Ce imi doresc si cum cred ca o sa fie

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa


tupeul e f. ridicat in slavi in Romania...in alte parti e diferit.

pe aici treb sa si dovedesti ceea ce stii/poti...nu doar sa ai tupeu.

cat despre a fi inabordabila...iar e problema, ca se cam cauta sa ai spirit de lucru in de echipa si comunicare buna cu ceilalti.




Michelle, tupeul nu e ridicat in slavi in Romania.
Tupeul este o scuza si apoi un mod de viata pentru persoane slabe, fara calitati, care se apara si apoi se afirma prin intimidare, ba cu vorba, ba cu fapta.
Este atributul pitipoancelor, cocalarilor, a oamenilor fara educatie, fara calitati deosebite, care trebuie, totusi, sa supravietuiasca langa restul lumii. Dupa ce observa ca un raspuns (comportament) agresiv poate da inapoi un interlocutor, capata increderea ca se poate. Si numeste asta tupeu. Ceva de bine...
Asta nu este ridicat in slavi, dimpotriva, este blamat, ridiculizat, stigmatizat. E drept, sunt persoane care nu fac parte din categoriile amintite (adica nu lasa impresia...) care-si propun acest soi de tupeu pentru odrasle, pentru "a se descurca mai bine in viata". Noroc ca, asa cum spun mai multi pe aici, copiii au drumul lor in viata si au toate sansele sa fie asa cum sunt si nu cum li se spune sa fie.
Tupeul, ca pragmatism, indrazneala, curajul de a progresa, este cel agreat si in Romania si, slava Domnului, cel mai des intalnit. Poate nu asa vizibil.

Spiritul de lucru in echipa nu este romanesc. Romanul a muncit mereu singur, chiar in echipa fiind cu altii. De ce? Pentru ca lipsa raspunderii l-a determinat sa fie mereu in garda, sa paseze raspunderea altora, de obicei sefi. Asta a taiat spiritul de initiativa in folosul grupului, pe principiul "zicem ca tine si facem ca noi". In plus, eventualul succes individual nu trebuie impartit cu altii...ci este o modalitate de a trece peste altii.
Si nu in ultimul rand, romanul are mereu ceva de impartit cu ceilalti: cu patronul ca se ingrasa pe munca lui, pe colegi ca sunt favorizati de patron la munca si sunt mai bine platiti...cum naiba sa fie asta o echipa?

Rufus, Tora si iadele

"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde


imi cer scuze daca am generalizat prea mult in expresia mea,dar am auzit de prea multe ori in viatza reala expresii de genul:
"lasa'l sa aibe tupeu ca asa razbeste in viatza..."
"vezi ala ce tupeu are...tu de ce nu ai?"
incat nu m-am putut abtine cand am mai auzit-o inca o data pe forum.

ma irita cand vad cum acesti oameni lipsiti de valoare sunt ridicati in slavi (mai ale la tv si presa)si pusi la nivel de model pt copii, iar altii cu atitea valori morale si spirituale sunt pusi la pamnt, ridiculizati pt "prostia" de a fi modesti.

lui William, nu stiu cum sa-i mai tai din "avant " si sa nu capete acest tupeu ...care duce f. usor spre obraznicie.

ca sa iti folosesti tupeul, dupa parerea mea, pe langa alte calitati treb sa fii si un bun diplomat...si cu ceva simt al umorului incat sa nu deranjezi si sa treci in partea cealalta.

cat despre spiritul de echipa iar ai dreptate, e greu sa se mai dezobisnuiasca romanul de aceste obiceiuri adinc inradacinate.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Sa lamurim – "tupeu" inseamna "indrazneala" impinsa spre obraznicie si chiar daca Selene a folosit exact tremenul asta, poate nu s-a referit punctual la asta. Nimeni nu apreciaza obraznicia dar indrazneala, confidenta, cutezantza, sunt atribute pozitive care folosite intzelept pot ajuta intr-o evolutie rapida si de succes in profesie sau in viata sociala / cotidiana.

