Cum o conving sa manance legume?
Raspunsuri - Pagina 3
emanouela spune:
Eu stiu ca nu e ok sarea, pana la 1 an, nici macar putintica.
Ce mai mare parte din amarala spanacului o scot, clocotind frunzele si aruncand apa.
michelle-usa spune:
orice aliment nou care il introduci trebuie sa insisti de multe ori pana sa-l primeasca...chiar si de 10 ori.
ii dai cate 1-2 lingurite la inceputul mesei din acel aliment...si apoi ii dai ce-i place...si repeti asa in fiecare zi pana se obisnuieste.
eu l-am invatat pe al meu cu mazarea si porumbul incepand de la 3 boabe.
o prietena mi-a spus ca, ii dadea fetitei cand mergea in parc: morcovi taiati stick-uri, felii de ardei gras,telina, rosiutzze mici toate crude.
michelle
abramburika spune:
ce sfaturi am eu sa-ti dau? In primul rand schimba-ti tu atitudinea, fii mai calma. Apoi, sare, categoric, nu ... chiar aia putina.
De la dr. cetire, nu-i bai daca nu accepta la varsta asta fructe si legume. Important este sa asimileze fier, deci e mai bine daca mananca carne (potrivita pt. varsta ei, desigur).
Dar, repet ... nu mai fii asa nervoasa si indarjita cu mancatul asta ...
Cafea spune:
BlackCat, inteleg ca este frustrant, si usor de zis greu de facut, dar trebuie sa te calmezi. Fetita simte ca esti nervoasa. Iar copii fac orice pentru atentie, fie ea si atentie negativa, deci regula unu - nu da atentie. Pana la un an, de baza e laptele, restul sunt doar gusturi noi. Nu ii deschide gura, nu o forta. Pune-i cateva bucatele de mancare foarte moi in fata (nu foarte multe ca apoi ii e greu sa aleaga) si las-o pe ea sa se mozoleasca, sa le stranga in mana, chiar daca nu mananca de la inceput. O data, de doua ori, de zece ori, pana la urma o sa duca la gura. Nu mananca, ok, calmeaza-te si strange masa. Incercati mai tarziu. Atata timp cat bea lapte, e ok, isi ia totul din lapte, nu va avea nici un efect faptul ca nu mananca legume. Asa cum spunea cineva mai sus, importanta e carnea pentru fier.
Pune-te in locul ei: a mancat luni de zile numai fructe dulci, si dintr-odata ii oferi legume. Gust nou, texturi noi, mirosuri noi. Este inca foarte mica, va invata. Stiu ca ma repet, dar este esential sa fii calma, sa nu "recompensezi" cu atentie purtarea care nu iti place. Fetita nu alege sa nu manance ca sa te supere pe tine, e totul nou si pentru ea. Ai mai putea sa o iei la tine in brate sau sa o pui in scaunelul ei cu tine la masa cand mananci - chiar daca asta inseamna ca mancati aceeasi mancare. Daca te vede ca mananci si tu, o sa vrea cu timpul sa copieze, si o sa "fure" din farfuria ta.
Si eu zic fara sare, mai bine pune condimente, ierburi, usturoi - un pic de paprika dulce e buna.
Ilinca_M. spune:
Black Cat, zic si io: nu te mai incrancena atata! Bebelusenia e o perioada atat de faina, in loc sa savurezi fiecare clipa din ea ti-a intrat tie-n cap acum treaba cu legumele si te ambitionezi asa, consumi atata energie...pentru ce? Oricum copiii ajung sa manance de toate la un moment dat.
