Demnitatea de roman!
Raspunsuri - Pagina 2
michelle-usa spune:
eu cred ca romanii nu cunosc notiunea de respect fatza de persoanele din jur si societate...si asta duce la o imagine proasta.
michelle
Deceneus spune:
Respectul este o consecinta a constientizarii ca avem un destin comun, pentru realizara caruia suntem obligati sa cooperam.
In armata aveam un coleg maramuresan care vorbea aproape fara accent, pentru ca facuse liceul al Satu Mare.
Intrebat daca in comuna vorbeste cu accest sau fara, a raspuns ca vorbeste cu accent de maramuresan ca sa nu para ca-si "da aere de orasan parvenit". Spunea el, ca maramuresenii aveau un dispret fata de oraseni, pentru ca salariatii de la oras sunt dependenti de salariu, "pentru ca traiesc de la avans la lichidare, ca nu sunt independenti, pe cand maramuresanul are podul plin si nu are nevoie de banii statului".
Maramuresenii se ajuata spunea el. "Daca merg in padure si mi se rupe o osie de la car, si apelez la un vecin, respectivul vine cu caii si caruta lui si ma ajuta sa mutam incarcatura de lemne si sa duc carul acasa".
"Si eu il ajut cand are nevoie". Nu se punea problema de a se eschiva.
Solidaritatea asta intr-o anumita etapa istorica a fost o necesitate, perceputa si de constiinta profan. Odata cu cresterea nivelului de trai pentru multi a devenit facultativa, dar renuntand la ea compromitem evolutia comunitatii.
Natiunile care au cultivat si au pastrat ceea ce era traditional valoros, au si succes pe plan material.
nadaflorilor spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Respectul este o consecinta a constientizarii ca avem un destin comun, pentru realizara caruia suntem obligati sa cooperam. ................[/i] |
prin urmare lipsa respectului este constientizarea ca nu exista un destin comun, nimic de realizat impreuna sau de cooperat...eu credeam ca sa iei un individ din gloata x si sa-l judeci raportat la gloata (ex.: voi astia din gloata x sunteti niste hoti si niste talhari etc.) dovedeste ignoranta si prejudecata, pana al urma e legea junglei sau pestele mare inghite pestele mic cu sau fara motive intemeiate (exceptand supravietuirea si perpetuarea)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa eu cred ca romanii nu cunosc notiunea de respect fatza de persoanele din jur si societate...si asta duce la o imagine proasta. |
Din pacate asa este, si perspectivele sunt, tot din pacate, proaste.
Pentru ca prea multi parinti nu-si educa deloc copiii in spirit civic, din contra. Iar cine ia pozitie in public, cu o atentionare sau un simplu sfat, risca sa fie luat in batjocura, daca nu chiar molestat.
Romanul a inteles din toata libertatea dobandita dupa revolutie doar cam atat: ca poate sa faca ce vrea, daca asa vor muschii lui, si ca statul trebuie sa faca sluj in fata lui, ca doar el plateste impozit, nu?
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui nadaflorilor
prin urmare lipsa respectului este constientizarea ca nu exista un destin comun, nimic de realizat impreuna sau de cooperat...eu credeam ca sa iei un individ din gloata x si sa-l judeci raportat la gloata (ex.: voi astia din gloata x sunteti niste hoti si niste talhari etc.) dovedeste ignoranta si prejudecata, pana al urma e legea junglei sau pestele mare inghite pestele mic cu sau fara motive intemeiate (exceptand supravietuirea si perpetuarea) Nina,mami de, |
Nu toate comunitatile sunt gloate!
Unele au pretentia sa fie comunitati ce functioneza ca sisteme inteligente, organizate si care au obiective coerente evolutive. In asemenea sisteme se cultiva spiritul civic.
Ideea ca traim intr-o lume in care cel mai tare invinge a sustinut-o si Iliescu sa justifice coruptia.
Eu compar conducerea unui stat sau a unei comunintati mai mici, cu un proprietar de teren.
Daca proprietarul sta la capatul parcelei si asteapta sa vada ce-i mai puternic, cultura sau buruienile, va culege buruieni.
Ca sa culeaga ce-a semant trebuie sa apere culturile, sa le praseasca sa le trateze de boli si de daunatori, pentru ca sunt mai firave decat plantele salbatice. Acesta-i rolul statului, sa protejeze ce-i valorors in societate sa nu permita functionarea dupa legea junglei.
Daca omenirea ar fi suportat legea junglei traiam in jungla ca urangutanii, asta daca nu dispaream ca specie, pentru ca suntem mai putin rezistenti decat maimutele.
Tocmai constinta comunitara si cooperara, a facut ca omul sa se desprinda de celelate animale.
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )[/i]
eumada spune:
Degeaba ii spun eu copilului meu sa puna hartiile la cos,degeaba micuta umbla cu hartia in mana pana la cos,degeaba fac u curat si strang hartiile de la locul de joaca,daca in urma vine cate o "cucoana" motata cu fata motata idem si arunca ambalaje pe jos.....
Le vezi gatite nevoie mare si la spirit civic 0....
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Degeaba ii spun eu copilului meu sa puna hartiile la cos,degeaba micuta umbla cu hartia in mana pana la cos,degeaba fac u curat si strang hartiile de la locul de joaca,daca in urma vine cate o "cucoana" motata cu fata motata idem si arunca ambalaje pe jos..... Le vezi gatite nevoie mare si la spirit civic 0.... Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Mada - comportamentul civilizat poate fi imprimat cetatenilor adoptand legi si stimuland functionarii sa urmareasca aplicarea lor.
