Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 26
Alizee spune:
Daca fac un calcul, pe tot anul scolar am cheltuit cam 400-500 de lei : rechizite + fondul clasei + bani pt cadourile cadrelor didactice.
Scoala este cotata ca fiind buna.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui szivarvany Elle_seb, eu nu cred ca e cineva care sa fi cheltuit mai putin decat ai scris tu. Ca nu asa ne-am imaginat invatamantul gratuit, asta e altceva |
Da, am avut naivitatea sa cred ca, odata intrati in clasa I, vor mai scadea cheltuielile fata de cele avute la gradinita. Vad ca m-am cam inselat, asta-i clar.
Eu mi-am spus parerea, vad ca si altii si le-au spus pe ale lor, e clar, majoritatea sunt pentru sustinerea financiara a sistemului, m-am lamurit.
Din punctul meu de vedere, puteti inchide subiectul.
Elle_seb spune:
citat din mesajul lui allinta Daca fac un calcul, pe tot anul scolar am cheltuit cam 400-500 de lei : rechizite + fondul clasei + bani pt cadourile cadrelor didactice. Scoala este cotata ca fiind buna. allinta A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect. Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni. |
Vad ca pe la altii se poate, foarte frumos...
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004)
szivarvany spune:
Mie cred ca imi da mai mult, 12,5 lei / zi e doar afterul + cantina, la asta se adauga 4 zile / saptamana o activitate extra la care tinea mortis fie`mea sa mearga (cca 150 lei / luna si astea cumulate).
Fondul clasei = 25 de lei, idem fondul scolii. Chiar mi s-au parut modice.
De 8 martie / Craciun / final de an scolar am strans cate 26 de lei, rezonabil, zic eu.
Concursurile la noi au fost 14 sau 16 lei.
De 2 x a vrut fi`mea cate o revista cu cd, 14 lei parca bucata.
Alte materiale publicitare eu una nu am vazut. Poate ca au fost dar nu au ajuns la copil.
Aaa, bani de buzunar = 1 leu / zi :-)))
_
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
Elle_seb spune:
A, ba nu, mai am ceva de zis.
Toate aceste cotizatii nu cresc cu nimic valoarea invatamantului, mai exact cata scoala se face in Romania in sistemul de stat.
Pentru ca nivelul scolar pe care sistemul romanesc il produce este mult sub alte tari, cu toti banii pompati in scoli, clase, optionale, invatatoare, etc.
Asta am avut de spus.
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004)
Alizee spune:
Daca invatatoarea are bun simt, nu se va arunca sa ceara sume aberante. Dar si parintii pot contracara cerintele absurde : daca scoala sau invatatoarea cer, nu este obligatoriu ca parintii sa si cotizeze. Sau se negociaza sumele in sedintele cu parintii. Conteaza si cat de implicat este comitetul de parinti.
allinta
Lala_D spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Elle_seb
Vad ca pe la altii se poate, foarte frumos... _ Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004) |
Pai se poate ca ea nu a pus in calcul concursuri optionale, excursii, haine etc
Strict fondul clasei si rechizite si eu ajung la aceiasi suma ca allinta.
Daca ma apuc sa calculez insa: excursii/activitati din saptamana altfel/ concursuri / tabere / culegeri etc suma creste.
Numai ca eu pe acestea nu ma astept sa fie gratuite.
Alizee spune:
Nu am luat in calcul cheltuielile cu saptamana altfel, care a fost prost organizata de invatatoare si nici concursul la care a participat fii-mea. La restul, a refuzat sa mai participe, asa ca nu am mai inscris-o. Mi s-a parut mult mai important sa o am odihnita pt invatarea programei scolare supra-incarcate. Dar la anul, o dau la sport; a crescut si s-a obisnuit cu ritmul.
allinta
sorana spune:
citat din mesajul lui Cricor OK Androix.. Ar fi naiv sa cred ca nu exista o infuenta in popularitea copiilor posesiunile materiale. Sunt sigura ca exista. Dar de aici pana la "sistemul de invatamant romanesc (stat sau privat) competia nu este data de ceea ce stie un copilul ci de ceea ce etaleaza acesta." (lala) si la marginalizarea copiilor stric pe baza materiala... e o mare distanta. Cam aceeasi distanta de la cei 340 lei (incluzand doar fondul clasei, fondul scolii si cadourile) cheltuiti de mine, pana la cei 3500 cheltuiti de elle_seb. edit: cei 340 includ si caietele suplimenta/speciale...in urma cu cateva pagini am adunat gresit. |
Cred ca Elle seb a adunat TOATE cheltuielile.
De exemplu fi-mea a fost la concursul "Evaluare nationala in educatie Nastasescu" la romana si mate 3 etape si engleza o etapa, deci 7x20 = 140 lei doar acest concurs.
Daca pun 200 lei pe cele 2 perechi de adidasi pe an, necesari pentru sport si mai pun 30 lei per camasa x 5 camasi .....
Dar mie nu mi se pare normal sa faci asa socoteala. Ca adidasi ii cumparam oricum si daca nu facea sport la scoala. Si daca nu-i luam camasi oricum ii luam alte bluze samd.
Tot Elle_seb a adunat si rechizitele. Un pix cu guma e 10 lei ... cred ca am luat vreo 20 anul asta (ca trebuie si rosu si verde iar albastrele le mananca pur si simplu).
Din nou, mie nu mi se pare normal sa aduni asa - ca nu ma obliga nimeni sa-i platesc lectii de chitara (40 lei/saptamana) sau lectii de engleza (tot 40 lei/saptamana) si bilete la teatre sau concerte. Pai numai concertul de wee viitor e aproape 200 lei biletul. Dar nu pot sa pun cheltuielile copilului in carca scolii sau a statului. E chiar absurd sa o faci zic eu.
De fapt scoala propriu-zisa nu cred ca a depasit 500 lei tot anul. dar daca adun imbracamintea si medidatiile si sporturile si concertele si teatrele pai .... nu, nu vreau sa adun .
Dar pot compara - dau 200 pe un concert sau 60 pe o ora de echitatie si pe caietele speciale folosite de fi-mea tot anul am dat 100. Mie mi se pare rezonabil, nu cred ca e o mare exagerare sau vreo fitza.
Cat despre marinalizare - nu, inca n-am avut problema asta dar este posibil sa apara la o alta varsta. Si la noi sunt copii cu iphone in clasa dar n-am vazut sa fie fi-mea marginalizata pe motiv de valoarea telefonului.
buflea spune:
Eu am inteles ca Elle doreste ca toate accesoriile si activitatile legate de scoala sa fie ori platite din banii de taxe, ori sa nu mai existe ca sa se elimine diferentierea si "peer to peer pressure" dintre parinti si copii
Ori oamenii au standarde diferite si uniformizarea sistemului de invatamant numai pe baza banilor de la buget ar fi o solutie nefericita
Mai vroiam sa spun ceva de manuale. De ce trebuie sa fie un manual peste tot? Aici de ex fiecare scoala pregateste materia dupa ce carti hotarasc ei, practic nu exista notiunea de manual. Exista o programa generala pentru clasa respectiva si fiecare scoala decide dupa ce carti lucreaza. Mai mult, aceste carti nu se pot cumpara de catre parinti, sau cel putin la clasele mici nu se pot, poate mai incolo s-or putea. Exista insa pe piata sute de culegeri care acopera materia si se poate lucra aditional cu copilul.
Am scris asta ca sa arat ca manualul unic nu este reteta de succes fulminant, important este ca manualul ales de scoala sa acopere materi din programa clasei respective.