Violenta intre elevi
Raspunsuri - Pagina 3
a_alinta spune:
eu nu m-am caftit la scoala si nu vreau ca ai mei copii mei sa traiasca aceasta "minunata" experienta.
din fericire unde traiesc eu regulile sunt foarte clare si se si respecta asa ca dorinta mi s-a indeplinit!
nafi spune:
Eu am baietelul de 2 ani si va spun sincer ca in interiorul meu deja se da o lupta intre persoana civilizata care am devenit si baietzoiaca batausa care am fost pana pe la 17 ani cand mi-am facut primul prieten si pentru care m-am apucat de scoala de modele ca sa scap de mersul de "baiat de cartier" pe care il aveam.
Si nu de la proasta educatie eram asa! ci pentru ca fratele meu , mai mare cu cativa ani decat mine, era atat de cuminte, linistit si prietenos incat era adesea luat peste picior , impins sau insultat de cei "rai" . asa ca eu am inceput sa-l apar si sa sar la bataie la cei care se atingeau de fratele meu chiar cu riscul sa fug tot cartierul ptr a scapa la randul meu de bataie de la cei mai mari decat mine. spre fericirea mea, nu m-au prins niciodata
Ca sa ma intorc la oile noastre, desi la gradinita e ok ptr ca sunt supravegheati , s-a intamplat ca in parc sa fie copilasi care sa-l bruscheze pe al meu. el ori incepea sa planga ori voia sa riposteze dar il opream eu incercand sa-i explic , ca nu trebuie sa dea in alti copii--etc ..discursul il stiti bine. In sinea mea insa va spun sincer ca mi-as fi dorit ca Ricky al meu sa-i fi dat o ditai scatoalca agresorului. Dar indemnul asta desigur nu il voi face niciodata si sper sa nu fie nevoie vreoadata sa dau socoteala in fata altro parinti ptr el. as intra in pamant de rusine!
Bataia la scoala e o chestie serioasa si daca nu gasesti suport din partea parintilor copilului agresiv si a profesorilor..devine o problema greu de rezolvat.
Eu nu stiu ce sfat sa-ti dau Allinta dar sper din suflet sa gasesti o rezolvare cat mai curand.
viviana spune:
In principiu violenta asta ar trebui rezolvata intre parinti si scoala, copil si psiholog scolar.
Ce am observat:
- Multi adulti au devenit violenti in gandire, in fapte, in cuvinte.
Multi parinti din dorinta de a-si ocroti copilul lovit sau hartuit devin ei insisi violenti si hartuitori cu copilul provocator.
Am asistat de nenumarate ori la astfel de manifestari.
Mi-ar placea sa existe o lege clara in care parintii sa nu aiba voie, ca in astfel de cazuri, sa riposteze fara a fi de fata ceilalti parinti, un psiholog, un director de scoala, un profesor.
Sa se rezolve conflictul, normal pe cale amiabila.
- la noi, un copil nu poate fi trimis la psihologul scolii fara acordul parintilor.
Sunt niste nonsensuri si ar trebui reglate.
Caz concret:
X - violent in vorbire, da cu piciorul, hartuitor, batjocoritor fata de Y dar si fata de altii.
X avea mari probleme in familie si el ar fi trebuit sa capete atentia unui psiholog - mama nu a fost de acord. Profesorii, cunoscand situatia lui au hotarat sa nu-i scada nota la purtare si sa vorbeasca cu el incercand sa-l indrume. Scaderea notei la purtare in clasele mici nu este asa eficienta, decat in masura in care i se da satisfactie celeilalte parti.
Mama lui Y a venit la scoala, i-a tras o palma lui X si i-a spus ca daca continua sa-i hartuie copilul il va baga in portbagajul masinii si-l va tine acolo 3 zile, sa umble ma-sa innebunita dupa el.
Mamei lui Y i s-a interzis accesul in scoala.
Din pacate sunt foarte multi parinti care actioneaza astfel, in loc sa-si invete copiii cum sa faca fata mai bine emotiilor aparute in urma unor astfel de hartuiri.
Ce invata propriul copil din asta? Ce invata ceilalti copii?
Va spun ce a invatat fie-mea: "De ce nu faci si tu ca mama lui Y? De ce nu-i bati si tu pe copiii care nu ma lasa in pace? Y are o mama tare buna."
Intre timp X a crescut si a ajuns in clasa Viii-a. De anul trecut diriginta a hotarat ca X sa aiba scazuta nota la purtare concomitent cu indrumarea lui, separat, in orele de dirigentie.
Asa ca X a reusit ca in acest semestru sa ia bursa: s-a ridicat la invatatura si la disciplina.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
viviana spune:
Acum sa va spun ce mi-ar mai placea mie:
Ca un copil care este hartuit, despre care se spun minciuni sa aiba dreptul la reparatie morala.
1. Fata mea a fost hartuita tare rau de un baiat care a spus numai miciuni nu numai colegilor, dar si profesorilor. A fost varza mai ales ca in urma acestor minciuni a fost marginalizata de proprii colegi.
Dorinta mea expresa a fost ca acel copil sa-si ceara scuze si sa recunoasca ca a mintit, in fata clasei si a profesorilor - exact acolo unde a inceput.
