De ce Bucovina, tinutul echilibrului suprem

De ce Bucovina, tinutul echilibrului suprem | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

www.desprecopii.com/Images/Upload/decebucovina1-ma.gif" border="0">

Despre Bucovina este greu de vorbit in cuvinte pentru ca imaginile si amintirile sunt mai puternice decat vorbele. Da, Bucovina inseamna intoarcerea la natura. De aceea, cand vine vorba despre o vacanta speciala care sa ne incarce de energie, Bucovina este intotdeauna in lista preferintelor noastre. Peisajele superbe, muntii incarcati de paduri si izvoare magice, oamenii calzi si ospitalieri, mancarea minunata ...

Tocmai de aceea, va invitam la un concurs special. Va invitam sa povestiti la acest topic de ce este Bucovina o alegere ideala pentru o vacanta care sa va umple de echilibru si energie. De ce va doriti sa (re)vizitati Bucovina si care au fost experientele frumoase, care v-au incarcat de energie in frumoasa Bucovina, tinutul echilibrului suprem. Participa la acest concurs special si poti castiga unul din cele 20 de cadouri speciale oferite de BUCOVINA.

Perioada de desfasurare: Concursul se desfasoara in perioada 28 mai 2012 - 28 iunie 2012
www.desprecopii.com/info-id-9070.htm" target="_blank">Citeste aici despre premii si Regulamentul concursului.

va asteptam cu drag la concurs :)


**************

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

start concurs!


Sanatate si o zi cu soare va doresc!

**************
Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crissy77 spune:


Dau eu startul, fiind bucovineanca (adoptata)?
Traiesc in Gura Humorului din 2001, iar prima vizita aici am avut-o in 1999. Acum m-am obisnuit si mi se pare firesc, dar la prima vizita am ramas placut surprinsa de ospitalitatea oamenilor de aici, de frumusetea locurilor, de curatenia care era in oras (spre deosebire de orasul natal). Oriunde te uiti, vezi verde in fata ochilor , plus multe alte culori care te incarca pozitiv. Aerul curat, oamenii credinciosi, "povestile" pe care le spun majoritatea obiectivelor turistice si istoria care se ascunde in spatele lor... sunt suficiente argumente pentru a te face sa vii in Bucovina, tinutul Manastirilor. Sa amintesc si de bucataria bucovineana?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia.iorga spune:

Bucovina este cu siguranta alta lume....!!!Am fost in Bucovina in 2009 cu ocazia revelionului;am stat 4 zile , dar 4 zile de vis efectiv....Pentru ca nu sunt soferita am avut imensa placere de a admira casele si peisajele superbe imbracate in alb din aceasta zona.Am fost socata sa vad atata frumusete adunata intr-un singur loc...nu-mi venea sa mai plec...totul alb ...imaculat, fara gunoaie pe jos, nici macar coji de seminte sau mucuri de tigari...oamenii amabili, foarte calzi si dornici sa te asculte si sa iti vorbeasca, nu mai zic de superbele manastiri unde te incarci cu atata energie si caldura...e ceva de nedescris...Desi am fost intr-un satuc d-abia auzeai un latrat de catel, nu mai zic de alte animale ca le vedeai dar nu le auzeai....pana si animalele erau civilizate....Bucovina este un colt de rai, merita vizitata, admirata si pastrata...Mari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hribg spune:

Ai fost vreodata obosit , stresat si nemultumit?Ai avut vreodata impresia ca timpul zboara si tu nu mai faci fata?Pleaca acum in concediu cu familia si copiii sau singur de esti mergi intr-un tinut in care timpul parca s-a oprit in loc, a ramas la fel intotdeauna la fel de rapitor si linistitor.Linistea locurilor iti aduce odihna in suflet si trup, chipul ti-l intinereste de voia buna si prospetimea aerului.Ochii sunt rapiti de culorile vii si naturale ale peisajelor parca dezlipite din basme.
Aici in Bucovina sufletul si trupul cunosc gustul Raiului.Mergi de te infrupta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diannaalex spune:

Bucovina!!!! Nu exista cuvinte pentru a descrie frumusetea locurilor si a oamenilor din aceasta zona. Acolo e frumos oricand si vara si iarna. Manastirile sunt minunate, adevarate locuri de meditatie si de incarcare cu energie pozitiva. Oamenii sunt calzi, primitori au mereu un cuvant bun pentru fiecare. Odata ajuns acolo nu iti mai vine sa pleci, sau te gandesti mereu sa revii. Iarna totul e alb, iar vara unde te uiti vezi numai verde. Cand ajungi acolo zici ca ai ajuns pe o alata lume unde timpul parca se opreste in loc. Curatenia locurilor si a oamenilor, frumusetea si linistea care te inconjoara de pretutindeni te indeamna sa revii permanent

mami de maimutzica mica www.dianalaura.wblog.ro
veniti la produse noi sau impecabile la preturi foarte bune
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
poze Alex http://www.flickr.com/photos/72360957@N03/6573967211/in/photostream

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CamiSol spune:

Bucovina este unul dintre cele mai frumoase tinuturi ale Romaniei, locul unde ma intorc intodeauna cu drag. Pe aceste meleaguri se imbina perfect istoria, arta si cultura. Relieful este bogat si divers,la tot pasul gasim superbe manastiri si biserici cu traditii si obiceiuri care au rezistat vremurilor si exista si astazi la fel de vii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns manuman spune:

Cred ca cel mai important motiv pe care il am de a vizita Bucovina este acela ca inca nu am fost vreodata acolo desi imi doresc foarte mult, dar nu am avut ocazia si nici suport material. Asa ca visez frumos la acel tinut de basm...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anahadasa spune:

Fiecare sticla de apa ‘Bucovina’, alaturi de masinile cu nr de SV si accentul inconfundabil ce razbate prin pietele marilor orase, mi-amintesc de taramul magic al copilariei mele, strajuit de localitati precum Vicovul de Sus, Brodina, Putna, Sucevita, Marginea, Radauti sau Siret. E zona de nord a tarii, la capatul lumii, unde timpul s-a oprit parca, inca are rabdare, dupa vorba lui Preda, asa ca oamenii pastreaza obiceiul de-a se intalni pe ‘podet’ descifrand noutatile in stilul caracteristic presarat cu regionalisme, de a se indrepta spre biserica in straie de sarbatoare intr-o zi de duminica sau de-a lucra pamantul, cartea de identitate a taranului harnic.
Mi-e dor de intelepciunea oamenilor simpli care domina locul asemenea unei turle de biserica, de multimile inghesuite in curtea Manastirii Putna pentru a primi iertarea Domnului sau de roiurile de turisti care impanzesc zona.
Casele lor acoperite cu ‘dranita’, ‘borsul’, ‘barabulele’, 'turtele' si mamaliga care nu lipsesc dintr-o alimentatie sanatoasa, buna oranduiala a gradinilor ce stralucesc sub dezmierdarea blajina a soarelui, pomii curatati si varuiti in fiecare primavara si religiozitatea oamenilor definita prin intretinerea locasurilor de cult ne descopera o comunitate ancestrala, mandra de statutul ei. Satele rasfirate in inima padurilor, strajuite de Obcinile Bucovinei, tivite de brazi maiestuosi si campii manoase te intampina cu amprenta omului gospodar.
Desi devenit oras, Vicovul de Sus ramane comuna de care ma leaga cele mai multe amintiri. Intr-un dispensar uitat de lume mi-am deschis ochii pentru prima data, iar de atunci si pana astazi nu ma mai satur sa privesc frumusetea constuita de Dumnezeu si intretinuta de om, deopotriva. Prin unitatile economice si comerciale care-au promovat producerea de incaltaminte, prelucrarea lemnului si a produselor lactate, bucovinenii si-au intins tentaculele pana in maruntaiele Occidentului.
Prima vizita, dupa ani de zile petrecuti ‘in tara’, m-a facut sa ma simt incatusata, pusa sub microscop, rudele mele vadind clar intentia de-a analiza pierderea sau nu a ceea ca ma definea ca bucovineanca- accentul, care-mi fusese insemnat in minte cu fierul rosu.
Dar dincolo de toate, cele doua saptamani petrecute in fiecare an in aceasta zona ma ajuta sa inteleg ca Bucovina e asemenea unei craiese incununate de celelalte zone turistice ale tarii.
Cand in raza privirii dumneavoastra va aparea limita de judet si veti fi nevoiti sa iesiti din spatiul Bucovinei, veti simti brusc dorinta de a va intoarce si asta se va intampla an de an...