Eu cred ca indrazneala tine IAR de personalitate, nu se invata, cel mult se educa … si mai cred ca exista o linie subtire intre “indrazneala” ca si calitate si “tupeu” ca si defect si probabil ca cei ca cei care detin aceasta trasatura patineaza cu gratie intre cele doua, in functie de puterea lor de a evalua o situatie, de gradul de maturitate si de ce nu, de gradul de diplomatie, educatie, intzepelciune.

Totusi, ca nota generala, persoanele “indraznetze” cred ca sunt avantajate, beneficiind (in conditii similare cu cei mai timizi) de mai multe sanse de afirmare in lumea foarte competitiva de astazi, vis-ŕ-vis de persoanele modeste care asteapta sa le descopere altii calitatile. Nu vad pe cineva rezervat, introvertit si bland din fire sa poata iesi vreodata din zona de confort, chiar daca este exceptional de valoros.

O fi probabil influentza tarii in care traiesc, dar eu cred ca este important sa ne cunoastem bine si obiectiv atuurile si sa le expunem, vindem, prezenta in orice imprejurare, cu indrazneala si oarecum fara modestie. Modestia nu este apanajul oamenilor puternici si daca “indrazneala” exista genetic atunci merita a fi exploatata, chiar cu riscul de a aluneca cateodata in obraznicie, atat timp cat aceasta nu devine permanenta, penibila si prea daunatoare celor din jur.

Eu imi doresc ca ambii copiii sa fie indrazneti in limite obiective, undeva la limita de obraznicie , ,

Baiatul meu este, vad asta in el si simt ca trebuie sa-l invat in a folosi indrazneala in avantajul lui si a nu o transforma in obraznicie.
Fata mea nu este, deloc – asa ca nici nu imi bat capul …cum s-o invat eu sa iasa in fatza cand ea rosheste si daca o laud eu acasa, cand nu ne vede nimeni ? E loc pentru toata lumea pe pamantul asta, asa ca o sa se gaseasca cineva sa o descopere …

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Modestia nu este apanajul oamenilor puternici si daca “indrazneala” exista genetic atunci merita a fi exploatata, chiar cu riscul de a aluneca cateodata in obraznicie, atat timp cat aceasta nu devine permanenta, penibila si prea daunatoare celor din jur.


Aici o sa imi permit sa te contrazic. Modestia nu este apanaljul oamenilor slabi (cum am deduce prin eliminare din afirmatia ta) sau a celor din mijloc. Modestia nu are a face nimic cu puterea, ci cu personalitatea, educatia etc. Exista probabil multi oameni puternici dar care sunt modesti; faptul ca iau hotarari importante care afecteaza vietile altora nu ii face sa se laude cu ele, sa le afiseze pe toate drumurile....

Asa, ca sa recurg la arma suprema si total ignorata de interlocutori (e auto-ironie, da? ): exemplul personal

Cunosc oameni puternici - in sensul ca influenteaza zilnic intr-o masura foarte mare vietile unui numar destul de mare de alti oameni - si care sunt modesti. Nu saracaciosi, nu umili, nu timizi, ci doar modesti - mai putin semnificatia din dex lipsit de valoare :D dimpotriva.

Si parasind aceasta sfera controversata si periculoasa :) imi vin in cap Maica Tereza, dalai lama, si de ce nu, isus. Asa, rapid

Asta una. Doi, cred ca nici un argument (poate ma insel, vai ce de disclaimere azi) nu poate sa ma convinga sa vad tupeul ca valoare. Si nu inseamna indrazneala impinsa spre obraznicie. Inseamna, dupa dex, chiar obraznicie. E usor amuzanta la copiii mici, e tolerata in combinatie cu o inteligenta peste medie si cursivitate in gandire si discurs la tineri, dar la adulti dupa mine e ebsolut reprobabila. Ne plangem, ca natie, de promovarea non-valorilor (vazui chiar la un topic curent) dar ii admirm pe tupeisti si incercam sa schimbam putin sensul cuvantului sa nu sune atat de rau?

de data asta, adaugarea suvitei blonde de indrazneala si pieptanarea spre indulcirea sensurilor nu merge. but that's just me.

Nu stiu de ce ma adresez tie musai direct, ca eu cu tupeul asta am o problema, nu cu tine










Cuvintele sunt harta mintii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Pai mi te adresezi mie pt ca eu sunt mereu impotriva curentului, a moralei si a principiilor batute in cuie.

