Demnitatea de roman!

Demnitatea de roman! | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Subiectul despre rusinea sau mandria de roman, este unul foarte disputat si cred ca merita discutat si rediscutat.
Aud foarte multi din occident ca evita romanii, sau sa vorbeasca romaneste sa nu se stie ca sunt romani.

A fost si o scrisoare protest pe internet, publicata in Cotidianul, intitulata "Scrisoare catre tara mea", atribuita initial lui Alexandru Tocilescu si ulterior s-a aflat ca a fost scrisa sub pseudonim Ion Ionescu, dar din cate-mi amintest autoarea este o femeie, daca nu ma insel o educatoare. Merita citita integral, eu va redau inceputul si alte cateva pasaje.

Citat:
Am obosit de tara asta. Am obosit de tara în care cei care conduc ma cred prost si-mi spun „omul simplu, de pe strada“, om simplu caruia se simt datori sa-i explice cum stau treburile, într-un limbaj gângav, analfabet, precum cel folosit de adultii inculti pentru a raspunde gângurelilor unui bebelus.

Am obosit de tara în care nimic nu este ceea ce pare: un site colorat cu multe promisiuni al unei gradinite private e doar un paravan în spatele caruia se afla o cladire care-i adaposteste pe prescolari de ploaie cât timp parintii se afla la serviciu (altfel, educatoarele îsi roaga colegele de breasla mai norocoase, de la alte gradinite, sa fure plastilina si creioane).
..
Am obosit de tara care ma transforma în victima sau complice.
..
Am obosit sa fiu victima statului care ma fura la facturi, la impozite sau în justitie, victima patronilor care ma pot evacua din organigrama din trei tipete si doua semnaturi, victima politistilor care ma roaga sa nu reclam furtul din buzunare. Orice protest este inutil.

Orice gest de solidaritate, orice initiativa care m-ar putea transforma în cetatean sau concetatean, în membru al unei comunitati rezidentiale sau al unei organizatii, se fâsâie în fata privirilor nepasatoare, a replicilor de tipul „c’esti copil“ sau „ma lasi?!“
..
Sunt complice, prin tacere, cu toti impostorii, mincinosii, neispravitii, hotii de care depind într-un fel sau altul în bataliile mele marunte, de zi cu zi.
..


Eu am tratat cateva aspecte ale subiectul pe blog, pornind de al un articol din Capital. Va recomanda sa-l cititi ca sa nu ma repet.
Un subiect este ca o carte sau ca un film, de cate ori o citesti sau il revizionezi descopri alte aspecte.
Profit ca suntem pe forum si din tara si din afara. Niciodata nu am considerat ca, cine a plecat nu mai tine la Romania, sau la popor, si pentru ca dintr-un colectiv de 8 colegi sunt singurul care am ramas in tara, si stiu de ce au plecat ceilalti sapte.
Nu au plecat pentru ca nu aveau o situatie materiala buna, au plecat pentru ca nu aveau perspective, nu le era apreciata valoare si pentru a acorda sanse copiilor.
Acestea fiind lamurite sa trecem la subiect.

Scriam in postul de pe blog:
Citat:
"E adevarat ca individual putem sa concuram cu occidentalii, dar ca societate rezultatele sunt submediocre.
Cand apreciezi un om il apreciezi dupa rezultatele individuale, dar cand faci aprecieri la adresa unei comunitati evaluezi rezultatele comunitatii.

Se afirma ca avem medici valorosi dar medicina are rezultate modeste pe plan mondial. Avem specialisti in IT dar nu avem firme romanesti de IT de prestigiu, sau produse soft cunoscute pe plan mondiat. Avem potential turistic dar nu avem venituri din turism la nivelul potentialului, avem potential agricol dar nu avem venituri din agricultura. Avem potential hidroenergetic insuficient exploatat si minereuri dar le vindem pe preturi derizorii si exemplele ar putea continua.
Se adevereste ce spunea Eminescu “muntii nostrii aur poarta / noi cersim din poarta-n poarta”. Cum sa fim apreciati ca popor daca nu avem rezultate?

Cum sa respecti un popor care se lasa umilit fara sa reactioneze?"


Reactionam cu tafna cand cineva ne lezeaza demintatea, si asta este chiar politica de stat a autoritatilor.
Asa au reactiona cand mass-media din Franta a avut emisiuni de umor, in care romanii eram subiect. Reactioneaza la fel cand maghiarii fac afirmatii care nu ne plac, dar noi le cantam din toti plamanii penibilele versuri "noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani".

