Despre Japonia, pe amestecatelea

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Mik, nici io nu stiu multe despre broderia japoneza, doar ce gasesti cu google si youtube :))

mi-ai amintit - io si asocierile mele - de tsutsumi/furoshiki de care am aflat tot aici pe forum de la Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mackaroo spune:

Cora,hai ca am vazut acum schimbul de mesaje cu Julie si am inteles exact la ce te refereai.
In Europa(indeosebi),exista acest concept de a creste spiritual,aspiratia aceea de a deveni mai bun,mai bogat sufleteste cu cat avansam in varsta.Iti da motivatie si puterea de a merge inainte.In Japonia,eu personal nu am detectat asa ceva,chiar i-am simtit acut lipsa.De ce,pt ca orientarea spirituala(atentie,nu ma refer la religie,ci la dorinta individului de a se imbogati sufleteste) schimba multe in ecuatie-de la modul in care este purtata o conversatie si pana la legarea de prietenii/relatii de cuplu.

Am intalnit,sigur,persoane foarte bogate interior si care mi-au starnit mult respect dar tare mi-as fi dorit sa fie in proportie mai mare dar majoritatea covarsitoare,rareori merge in profunzimi in discutii,din varii motive:unii ca sa nu-ti invadeze spatiul intim(desi o fac intr-un fel super grosolan pe de alta parte cu vesnicele intrebari personale care pt mine deja erau micro-agresiuni),din respect,din..nu stiu de ce..
Rezultatul,iti zic care este:plictiseala,plafonarea.Ajungi sa te plictisesti sa auzi zi de zi acelasi 'ce frumoasa este vremea' sau 'ce tare mai ploua/a plouat in ultimele zile' sau mai stiu eu ce fraze stereotipe,ca rareori ies din ele-si ai senzatia ca te lovesti de un zid.Zi de zi,zi de zi..nu poti merge mai departe,nu poti lega o relatie profunda..De aici si ce zicea Hannen,rareori vezi pe cineva care sa aiba curajul de a se abandona intr-o relatie de prietenie.De obicei ori au crescut impreuna de mici,ori se stiu din familie ori daca nu,foarte greu se deschid.Si in general,cand vor sa taie legaturile au un fel foarte ciudat de-a o face,brusc,cu blocat telefon,in genul asta.Acum ma amuz,dar nu prea iti pica bine ca intr-o zi cu soare asa-zisa 'prietena' pe care o stii de aprox un an sa se poarte ca si cum nu te-ar fi cunoscut vreodata..Mi-a blocat numarul,n-a mai raspuns la email-uri si gata.Fuse si se duse.

Solutia pt cei construiti altfel ar fi sa stea in 'sferele' lor de expati,de unde sa-si ia energie pt bateriile proprii.Sau sa mai mearga acasa ,din cand in cand.La unii insa nu-i posibila nici una,nici alta,din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Citat:
citat din mesajul lui mackaroo
Din pacate,Julie,esti foarte 'biased' din start in ceea ce priveste acest subiect.Sotul tau lucreaza la Ooi Nuclear,mi se pare absolut normal.N-o sa-l traga sotul tau (semnalul de alarma n.r.) in nici un caz,din moment ce lucreaza la 'un prototip care arde plutonium'..? Si a carui cariera si situatie financiara depinde probabil de asta..asta e realitatea voastra


Am ingrosat erorile pe care le-ai facut si ai indus in eroare audienta...

Mai citeste o data, ca vad ca inca n-ai citit cu atentie, articolul din Ziarul de Iasi catre care am dat trimitere. Intreaba-l pe sotul tau unde e Tsuruga si la ce distanta de Ooi, daca tie ti-e greu sa faci o cercetare pe net.

Inca o data, articolul (poate il citesti cu atentie):

http://www.ziaruldeiasi.ro/invatamant/scoala-unde-elevii-invata-12-ore-pe-zi~ni7jrp

unde scrie clar, citez "Dupa absolvirea facultatii, sotul ei a activat la Institutul de Fizica Tehnica, iar in prezent coordoneaza o echipa de cercetatori in cadrul Agentiei Japoneze pentru Energie Atomica."