Fica mea mergea de mana cu sotia si cand a terminat de mancat banana a intrebat ce sa faca cu coaja. Sotia i-a spus o arunci la gunoi, dar nu era nici un cos in jur. Dupa ce au mers ceva drum vede sotia ca nu mai avea coaja de banana in mana si o intreba unde-i. Si ea ii raspunde am aruncat-o acolo la gunoi, gunoiul fiind o gramajoara de harti aruncate de altcineva pe strada.
Nu exista cosuri de gunoi pentru se prefera angajarea de firme care sa mature strazile, si daca strazile ar fi curate ar fi nevoie de un efectiv mai mic de salariati si de fonduri mai mici.
Exista mizerie pentru ca nu exista inspectori de sector, care sa dea amenzi.
In agricultura exista furturi de pa camp, pentru ca nu exista paznici de camp, desi in oranduirea capitalista ante-comunista erau paznici care suportau daunele daca nu-si faceau bine treaba. Hotia este protejata si munca descurajata.
Nu se fac contracte de intretinere a soselellor pentru ca e mai rentabil sa asfaltezi in fiecare an, in asa fel sa se deterioreze pana-n primavara. Daca s-ar face contract pe 5-10 ani pentru intretinere, drumarii ar fi interesati de lucri de calitate si daca ar s-ar rezilia contractul pentru intretinere deficitara nu ar mai fi atatea gropi.
Cine sa pretinda autoritatilor sa adopte alte solutii mai eficiente pentru administrarea banului public, daca nu societatea civila?
Daca societatea civila este impasibila "baietii destepti mulg" bugetele locale si companiile nationale in favoarea lor.
Legea profitului aplicata in legea junglei, este un fenomen absolut natural, pe care numai o societate civila implicata il poate contracara.
eumada spune:
Te contrazic la faza cu amenzile.Azi se face curat pe sector.A doua zi,gramezile de gunoi de langa cosuri sunt iar uriase.Cui dai tu amenda?Ca nu exista bani prevazuti in bugete pentru inspectori(controlori de fapt se cheama)are sa mearga si noaptea.Si nici nu exista suficient personal....stii ca nu se pot face angajari.....s-au furat tomberoanele mari puse in locul amenajat pentru gratare pe malul Bistritei..intre 1 noaptea si 5 dimineata.
Frate revenim la ce spuneam eu.Oamenii nu ai cum sa-i schimbi si sa-i opresti din furat..
Deceneus spune:
Redau mai jos cateva din cele 15 trasaturi de caracter, dintr-un studiu comandat in 1941 de catre Of#64257;ce of War Information, studiu realizat de antropologul Ruth Benedict, despre cultura #351;i comportamentul romanilor.
Citat: |
1.Românii sunt, în primul rând, preocupati de crearea imaginii de sine. 2.Românii se bucura din plin de viata, iar oportunismul si agresivitatea sunt considerate “arme” pe care orice individ le poate utiliza împotriva celor care îi îngradesc fericirea. 3.Românii au o dorinta arzatoare de a se îmbogati cu orice chip si prin mijloace cât mai simple. Pasiunea romanilor pentru jocurilor de noroc, o potentiala sursa de îmbogatire, este consemnata si ea. .. 7.Cea de-a doua preocupare a românilor, dupa dezvoltarea personala si implicit îmbogatirea, era reprezentat de îndeplinirea obligatiilor familiale. Solidaritatea sociala avea un nivel scazut si, prin urmare, nu putea fi vazuta ca o povara, dar nici ca un ajutor real. 8.Românii traiesc într-o societate în care a saruta mâina superiorului este o practica comuna, ei fiind umili si supusi. 9.Nici onoarea nu are o valoare prea mare, în urma analizarii unor zicale precum “Onoarea nu tine de foame”. 10.Mândria, înteleasa în acest fel, era considerata o valoare nationala |
Continuarea pe http://www.badpolitics.ro/felul-de-a-fi-al-romanilor
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Te contrazic la faza cu amenzile.Azi se face curat pe sector.A doua zi,gramezile de gunoi de langa cosuri sunt iar uriase.Cui dai tu amenda? Ca nu exista bani prevazuti in bugete pentru inspectori(controlori de fapt se cheama)are sa mearga si noaptea.Si nici nu exista suficient personal....stii ca nu se pot face angajari.....s-au furat tomberoanele mari puse in locul amenajat pentru gratare pe malul Bistritei..intre 1 noaptea si 5 dimineata. Frate revenim la ce spuneam eu.Oamenii nu ai cum sa-i schimbi si sa-i opresti din furat.. Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Nu-i sufient personal pentru ca se mentine un sistem administrativ "osificat". Daca autoritatile locale ar avea dreptul sa-si faca propria schema de personal, si-ar finanta personalul si camerele de supraveghere din amezile date. Ar costa mai putin investitia in camere de supraveghere, decat tomberoanele si capacele de canal furate. Are cineva interes sa faca un studiu de eficienta?
De ce romanii lipsiti de educatie se comporta civilizat in Germania, sau in alta tara occidentala? Pentru ca acolo functioneaza administratia si sanctiunile.