Nu stiu ce sa spun cu modestia asta - m-am gandit putin si tind sa-ti dau dreptate, poate confund modestia cu timiditatea, sau poate evaluez oameni la un nivel de realizare exceptional de inalt.

Tu zici ca ai intalnit persoane de succes care erau modeste ? In ce sens erau modeste, care este definitia modestiei ?

P.S. Nu te contrazic, dar nu imi vine sa gasesc o simbioza intre modestie, succes si valoare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

k, dar asteapta-ma pana diseara, acuma sunt prinsa cu ceva, da? :))))




Cuvintele sunt harta mintii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Pai mi te adresezi mie pt ca eu sunt mereu impotriva curentului, a moralei si a principiilor batute in cuie.

Nu stiu ce sa spun cu modestia asta - m-am gandit putin si tind sa-ti dau dreptate, poate confund modestia cu timiditatea, sau poate evaluez oameni la un nivel de realizare exceptional de inalt.

Tu zici ca ai intalnit persoane de succes care erau modeste ? In ce sens erau modeste, care este definitia modestiei ?

P.S. Nu te contrazic, dar nu imi vine sa gasesc o simbioza intre modestie, succes si valoare


eu, personal am intilnit persoane f. bogate,inteligente, influente, pe pozitii de conducere...dar de o modestie si un bun simt ireprosabil.

deci asta m-a facut sa spun ca: se poate, exista si astfel de oameni!

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Bunul simt se invata si cred ca are mai multe fetze, este un element controlabil in functie de situatie, de mood-ul detzinatorului si evaluat diferit in functie de sensibilitatea celor cu care individul reactioneaza. De aceea nu as conta pe el ca si o trasatura definitorie a personalitatii cuiva - ma risc sa spun ca fiecare dintre noi, desi ne consideram "cu bun simt", a fost cel putin intr-o anumita conjunctura evaluat ca nesimtzit .

De aceea " a fi simtzit" nu intra pe lista mea de dorintze referitoare la copiii mei ... nu stiu inca ce sa spun despre "modestie" - desi am folosit termenul in posturile amterioare, mesajul lui Aqai mi-a dat de gandit ... poate subestimez "modestia" in a o considera neimportanta .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Mie modestia mi se pare foarte importanta. Cred ca oamenii cu adevarat puternici, cu adevarat de calitate, sunt modesti. Pentru ca oamenii astia inteleg mai mult decat majoritatea oamenilor, cat de mici sunt si cate calitati le lipsesc. Nu stiu daca m-am exprimat foarte clar. Cineva mi-a zis odata: unii oameni sunt atat de prosti ca nici macar nu isi dau seama ce prosti sunt . La fel cred ca un individ de calitate, puternic, intelege lumea din jur altfel si asta il face modest.

Intr-un context mai simplu, mai romanesc, trebuie 'sa iti permiti' sa fi modest. Intr-un grup de romani intotdeauna apare nevoia asta de a te da mare, de a arata ce ai si ce poti. Am avut contact cu un astfel de grup unde era un cuplu de tineri care aveau joburi foarte bune, amandoi cu multe studii, mai artisti. Erau foarte educati si foarte modesti, desi castigau mult mai bine decat cei care o duceau bine din grup. Cineva a facut o afirmatie care m-a pus pe ganduri: pai da, ei isi permit sa nu se imbrace de firma si sa circule cu rabla aia, toata lumea stie ca daca ar vrea, ar putea sa-si cumpere ce vor ei.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

ceva ceva e ciudat aici. deschid topicul de dimineata si aflu ca sunt tupeista

il deschid seara, si aflu ca am un mare potential de a ma da mare - nu stim exactitatea ca nu stim marimea grupului in care erau 2 romani ca sa proratam.

am scris in principiu ca maine voi fi mai toleranta, voi ignora cele spuse in ultima vreme si voi raspunde intrebarii adresate mie.

Insa oricum o dau si cu toata toleranta, mesajele incriminate raman jignitoare si contravin unui ton general decent si de respect reciproc intre persoanele implicate intr-o conversatie civilizata.







Cuvintele sunt harta mintii.

Mergi la inceput