Despre Japonia, pe amestecatelea
Raspunsuri - Pagina 9
lai spune:
Hannen, e posibil ca raceala sau retinerea pe care ai simtit-o tu din partea prietenelor japoneze sa fie totusi altceva? Intreb pentru ca, traind un an in Asia (nu in Japonia) si avand colege de lucru japoneze, colega cu care am impartit apartamentul japoneza, si una din cele doua prietene apropiate pe care mi le-am facut in anul acela japoneza, am simtit, mai ales fata de prietena aceasta, un pic de distantare pe care eu am interpretat-o mai mult ca respect, deferenta (era mai mare ca varsta cu vreo zece ani si ii spuneam mereu X-san, spre deosebire de celelalte colege de varsta mea sau mai mici care era Y/Z/W-chan), dar altfel am patruns una in sufletul celeilalte destul de adanc si eu am considerat-o o prietena autentica. E drept ca era o japoneza mai non-conformista.
Lai de pisica mica august 2011
cruis spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Victoria_mami
Pai nu o sa dai. La Yakiniku adevarat iti gatesti singur; in America de Nord, iti gateste bucatarul, ca daca te arzi tu in restaurantu' lor, s-au ars si ei cu un ditai procesu'. Intelegi diferenta? Si mesele in U tot numai aici, probabil sa nu angajeze 'jde bucatari ptr. fiecare masa. |
ML se refera la mesele teppanyaki: http://en.wikipedia.org/wiki/Teppanyaki
Julie, restaurante in japonia: http://www.misono.org/
Victoria_mami, ce zici seamana mai mult cu "koreean bbq" decat cu teppanyaki.
Wasabi e adictiv, in curand uiti ca avea gust de detartrant de baie cand l-ai incercat prima data si il consumi chiar daca stii ca iti face rau, tot mai mult si mai mult! :D
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui tinatache Julie pt subiect si pt informatii. Hop si eu cu o intrebare, cand mi-o veni randu': care e relatia lor cu natura? Am vazut un reportaj mai mult sau mai putin la misto, despre japonezi, in care spunea cineva ca japonezul poate admira o juma de zi un cires inflorit, fara sa-l deranjeze ca de jur imprejur sunt gunoaie... chiar asa e? De ce spui ca "stim cu ce se mananca radiatiile"? Stie sotzul tau (sau tu) ceva ce altii nu stiu? De fiecare data cand ma gandesc la ce s-a intamplat imi amintesc de Cernobil si de faptul ca nu cunosc 1 familie (extinsa) in Romania care sa nu aiba un membru fost sau actual bolnav de cancer, sau chiar dus de tot, si ma strange in spate. Din fericire voi sunteti departe... PS1: am vazut pozele cu pachetelele pt scoala... cine are atata timp si rabdare?? La noi dureaza max. 15 min 2 cutii pe care le facem dimineatza devreme cristina |
Gunoaie in Japonia? :) No way! Ori am fost eu numai in cartiere bune (glumesc, pe alea cred ca nici nu le-am vazut), ori nu exista gunoaie.
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
Adela99 spune:
poate n-ai nimerit in zilele cand se aduce gunoiu' :)
io n-am fost in Japonia, da' am citit io :) ca sunt munti de pungi cu gunoaie, sortate ce-i drept, pe strazi in zilele cand se aduce gunoiu'. si ca nu poti arunca gunoiu' in alte zile, ca n-ai unde - si-l tii in bucatarie sau pe balcon. ma gandesc cu groaza la cei cu copii mici cu scutece.
nelia spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui escu
si eu sunt incantata de ele - aici sunt ceva exemple http://valentinadang.blogspot.ca/2010/12/omg-bento-boxes.html |
Daaa! La astea ma refeream. Sint ale tale, facute de tine? Woau, dar trebuie talent acolo nu gluma... eu abia reusesc sa le pun pachet asa, cum o fi... si sa-i scot din casa la timp si hraniti cit de cit.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
nelia spune:
citat din mesajul lui Adela99 poate n-ai nimerit in zilele cand se aduce gunoiu' :) io n-am fost in Japonia, da' am citit io :) ca sunt munti de pungi cu gunoaie, sortate ce-i drept, pe strazi in zilele cand se aduce gunoiu'. si ca nu poti arunca gunoiu' in alte zile, ca n-ai unde - si-l tii in bucatarie sau pe balcon. ma gandesc cu groaza la cei cu copii mici cu scutece. |
Gunoaie... sotul meu mi-a spus ca este cea mai curata tara pe care a vizitat-o, tinind cont totusi de multimea de oameni. Si el a fost numai in orase mari si aglomerate. Si eu ii vad si la sala, sint foarte curati si spala sala si inainte si dupa antrenamente... se apleaca si string fiecare firicel de ata... deci nu stiu ce sa spun despre chestia cu gunoaiele, poate ne lamuresc fetele care traiesc acolo.
