Cum o conving sa manance legume?

Cum o conving sa manance legume? | Autor: BlackCat4evR

Link direct la acest mesaj

Are 7 luni. De la 4 luni si jumatate mananca fructe, cu maaaaaare placere, cate 250 gr. la o masa...
De o luna jumate ne chinuim sa introducem legumele. Sub orice forma... E un chin, ea urla, pe mine ma apuca dracii (eu chiar nu sunt o persoana rabdatoare), ma loveste peste lingurita, plange, inclesteaza gura, nu stiu ce sa fac.
I le-am amestecat cu carnita, i le-am amestecat cu branzica, cu galbenus, pur si simplu face fitze.
Acum scriu ca sa nu-mi vars dracii pe ea, imi vine sa plang de nervi, nu stiu ce sa-i fac! Mi-e teama ca daca o mai fortez o sa capete ura pe tot ce inseamna mancare, si nu va mai accepta nici fructele.
As incerca sa-i amestec legumele cu cereale, dar nu gasesc nici unele fara vanilie sau scortisoara. Daca stiti ceva cereale natur, poate-mi recomandati si mie, sa incerc si asa!
Mai vorbesc cu o prietena care ma vede in spume si-mi spune, "A! Ai mei ar manca numai legume daca le-as da, sa vezi ce frumos papa!"

HELP!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

ce poti face? sa va luati o pauza!
dupa atatea luni de fructe dulci, normal ca nu accepta usor legumele.
nu insista, nu va nevrozati, nu-i un capat de tara. are doar 7 luni!
poti adauga treptat cate o leguma, de ex. morcov fiert, in mancarica preferata.

supa de legume e mai usor de acceptat - poate aluneca mai bine daca e mai lichida. ii poti pune putin suc de lamaie daca prefera acru, sau smantana/iaurt.

cat de curand ajungeti si la finger foods - poti incerca cu baby carrots.

eu le faceam legumele in vas zepter - ies mai dulci si gustoase.

PS. cea mica a facut mofturi majore pana dupa 9 luni, a iesit in final o mare papacioasa. cu cel mare ne-am stresat incercand sa respectam scheme de diversificare si sa-l facem sa manance portia, si a iesit un mare mofturos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Eu cred ca ai gresit atunci cand ai inceput diversificarea cu fructe; a dat de gustul dulce si acum normal ca-l respinge pe cel "mai putin dulce/bun". Incearca sa amesteci fructele cu legumele (piure), ca de exemplu mere cu morcov sau mere cu brocoli.

In opinia mea, cu cat sunt invatati mai tarziu cu gustul de dulce - cu-atat mai bine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emanouela spune:

Eu as incepe cu legume dulci....respectiv cartofi dulci si morcov, dupa, treptat, as mai adauga care o leguma...brocoli, dovlecel, conopida, etc. Dar luati o pauza nitel, macar cateva zile si mult calm, stiu ca e greu dar nu imposibil. Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Eh, si la noi e nu chiar la fel, dar aproape...dimineata sufla fructele, la pranz e "sarba cu strigaturi" la legume, dar le mananca totusi Mai usor cand au mai mult morcov, mai greu altfel. Stai sa vezi cand o sa ajungi la ficat...

Noi folosim cereale Milupa multicereale de la 8 luni, nu au nimic adaugat :

www.milupa.ro/produs/37" target="_blank">http://www.milupa.ro/produs/37

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mina spune:

Daca te incurajeaza cu ceva, si-al meu a scuipat toate legumele posibile gatite in toate formele inventate de minea omului dar intr-un final le-a acceptat si acum (7 ani) mananca legume cu snopul, e fan verdeturi, rumega frunze de marar si fenicul prin gradina, iar fara ceapa si usturoi nu poate trai.

Cum au zis fetele mai nainte, rabdare. Multa rabdare. Nu merge azi, incerci maine. Nu mai poti, iei o pauza de cateva zile de la incercari. Incerci iar, nu merge, inca o pauza. Pana la urma, pe masura ce-si va diversifica gusturile, le va accepta.
Morcovul ar putea fi un bun inceput fiindca e dulce. Si dovlecelul. Incearca si fierte pe aburi, daca n-ai aparat sau oala speciala improvizeaza cu o oala in care fierbe apa si peste ea pui o strecuratoare cu legume, acoperite apoi cu un capac (in ideea de a nu cumpara pana nu vezi ca-i plac in forma asta). Noi am re-descoperit recent gustul legumelor fierte la aburi si parca-s mai bune asa.

