Sindromul ovarului polichistic SOP si colesterolul

Sindromul ovarului polichistic SOP si colesterolul | Autor: LICUTA1

Link direct la acest mesaj

In sfarsit o lamurire !

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este una dintre afectiunile endocrine cele mai frecvente, fiind in continua crestere in ultimele decenii. SOP are debut peripubertar, caracterizandu-se in principal prin anovulatie cronica si hiperandrogenism, exprimate clinic prin fenomene de androgenizare, dereglari ale ciclului menstrual si infertilitate. La aceste elemente se asociaza obezitate in aproximativ 50% dintre cazuri.
Importanta deosebita a SOP (Sindromul ovarului polichistic) in practica medicala este justificata de faptul ca el reprezinta cauza principala a infertilitatii feminine prin anovulatie, cat si a hirsutismului si a altor elemente de virilizare, dar in acelasi timp este si un potential factor de afectare a personalitatii femeii, a comportamentului ei social si afectiv, consecutiv impactului psihic al hiperandrogenismului.

Diagnosticul si tratamentul in SOP
Femeile cu SOP (Sindromul ovarului polichistic) manifesta o incidenta crescuta a dislipidemiei, constand in cresterea colesterolului total, a nivelului LDL- colesterolului si trigliceridelor, concomitent cu reducerea nivelului HDL-colesterolului.
Diagnosticul pozitiv al SOP (Sindromul ovarului polichistic) este in principal un diagnostic clinic, sugerat de coexistenta anovulatiei cronice cu diferite grade de hirsutism si virilizare si sustinut de modificarile hormonale si ecografice ovariene.

Tratamentul in SOP (Sindromul ovarului polichistic): datorita etiopatogeniei incomplet cunoscute si modului de manifestare heterogen, tratamentul cu SOP nu este unic si definitor. Optiunea terapeutica depinde atat de tabloul clinic, respectiv severitatea elementelor de virilizare cat si de dorinta pacientei, indeosebi combaterea sau nu a infertilitatii.

Tratamentul este mult mai complex in cazul in care se doreste sarcina, fiind orientat indeosebi pentru inducerea ovulatiei dar si mentinerea sarcinii.
Metodele de inducere a ovulatiei sunt variate, atat medicamentoase (clomifen citrat, gonadotropi, agonisti si superagonisti de ginadoliberina, hGh), cat si chirurgicale: decorticarea ovariana si electrocauterizarea ovariana laparoscopica.

Dr.
Adina Ghimigean si Prof. Dr. Constantin Dumitrache
Institutul de Endocrinologie “Prof. Dr. C.I. Parhon

Buletinul meu de analize arata cam asa dupa laparoscopie
* Colesterol 321 (normal 120-200) 178%
* HDL-Colesterol 49 (normal 40-70) normal –limita minima
* LDL-Colesterol 266 (normal <130) 212%
* Colesterol/Triglicelide 6,5 (normal 2,6) 250%

Licuta

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Licuta, in afara de aceste analize, ce alte simptome mai ai? Ai ovulatie? Acest diagnostic nu se pune atat de usor, cel putin pe mine nu ma conving dr cu una cu doua.
Da-ne mai multe detalii.

pupici
Crinuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anis spune:

Licuta , scuza-ma ca nu stiu , desi poate ai mai spus-o pe forum. Ai asa ceva??O a doua opinie a unui dr ai cerut-o?? Eu in decursul unui an, am avut vreo 3 luni un ovar micropolichistic care in momentul de fata e sanatos tun. Desi ovarul micropolichistic nu e acelasi lucru cu sindromul polichistic. Cauta prin raspunsurile lui TEO, stiu ca a explicat asta, despre sindromul ovarului polichistic!