Pentru cei care nu stiu ce e aceasta agentie si unde are filiale, iata un link:

http://www.jaea.go.jp/english/

Si fac precizarea ca apartine de Ministerul (japonez) al Educatiei, nu de Ministerul Industriei.

Mai fac o precizare, probabil ne-necesara, insa din moment ce te-ai luat de sotul meu - care nu e prezent la acesta discutie - si nu de mine, (citez iar din Ziarul de Iasi ca el a venit aici cu o "bursa doctorala la Universitatea din Tokyo, pe specializarea energie nucleara si electromagnetism "), ma simt datoare s-o fac.

Este fizician/cercetator pe domeniul electromagnetism, care e foarte larg, si nu inginer/operator in reactor. E necesar sa-ti explic diferenta dintre cele doua domenii? (ca tot te-ai luat si de si de cariera, si de situatia lui financiara) Si este o persoana foarte cunoscuta si respectata in cercul international al cercetarii din domeniu.

In final, ce pot spune e ca "...ignorance is bliss", si o spun cu tristete si cu un soi de invidie

J.

Scuze tuturor celorlalti pentru acest off-topic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Mackaroo, foarte trist ce scrii tu acolo. Cred ca persoanele mai extroverte se adapteaza greu acolo. Seamana putin cu suedezii in privinta asta, de fapt suedezii mai sínt citeodata porecliti "japonezii nordului".
Ma intreb ce modalitati de "refulare" au? Cum stau cu consumul de alcool? Ma gindesc ca, chiar daca ai crescut si esti obisnuit asa, ca este greu sa traiesti intr-o atmosfera atit de rigida.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alice12 spune:

Un prieten japonez, cu care am facut impreuna engleza in US, a pus acum cateva zile o poza pe facebook de la un hotel capsula in Japonia, am crezut ca glumeste dar e pe bune. Sunt foarte amuzante aceste hoteluri.

http://www.kawaiikakkoiisugoi.com/2010/08/05/tired-of-beds-wanna-sleep-in-a-cubby-hole-head-to-the-akihabara-district/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui mackaroo
...
Mi-a blocat numarul,n-a mai raspuns la email-uri si gata.Fuse si se duse.



Din nou, prefer asa; decat tziganii cu injuraturi si scoateri de ochi, mai bine asa. A pus punct si fiecare si-a vazut de viata. Frumos, respectuos si onorabil.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Mackaroo, foarte trist ce scrii tu acolo. Cred ca persoanele mai extroverte se adapteaza greu acolo. Seamana putin cu suedezii in privinta asta, de fapt suedezii mai sínt citeodata porecliti "japonezii nordului".
Ma intreb ce modalitati de "refulare" au? Cum stau cu consumul de alcool? Ma gindesc ca, chiar daca ai crescut si esti obisnuit asa, ca este greu sa traiesti intr-o atmosfera atit de rigida.


Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010)


Uite aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Sake

Se bea, in general, dublat cu ceai. Din cate stiu eu, in general in timp ce femeia e acasa cu copiii, barbatii iasa la baut dupa servici, indiferent de ziua saptamanii. (Nu zic ca iasa zilnic, doar ca nu e ca prin alte parti unde se iasa in general vineri-sambata seara).

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA


www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Julie spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip
Desi nu am fost inca in Japonia, ma fascineaza si pe mine mai ales mentalitatea lor, tocmai pentru ca este atit de diferita de cea occidentala.

Daca ai timp si chef sa scrii despre asta, m-ar interesa si sa citesc despre procesul tau de adaptare in Japonia, ce ti s-a parut cel mai greu, si de asemenea ce anume-ti place cel mai mult acolo si ce-ti place cel mai putin (banuiesc ca sint si destule inconveniente, ca peste tot).



Pentru mine, dupa cum am mai spus, adaptarea nu a fost chiar atat de grea, din punctul de vedere al mentalitatii. Protectia spatiului personal, retinerea, politetea si manierele si chiar empatia au facut parte din bagajul cu care am venit din Romania, adica asa am fost eu crescuta si educata - si ca urmare nu m-a deranjat nimic aici, din punctul acesta de vedere.

