Cand bicicleta nu are lant... crezuri politice
Azi l-am intrebat pe fratele meu: "te-ai decis cu cine votezi?"
Raspunsul lui m-a socat: "cred ca anul acesta este prima oara cand nu o sa ma duc la vot!"
De ce m-a socat? Pentru ca fratele meu este un om cu simtul civic foarte dezvoltat, un om care a considerat in todeauna ca VOTUL este o obligatie a fiecarui cetatean cu drept de vot! Nu un drept ci o obligatie... Nu a pierdut nici o sansa sa voteze si s-a dus la vot si cand era de garda, si cand era bolnav la pat, si cand era plecat din tara in concediu, s-a dus si a votat!
Nu vreau sa incep o polemica despre mersul la vot. Unii spun ca este o datorie, ca nu ai voie sa-i lasi pe altii sa aleaga pentru tine. Altii spun ca votul tau este egal cu votul unei babute mituite electoral cu 2Kg de faina, sau ca au votat fara rost in ultimii 20 de ani rezultatul fiind din rau in mai rau...
A nu merge la vot poate fi o forma de protest, o manifestare de scarba. A merge la vot nu este o solutie cand ai de ales numai dintre candidati in care nu crezi si esti nevoit sa alegi pentru "raul cel mai mic". A merge la vot este de obicei preludiul unei noi dezamagiri.
In opinia mea, Romania este intr-o mare deriva politica. Politicienii ultimilor 20 de ani au fost intr-un "modus vivendi" perfect, bazat pe interese personale. Platformele politice?...stau prafuite in sertarele liderilor de partid. Aliante imposibile (USL), migratii politice la doctrine total opuse, afaceri necurate, sfidare, ... dar mai ales multa, foarte multa nesimtire.
In euforia revolutionara am ras cu totii de previziunile lui Brucan: "Romanilor le trebuie 20 de ani ca sa invete ce este democratia". L-am detestat, l-am injurat, si acum ne punem intrebarea daca nu cumva a gresit ordinul de marime.
Dar astea sunt fasoane! As scrie inca un mesaj anost, fastidios, plin de energie negativa. Fara idei nu apar solutii si ramanem sa pedalam in gol la o bicicleta fara lant! Stam pe loc, nu ajungem nicaieri, si viata trece pe langa noi...
Ce am putea cere CONCRET politicienilor ca sa urnim Romania pe un drum mai bun? Pentru ce idee ai iesi in strada sa demonstrezi?
- nici o idee nu este proasta! Acceptam orice, atata timp cat nu va bateti joc! Deci va rog respect si toleranta. Nu se accepta cearta.
- aveti voie sa preluati o idee si sa o duceti mai departe, sa o imbunatatiti, dar nu aveti voie sa o criticati. O idee proasta moare de la sine...
- nu va lasati prada comoditatii! Comoditatea nu ne scoate din aceasta deriva si mai mult ne face un popor de mediocrii. Nu suntem asa! Deci va rog sa scrieti macar o idee sau sa imbunatatiti o idee actuala.
Raspunsuri
admin spune:
Personal as iesi in strada sau as vota la referendum o lege care sa interzica parlamentarilor migratia politica. Vrei sa treci la alt partid: esti obligat sa-ti dai demisia din parlament si nu ai voie sa candidezi la urmatoarele alegeri.
admin spune:
Cochetez cu ideea Meritocratiei ca si criteriu de selectie pentru candidatii la alegerile parlamentare, cel putin pentru cativa ani. Rezultatul: s-ar indeparta clasa politica actuala si s-ar termina cu practicile de "cumparare a unui fotoliu parlamentar".
admin spune:
As iesi in strada la o demonstratie pentru cresterea pedepselor in cazul mitei electorale, atat pentru cei care dau cat si pentru cei care primesc.
admin spune:
As accepta o schimbare a legii invatamantului care sa sanctioneze foarte drastic profesorii (in primul rand pe cei universitari) care i-au spaga de la studenti sa le dea examenul. De asemenea as obliga toate cadrele universitare sa aiba activitate stiintifica, sa publice articole in reviste de specialitate, etc. As schimba regulile de DOCTORAT si as sanctiona drastic plagiaturile dupa lucrari mai vechi.
admin spune:
Mi se pare o idee interesanta sa se creeze o competitie intre spitalele de stat.
As introduce o evaluare obligatorie pe care pacientul sa o completeze la externare. In functie de rezultate, spitalele sa aiba bugete mai mari, doctorii sa aiba un spor salarial. Cred ca acest lucru ar creste calitatea serviciilor si ar imbunatatii relatia medic-pacient.
viviana spune:
As milita:
- pentru infiintarea unei inalte scoli socio-politico-administrative, independente (de 1 an), a carei absolvire sa fie obligatorie pentru viitorii parlamentari.