AniS

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LICUTA1 spune:


Din pacate diagnosticul de SOP sa confirmat si in urma laparoscopiei, rolul aceste interventii fiind in principal decorticarea ovarelor.
Diagnosticul a fost confirmat si inainte la ecograf (doi medici).
Radacina acestei probleme este faptul ca la mine menstruatia a venit pe la 17ani cea ce spun medici este destul de tarziu, deci nu pot sa spun ca totul a fost ok si deodata sa intamplat ceva, si colesterolul marit lam depistat pe la 20 ani, dar nu sa facut asocierea cu infertilitate decat pe la 32 cand mia-m pus problema .
Referitor la alte analize se confirma si dupa dozarile hormanoale pe care le-am facut anul trecut ele aratau cam asa
> ziua 14 FSH-3.041mii/ml, LH-36.44mii/ml
> ziua 21 Progesteron-5.846mlg/ml,
cea ce insemana ca ovulatia la mine este .
Despre SOP este vorba doar atunci cand in urma laparoscopiei sau a unui tratament aceste mici chisturi care blocheaza oarecum ovulatia se refac foarte repede, cauza principala fiind hormonala iar tratamentul adegvat pe termen lung nu il va da decat un medic endocrinolog.

Licuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Degeaba dai valorile acolo fara sa le scri si pe cele normale. Eu nu inteleg nimic de acolo.
Nu te lua doar dupa analize hormonale in ceea ce priveste ovulatia. La eco ai fost? Acolo se vede clar daca iti apare corp galben.
Si mai sunt si alte semne, ca mucus, temperatura.
Vreun tratament naturist ai incercat?

pupici
CRinuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LICUTA1 spune:


-ziua 14 FSH-3.041mii/ml, vn 7,5-20 mii/ml
-ziua 14 LH-36.44mii/ml vn 12-82 mii/ml
-ziua 21 Progesteron-5.846mlg/ml, vn 7,66-25, mlg/ml
La eco se vad de ficare data doar foliculi foarte foarte mici si "anemici" si nu ajung la maturitate.
Mucusul este cam aiurea dar referitor la temepratura este prima luna cand o iau si sunt in a 11zi, si in per. 3-11 a fost 36,6 tot timpul.
Am fost in oct. la Sovata si acum iau un tratament naturist, un amesctec de mai multe plate(14-15, vit.E,ulei de catina si apilarnil cu propolis si polen.
Am mai luat in iulie-aug. unul asemanator cu al Liviei si rezultatul a fost ca au venit rushi aproape la termen chiar mai repede la 23-25zile.
In DEC. o sa merg la in endocrinolog sa-mi spuna in ce zile sa fac dozarile hormonale ca din ian. sau feb. 2004 sa o iau de la capat cu si ca poate vine .
Are vreo relevanta temperatura daca eu am cicuri de 40-45zile?

licuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Da, are relevanta chiar daca e ciclul este foarte lung.

pupici
Crinuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tia spune:

Licuta,

si pana la urma ce ti-a recomandat dr. pentru colesterol? am inteles ca tii regim, dar daca tot ai colesterolul si trigliceridele mari, nu ar trebui sa suplinesti regimul cu un tratament medicamnetos? sotul meu are probleme cu colesterolul, dar mai rau cu trigliceridele, care i-au iesit de vreo 4 ori mai mari decat maxima pentru trigliceride ii este interzis ca consume alcool (nici macar un strop) si dulciuri concentrate, cum ar fi ciocolata, dulceata, etc.
spune-ne cum a ramas pana la urma?!

Pupici si sa auzim de

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Tia are dreptate. Trebuie sa tii regim serios pt asta. Pe langa asta se dau si medicamente. Cele mai eficiente sunt suplimenti alimentari de la firma GNLD. Ulei din somon.

pupici
Crinuta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aquariusrpro spune:

Din pacate, chestia cu regimul strict nu este foarte eficienta pentru colesterolul "fabricat" pe varianta SOP sau alte variante legate de o dereglare hormonala.

Vorbesc din proprie experienta; dupa post de 30 de zile, tinut ca la carte ( din cauza colesterolului aberant ), scaderea a fost surprinzator de mica. O prima explicatie pe care am primit-o a fost legata de faptul ca nu stie nimeni sa explice legatura intre dereglarile hormonale ( SOP, PSM etc ), pancreas - usoara insulinemie, ficat - o .. nu stiu ce enzima care nu mai functioneaza cum trebuie, hipofiza - hipotalamus .. etc. Nu ar fi o problema consumul efectiv de grasimi cat faptul ca organismul nu le prelucreaza bine.