[Din romanele citite, despre vremuri de multa vreme apuse... stiu cit de nespalati ii vedeau ei pe europeni... dar erau si niste obiceiuri acolo cu spalatul in aceeasi apa dupa musafiri, ca o mare onoare... multe chestii care te fascineaza pentru ca sint altfel, nu se pune problema sa accepti sau sa nu accepti, daca ai face sau nu ai face tu personal... eventual, cel mult sa intelegi.]
Altfel, nici aici nu ai unde sa arunci gunoiul, cel putin unde locuim noi. Il tii unde il tii si il scoti in zilele in care se ia gunoiul. Erau doua pe saptamina, acceptabil spun eu, dar acum, vara, ceea ce mie mi se pare o decizie foarte proasta, au redus zilele (pentru prima data de cind sint aici) de la doua la una pe saptamina. De vreo luna, exista o singura zi pentru tot ce e de aruncat sau recuperat (gunoi, obiecte de aruncat si recuperabile)... Si masinile vin cind vor ele, de multe ori dimineata tare si daca nu ai apucat sa le duci afara de miercuri seara (e joi ziua acum), te-ai scos... ramii cu ele pina saptamina viitoare... Altii le scot, dar nu le mai baga inapoi, desi vad ca masina a trecut, veveritele vin si sparg sacii... ce mai, nu o privileste de digerat si sint nervoasa pe primarie, caci e clar o sursa de infectie... si inca n-a venit caldura cea mare. Noroc ca aici e multa iarna...
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
hannen spune:
Neata!Asta cu gunoaiele e deja rautate gratuita.In J. nu sunt cartiere rau faimate.sunt cartiere mai sarace,de fapt niste blocuri de la stat unde chiria e mai ieftina ,insa nu sunt in zone marginase.In J. nu risti sa fii atacat pe strada pt. ca te-ai nimerit intr-un cartier rau faimat.Iar cu gunoaiele nu e deloc nasol.Lada de gunoi sta pe balcom pt. ca majoritatea bucatariilor au iesire directa in balcon.Cei cu bebei au cutii separate si scutecele folosite se pun in pungi si se string ..
Whatever happens don`t let go of my hand!
Julie spune:
citat din mesajul lui Adela99 Julie, m-ai distrat cu plecaciunile tale |
Adela, sa stii ca am uitat sa scriu kick-ul final. Anume ca eu am facut toate plecaciunile alea, dar nu mi-am dat seama, si nici sotul meu, ci sora-mea, care era in masina si a asistat, cu gura cascata, la dansul pe care l-am facut - si mi-a zis cand, in final, m-am urcat si eu (cu misiunea indeplinita) - ce faci, buey, ai innebunit?!
ai consumat vreo ciudatenie culinara? ai indraznit sa incerci fugu? |
Da, am mancat fugu de multe ori. Cu precizarea ca prima oara cand am facut-o habar n-am avut ca sashimi-ul de pe platou era fugu - s-a intamplat la o petrecere cu colegii sotului - si am infulecat jumatate de platou fara nici o retinere... Dupa aceea, adica dupa ce am aflat ce-am consumat si-am asteptat sa mor si n-am murit, am facut-o ori de cate ori am avut ocazia, fara nici o jena... Desigur, in restaurante specializate, cu bucatari specializati pe fugu.
Si se gasesc in supermarketuri si bucati uscate de fugu, cozi, inotatoare - pentru supe, am inteles.
La ciudatenii (considerate aici delicatese) am punctat (adica mancat, fara nici o jena):
- salata de meduza (nu stiu ce meduza, dar e o specialitate locala)
- suppon-nabe (supa de broasca testoasa), laudata pentru calitatile ei medicinale si considerata, datorita continutului mare de colagen, drept o hrana "pt. frumusete" pentru femei; din supa ieseau clar bucati mari de reptila, capete, picioare cu gheare etc. Dar a fost absolut delicioasa
O fetita frantuzoaica, de 14 ani, prezenta la petrecerea cu suppon-nabe, a mancat asa de mult - ca i-a placut enorm - ca dupa aia a vomitat tot, inainte de finalul petrecerii.
Uite o poza aici, de pe wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kyoo_Suppon_Soup.jpg
- un fel de peste fermentat/imputit (doar ca nu mirosea a stricat), tot o specialitate - delicatesa locala; mi-a placut, am cerut inca o portie, si inca una, spre admiratia si mirarea celorlalti (de data asta era un party doar de si pt. japonezi) care mi-au zis ca, daca imi place felul asta de mancare, apoi sunt japoneza si baba pe deasupra
- carne de balena (imi plac balenele, nu-s de acord cu macelarirea lor, dar balena asta era deja moarta asa ca...) - cam ca cea de vaca...
- sashimi de carne de cal - o fost ok.