Poze noi la semnatura!
https://picasaweb.google.com/lh/myphotos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Eseea spune:

daca vrei sa-ti reincarci bateriile, sa traiesti pentru o perioada simplu si frumos, linistit, departe de tumultul vietii si, mai ales, al orasului, daca vrei sa mananci o mancare simpla si sanatoasa, atunci Bucovina mi se pare alegerea ideala .

Mami de fetita si de baietel




Everything is hard before becoming easy...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alirin99 spune:

Waw!!!! Ce super tema!!! Nu am fost niciodata in Bucovina, doar am auzit, mi s-a povestit ca e un adevarat plai mioritic iar metaforele din Miorita i se potrivesc: Pe-un picior de plai/ Pe-o gura de rai!!!! Multumesc! Cu ocazia acestui concurs, am aflat parerile vizitatorilor, ale celor care au scris mai sus, si m-au determinat sa navighez prin Bucovina, am vazut imagini sublime, cu un peisaj desprins din basme, obiceiul care m-a fascinat este: Împistritul oualor, un obicei practicat în zona Bucovinei. Tezaurul din Bucovina este inscris în catalogul UNESCO – “Mari monumente ale lumii”. Muzeul National al Bucovinei din strada Stefan cel Mare nr.33 municipiul Suceava, ofera vizitarea expozitiilor din sectiile de istorie si arheologie, remarcându-se ca o realizare de exceptie la nivel national, atât prin bogatia si valoarea patrimoniului expus cât si prin modalitatile de expunere. O realizare unica în cadrul muzeului este vestita „Sala a Tronului”, care cu ajutorul reprezentarii unor personaje istorice în marime naturala ( Stefan cel Mare si Sfânt, familia sa, boierii din sfatul domnesc, razesi), a benzii magnetice si a jocului de lumini, reconstituie o scena solemna de la curtea domnitorului de la Suceava.
Apoi am cautat obiective turistice, si nu se mai terminau paginile. Am vrut sa las si aici cateva randuri, ar fi pacat sa nu aflati!
•Muzeul Etnografic al Bucovinei din strada Ciprian Porumbescu nr.5, este adapostit în Hanul Domnesc, monument de arhitectura laica din sec. al XVII-lea. Aici sunt prezentate peste 6 microzone etnografice ale judetului (Suceava, Humor, C-lung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si Falticeni), piese de exceptie, de mare rafinament artistic popular. Se evidentiaza o serie de costume populare de mare vechime, colectii de masti, oua încondeiate sau piese sculptate în lemn, unele expuse chiar în cadrul unor reconstituiri de interioare taranesti.
• Muzeul de stiinte naturale din strada Stefan cel Mare nr.23, beneficiarul unui patrimoniu deosebit de valoros pentru întreaga zona a Bucovinei.
• Muzeul si Casa Memoriala „Ciprian Porumbescu” , aflate în comuna cu acelasi nume, la 72km de localitatea Fundu Moldovei, la 5km de intersectia cu drumul E576 si la 21km fata de municipiul Suceava. Muzeul este adapostit de o casa veche boiereasca din sec. XVIII, Monument de arhitectura, ilustrând cele mai importante momente din viata si activitatea marelui nostru compozitor (1853-1883), autorul nemuritoarei „Balade”, al primei operete românesti „Crai Nou” si a „Tricolorului”, fostul imn national al României. Casa memoriala este amenajata în una dintre constructiile gospodariei parohului Ieraclie Porumbescu, tatal lui Ciprian Porumbescu, expozitia memoriala adapostind numeroase obiecte de epoca, inclusiv mobilier original. Casa Memoriala „Mihail Sadoveanu” , aflata pe strada Ion Creanga nr.65 din municipiul Falticeni, cuprinzând numeroase documente, fotografii, carti si obiecte ale marelui nostru scriitor, mai ales din perioada în care el a trait la Falticeni.
