Topic ingrijirea copilului - CIC(11)
Raspunsuri - Pagina 3
marius spune:
Nu stiu de asa ceva. Ar trebui sa precizeze colega ta legea unde scrie ca sa vii cu 1 luna inainte. De ce nu o intrebi?
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
corinuka_g spune:
buna marius, am nevoie de o informatie, daca se poate...am mai vorbit si m-ai ajutat si altadata...
am lucrat luna ianuarie integral, 01.12.2012-29.03.2012 am fost in medical, din 30.03.2012 sunt in risc maternal pana pe 27.07.2012.
ce se intampla cu concediul meu de odihna pe acest an? se poate lua dupa cel de risc?
majoritatea stiu ca durata concediului de odihna dintr-un an este proportionala cu durata activitatii prestate DAR exista o directiva europeana care spune ca de fapt se raporteaza la durata activitatii prestate+durata concediilor medicale...
atunci, eu am dreptul la concediu de odihna pe 2012? pot sa-l iau? si mai ales dupa un concediu de risc? sunt obligati sa mi-l dea? cum pot sa aflu??
mersi mult!
_
26+ David Gabriel Multumesc Doamne!
marius spune:
Prin lege ese proportional cu perioada efectiv lucrata. In fond asa este si corect, nu? Nu ai cum sa ai concediu de odihna pentru un alt concediu este o contradictie totala.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
Eu am beneficiat in 2012 de zilele de concediu aferente lui 2011,cand am fost in CIC...s-a schimbat deja in iulie 2011 ,nu am inteles bine ce,nu m-a interesat foarte mult.Insa luni o sa ma interesez daca vrei corinuka...
corinuka_g spune:
altora li s-a spus ca se poate, ca numarul de zile de CO tine cont si de durata CM...concediul de odihna se raporteaza inclusiv la durata prenatalului, abia la intrarea in CIC contractul de munca se suspenda..
Este adevarat ca potrivit Codului munciii, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Aceasta dispozitie legala trebuie reanalizata, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, interpretand dispozitiile art. 7 din Directiva 2003/88, a declarat urmatoarele:
1) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru trebuie interpretat in sensul ca nu se opune unor dispozitii sau unor practici nationale potrivit carora un lucrator aflat in concediu medical nu are dreptul la un concediu anual platit efectuat intr o perioada de concediu medical.
2) Articolul 7 alineatul (1) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca dreptul la concediul anual platit se stinge la expirarea perioadei de referinta si/sau a unei perioade de report stabilite de dreptul national chiar si in cazul in care lucratorul s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si incapacitatea sa de munca a continuat pana la incetarea raportului sau de munca, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit.
3) Articolul 7 alineatul (2) din Directiva 2003/88 trebuie interpretat in sensul ca se opune unor dispozitii sau unor practici nationale care prevad ca, la incetarea raportului de munca, nu se acorda nicio indemnizatie pentru concediul anual platit neefectuat lucratorului care s a aflat in concediu medical in toata perioada de referinta sau intr o parte din aceasta si/sau in toata perioada de report sau intr o parte din aceasta, motiv pentru care nu a putut sa isi exercite dreptul la concediul anual platit. Pentru calculul indemnizatiei mentionate, remuneratia obisnuita a lucratorului, care este cea care trebuie mentinuta in perioada de repaus ce corespunde concediului anual platit, este de asemenea determinanta.
De ce este obligatorie hotararea a Curtii Europene de Justitie?
In baza art. 148 alin. (2) din Constitutia Romaniei, se aplica prevederile directivei.
Curtea Europeana de Justitie este o jurisdictie careia ii incumba misiunea de a asigura respectul dreptului comunitar in interpretarea si aplicarea tratatelor.
Potrivit art. 234 (fost 177) din Tratatul instituind Comunitatea Europeana, daca in fata unei instante dintr-un stat membru se ridica o chestiune legata de interpretarea dreptului comunitar, acea instanta poate (iar daca este vorba de o instanta suprema, a carei hotarare nu mai poate fi atacata potrivit procedurii nationale, este obligata) sa ceara Curtii Europene de Justitie sa se pronunte printr-o hotarare de interpretare asupra normei comunitare.