Concret, incepi conversatia cu cineva despre vreme (si asta se practica in numeroase culturi occidentale :))))) si, dupa caz ori daca e cazul, dialogul poate continua si pe alte teme.

Fac o deviere ca sa spun ca imi plac mult conversatiile despre vreme, aici :)))) si se poate discuta despre asta, cu deliciu, ore in sir.

Vremea e diferita de cea din Romania, da, sunt patru anotimpuri, dar aici vara incepe cu anotimpul ploios, iarna e rece, uscata, vantoasa si insorita pe coasta Pacifica - la latitudinea Tokyo-ului si mai jos, fata de cea intunecata, umeda si cu multa zapada pe coasta Marii Japoniei - cam de la aceeasi latitudine in sus (zona Hokuriku, in care ne aflam si noi, are niste recorduri mondiale in privinta caderilor de zapada, care sunt absolut masive)... Hokkaido are parte de un climat asemanator Romaniei (dar nu aidoma, avand in vedere ca e, totusi, insula) si nu beneficiaza de anotimp ploios vara (partea de nord e inclusa la zona de taiga)... Okinawa (insulele din sudul extrem al Japoniei) au un climat aproximativ sub-tropical - imi scapa acum denumirea stiintifica...

Unde mai pui ca tara asta e bantuita periodic de taifunuri si ca, de curand, din cauza fenomenului de incalzire globala, si-au facut aparitia si tornadele in stil american - ceva nou pe aici. Din cauza asta - dupa ce o astfel de tornada a facut ravagii la inceputul lui mai intr-o zona mai la nord de Tokyo - s-a hotarat instituirea unui sistem de alarma in caz de tornada.

De cativa ani a aparut aici fenomenul pe care noi, romanii, il cunoastem sb denumirea de ploaie de vara si dupa care am tanjit intens in primii ani pe care i-am petrecut in Japonia.
I s-a dat denumirea oficiala de "guerilla gou", insa oamenii se refera des la el ca "guerilla ame" adica (si un termen, si celalalt) "ploaie de gherila"

Revenind la intrebarea ta cu ce mi-a placut cel mai putin, am sa spun ca trebuie sa fie vorba de limba japoneza. Nu pentru ca suna ca o mitraliera, dupa cum i-am auzit pe unii spunand, ci pentru ca e foarte grea. Nu vorbitul, ci scrisul/cititul.
Pe care daca nu-l studiezi (si-i trebuie alocat un numar foarte mare de ore de studiu...ani!) nu reusesti sa patrunzi foarte adanc in cultura de aici.
Limba japoneza, cuprinde, in vocabularul sau de baza, un numar de cuvinte de aproape trei ori mai mare decat vocabularele de baza ale limbilor occidentale. Kanji-i (caracterele chinezesti) au multe citiri si pe alocuri chiar si sensuri diferite, in functie de combinatia in care intra ca sa alcatuiasca un cuvant sau altul (spre deosebirea de limba chineza/mandarina, unde regula de baza e un kanj-o citire).
Pe asemenea subtilitati lingvistice - si chiar ambiguitati - se bazeaza, de exemplu, literatura japoneza, care, din pacate, isi pierde din parfum prin traducere... (desi asta poate fi o problema cu orice traducere de literatura).
Unde mai pui ca gramatica - morfologia si sintaxa - e nitelus(de fapt mai mult decat atat) diferita de cea a limbilor europene. Nu exista multe declinari(in sensul de declinare pe care il stim noi de la scoala romaneasca), genuri, singular-plural, timpurile verbelor sunt doar prezentul si trecutul (si includ aici formele de continuu care exista in limba engleza) - patru forme de baza, in total...
Ca pomeneam de straturi sociale, si vorbirea e pe straturi, natural, de la cea "plana" in jos, vreo trei, si in sus, vreo doua...
Siiii.... sa mai adaug ca exista numeroase dialecte (unele foarte specifice si foarte locale)? Si ca, dupa ce m-am mutat din Tokyo aici (acolo am invatat si am comunicat cu lumea in japoneza standard), a trebuit sa-mi insusesc dialectul local?

