Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 6
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ingridnen/ingridnen.jpg)
ingridnen spune:
concursurile acestea platite se desfasoara in timpul orelor de curs, eu asa stiu de la al meu copil.
Nu l-am inscris niciodata la ele, in timp ce ceilalti lucrau el primea o fisa de completat, ca sa nu stea degeaba....
Ingrid si Cristi 9 ani
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
helen75 spune:
Am citit cu rabdare de la un capat la altul. Am vazut ca mamicile sunt din Bucuresti si parerile sunt impartite.
Sa va spun de mai la nord ? E identic cu ce spune Elle_seb.
Nu ca si total ( valoare) , dar exact lista de cheltuieli . Si , cand ai doi copii la scoala + gradi , e destul de usturator la buzunare sa dai inainte de Craciun, 8 martie sau Pasti o anumita suma x 2 , ca sa impaci pe toate lumea. Si daca comentezi( ma rog, iti spui parerea intr-o sedinta), se gaseste cate unul care sa spuna " daca ma uit bine in jur, nu vad nici un parinte care suferi daca da 1 milion ( 100RON) la fondul clasei ."
100 ronx36 copii- in conditiile in care la gradi avusesem in aceeasi grupa baiatul 4 ani si se cumparase incepand de la TV, casetofon, aparat foto, mocheta, perdel, etc. Chiar eram curioasa pt. ce sa se mai ceara bani. Si s-au gasit oricum. Dar fondul a fost de 50 ron sau pt. cei nesuferinzi, 100.
Iar la scoala, aceste 'N" concursuri la care se participa, a primit vreun parinte chitanta pt. cei 12-20 de RON ? Si ce se mai mandresc doamnele ca au participta copiii la concursuri...
Si noi am facut scoala , dar pe caiete simple si cu perdele normale, fara printese sau altele. Dar acum ce se intampla in invatamant, e groaznic.
Si, mai de la nord: o fosta colega a avut fetita in cls.I- au cerut fondul clasei 30 Ron, din care au facut copii xerox la fise si nu au mai cumparat nici un caiet special. Deci se poate ? In acelasi judet, la 80 km departare, scoala de stat .
Va doresc vacanta placuta pentru micutii vostri !
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Mai, la noi s-a rezolvat repede: le-am zis la sedinte ca noi avem trei copii la scoala si sa nu se astepte sa le dam bani; si nu ne-a mai cerut nimeni
Ei, am mai cotizat cu anumite ocazii...dar nu mi-a bagat nimeni mana in buzunar si nici n-am remarcat sa sufere odraslele din cauza refuzului nostru.
Oricum n-am fost niciodata de acord ca din banii parintilor sa se cumpere banci, temopane, dulapuri, lambriuri, jaluzele, televizoare sau orice altceva, care intra in atributiile primariei. La scoala unde Ioana a invatat primele 4 clase i-am zis directoarei ca o sa platesc fondul scolii cand o sa puna o placuta la intrarea in scoala unde sa-mi multumeasca pentru bunavointa mea. Asta pentru ca era una la intrare unde se multumea primarului pentru sprijin. Ca si cum sprijinul era benevol...
Pana la urma trebuie sa invatam sa spunem NU daca asa dorim.
Rufus, Tora si iadele
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
Mi se pare ciudat sa pun de hartie cat am cheltuit cu copilul, eventual cat a mancat. Ce fac, mai tarziu ii pun lista in fata? Si nu, nu pot intelege cum 3500 lei pe an scolar sunt multi pt educatia unui copil.
Si oricat ar incerca sa ma convinga cineva, tot mi se pare ca optionalul de informatica, rechizitele, excursiile, prajiturile si sucul de dupa serbare s.a ar tb suportate de parinti si nu de la buget. Scoala e gratuita la un anumit nivel, ce este peste, pt performanta (concursuri) tb investitii. Adica iti duci copilul la scoala si te astepti ca "statul" sa faca totul, pana la costum de serbare si coronita (nu stiu ce zici tu elle_seb, dar eu le-am vazut luate in calcul)..
Si-apoi ce ar trebui sa faca cei ce n-au copii sau au la scoli private cand vad ca tb sa suporte taxe pt ca ceilalti sa-si "tina" cate 3 copii la scoala, absolut gratuit.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Cricor Chiar exista scoli unde copiii sunt obligati sa mearga la concursuri? |
Da. Sunt putine insa. Sunt acele scoli (de stat) cu clase axate pe performanta. Este bataie pe ele, dar cei care se inscriu acolo stiu ce-i asteapta pe copii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Am colorat cu rosu ceea ce consider ca trebuie sa fie platit din buzunarul parintilor, si cu verde ceea ce ar trebui sa fie gratuit (asigurat de stat sau de primarie).