Cereale fara gust gasesti de la milupa, au unele care-s practic faina de orez si unele de le zice 7 korn, ceva fulgi finuti de cereale. Matei a mancat tone din cerealele alea, i le=am dat tocmai fiindca nu-s dulci si permit cam orice combinatii.


Bafta. Toti se fac mari si toti ajung sa manance de toate, pana la urma


Mina si
Matei-Costin, sensu'lu'viata lu'mami si tati
din:09.09.2004
www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=57655" target="_blank">cronicile vizigotului
www.tocanadecuvinte.blogspot.com" target="_blank">TocanaDeCuvinte
Some people dream of success...while others wake up and work hard at it

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Eu cred ca o sa ai succes daca o sa-i dai legumele taiate bucatele si puse pe tavita scaunelului.Pune-i-le asa si las-o sa ia ea cu minutele, nu cred ca va refuza, din contra(ca ai zis ca da cu minuta peste lingurita si deduc ca i le dai tu in gurita).Poti sa-i dai si cu lingurita (carnea mai ales), in timp ce ia si ea cu minuta.

Si fii calma, vorbeste-i, povesteste-i, cinta-i, stiu ca nu-i usor, dar o sa treaca si perioada asta, curaj!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Sa stii ca aveti tot timpul din lume sa mancati legumele alea Nu e nimic pierdut !
E buna ideea fetelor cu pauza, poti incerca si sfatul cu legumele fierte si puse pe tavita sa le deguste bb sau in combinatie cu cereale.

Fi`mea a mancat si mananca legume fierte cu placere doar de cand a dat de gustul smantanii ... sau sa zic de galetusa cu smantana :-)

musai sa-ti scriu ce inseamna la fi`mea "azi vreau legume sanatoase" : sarmale - din care mananca doar partea cu carnita sau spanac - din care mananca cele 2 oo ochiuri

_

Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Sper sa te ajute + multa rabdare :


" Alimentatia naturala se mentine pe cat posibil. Daca sugarul creste bine, se vor da 2-3 supturi (dimineata, seara si la inca una sau chiar doua mese in cursul zilei).

Laptele degresat sau diluat se mentine numai la sugarii problema, sub controlul medicului. La sugarii sanatosi se recomanda lapte de vaca nedegresat . Se poate introduce o masa de lapte cu cereale. Cantitatea de lapte in 24 de ore este de 400-600ml. Sugarul care bea mult lapte creste in general bine in greutate, dar ca urmare a alimentatiei unilaterale pot aparea semne de carente.

Cu timpul, acesti sugari devin anemici si receptivi la infectii. La sugarii hraniti numai cu lapte de vaca, scaunele devin de culoare alb-fumurie, cu miros urat.

Alimente consistente


La piureul de zarzavat, la care se mai poate adauga de 4 ori pe saptamana carnea (pasare, ficat) fin tocata si de 2-3 ori pe saptamana un galbenus intreg de ou, in luna a 7-a este important ca sugarul sa primeasca ficat, carne, galbenus de ou, pentru aportul de fier care-1 fereste de anemie.

In conditii normale, sugarul are la nastere depozite de fier suficiente pentru 3-5 luni. Dupa aceea primeste putin fier din fructe si zarzavaturi. Acum rezervele sunt insa epuizate si este necesar aportul de fier, prin carne si galbenus de ou. Carnea de vita, de pasare sau ficatul (de pui sau manzat) se fierb si se toaca foarte marunt sau se mixeaza. Se adauga cate 3-5 lingurite la piureul de zarzavat, crescandu-se apoi pana la 6 si apoi la 6-8 lingurite.

Nu se da sugarului carne mai grasa (porc, rata, gasca, grasimea de la sunca), deoarece aceasta se digera mai greu. Daca sugarul refuza carnea se renunta timp de cateva zile si se reia cu alt sortiment de carne sau cu ficat.

