Cum o conving sa manance legume?
Raspunsuri - Pagina 2
BlackCat4evR spune:
Buuuuun, acum sunt mult mai calma!
Asa, sa o luam usurel, pearl, si eu am facut asta azi (cu deschisul guritei si varatul linguritei acolo! Dar nu mi se pare o solutie viabila.
Chestia e asa, ea papa tzitzi. Am inceput diversificarea pentru ca saliva in farfuriile noastre, si i-am dat mar pe razatoare. Usor, usor, au urmat alte fructe, biscuiti, cereale, etc.
Apoi am inceput cu legumele, pe la 5 luni jumate. Exact cum spuneati voi, morcov, cartof dulce, am vazut ca nu papa i-am amestecat cu branzica, si apoi cu iaurt. Iaurtul a ramas in combinatie, iar branzica a fost inlocuita pe rand cu carnita si cu galbenus. Cam are un tipic... O zi da una nu (azi a fost evident in ziua de nu). Dar chiar si in ziua "da" nu papa la fel de mult ca fructele... Seara la masa in familie ii dau si ei sa guste din ce-avem noi, daca nu e vreo bomba pentru ea... Saptamana asta am inceput spanacul. A mancat sambata mai putin duminica, dar a mancat ceva, luni i-am adaugat galbenusul, si de marti s-a rupt filmul... I-am dat in loc cereale cu iaurt, ca sa nu o invat ca daca nu papa ce-i dau sar repede cu tzitzi.
Intre timp, ii placea ce gusta de la mine, aveam ciorba de vacuta! Asa ca ieri am renuntat la spanac, i-am pescuit cu sarg toate legumele din ciorba (am infruntat privirea chioras a sotului cand a vazut seara zeama goala cu ceva carne in ea...) si i le-am pasat. I le-am dat cu iaurt. A mancat intr-un mare fel. Azi ma bazez pe combinatia minune si.... pusca si cureaua lata! Meci! Iar iaurt cu cereale!
Am retinut cerealele Milupa, zeama de lamaie si.... mujdeiul?!?!?!
Allinta, multumesc pentru toate detaliile! Am cateva intrebari... In primul rand, nu cred ca are miscari de masticatie inca. In al doilea rand, nu stiu daca trebuie s-o las sa-si bage degetele in castron, pentru ca nu le linge sau ceva, le lasa la scurs in tavita si apoi mozoleste tavita, ceva in genul finger painting!
Ce i-am dat sa molfaie a fost putintica paine si un biscuit. Dar nu e lamurita care-i treaba...
M-am gandit si eu ca e din cauza ca am inceput cu fructele dar cand o vedeam cum le mananca, imi crestea inima si nu ma gandeam ca vom lupta atata la legume... Asta e, acum tre' sa vad cum rezolv problema!
Multumesc mult de tot pentru raspunsuri!
E uluitor cat de bine te simti cand auzi si pe altii cu aceleasi probleme!
Alizee spune:
Bebelusii nu stiu ce gust au legumele; noi trebuie sa ii obisnuim cu ele.
Eu ii puneam fie-mii in piure de cartofi jumatate de pachetel mic de unt fara sare( sunt niste cubulete micute) si putin lapte + o leguma noua. Manca de fiecare data. Dupa o saptamana sau 2, ii adaugam inca o leguma pe langa celelalte. Ii faceam piure de cartofi cu morcovi, conopida, ardei gras ( fiert intreg si apoi scos ), dovlecel etc.
Dar trebuie sa le iei pe rand, pas cu pas, fara nervi, ca nu iti ajuta copilasul la nimic.
Uite un exemplu de meniu :
Dimineata : lapte cu cereale
La pranz : piure de cartofi cu galbenus de ou fiert, unt si lapte
supa de legume
Dupa amiaza : piure de fructe cu biscuiti
Seara : lapte cu cereale
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
pearl84 spune:
A, si apropo de nervi..magne b 6 ajuta foarte mult! Diferenta la mine s-a vazut dupa prima zi..Eram zen all the way :)
Pearl
Toata lumea stie exact ce trebuie sa faci cu viata ta, dar nu are nici o idee ce trebuia sa faca cu propria-i viata.