Citat: |
citat din mesajul lui Elle_seb Puse pe hartie, toate cheltuielile incepand cu septembrie si pana la incheierea scolii sunt in jur de 3500 RON, si asta fara cheltuielile de sfarsit de an, cu serbarea si tot ce este legat de ea! Domnule ministru al educatiei, pe mine m-a costat scolarizarea copilului, in 9 luni de zile, nici mai mult, nici mai putin, decat 3500 RON DOAR pentru clasa I, intr-o SCOALA DE STAT, in Bucuresti! In septembrie, doar cu pregatirile pentru inceperea scolii, m-a costat peste 1000 RON (caiete speciale, uniforma, rechizite, trening, camasi...). Apoi, pe parcursul anului scolar au inceput: - concursuri scolare: cu costuri cuprinse intre 10 si 25 lei fiecare, si au fost destule. - informatica, care a costat 14 lei pentru fiecare ora, si facea cate o ora pe saptamana. - excursii, cu toate cheltuielile platite de noi, bineinteles. - caiete speciale, la costuri de 30-40 lei / buc, si am luat destule. - fondul scolii: 20 lei / semestru - fondul clasei: 40 lei, platiti de mai mult de 2 ori. - la inceputul anului, d-na invatatoare a considerat necesar si util sa cumparam: laptop la clasa, monitor cu diagonala mare, s-a schimbat tabla, materiale didactice... nici nu mai stiu ce a mai fost... - diverse carti, reviste si CD-uri recomandate pentru copii - poze cu clasa - cadouri cu diverse ocazii - serbarea de 1 iunie - serbarea de sfarsit de an: cadouri pentru invatatoare si pentru directoare (ca va participa si ea la serbare), costum (care m-a costat peste 100 lei), coronita, cheltuieli pentru dulciuri si suuri. ... si nici nu le mai stiu, ca mai sunt, dar le-am pierdut sirul... Ei bine, toate adunate, ajung si depasesc chiar frumoasa suma de 3500 RON! |
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Sa stiti ca si aici la mine este exact la fel ...dar exact la fel. (am spus "la mine" ca poate mai vin fete de prin alte state si ma contrazic)
Deci ... exista fondul clasei, exista optionalele, exista excursiile, exista firmele capusha care iti propun sa cumperi reviste, sa faci poze de doua ori pe an, exista tot felul de activitati din astea de strangere de fonduri ...exista, exista, exista ...si scoala de stat este totusi gratuita, deci aceeasi definitie a gratuitatii ca si in Romania.
Pe mine nu ma deranjeaza, aproape ca mi-e teama sa va spun ca imi convine si nu, sa nu credeti ca sunt milionara. Imi convine pentru ca orice activitate pe care o fac la scoala, cu scoala este de 100 de ori mai valoroasa ca experienta, decat ceea ce ii ofer eu ca parinte.
Cursurile aditionale sunt o binecuvantare pentru mine, caci eu pot sta la serviciu si copilul poate face ceva suplimentar fara ca eu sa trebuiasca sa stau dupa fundul lui ... eu i-am bagat in TOATE, absolut TOATE activitatile suplimentare, chiar si in alea care mi s-au parut inutile (tenis, dans, baseball, computere, mangaiat reptile pe spinare ) si as da orice si oricat sa existe cat mai multe.
Excursiile - nimic, dar nimic nu se compara cu o excursie facuta cu colegii de scoala, chiar daca nu fac nimic din punct de vedere educational... fica-mea, la gradinita, a fost anul asta la biblioteca orasului - pentru asta scoala a inchiriat autobuze, a fost nevoie de pregatiri speciale si desigur de o taxa pentru toate aceste cheltuieli. Biblioteca orasului ? Pai suntem acolo in fiecare saptamana, o stie fica-mea cu ochii inchisi ...cu toate astea, excursia cu clasa i s-a parut de vis. La fel in toamna au fost la o ferma, apoi la gradina zoologica ... credeti ca nu le stia dinainte ?
Pozele alea care le fac de 2 ori pe an ? Costa o carutza de bani si desigur ca avem si noi acasa sute de poze ... si totusi nimic din ce facem noi nu se compara cu alea, acolo zambesc, stau teatral, au un fundal frumos, se pozeaza toata clasa, invatatoarea ... nu am refuzat nici o sesiune de poze desi nu mi se pare ca merita 100% investitia.
Promotiile pentru reviste si carti cu care vin aproape lunar acasa nu le-am onorat pe toate, dar periodic mai cumpar din ele, cumpar mai ales cand vad ca isi doresc foarte mult o carte.
De Craciun si de Paste vin cu tot felul de cataloage de bomboane, de decoratii, cica sa se duca prin vecini sa cumpere vecinii - bullshit, doar n-o sa bat din usa in usa cu catalogul ...dar unii colegi de ai mei vin cu cataloagele alea la serviciu si intreaba daca e cineva interesat.
Cadouri pt profesoare - exact ca la voi - de Craciun si de sfarsit de an se strang bani si se cumpara un cadou - nimanui nu i se pare nimic iesit din comun, pana la urma si noi la serviciu luam "prime" ca un semnal de recunoastere a efortului si a implicarii sufletesti, care nu este remunerata prin salariu. Eu lucrez cu cifre, nu conteaza ca le sterg sau le scriu unele peste altele, nimeni nu imi plange, nimeni nu e speriat, dau cu ele de pamant de nu se vad, cateodata le ignor, le aman daca nu imi ies la socoteala, fac ce vreau cu ele ... nimic din ce fac eu cu cifrele mele nu se aplica la munca cu copiii si un cadou de craciun pentru investitia emotionala (fie ea si minima) nu mi se pare o exagerare.
