Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 31
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Inainte de '89 bac-ul era BAC! Se pica pe bune, notele mari erau o raritate, cei care nu reuseau la scris intrau la oral unde era jale.Dintre cei picati care mai trageau un loz in sesiunea din august, putini reuseau, ca sa prinda trenul admiterilor din toamna de la (unele) facultati. Iar trierea la treapta a II-a era foarte dura. De exemplu, daca in treapta I fiintau trei clase la un profil, in treapta a doua era alocata doar una singura. Cine nu lua treapta mergea la seral, la profesionala, la toamna la alt liceu, la anul sau ... la munca, ucenic. |
Da si nu ... Eu sunt "decretel" - In liceele bune, BAC-ul era o formalitate, nici nu se considera examen. Toata lumea se focusa pe examenul de facultate. Promovabilitate 100%, mai mult, se lua nota maxima in procent de 80%. Oricum nu conta nicaieri nota asa. Era atat de lejer ca vorbeam intre noi in clasa, nu-i dadea nimeni nici o importanta.
Poate era un examen ceva mai serios in liceele mediocre (industriale ?), unde elevii nu prea aveau perspectiva de studii superioare ... dar la mine in liceu (T. Vianu) BAC-ul a fost exact ca o teza, o lucrare de rutina tratata foarte relaxat si de elevi si de profesori.
Examenele cu adevarat importante erau treapta I si da, treapta a II a ... doua filtre foarte dure. In treapta a II a se desfiintau cam 30% clase si riscai sa ajungi la profesionala sau la seral dintr-un liceu foarte bun. As risca sa spun ca treapta a II a era un pas mult mai important si dramatic decat prima treapta, ori eu asa l-am simtit. Era si impactul psihologic pe langa cel profesional, era varsta la care se legau prietenii, flirturi, te obisnuiai cu un mediu de lucru si brusc toate acestea se puteau schimba ... plus ca nu prea puteai sa alegi, asa cum e acum ....atunci aveai o singura optiune si daca nu reuseai, te repartizau ei pe unde vroiau.
Ca sa nu mai vorbim de examenul de facultate. Pai eu cand am dat examen, in Politehnica, erau 8 pe 1 loc. Singura facultate la care ramaneau locuri era Metalurgia. Anul trecut am fost in vizita prin Politehnica si am vorbit cu un portar care pazea facutatea de Mecanica - mi-a spus ca acum se roaga profesorii de tine sa te inscrii la facultate si daca nu se completeaza locurile nu se mai da concurs, este ceva pe baza de dosar.
nadaflorilor spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui buflea
Da si nu ... Eu sunt "decretel" - In liceele bune, BAC-ul era o formalitate, nici nu se considera examen. Toata lumea se focusa pe examenul de facultate. Promovabilitate 100%, mai mult, se lua nota maxima in procent de 80%. Oricum nu conta nicaieri nota asa. Era atat de lejer ca vorbeam intre noi in clasa, nu-i dadea nimeni nici o importanta. Poate era un examen ceva mai serios in liceele mediocre (industriale ?), unde elevii nu prea aveau perspectiva de studii superioare ... dar la mine in liceu (T. Vianu) BAC-ul a fost exact ca o teza, o lucrare de rutina tratata foarte relaxat si de elevi si de profesori. Examenele cu adevarat importante erau treapta I si da, treapta a II a ... doua filtre foarte dure. In treapta a II a se desfiintau cam 30% clase si riscai sa ajungi la profesionala sau la seral dintr-un liceu foarte bun. As risca sa spun ca treapta a II a era un pas mult mai important si dramatic decat prima treapta, ori eu asa l-am simtit. Era si impactul psihologic pe langa cel profesional, era varsta la care se legau prietenii, flirturi, te obisnuiai cu un mediu de lucru si brusc toate acestea se puteau schimba ... plus ca nu prea puteai sa alegi, asa cum e acum ....atunci aveai o singura optiune si daca nu reuseai, te repartizau ei pe unde vroiau. Ca sa nu mai vorbim de examenul de facultate. Pai eu cand am dat examen, in Politehnica, erau 8 pe 1 loc. Singura facultate la care ramaneau locuri era Metalurgia. Anul trecut am fost in vizita prin Politehnica si am vorbit cu un portar care pazea facutatea de Mecanica - mi-a spus ca acum se roaga profesorii de tine sa te inscrii la facultate si daca nu se completeaza locurile nu se mai da concurs, este ceva pe baza de dosar. |
eu am absolvit liceu industrial in '87, asa mediocri cum erau absolventii acelui liceu in '86 au fost admisi toti la facultatile la care s-au inscris, in '87 insa cota a scazut, dar nu pot spune ca nu aveam orizont...
