pe an. Poate ma apuc sa fac un calcul, doar asa de comparatie.
mihaela_s spune:
Excursiile sunt finantate tot de scoala, nu platim pentru ele. Dar uneori e nevoie de transport, in locuri in care nu exista mijloc de transport si atunci sunt parinti care se ofera sa ajute la transportul copiilor...pe langa profesorii care merg cu masinile lor. La inceputul anului, semnam o hartie prin care suntem de acord ca ccc copilul sa calatoreasca cu un cadru didactic sau cu un parinte in masina la diverse activitati.
Vizitele la muzee, teatre, etc. sunt platite tot de scoala...adica de noi, prin taxe :)).
Asadar gratuitatea asta e cu doua taisuri. Ori dai taxe si ai "gratuitate" ori nu dai si platesti din buzunar. :)
Androix spune:
Stai putin, daca dam mai putin decat se da in suedia nu inseamna ca nu dam deloc. Primariile primesc bugete pentru unitatile de invatamant din taxele locale platite, ia ghici de cine? Deci tot ce intra la capitolul mobilier si renovat/extins sigur e in sarcina primariei si in general primarii nu vin cu bani de-acasa ba in unele cazuri putem spune cu certitudine ca e chiar invers.
Problema mea pana la urma nu e neaparat ca primaria nu da bani, ca am norocul sa stau intr-un sector unde primarul chiar l-am vazut miscand in domeniul asta, si in altele dar mai ales in asta ca asta m-a interesat pe mine. Problema mea e mentalitatea majoritatii parintilor. Parintii care fara sa fie nevoie se trezesc propunand la sedinta sa se schimbe parchetul sau bancile sau perdelele de parca asta ar fi prima grija cand ne ajung copiii acolo, designul interior! Sau mai stiu eu ce propuneri care de multe ori sunt acceptate dar cand te gandesti mai bine ajungi sa te intrebi la ce naiba ne trebuia noua parchet? Sau laptop? Sau monitor? Iar daca deschizi gura sa iti spui parerea esti privit ca looserul grupei, chitrosul care nu se gandeste la copil. Doamne, de cate ori am auzit la sedinta "sa facem sa dregem ca pentru copiii nostri facem!"
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!