Sotul meu a punctat totusi cea mai mare ciudatenie, la o petrecere stropita din belsug cu sake, cand mesenilor li s-au adus pahare cu apa in care inotau cativa pestisori. Vii. Cu recomandarea sa dea paharul pe gat, cu pestisori cu tot, ca ajuta la diminuarea efectelor otravitoare ale alcoolului. Sotul meu, in stare euforica - dar inca vigilent, a zis ca mai bine sa-si crantane intre dinti pestisorii si dupa aia sa-i inghita - ca daca-l musca de matze, odata ajunsi acolo, incercand sa scape?
Si am sa raspund unei intrebari inca nepuse aici, dar care mi s-a pus de multe ori in Romania:
Nu, n-am mancat caine. Japonezii nu mananca asa ceva (si sunt oripilati de idee, ca, de altfel, si de ideea de a manca iepure - si am fost intrebata aici, cu ochi mari, daca e adevarat ca in Europa se consuma iepure). Carne de caine (si sunt niste caini special crescuti pt. asta) se consuma in China, mai ales in regiunile din sud, si in Coreea.
Sotul meu nu e insa sigur ca n-ar fi mancat el carne de caine, pentru ca a fost de cateva ori in China, la conferinte, cu mese festive/bancheturi si petrecerile aferente de dupa ele; aceste petreceri de dupa, mai ales, ii sunt suspicioase, caci au avut loc in niste restaurante care-si tineau la intrare, in display pt. clienti, vietatile ce urmau a fi oferite (si clientul putea chiar arata cu degetul una sau alta, care i-ar fi fost pe plac). Si de cate ori a iesit din restaurant, dupa o astfel de intalneala, vietatile erau disparute... si are impresia ca ar fi fost si un caine pe acolo... dar nu-i sigur, ca a avut grija sa dea pe gat mult alcool, ca masura de prevedere
J.
mackaroo spune:
La liceul la care am predat eu elevii aveau voie cu telefoane mobile la ei(inclusiv in anul I). Si nu vorbesc povesti,e realitatea mea,asa a fost la noi la scoala.Insa nu mi-as permite sa afirm ' In Japonia,elevii au voie cu telefon mobil la scoala'..pt ca nu e normal si nici profesional(apropo de jurnalism) sa ridic experienta personala la rang de adevar universal.
Am intervenit pentru ca mie(am trait 9 ani in Japonia,sotul meu e japonez) multe din afirmatiile Juliei mi se par..mind boggling,pe bune.Si mai tare ma mira faptul ca putini le-au pus la indoiala.Pacat ca alte fete care sunt de mult acolo au scris foarte putin,ar fi fost interesant sa auzim si altfel de pareri/aflam si altfel de experiente.
Mai era o afirmatie,cea cu femeile de servici-cum adica nu exista,la mine la scoala(tot publica,btw) exista de ex.Si sa nu ajung la discutia cu radiatiile ca deja simt cum incepe sangele s-o ia in sus..
Din cauza unor oameni ca tine,Julie(imi transpare o usoara superioritate din mesajul respectiv cu 'noi stim cu ce se mananca radiatiile' si de aici trag concluzia de mai jos.daca gresesc,imi cer scuze),care au indus populatia in eroare asigurand-o ca nu exista nici un pericol(ca doar ei sunt 'oameni de stiinta' da? nu trece nimeni peste cuvantul lor,ei sunt niste mici Dumnezei) s-a produs dezastrul care a urmat primului dezastru.Pt ca daca oamenii erau informati corect si avertizati,altfel ar fi actionat iar copilasii aceia din Minami-soma de exemplu care inca traiesc intr-un mediu de peste 10micro sieverts/h poate ca ar fi avut o sansa sa traiasca intr-un loc mai safe.
Pentru referinta o sa las cateva linkuri,pt cine are rabdare sa citeasca/vizioneze,despre criza nucleara si nu numai.Sunt informatii de o mare valoare,stranse de niste oameni care au avut curajul sa se opuna curentului si sa traga un semnal de alarma.
http://www.dailymotion.com/tokyobrowntabby#video=xpy0mg
http://www.youtube.com/user/AluminumStudios
http://ex-skf.blogspot.com/
(Pe acest blog apar articole traduse din limba japoneza,care in mod normal nu apar in presa straina,si care sunt pe alocuri comentate de catre autor.Sunt foarte multe,din care cauza pagina se incarca un pic mai greu)
escu spune:
Julie am ras cu lacrimi, aia cu cainele disparut din vitrina m-a terminat. Unde mai pui ca sunt si vegetariana si postarea anterioara a inceput prin oripilare, trecand gradat de la tragic la comic. Adevarul este ca ai un stil superb, eu te-am mai citit pe cand erai la inceput de Japonia si postai un jurnal atat de viu, ca simteam ca sunt acolo langa tine. Ti-l mai amintesti? il mai ai?
Nelia, nu le-am facut eu (la bento ma refer) dar tare mi-ar fi placut sa am timpul si placerea sa "comunic" asa cu copiii mei. Acum e prea tarziu, au crescut. Poate cu nepotii :-)