da erau serioase cele doua admiteri, dar si aici esti in eroare, la treapta a II-a picatii nu erau repartizati nicaieri, aveau posibilitatea in a opta intre: a-si incerca sansa in toamna la liceele la care ramaneau locurile neocupate (doar cei ce picau treapta la un liceu bun gen profil mate -fizica, daca picau cu nota maricica, cu cereri si jalbe in bat reuseau sa fie admisi fara examen la licee cu locuri libere); sa mearga la scoala profesionala sau sa copilareasca pe langa usa parintilor..cred ca nu ii intreba nimeni de viata pana la 18 ani... dupa 18 ani era problema ca deh era impotriva legii sa nu ai ocupatie...
doar dupa treapta I se repartizau picatii vrand nevrand la alte licee sau scoli generale...nu profesionale, ca 10 ani de scoala erau obligatorii; repartizarea urma si aia un algoritm, se faceau 5 optiuni si repartizarea se facea tinand cont si de optiuni dar si de distanta intre domiciliul elevului si liceu/scoala
Mik spune:
Pe vremea mea (absolvit in '88) era cum spune Buflea. Treapta 1 si 2 erau grele si apoi intratul la facultate. Bac-ul era o formalitate si nu era nici un shmen cu notele.
Cei picati la treapta 1 ajungeau la licee zise industriale la clasele la care nu se ocupasera locurile. Pentru cei picati in treapta a 2-a iar ajungeau la licee industriale caci concursul in sine cerea media 5 eliminatorie,apoi se putea incerca in toamna la seral sau la scoli profesionale.
Intratul la facultate e devenit foarte dur prin 85-86 cind a aparut prima generatie de decretei care incerca sa intre, caci am fost (noi decreteii) extrem de numerosi si numarul de locuri nu era deloc crescut.
(in fine, parerea mea s-ar putea sa fie subiectiva, stateam in oras mare cu foarte multe licee si toate universitatile posibile).
buflea spune:
Nu are rost sa ne contrazicem, oricum alea sunt niste vremuri apuse. Eu am presupus ca in liceele mediocre BAC-ul era mai serios poate pentru ca era ultimul examen din cariera profesionala a unui candidat. In liceele bune, unde toata lumea invata masiv pentru facultate, probabil ca nu se punea problema sa faci un hop din bacalaureat. Cand spun "invata masiv" - chiar asa este - fara modestie, imi aduc aminte ca rezolvasem TOATE exercitiile din manualele de matematica si fizica cu 4 luni inainte de terminarea scolii si apoi am avut culegeri pe care le-am facut din scoartza in scoartza.
filofteia spune:
Citat: |
Bac-ul era o formalitate si nu era nici un shmen cu notele. |
Era o formalitate pentru ca oricum eram triati deja... si nu se stresa nimeni sa ia note mari...
La mine in liceu... (unul industrial... dar mai de elita... oricum acum in orasul in care am crescut de elita au devenit doua foste industriale ) din 5 clase de electro, 4 de mecanica si 3 de constructii in treapta I, la treapta a II-a au ramas 2 clase de electro si una de mecanica, restul au mers la profesionala. Normal ca toti care au trecut treapta a II-a au luat si bacul si au intrat la facultate. Dar sincer nu-mi amintesc sa fi "discutat" in clasa la bac, iar sustinerea lucrarii de diploma mi-a dat oarecare emotii. Cert este ca s-a pus accent si pe pregatirea profesionala astfel ca atunci cand am ajuns in anul III la facultatea cu acelasi profil (una la care si astazi se da examen) aveam o baza pe care cei veniti din liceele teoretice n-o aveau si care mi-a prins foarte bine.