Va invit la comentarii.
Ce reprosuri sunt justificate si cum pot fi remediate?
Ce atitudine ar trebui sa adopta?
Sa protestam sa contraatacam cu replici "nici voi nu suntei mai breji", sa raspundem la ofense cu alte replici care infirma?
Sa dam celebra replica "nu se poate generaliza pornind de la cazuri particulare"?
Asta-i replica, ce ma dispera cand o aud la comandanti de la politie cand isi scuza derapajele subordonatilor, sau ofiterii de la armata cand justifica o gafa.

Nu mi-am propus sa ne punem cenusa-n cap, sau sa polemizam de dragul polemicii.
Scopul subiectului este aflam ce puncte vulnerabile avem, sa aflam cum se poate rezolva problema, sa ne castigam respectul de sine.





Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Eu citesc presa romaneasca online si de cele mai multe ori lecturez si comentariile la articole. Am dat de multe ori peste "mi-e rusine ca sunt roman" (ca reactie la mariri de taxe, furturi de la buget, etc) sau, din contra, peste "ma mandresc ca sunt roman" (atunci cand gimanstele castiga aur sau vreun olimpic la matematica uimeste lumea).
Personal nu achiesez la oscilatiile astea; ma bucur cand romanii razbesc in vreun domeniu si respectiv ma intristez cand ne dam (iarasi) cu stangul in dreptul si o comitem rau de tot.

Daca fiecare din noi ar avea grija de propria demnitate, am forma un tot unitar si am fi probabil perceputi diferit la nivel de natie. Eu sunt de parere ca gainariile facute la scara (relativ) mica de catre romani in lume - fura bani de pe carduri, smulg lantisoare de la gaturile femeilor, sparg case, te jecmanesc cu alba-neagra, etc - au un mai mare impact asupra imaginii noastre in lume decat daca, sa zicem, am da "bufuri" la nivel planetar.
SUA sunt invadatorul timpurilor moderne, au pe constiinta mii de vieti pierdute in luptele lor "pentru democratie" si totusi nu au o reputatie prea patata in ochii celorlaltor natii. Faptul ca faptele reprobabile ale romanilor "lovesc" direct si imediat intr-un alt conviv, atarna enorm in stabilirea credibilitatii noastre (cel caruia i s-au furat banii de pe card nu va uita usor experienta asta, femeia careia i s-a smuls lantisorul de la gat asisderea, sa).

De ce nu reusim sa cladim ceva temeinic la nivel de tara desi la nivel de individ suntem competitivi? Management defectuos dublat de trasul la carute diferite; am remarcat de-a lungul timpului ca nu ne este usor sa ne "infratim" eforturile pentru o tinta comuna. Altor natii le iese mult mai bine lucrul asta. Sa fie vorba de individualism?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora
Eu sunt de parere ca gainariile facute la scara (relativ) mica de catre romani in lume - fura bani de pe carduri, smulg lantisoare de la gaturile femeilor, sparg case, te jecmanesc cu alba-neagra, etc - au un mai mare impact asupra imaginii noastre in lume decat daca, sa zicem, am da "bufuri" la nivel planetar.

Gainariile marunte de multe ori sunt patronate din Romania de oameni ai ordinii publice. In anii trecuti nemtii suspectau politia din Romania ca patroneaza retele de infractori, cersetori si prostitutie. Recent s-au facut razii si se aresteaza infractori IT. Nu prea lucreaza pe cont propriu. Fac parte din retele in care de multe ori sunt implicati politisti.

Citat:
citat din mesajul lui coracora
De ce nu reusim sa cladim ceva temeinic la nivel de tara desi la nivel de individ suntem competitivi? Management defectuos dublat de trasul la carute diferite; am remarcat de-a lungul timpului ca nu ne este usor sa ne "infratim" eforturile pentru o tinta comuna. Altor natii le iese mult mai bine lucrul asta. Sa fie vorba de individualism?