Nici la mine nu si-a pus nimeni problema de SOP sau altceva pana acum 3 ani. O dereglare hormonala detectata in 99 a fost pusa pe seama tratamentului cu anticonceptionale. Apoi a intervenit sarcina ( spre surpriza medicului ) si dereglarea s-a accentuat. Din pacate.

De la diagnosticul de SOP m-au trecut la PMS tip D ( sindrom premenstrual tip D cu exces de progesteron si un posibil exces de Pb ??????? ), apoi la sindromul X ( cu asta nu prea m-am lamurit ) .. cert este ca perturbarea cu colesterolul a ramas.

De la cineva din SUA am primit urmatorul sfat ( persoana este medic roman endocrinolog la specializare acolo ):
- un regim protectiv care sa micsoreze secretia de insulina ( responsabila, in cea mai mare parte , de functia "de depunere" a tot ce mananci ).
- foarte multa miscare in aer liber
- tot ce se poate face pentru regenerarea ficatului si a bilei ( ideal tratament naturist )
- un medicament dintr-o planta care traieste doar in SUA si Canada (si nu am reusit sa fac rost de el ) pentru reglare progesteron
- toata mancarea degresata.

Am tinut partial regimul si am de gand sa-l tin k lumea! Dar chiar asa partial, rezultatele pe colesterol au fost mai bune ( o scadere de 40% a colesterolului in 2 saptamani )decat o luna de mancat de post!

Pentru barbati nu stiu cum este dar nu ar fi exclus sa fie un mecanism similar.

Mama mi-a explicat ( e chimista ) ca procesele derulate de ficat depind de oxigenarea organismului. Am intrebat si pe domnul dr. Brad ( biochimistul - "taticul" catinei )si mi-a confirmat acelasi lucru. A mai spus ceva si o sa incerc sa traduc ( el povestea in reactii chimice ): la stress indelungat, privare de lumina solara si oxigen ( adicatelea stai in birou, de la birou acasa etc )se schimba metabolismul. Asta inseamna ca o serie de enzime nu-si fac treaba sau pur si simplu nu mai exista in organism din cauza unor alti produsi metabolici in exces.

O prima perturbare intervine la nivelul celulei cand 2 .. ceva ( acidul alpha lipoic si carnosinul ) nu-si fac treaba de detoxifiere si antioxidare. Alte enzime nu mai exista ca nu le mancam; in mod normal ar trebui sa le luam din lactate, drojdie ( mai ales!), etc.

Dupa faza asta urmeaza somnul prost, care nu te reface. Asta inseamna ca organismul nu secreta melatonina.

Ooops.. am ajuns sa scriu un roman. Sincer, in disperare de cauza, eu am facut ce mi-a zis dr. Brad: mananc drojdie de bere dimineata (, am luat melatonina cam doua luni ( si in sfarsit dorm bine si nu ma mai apuca foamea seara sau noaptea , spunea el ca este primul simptom al lipsei de melatonina ), am invatat sa pretuiesc iaurtul chiar daca il fac din lapte fara grasimi sau in iaurtul degresat mai adaug o fiola de ecoflorina.

Ma pierd in detalii.. O sa incerc sa pun pe hartie tot ce am facut de cand cu discutiile cu biochimistul si rezulatatele pe care le-am avut. Oricum, dr. Brad mi-a spus ca trebuie sa invat din nou sa rad ( colesterolul creste la oamenii care au uitat sa se bucure de viata, sunt permanent ingrijorati de ceva ). Si urmeaza un sir lung de reactii chimice determinate de ras... deci fetele.. liber la ras!


Roxana&Ruxandra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crinuta spune:

Este bine ca ai reusit sa faci un copil avand acest sindrom. Iata alt exemplu ca nu totul este batut in cuie.

pupici
Crinuta

Mergi la inceput