Ideea este sa-ti gasesti drumul in viata... Eu am acelasi profil de cand am terminat clasa a VIII-a si se fac spre 20 de ani de cand profesez si-mi place ceea ce fac.
Hai ca am deviat rau de la subiect si am inceput sa depanam amintiri.
Eu am avut niste ani de liceu de vis... asa cum imi doresc sa aiba si copilul meu.
Am uitat sa precizez ca dirigintele meu, profesor de matematica a fost sef de promotie pe tara ... uneori ma gandesc ca si de aici pleaca starea actuala a invatamantului... tinerii capabili au acum si alte posibilitati... sunt atatea firme care tin cursuri, de toate felurile si care platesc mai bine decat in invatamantul de stat, ca sa nu mai vorbim de scolile/liceele particulare care sunt in ascensiune.
De aceea ii amintesc copilului meu cat de norocos este sa aiba la clasa profesori buni care pe deasupra sunt si oameni de calitate. Si sunt convinsa ca asa cum la noi in scoala exista astfel de profesori, exista si in alte scoli.... trebuiesc cautati.
Scuze (iar) off topic.
Letitia1 spune:
DanaVio; Ei bine, eu nu stiu pe nimeni care sa fi picat BAC-ul inainte de '89. Pe nimeni. |
Ei, daca tu nu stii pe mineni, inseamna ca nu exista! Logic!
Afla ca eu stiu o groaza, stiu si pentru tine, ca sa compenseze.
buflea spune:
citat din mesajul lui filofteia Eu am avut niste ani de liceu de vis... asa cum imi doresc sa aiba si copilul meu. |
Exact ...si eu la fel. Noi si acum, dupa 25 de ani, suntem in contact, multi sunt plecati si tot suntem in contact. Avem o colega in Bucuresti care are o carciuma si acolo ne vedem mai mereu, este ca in serialul ala "Cheers" . Anul asta facem intalnire de 25 de ani de la absolvire, am facut si acum 5 ani.
De aceea eu ezit la vorbele lui Androix, cum ca daca esti intr-un liceu bun, inveti de ramai traumatizat si nu te mai distrezi ... dar nu o contrazic pentru ca s-or mai fi schimbat vremurile.
Interesant este ca nu am aceleasi nostalgii despre anii de facultate. Nu am ramas in legatura cu nimeni din facultate, habar n-am sa se fi facut vrodata vreo intalnire, abea daca mai stiu numele profesorilor. Explicatia ar fi ca in facultate eram impartiti in "caministi" si "bucuresteni" si bucurestenii aveau deja gashtile lor din liceu, de la bloc, deci nu mai erau dispusi sa investeasca in legaturi de lunga durata.
Selene_Bunny spune:
Io i-am zis lu' al meu, dupa ce am citit mai multe raspunsuri de la subiect, ca, daca se ajunge in 3 ani ca faza cu "ce suprafatza are casa ta / terenul tau", "unde lucreaza tatal tau", "cat castiga", "n-ai iPhone X?", "n-ai tzoalele Y?" sa se raspandeasca, zau daca mai dau copilul la scoala...
Ca io n-o trimit in club de fitze, o trimit sa invetze... Daca mediul de invatamant se transforma in atmosfera de club de fitze, atunci duca-se pe pustii cu ifosele lor din cap cu tot.
Alizee spune:
Stai linistita, ca nu e cazul sa te panichezi. Fii-mea e la scoala de centru si "nu se rupe nimeni in figuri".
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Selene_Bunny spune:
Dar ceva tot e, ca prea sunt multi tinerii pentru care conteaza ce am spus mai sus...
Tinerii carora li se rupe de educatie, dar care pun mare pretz pe "cu ce sa ma mai dau mare si cum sa gasesc limbajul cel mai de sus si mai cu sictir pentru cei mai batrani ca mine".
Tinerii astia au intre hai sa zicem 14 si 25 de ani. Asta inseamna ca sunt nascuti din '87 incoace.
Unde si cum apar derapajele?