Elena + bb Stefan
mina spune:
Da, usturoi....baietelul unei prietene, la fel de indarjit cu mancarea, s-a dat pe brazda cand a dat de gustul usturoiului.
Cred ca sunt copii care-si iau avant abia cand dau de gustul mancarii gatite - ma rog, ce inseamna, pt varsta lor, mancare gatit. Lui fiu-meu i-a mers destul de prost cand manca doar san, moderat de prost cand i-am introdus laptele praf, insa cand am reusit sa-l acomodez cu mancarea diversificata s-a intremat baiatu....n-a acceptat-o usor dar si cand a dat de gusturi variate si-a luat avant.
A, mai fii atenta la un aspect: inca de pe acum sunt gusturi care pur si simplu nu le plac. Te prinzi pe parcurs, insa nu insista de prea multe ori cu o leguma daca pur si simplu nu merge. Matei a respins rosiile din prima, si nu-i plac nici acum.
Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it
mihaela_s spune:
E primul copil? Inteleg atunci.
Din proprie experienta iti spun ca nu e nicio graba. Rabdare multa in schimb. Cum spun fetele, ia o pauza, incearca peste cateva zile, daca le refuza, le refuza. Nu-i un capat de lume.
Oricum ai sa vezi distractie cand pe la 5-6 ani (sau chiar mai devreme) incepe sa scoata toate legumele si frunzele din supa pe marginea farfuriei si apoi mananca numai zeama cu paine. Asta e! Ca apoi pe la 13-14 ani sa iti manance o oala plina cu orice. Tot din proprie experienta vorbesc, am o adolescenta de 16 ani. Si o fata de 9, care inca nu mananca legume in supa. Iar fructe asa cu taraita Dar sunt sanatoase amandoua. Ei cresc oricum (copiii).
roxanaz spune:
Eva a avut si ea fixatii din astea - ma rog, le are in continuare. dar cand era mica mergea amestecul cu verdeturi - adora dovlecelul cu pastarnac, un pic de smantana si marar. goale nu era ok .
incearca arome - usturoi, cum au zis fetele, marar sau patrunjel pasate impreuna cu legumele, unt, smantana un strop, sau ulei de masline... ceva grasimi sanatoase si care dau gust in plus.
si..... rabdare. ca vin altele si mai consumatoare de nervi
Roxana
BlackCat4evR spune:
M-am gandit si eu la marar, patrunjel, poate leustean...
Dupa primele esecuri i-am pus in legume si ulei si putintica sare...
Oricum, tineti-mi pumnii, urmeaza "Spanacul revine".
Daca clachez, o sa incerc cu Magne b6, da' merge cand alaptezi?
BlackCat4evR spune:
I l-am dat cu galbenus si cu iaurt. A papat 150 gr. Maine e ziua nu, asa ca daca apar iar injurand pe-aicea sa nu va suparati prea tare...
ilenutza spune:
Subscriu la ce au zis fetele.
Daca esti crizata si bb simte.
Nu te crampona de treaba asta,las-o pe luna urmatoare.Este doar o faza, o etapa, nu o sa tina forever.
Suc de legume crude bea?morcov, mar, porto, ce ii place amestecat cu lap te de ex. De la tine.
Nu aveti decat 7 luni, daca o iei de acum cu stresul ...
Eu cand vad ca nu imi iese ceva ma gandesc: o sa mai conteze acest lucru peste 10 ani?
De ex mie mi-a trebuit un an sa ii invat pe ai mei sa bea sucuri de legume: sfecla, pastarnac, telina etc.acum isi fac singuri ce si cum vor.
Deci cu duhul blandetii.
Succes
Ile , mami de V si A ,