Cred ca exista si o politica de dezbinare pe care o promoveaza autoritatile ca sa se mentina la putere.
In perioada comunista diaspora afost infiltrata cu falsi disidenti. Dupa '90 fostii securisti si-au trimis odraslele in vest si probabil li se asigura venituri din bugetul tarii pentru servicii aduse puterii, (vezi www.cotidianul.ro/despre-o-receptie-diplomatica-basescu-coabitarea-si-romania-183797/" target="_blank">ultimul paragraf din articol).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu gasesc foarte paguboasa mentalitatea asta de aratat vesnic cu degetul spre altii.
prea putini dintre cei care sunt "nemultumiti" ca sunt romani au activitati care sa duca la o crestere calitativa a societatii, ca de exemplu: voluntariat in organizatii ce se adreseaza persoanelor defavorizate, participarea la actiuni de curatenie, ecologizare, participarea la programe privind drepturile omului ori banalul mers la vot.
nu mai vorbesc de educatia in familie de a face tot ce poti mai bine, de a fi mereu tu cel corect si de a face intai si a cere apoi.
cat despre persoanele care pleaca in alte tari, ok, foarte bine, se implinesc profesional, dar au ajuns intr-o societate care e mai buna pentru ca oamenii au lucrat pentru asta, nu le-a cazut nimic din cer.

deci pe fiecare nemultumit, l-as ruga sa-mi enumere cel putin 3 activitati in care este implicat si care ar putea duce la evolutia societatii romanesti. exclud total de aici aratatul cu degetul si intocmirea listelor de neajunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

deci pe fiecare nemultumit, l-as ruga sa-mi enumere cel putin 3 activitati in care este implicat si care ar putea duce la evolutia societatii romanesti.



Bun exercitiu de sinceritate si daca
nu de raspuns...macar de pus omul pe ganduri.

eu as extrapola si i-as ruga si pe cei multumiti sa faca acest exercitiu

Putem in felul asta sa avem o masura si a multumirii vs nemultumire

Deceneus ai un dar sa prezinti complicat lucruri nu neaparat complicate... / ia in calcul faptul ca audienta de aici nu are in prim plan cu prioritate problema sociala...nu ca nu ar trebui sa fie preocupati de asta - caci ceea ce se intampla la nivelul acesta influenteaza in mod categoric viata lor si a copiilor lor - ci din simplul motiv ca uneori suntem coplesiti si ne ratacim in satisfacerea si rezolvarea unor nevoi primare, existentiale
(stiu ca vei spune sa incepem invers...sa ne implicam la nivel social si ca lucrurile vor fi ca unse...ca nu vom mai avea de risipit timp = dar asta e in teorie)


Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

sarbatorim de ziua tuturor copiilor...



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

@alinuk Lucrurile nu sunt complicate, dar voi cu le duceti in derizoriu.

Aud mereu sintagama asta "sa ne schimbam fiecare dintre noi sa fim mai buni", "sa facem fiecare ceva sa fim influentam pe cei din jur", sau "reprezentantii nu pot fi mai buni dacat populatia care ii alege".
Toate aceste afirmatii pornesc de la premiza ca suntem o multime amorfa, o "adunatura de stransura" as spune eu.

O multime fara scop si fara conducere se dezintegreaza.
Eu va intreb ce sa facem fiecare? Ca sa faci ceva trebuie sa ai foarte clare: destinatia si parcursul. Daca face fiecare ce-l taie capul, doar ca sa se afle in treaba nu se ajunge nicaieri. Este fenomenul miscarii browniene care nu face dacat sa creasca presiunea, si asta se intampla in ultimii ani.
O natiune, un popor nu-i o multime amorfa cu o miscare browniana.

Unii privesc poporul si natiunea ca o turma care urmeaza pastorul, si sunt adeptii si sustinatori ai liderilor luminati.
Este modelul oriental de conducere, care nu are legatura cu democratia, cu libertatea si cu demnitatea umana. Este un model feudal, imprimat de clasa politica in Romania dupa '90. Ne-au spus ca asta isi doresc roamnii si prin televiziuni si presa au cultivat "liderii", "animalul politic", "fiara". Au cazut in extaz in fata mitocaniilor prezentate ca "succesuri" in lupta politica.

In viziunea democrata o natiune este un sistem, ce se guverneaza prin reglementari, care se aplica "de la cel cu tata-n gura pan-la cel cu barba sura", de la cersetor la conducator.
Constitutia spune ca toti suntem egali in fata legi.
Intebarea este suntem egali in fata legii? Si ce facem ca sa fim egali in fata legii?
Natiunea are o cultura, are valori, are o directie si o conducere care mentine sistemul in functionare respectand valorile si procedurile.
Cetatenii trebuie sa-si apere sistemul functionarea democrata si valorile, de cei care incearca sa-i confiste parghile de putere si sa-l subordoneze intereselor lor.

Suntem o natiune cu rezultate submediocre, desi avem potential, pentru ca NU valorificam capitalul uman, cel mai valoros potential.
Democratia si egalitatea de sanse asigura valorificarea acestui potential.
In Romania strangularea sociala provocata de ce care gestioneaza puterea, face ca valorile umane sa emigreze sa caute sa se realizeze in alta parte.