Da, e frustrant sa auzi ca alti copii se hranesc "ca la carte", cu atatea grame de..., acum introducem fix alimentul X, acum Y...dar daca lasi deoparte fixatia "ca la carte" si te gandesti logic si relaxat vei vedea ca nu e dracu' chiar atat de...black. Daca e alaptata si mananca si fructe cu drag...apoi chiar e perfect! Nu ai de ce sa-ti faci nicio grija! A mea n-a acceptat nimic pana la aproape 8 luni, nici borcanele bio, nici fructe duulci si bune, nici iaurturi bio scumpeee...numai cu de-astea m-am ghiftuit eu timp de 2 luni cat am incercat si eu de toate cu ea:))) Asa ca voi stati chiar bine! Si pentru asta si a mea a fost bine merci, sanatoasa si dolofana si intre 8 luni si 1 an si ceva tot numai "raw food" din proprie vointza a mancat, avocado, mar (simplu, neamestecat cu altceva), iaurt simplu si cateodata borcanele cu dovlecel sau alte legume, nici vorba de ciorbite, carnite, tocanite si sufleuri ca alti copii...Dar m-am decis sa nu ma mai enervez (ce crezi, ca mie nu mi s-a intamplat? A 7 zi cand plina de speranta i-am prezentat nu stiu e si a continuat sa tina gura inchisa cu obstinatie am fugit repede in alta camera si am dat cu pumnii in pereti:))), ok, alti copii mancau "de toate" ca asa vroiau ei, ei a mea nu vroia, asta e, pana la urma fiecare copil mananca ce vrea (dintr-o oferta ok, desigur; desi destule mame disperate de presiunea lui "trebuie" au trecut bebelusul pe paine cu pateu si crenvursti, ca macar asa mananca)
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
BlackCat4evR spune:
Cafea, cu noi la masa sta de la inceput, cand mancam pe rand, unul tinand copilul in brate. Cand am inceput sa-i dau altceva decat lapte? Cand am vazut ca saliva la farfuriile noastre. Fructe exclusiv a mancat cam o luna, dupa aceaa am inceput cu legumele.
De la noi din farfurie a gustat de fiecare data (ma rog, daca nu mancam bombe, dar nu prea mi-am facut de cap cu mancarea in perioada asta...), si i-a placut, cu toate ca avea si sare, si condimente, si acreala... (sau poate de-aia...).
Adela99 spune:
sarea nu se recomanda copiilor sub un an pentru ca rinichii lor nu sunt suficient de dezvoltati sa "prelucreze" sarea
BlackCat4evR spune:
Multumesc mult, fetelor, pentru toate sfaturile! O sa tin cont si de chestia cu condimentele, in orice caz, nu va ganditi ca-i puneam cine stie cata sare, dar o sa incerc sa o inlocuiesc, cu ceva.
Azi, de exemplu, a mancat iar foarte bine, aproape 200 gr. de spanac cu carnita, cu iaurtel si cu niste pesmet (am cautat ieri cerealele alea de la Milupa, dar nu le-am gasit) rare molecule de verdeatza intr-o mare de altceva.
Ilinca, iti multumesc pentru chestia cu "trebuie". Nici eu nu sunt deloc adepta acestui "concept", chiar ma revolt impotriva lui, si n-as vrea ca tocmai eu sa-l aplic cu fie-mea!
Ce ma deranjeaza pe mine e lipsa de consecventa, cand ii place, cand nu-i place si pace... Adica cu ce nu i-a placut de la inceput nu am insistat, dar azi mananca ceva de e o placere s-o privesti, iar maine nu-i mai place... Asta e problema mea de fapt!
Incep sa cred ca e din cauza orei, martea si joia avem kineto de la 3, si tre' sa plecam de-acasa pe la 2, 2 si un pic... E, in restul zilelor, mananca pe la 2, dar cand mergem la kineto ii dau mai devreme cu o ora jumate, poate sa fie si asta o explicatie...
Ilinca_M. spune:
Of, BlackCat, esti o scumpa! Tu vrei consecventza de la un bebe de 7 luni;))) Pai de ce ar fi ei altfel decat noi? Si noua, adultilor, azi ne place o ciorba, maine ne strambam la ea:)) Nu mai cauta explicatii de-alea "stiintifice"(ca e de vina ora, kineto, alinierea astrelor etc) ca o sa bolunzesti, serios, pur si simplu asa-s multi copilasi, imprevizibili, azi adorm zambind la ora 20, a doua zi zburda la 22, azi halesc de-ti vine sa-i stuchesti sa nu-i deochi, a doua zi isi inclesteaza maxilarele in fata linguritei de zici ca le dai otrava...chillax!
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.