Au fost doar cateva exemple - eu cred ca o scoala buna este o scoala activa, cu multe activitati extra-scolare, cu profesori care se implica in asta si cu parinti care coopereaza. Nu este o obligatie si recunosc ca aceste activitati existand in scoala, se simt la un moment dat ca pe o obligatie - dar eu ca parinte mi-am asumat-o si cheltuiala asta este inclusa in cheltuielile casei, asa cum este mancarea, intretinerea, lumina ...si inaintea concediilor, hainelor, faiantei si a mobilei elegante.
E bine totusi ca aceste cheltuieli se fac publice, astfel incat parintii sa se astepte la ele si-sa evalueze lista de prioritati. Nu prea inteleg insa revolta in a le avea la dispozitie, optional si a te considera tras pe sfoara ... pana si bancile noi, peretii curati, computerul cu ecranul mare sunt elemente care imbunatatsesc expereinta scolii pentru copiii nostri.
Atata timp cat sunt optionale, nu vad de ce sunteti revoltati.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Aqai/Aqai.jpg)
Aqai spune:
Tocmai am fugit acasa de la fun-fairul scolii; o chestie care s presupune a fi o sesiune de distractie pt copii inainte de vacanta.
O sa va povestesc despre el, care e peste ce-a povestit buflea. In principiu erao o sumedenie de jocuri organizate pt copii, afara - nu s-au mai tinut din cauza unei furtuni din senin.
inauntru, in sala de gimnastica - tarabe. creioane, prajituri, tatuaje, face-painting. Toate la suprapret :D. Dar exista o explicatie - fondurile merg la scoala, pentru dotarea ei.
aici fac o presiune pt adunarea de fonduri ceva de speriat. de ce o scoala primara are nevoie de un laborator nou-nout de info + toate computerele imacs ultimul racnet? nu stiu. Si in clasa de gradi, grupa mica, au imac. Insa am vazut, am judecat si am hotarat care e suma cu care contribui si mai mult nu.
trimit copiii in excursii - toate; cumparam carti - cateva in functie de dorinte; participam la sesiunile foto de la inceputul anului si am ales un singur optional, un program mad science pentru cel mare. Anul urmator vor merge amandoi.
e greu sa rezisti curentului, dar e posibil. Fiecare face alegerile lui in functie de ceea ce se potriveste copiiilor si bugetului.
Cuvintele sunt harta mintii.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/eumada/eumada.jpg)
eumada spune:
Bun,si dincolo de toate cursurile si activitatile in plus(in functie de scoala si varsta) copilaria unde e?
Mai au timp sa fie copii dincolo de informatica,pictura dans si excursii educative?
Copilaria...perioada aia ,stiti voi,cand trebuie sa alerge,sa bata mingea sa se catere in copaci?
Vai,sa mancam bio,vai sa facem nu stiu ce?
Cati dintre copiii ai caror parinti le asigura zeci de excursii educative(asta e un lucru bun) stiu ce inseamna sa te cateri in copac si sa manaci fructul pe jumatate crud?
Sa vii murdar ca un purcelus fericit dupa hotii si vardistii?
Progresul tehnoloic si tot ce se pune acum in prim plan nu asigura o copilarie fericita ci una frustrata,prinsa intre orgoliile parintilor si ale educatorilor.Invatatul ar trebui sa fie o plcere..daca-s prea solicitati va deveni o obligatie.
E pacat ,copilaria unde e?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Andries/Andries.jpg)
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Bun,si dincolo de toate cursurile si activitatile in plus(in functie de scoala si varsta) copilaria unde e? Mai au timp sa fie copii dincolo de informatica,pictura dans si excursii educative? Copilaria...perioada aia ,stiti voi,cand trebuie sa alerge,sa bata mingea sa se catere in copaci? Vai,sa mancam bio,vai sa facem nu stiu ce? Cati dintre copiii ai caror parinti le asigura zeci de excursii educative(asta e un lucru bun) stiu ce inseamna sa te cateri in copac si sa manaci fructul pe jumatate crud? Sa vii murdar ca un purcelus fericit dupa hotii si vardistii? Progresul tehnoloic si tot ce se pune acum in prim plan nu asigura o copilarie fericita ci una frustrata,prinsa intre orgoliile parintilor si ale educatorilor.Invatatul ar trebui sa fie o plcere..daca-s prea solicitati va deveni o obligatie. E pacat ,copilaria unde e? Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Daca nu ai bunicii la tara sa poti sa-ti trimiti copiii sa alerge pe dealuri, nu au de unde sa stie cum e. Si chiar si copiii de oras, care nu au unde sa stea la tara, capata aceasta experienta (limitat ce-i drept) prin toate excursiile si taberele organizate.
Si totusi, nu te poti astepta sa lasi pustiul 3 luni in vacanta sa zburde fericit prin curtile neamurilor (in cazul meu
![](icon_smile_big.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)