Nu am obtinut asa ceva. Nici din partea scolii si nici din partea mamicii.
Singurul lucru pe care l-am obtinut, dupa ce am stat de vorba cu mamica a fost sa nu o mai hartuie pe fata.
2. Fetita prietenei mele din USA, a spus cuvinte grele unui alt copil, l-a hartuit.
S-a sesizat profesorul, a fost admonestata si i s-a dat sa scrie un eseu de 2 pagini, in care sa explice de ce crede ea ca a gresit, si sa scrie de ce nu va mai face aceasta greseala alta data.
Eseu pe care l-a citit in fata clasei.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
cresus spune:
Prin acelasi gen de situatie trec si eu. Singura chestie pe care am obtinut- o a fost promisiunea mamei baietelului care o batea pe fiica- mea, ca nu o sa o mai bata. De batut, nici vorba de vreo luna, in schimb o scuipa...tot timpul.
Aici cred ca este de vina si mediul din care provine copilul si ce a fost invatat acasa. Pentru ca mamica respectiva a fost foarte ofensata cand trei sferturi din clasa a avut ceva de comentat la adresa odorului recalcitrant,nu mai vorbim de situatia in care a dat un alt baiat cu fata de coltul bancii si acum trebuie operat la nas. Cred ca a mea a scapat destul de ieftin din povestea asta...
Alizee spune:
Viviana, sugestiile tale sunt la obiect.
Si fii-mea imi zice sa ii bat pe copiii care o supara, dar de fiecare data ii raspund ca nu am voie sa bat copiii altora.
Fetita mea a fost hartuita de un baietel din clasa, care a si plecat in cele din urma, si a fost invinuita pe nedrept de alti baieti. Totusi, problema reala ramane violenta fizica.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
AB_AC spune:
"Violenta e ultimul refugiu al incompetentilor" spunea o carte scrisa de Asimov care a fost hit-ul generatiei mele.
In viata adulta violenta se pedepseste... legal in majoritatea cazurilor... si societatea civila lupta si pentru restul.
Ceea ce uita nostalgicii e ca pe vremea noastra violenta era tolerata sub o limita si cand se ajunge la forma de gasca erau sparte repejor de militie. Nu este cazul acum. Intr-un stat democratic politia nu poate veni si cafti ea un suspect, tine la racoare fara a dovedi mare lucru si lasa la vatra parinteasca doar cand s-au calmat. Acum politia are nevoie de dovezi serioase si lucrurile pot scapa frumos de sub control. Nu vreti ca al vostru copil copil sa fie victima si nici agresorul devenit criminal.
Ca sa nu se intre in acest ciclu. Exista reguli si scoala trebuie obligata sa intervina repede inainte ca agresorul sa prinda gustul violentei.
xio zicea ca reguli exista doar in cartierele high class. Nu. Reguli exista pe peste tot, doar ca-n cartierele sarace e asa de mare incidenta ca nu se pot pedepsi ofensele mai mici pentru ca-s continue. Din lipsa de educatie data acasa. Acesta e unul dintre motivele pentru care scoala publica cu clasee ei pregatitoare incepe la 4-5 ani in US si la 3 in Franta. si dureaza pana de pe la 8 pana pe la 15-16 ale amiezii. Pentru ca vor sa faca educatie din faza incipienta si majoritar intr-un cadru controlat. Asta nu inseamna ca reusesc insa.
Argumentul cu care-mi tin copiii departe de violenta nu e pentru ca asa zic regulile. Violenta naste violenta si intotdeauna se va gasi unul mai mare si mai puternic ca tine, care va da mai tare, se va razbuna mai mult.
Alizee spune:
" Violenta naste violenta si intotdeauna se va gasi unul mai mare si mai puternic ca tine, care va da mai tare, se va razbuna mai mult."
Asta este motivul pt care imi opresc copilul in a se obisnui sa loveasca pe altii. La un moment dat, se va gasi unul mai puternic fizic.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
viviana spune:
Eu mi-am invatat fata sa nu dea sub nicio forma. Indiferent ca celalalt a inceput. (stiti cum zic copiii: el a inceput!)
In momentul ala trebuie sa caute un adult care sa o ajute - pentru ca este dreptul ei sa nu fie lovita si nu va fi para (de la a pari) ci doar indreptarea unui comportament.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ina.click spune:
acu depinde si de adult.
imi vin in minte doua faze, una din auzite, una vazuta.
faza auzita: un baietel a pocnit o fetita la locul de joaca. Mama baietelului a zis "ei lasa, asta e, sa se invete, asa e cand esti femeie, ti-o mai iei de la barbati."
Drept urmare, cele doua mamici s-au incaierat si ele. Great.
faza vazuta: in herastrau, o grupa de copii cu educatoarele in parc. Unul e lovit accidental de celalalt. O educatoare il ia in brate, il consoleaza. Cealalta zice "ei lasa, ce plangi asa. Parca pe tine nu te bate mama acasa sau tata?"
important e sa schimbam perceptia ADULTILOR. Mult prea multi dintre ei privesc violenta fizica drept ceva inerent, normal, de asteptat sau chiar benefic.