- pentru limitarea mandatului (la numai 4 ani) a parlamentarilor care au avut un numar mare de absente, nu au avut propuneri legislative si care au stat in scaun doar pentru a fi masinarie de vot.
- pentru un sistem prin care alegerea viitorilor ministri ai educatiei si sanatatii sa fie non politica. Astia sa fie alesi cu votul si din randul celor care au dovedit ca stiu si sunt intr-adevar pregatiti sa faca ceva. Sa fie inamoivibili pe perioada cat implementeaza reformele.
Edit: nu ma duc la vot. cu toate ca pana acum au venit nshpe persoane, la usa, sa ma convinga sa o fac, am primit pixuri, brichete si pungi cu cadouri, (tot la usa).
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
glimmer spune:
Eu as milita pentru orice masura care ar duce la reducerea/stoparea furtului din bugetul de stat si a evaziunii, pentru ca aici vad eu principala noastra problema. Din pacate, nu stiu concret care ar putea fi acele masuri, insa as adera la ele imediat ce le-ar "lansa" cineva. Teoretic, mecanisme exista deja, insa modalitatile de a le ocoli se perfectioneaza continuu sau sunt lasate in mod intentionat "portite" de iesire. Pentru ca, ce sa vezi, tot cei cu functii inalte beneficiaza cel mai mult de ele. Tot din pacate, am convingerea ca nimic si nimeni nu ii poate opri pe ai nostri, oricare ar fi ei.
sirimie spune:
Eu vreau schimbarea sistemului electoral.
1. Votul uninominal intr-un singur tur sa fie schimbat, cei care sunt in functie vor fi realesi de multe ori daca ramane
2. Sa nu poata fi in functie un primar/parlamentar care nu e ales cu minim 50%. Locurile sa fie vacante si sa se faca alegeri pana va fi ales cineva
3. cei care absenteaza, migreaza sa fie dati afara din Parlament
4. sa nu fie politizate domeniile strategice - finante, economie, sanatate, justitie. Politicile de dreapta sau de stanga sunt tocmai asupra economiei si finantelor dar in conditiile actuale interesul general este cresterea econimica si solutiile ar trebui sa nu fie politice. Mai ales daca FMI sau alte organisme internationale dicteaza/aproba politicile puse in practica.
Problema mare la noi e lipsa de responsabilitate. Politicienii nu sunt trasi la raspundere pentru ce fac, daca nu mai castiga alegerile asteapta runda viitoare ca sa fure in liniste si sunt repusi in drepturi.
Deceneus spune:
La sistemul electoral.
Sunt adeptul sistemului prportional de dobandire a mandatelor, in care sa votez partidul sau candidati(lista de candidati) independenti. Daca nu vor mai fi candidati dezbaterea electorala se va axa pe programe.
Motivul
Scopul alegerilor parlamentare este alegerea de programe cu sanse. Programul unui candidat nu are sanse sa fie aprobat in parlament. Daca un candidat candideaza din partea unui partid atunci nu are program propriu, el se angajeaza sa sustina programul partidului.
Sustin ideea de pierdere a mandatului daca parlamentarul paraseste partidul, sau daca i se retrage sprijinul din partea partidului. Sprijinul sa nu poata fi retras de conducerea centrala a partidului, sa fie retras de un congres sau de un organism in care sunt reprezentate toate judetele, dupa ce a fost ascultata motivatia parlamentarului.
Sustin introducerea votului impotriva tuturor cu efect locuri libere in parlament sau in consilile locale, si pentru stimularea prezentei la vot acordarea unei prime de participare de aproximativ 2,5-3 Euro la cursul zilei.
Deceneus spune:
In sistemul juridic, ar trebui reduse al minim condamnarile penale si schimbate cu amenzi contraventionale, dar cea mai mare parte din amenda sa revina celui care aduce probe privind ilegalitatile. Cuantumul amenzilor sa fie prortional cu veniturile pentru aceeasi fapta.
Pentru furnizarea de probe privind marea coruptie sa se acorde comision din averile confiscate dobandite prin fraude. Practic stimulentele s-ar acoperi din confiscari, deci bugetul nu ar suporta efortul financiar. Consider ca numai prin stimulente materiale se poate scoate societatea din apatie.
Pentru magistrati ar fi bine sa se acorde un salariu fix si o parte variabila functie de numarul si complexitatea dosarelor finalizate, sa fie motivati sa le finalizeze cat mai rapid. Pentru solutii care au fost infirmate la nivelul superior, ar trebui percepute daune de la completul de judecata care a dat verdictul infirmat.