In concluzie, limba japoneza mi s-a parut si mi se pare in continuare cel mai dificil lucru aici. Dar se poate trai linistit si impacat si fara sa patrunzi prea adanc in ce am scris mai sus - si asta e unul din aspectele pozitive


J.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mackaroo spune:

Citat:
citat din mesajul lui Julie

Citat:
citat din mesajul lui mackaroo
Din pacate,Julie,esti foarte 'biased' din start in ceea ce priveste acest subiect.Sotul tau lucreaza la Ooi Nuclear,mi se pare absolut normal.N-o sa-l traga sotul tau (semnalul de alarma n.r.) in nici un caz,din moment ce lucreaza la 'un prototip care arde plutonium'..? Si a carui cariera si situatie financiara depinde probabil de asta..asta e realitatea voastra


Am ingrosat erorile pe care le-ai facut si ai indus in eroare audienta...

Mai citeste o data, ca vad ca inca n-ai citit cu atentie, articolul din Ziarul de Iasi catre care am dat trimitere. Intreaba-l pe sotul tau unde e Tsuruga si la ce distanta de Ooi, daca tie ti-e greu sa faci o cercetare pe net.

Inca o data, articolul (poate il citesti cu atentie):

http://www.ziaruldeiasi.ro/invatamant/scoala-unde-elevii-invata-12-ore-pe-zi~ni7jrp

unde scrie clar, citez "Dupa absolvirea facultatii, sotul ei a activat la Institutul de Fizica Tehnica, iar in prezent coordoneaza o echipa de cercetatori in cadrul Agentiei Japoneze pentru Energie Atomica."

Pentru cei care nu stiu ce e aceasta agentie si unde are filiale, iata un link:

http://www.jaea.go.jp/english/

Si fac precizarea ca apartine de Ministerul (japonez) al Educatiei, nu de Ministerul Industriei.

Mai fac o precizare, probabil ne-necesara, insa din moment ce te-ai luat de sotul meu - care nu e prezent la acesta discutie - si nu de mine, (citez iar din Ziarul de Iasi ca el a venit aici cu o "bursa doctorala la Universitatea din Tokyo, pe specializarea energie nucleara si electromagnetism "), ma simt datoare s-o fac.

Este fizician/cercetator pe domeniul electromagnetism, care e foarte larg, si nu inginer/operator in reactor. E necesar sa-ti explic diferenta dintre cele doua domenii? (ca tot te-ai luat si de si de cariera, si de situatia lui financiara) Si este o persoana foarte cunoscuta si respectata in cercul international al cercetarii din domeniu.

In final, ce pot spune e ca "...ignorance is bliss", si o spun cu tristete si cu un soi de invidie

J.

Scuze tuturor celorlalti pentru acest off-topic


Mea culpa Julie,am tras concluzia pripita ca JAEA ar avea legatura cu Ooi Nuclear si se pare ca nu..poti sa-mi confirmi te rog? Eu am crezut ca cercetatorii de la JAEA(by the way,n-am afirmat ca sotul tau ar fi inginer,m-am prins din prima ca e cercetator,ca doar scrie negru pe alb.) lucreaza in colaborare cu KEPCO.
Imi pare rau ca te-ai simtit ofensata ca m-as fi 'luat de el' insa nu asta a fost intentia mea.Recunosc insa ca am un issue cu inducerea in eroare a omului de rand de catre guvern,iar acesta a batut multa vreme apa-n piua ca uite,cei calificati si in masura sa-si dea cu parerea(aka cercetatorii,doctorii) zic ca e ok.
Deci lasati copiii in orasele de langa reactoare(in Fukushima),ca e OK,chiar daca nivelul radiatiilor e peste cativa micro.Mai sa fie..

Iar la faza cu ignorance is a bliss,ce sa mai zic.Multam frumos de compliment.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mackaroo spune:

Iar intre Tsuruga si Ooi par sa fie vreo 40km distanta.A normal commute in Japan.

Mergi la inceput