CEJ, printr-o alta hotarare devenita celebra (Costa vs. Enel din 15.7.1964) a consacrat principiul suprematiei dreptului comunitar asupra dreptului intern al statelor membre. S-a decis astfel ca, decurgand din natura proprie a Comunitatii, suprematia dreptului comunitar asupra celui national este o conditie sine qua non a integrarii. De aceea, NORMELE COMUNITARE PRIMEAZA ASUPRA TUTUROR NORMELOR NATIONALE, CHIAR ULTERIOARE SI - ASPECT DEOSEBIT DE IMPORTANT #65533; , INDIFERENT DE NATURA SAU RANGUL TEXTULUI NATIONAL IN CAUZA (CONSTITUTIE, LEGE, DECRET, HOTARARE) ORI ALE TEXTULUI COMUNITAR (TRATAT, REGULAMENT, DIRECTIVA, DECIZIE).
Astfel, Curtea Europeana de Justitie, preocupata de a asigura aplicarea imediata si superioritatea dreptului comunitar, nu lasa deloc alegere sistemelor juridice nationale.
Potrivit jurisprudentei Curtii, aplicarea regulii comunitare cu efect direct nu este conditionata de abrogarea formala a regulii nationale contrare.
Prin urmare, desi art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat nu a fost modificat, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
Astfel, hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.
_
26+ David Gabriel Multumesc Doamne!
corinuka_g spune:
multumesc madalina! daca poti, chiar te rog! sunt tare curioasa...cunosc persoane carora li s-au dat zile de CO raportate la activitate + CM
_
26+ David Gabriel Multumesc Doamne!
marius spune:
1. In aceasta clipa singura dispozitie legala aplicabila este cea in vigoare, aceasta fiin CM.
2. Este adevarat ca s-a pus in discutie modificare CM dar este doar la nivel de propunere.
3.
a. La punctul 1 precizezi foarte clar ca D2003/88 nu se opune dispozitiile nationale.
b. La pct. 2 se precizeaza ca dreptul se stinge si nu contintuo acestuia. A nu se confunda primarul cu primaria. Una este dreptul si alta continutul efectiv al acestui drept. In CIM se precizeaza foarte clar ca salariatul are dreptul la CO. care nu este acelasi lucru cu continutul sau forma de manifestare a acestui drept si care se concretizeaza in numarul de zile calculate efectiv. In DE se discuta de mentinerea dreptului la CM care este una si nu de contintul sau form acestuia care se reflecta in numarul de zile la care are dreptul efctiv un salariat in anumite conditii date.
Pe romaneste daca este sa transez se pune asa?
1. Ai dreptul al CO?
Da ai acest drept este garantat prin CIM si CM si reprecizat de DE
2. La cate zile (continutul dreptului) ai dreptul in cazul X
La 0(zero) zile.
Una este dreptul si alta continutul(manifestarea) acestui drept.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
Hai mai Marius..si eu cum am izbutit sa primesc zilele de concediu de anul trecut?Nu ma lua ca ilegal,ca stii bine ca nu e asa ceva....trebuie doar sa intreb,nu m-a interesat atunci deloc.....
marius spune:
Nu cunosc cazul tau in mod concret. Insa in egala masura nu este imposibil sa se acorde ilegal si in cazul in care se intampla si daca se constata ulterior sigur exista proceduri reparatorii, nu este nici nou si nici neintalnit. Dar repet nu cunosc in mod concret cazul tau deci nu fac speculatii.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
eumada spune:
Deci,in conditiile przentate de tine dupa 27.07.2012 poti solicita si este obligat sa-ti acorde concediul de odihna aferent 21 sau 25,nu stiu ce vechime ai,urmand ca la terminarea lui sa intri in concediu de sarcina.Riscul maternal e un concediu medical obisnuit.
Daca sa presupunem ca nasti si te intorci la munca in decembrie,fara sa-ti fi solicitat CO atunci e adevarat ai dreptul doar la Co aferent timpului lucrat.
Sfatul meu este sa-ti soliciti mai putin decat ai dreptul,pentru a putea sa beneficiezi de zilele ramase si cand te intorci din crestere copil.
Marius,la mine s-a aplicat HG250/1992...