Caius Dragomir a scris o carte "Psihologia libertatii si psihologia sclaviei". Din pacate nu am citit-o din lipsa de timp, dar se pare ca suntem dominati de psihologia sclaviei.
Fata de niste sclavi care nu fac nimic sa se elibereze nu poti avea respect. Scalvii nu pot pretinde sa fie respectati sau sa traiasca in bunastare. Li se asigura un minim de subzistenta sa nu se revolte.

Reprezentantii trebuie sa fie "crema" nu "drojdia" societatii.
Candidatii la primaria Bucurestiului sau a sectoarelor, sunt "crema" capitalei? Va reprezinta Virinel, Gigi, Oprescu, Prigoana etc...?
Nu va reprezinta dar ei au banii. Sistemul actual promoveaza oameni cu bani, cu cat au mai multi cu atat au sanse mai mari, si cu cat sunt mai mafioti cu atat au bani mai multi. Cine si cum poate schimba "caruselul", care ne duce spre o societate de lumea a treia?
Credeti ca daca fiecare sta in banca lui si nu-si deranjeaza vecinii se intampla minuni. Sau ca, cei care ajung la putere cu bani murdari vor reforma societatea sa o faca mai buna? Or sa reformeze societatea sa le vina lor "manusa".

"Niciodata nu este mai injosita specia umana decat atunci cand ignoranta este inarmata cu puterea".(Voltaire)

Intelegeti de ce suntem dispretuiti?

E complicat? Nu este!

Somnul natiunii naste monstrii. (Goya)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

deceneus, stii ca se poate face febra musculara la degetul aratator?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui buli

deceneus, stii ca se poate face febra musculara la degetul aratator?

Daca doar atat este efectul, nu-i bai.
Va recomand un film de 18 min ce are legatura cu subiectul de fata.
www.ted.com/talks/lang/ro/jonathan_haidt_humanity_s_stairway_to_self_transcendence.html" target="_blank">Jonathan Haidt: Religie, evolutie si extazul transcendentei sinelui
Desi titlul face referire la religie, religia este tratata tangential.
Subiectul este unul de socilologie, despre selectia grupurilor adaptate mai bine la competitie, prin faptul ca membrii grupului coopereaza.

Chestia asta cu cine nu s-a implicat nu are dreptul sa comenteze este aberanta. Asta presupune sa "inchizi sistemul" sa-l limitezi la cei care au o istorie activa in spate si sa condamni grupul respectiv la stagnare si in final la disparitie.
Asta o spune cineva care s-a implicat dupa '90, fara sa pretinda si sa aiba beneficii din implicare!
Am fost dupa '90 in doua partide de opozitie din care am plecat dezgustat, si in doua asociatii civice care m-au dezamagit, si am participat la supravegherea alegerilor.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Si in concluzie.....noi ce ar trebui sa comentam?Ca ma zapacesti de cap...nu ma convingi deloc ...si nici nu ma lamuresti.

In principiu creierul meu e setat pe real,concret,faptic.Daca pic in invalmaseala verbala e semn ca sunt surmenata.Pe scurt...cam ce vrei tu de fapt sa spunem noi?Iti faci reclama la blog?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Deceneus,acu` sa te vad.Lamureste-ma ce vrei de fapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Veau sa discutam despre cultura noastra a romanilor, versus cultura natiunilor care au avut si care au performante. Ce elemente sunt specifice sau caracteristice noua, cum ne avantajeaza sau ne dezavantajeaza, ce elemente sunt cultivate si ce elemente culturale sunt "dinamitate" de media si de clasa politica.

In link-ul de la TED se face referire la o constinta a apartenentei la colectivitate si cat de dezvoltata este aceasta constiinta.
Noi romanii avem constiinta colectiva? Ne implicam in actiuni comunitare? Daca nu, de ce nu o facem?

Aici exista o comunitate cu implicare sociala dedicata copiilor.
Exista si o ONG-uri dedidcate protectiei mediului si a protectiei animalelor.
De ce societatea acorda mai multa atentie protectiei animalelor decat varstnicilor fara sprijin, sau copiilor abandonati?
Cine ne stabileste sau ne influnteaza prioritatile?

Nu ne convine ca nu sutem apreciati ca popor!
Ce facem ca sa fim apreciati?
Inainte de a vedea ce trebuie sa facem,trebuie sa stim "de ce" nu suntem apreciati, ca natiune (nu ca indivizi).

Mergi la inceput