• Casa Memoriala „Nicolae Labis” , aflata în localitatea Malini, deschisa vizitarii din 1975. Aici gasim un mare numar si divers de obiecte apartinând cândva poetului si familiei sale.
• Muzeul de arta „Ion Irimescu” , aflat pe strada Mihai Eminescu nr.2 din municipiul Falticeni, important obiectiv turistic prin marele numar de lucrari de sculptura donate în 1975 de catre renumitul artist. Sunt expuse peste 300 de sculpturi si peste 1000 de lucrari de grafica. În acelasi complex expozitional este gazduita „Galeria de arta plastica”, unde sunt expuse lucrari ale unor pictori nascuti în orasul Falticeni sau în împrejurimi :Stefan Soldanescu, Aurel Baiesu, Dimitrie Loghin, Mihai Camarut.
• Galeria Oamenilor de Seama , situata în strada Sucevei, la nr.91 din orasul Falticeni; obiectiv important care vine sa demonstreze contributia deosebita a falticinenilor în dezvoltarea culturii nationale. Creata în 1972, în casa în care a copilarit dramaturgul Horia Lovinescu, prezinta documente referitoare la peste 40 de personalitati care au facut cinste acestor meleaguri. Este vorba despre informatii referitoare la : Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, Artur Gorovei, Eugen Lovinescu, Ion Irimescu, Matei Millo, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Dragoslav, Nicolae Belniceanu,etc.
• Muzeul Apelor „Mihai Bacescu” , situat în strada N.Beldiceanu nr.8, deschis în 1982 si prezinta o interesanta colectie de flora si fauna din Marea Neagra si din oceanele lumii. În plus sunt amenajate diorame si acvarii. Colectia a fost donata orasului de academicianul Mihai Bacescu, fiu al acestor locuri. Tot aici este adapostita si colectia arheologica a orasului, ale carei baze au fost puse în 1914 de cercetatorul falticinean Vasile Ciurea.
• Codrul Secular Slatioara care cuprinde cea mai veche padure de rasinoase, în amestec cu fag, din tara. Suprafata este de circa 854,3ha (inclusiv rezervatia Todirescu). Accesul pe masivul Rarau se face dinspre orasul Câmpulung Moldovenesc, pe drum forestier pietruit, aproximativ 4km, care apoi devine greu practicabil, apoi pe poteca marcata cu triunghi rosu. Accesul dinspre satul Chiril se face pe sosea asfaltata, greu accesibila iarna. Pentru iubitorii de alpinism, pe lânga traseele si Pestera Liliecilor din masivul Rarau, ei pot vizita avenul de la Frasin , localizat în apropierea satului Frasin, cu o diferenta de nivel de cca.73,2m si o lungime totala a galeriilor de aproximativ 144m. În apropiere s-au descoperit înca 2 mici pesteri. Tot pentru iubitorii drumetiilor mentionam în aria limitrofa a celor 100km, muntii Rodnei, cu vârfurile Ineu (2279m), Pietrosul Rodnei (2303m), cu lacul glaciar Ineu, alte lacuri glaciare si pesteri.
• SALINA DE LA CACICA - un unicat la scara nationala prin capela „Sfanta Barbara”(construita in 1904 la 27m adâncime), sapata in bloc masiv de sare. Tot aici gasim micul lac de saramura, aflat la -38m si sala de festivitati la –44m. Salina începe sa devina punct de atractie, datorita zacamantului de sare existent, descoperindu-se aici si vestigii arheologice din neolitic cu aceeasi semnificatie si vechime multimilenara a exploatarii sarii la scara industriala. Exploatarea dateaza din 1775 cand Bucovina este ocupata de imperiul austro-ungar, in 1792 noua stapanire incurajand aici colonizarea zonei cu familii de meseriasi din Galitia si cu mineri polonezi de la Wielezka (langa Cracovia).
Sper sa revin cu propriile mele impresii!! Multumesc pentru oportunitate!!! Multumesc celor care m-au convins prin comentarii!

Mergi la inceput