Daca un sugar refuza cu incapatanare sa primeasca piureul, carnea si galbenusul de ou, se va consulta medicul, pentru a recomanda tehnica adecvata pentru a-l convinge sa primeasca aceste alimente foarte pretioase pentru combaterea anemiei. La nevoie se recurge la un medicament care contine fier.

a) Portiile de mancare consistenta vor fi de 150 - 175g la inceput, apoi vor creste la 200-220g. Este mai bine sa se inceapa cu portii mici, pe care sugarul le primeste cu placere. Apa in care s-au fiert carnea si zarzavatul se da la aceasta varsta. Incepand de la aceasta varsta, sugarii savureaza masa si cu ochii. Mama va avea grija ca mancarea sa fie frumos prezentata, cu gust placut, sa fie servita intotdeauna din aceeasi ceasca.

b) Miscarile de masticatie apar la cei mai multi sugari intre 6 si 10 luni. Cand sugarii incep sa aiba miscari de masticatie se va incerca sa li se ofere si alimente de consistenta mai crescuta. Zarzavaturile nu se mai trec prin sita, ci se incearca sa fie date zdrobite bine cu furculita. Mai tarziu, zarzavaturile se toaca marunt; in acest fel se usureaza trecerea spre o alimentatie normala.

Este foarte important sa se adauge alimente consistente de indata ce sugarul este dispus sa le primeasca, deoarece cei care continua sa fie hraniti cu alimente pasate, desi ar putea sa le mestece, vor ajunge sa refuze vreme indelungata tot ce nu este mixat sau trecut prin sita. Tot la aceasta varsta se permite autoalimentarea.

Unii incep sa apuce singuri alimentele cu degetele, pentru a le suge si a le mesteca, atat cat pot. Este un exercitiu excelent in vederea folosirii ulterioare a linguritei. Un copil caruia nu i se permite sa manance cu degetele nu va avea niciodata dorinta de a le folosi. La inceput isi va murdari mainile, fata, parul, obiectele din jur, dar se stie ca orice inceput este greu.

Pentru sugar este o noua etapa in cucerirea mediului inconjurator si a independentei. I se poate da din cand in cand un biscuit sau o coaja de paine, fara ca acestea sa inlocuiasca o masa. Scopul este sa aiba ceva de rontait, atunci cand ii ies dintii. Cand coaja de paine se inmoaie sau ii cade jos se inlocuieste cu alta. Din cand in cand i se poate oferi putina paine cu unt.

La sfarsitul lunii a 7-a, sugarul va avea, in general, urmatorul meniu:

- dimineata: un biberon de lapte "de durata"; poate fi lapte de vaca diluat (3/4 lapte + 1/4 apa) si la cei care tolereaza sau progreseaza in greutate lapte integral;

- ora 10: nimic sau fructe (mere, banane, piersici, caise, fructe de padure);

- la pranz: piure de zarzavat cu carne sau galbenus de ou imbogatit cu 1/2 lingurita de ulei;

- dupa-amiaza: fie un produs de lapte "de durata" fie fructe strivite cu branza de vaci si/sau
cereale instant (biscuiti macinati); fie se incearca iaurt;

- seara: fie lapte "de durata" simplu, fie cu cereale."



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Pt a-ti obisnui bebelusul cu un nou aliment, amesteca cu piureul si 5 gr de unt si putin lapte. Daca refuza sa manance, asteapta 2-3 zile si revii cu aceeasi combinatie.
Trecerea la noi legume si fructe trebuie facute cu multa rabdare si fara sa fortezi bebelusul; risti sa il sperii si sa refuze noile alimente.
Eu asa am procedat cu fii-mea si acum mananca orice leguma.




allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pearl84 spune:

Si noi am avut o astfel de perioasa, marturisesc ca am ajuns sa-i deschid eu gura sa-i bag lingurita, la asa hal de pierdere a mintzilor ajunsesem!

Ce a ajutat: lamaie stoarsa peste absolut orice (ciorbitza de legume, sos de rosii cu pui...orice), mujdei de usturoi facut cu iaurt..iar, turnat peste peste, peste mamaliga, mancare facuta mai ca pentru adulti (deci nu numai piureuri chiare, si si cate un pastrav la gratar, o tocanita mai nesarata etc).

Coracora, io am inceput cu legumele si tot degeaba!

Pearl

Toata lumea stie exact ce trebuie sa faci cu viata ta, dar nu are nici o idee ce trebuia sa faca cu propria-i viata.

Elena + bb Stefan

Mergi la inceput