Bulgarasi de ianuarie-februarie 2012 (13)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.

Principiile diversificarii sint:
• Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
• Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
• Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
• Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
• Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
• Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Se va incepe cu cerealele instant amestecate cu lapte, in cazul copiilor hipotrofici (mai slabuti), sau cu supa de zarzavat, la copiii eutrofici (cu greutate normala) sau hipertrofici (greutate peste normal). Cerealele se administreaza de preferinta la masa de seara, in biberon; se vor cauta initial cele fara gluten, mai dificil de digerat de sugarii pina la 6 luni.

Supa de zarzavat se administreaza la masa de prinz; se folosesc pentru prepararea ei initial numai radacinoase (morcov, telina, albitura), apoi cartof, dovlecel, ardei, ceapa, etc., respectindu-se regula introducerii treptate. Este permisa adaugarea in supa a unei lingurite de ulei, pentru a ii creste valoarea calorica si nutritiva. In primele zile se administreaza numai zeama, incepindu-se cu 20-30 ml, apoi se va creste cu 20-30 ml/zi pina la 100ml, dupa care se vor adauga si legumele fierte si pasate, deasemenea in cantitati crescute progresiv.

A treia masa care se va inlocui este cea de la ora 10 -11, cind se introduc sucurile de fructe (mar, portocala, piersica) si sucul de morcov, urmate de "ingrosarea" acestuia cu pulpa fructelor mentionate, plus, in functie de sezon, altele: caisa, para, strugure. Sint controversate administrarea de banana si kiwi - cu continut vitaminic si de minerale bogat, dar cu potential alergogen, de aceea recomandate de unii medici dupa virsta de 1 an.

In toate cazurile, introducerea acestor noi alimente se va completa cu laptele pe care il primea sugarul in mod obisnuit la acea ora; inlocuirea completa se face numai cind noul aliment are consistenta crescuta (piure) si sugarul primeste 120 - 150 g din respectivul aliment.

La virsta de aproximativ 6-7 luni, dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu cele 3 mese diferite se va adauga brinza de vaci - de obicei amestecata cu piureul de fructe; Ulterior, se va introduce carnea, in piureul de legume de la masa de prinz - pui ,vita sau peste - mixata, in cantitati progresiv crescute. De doua ori pe saptamina se poate da galbenus de ou fiert tare, in locul carnii. Ca garnituri se poate inlocui piureul de legume cu spanac, orez, ciulama (sos alb); se pot prepara perisoare cu orez sau galuste de gris, facute numai cu galbenusul de ou.

De la 8 luni se poate introduce in alimentatie iaurtul, simplu, natural, cantitati mici de unt si smintina, adaugate la masa de prinz sau constituind o masa separata (la ora 17:00-18:00), alaturi de mamaliguta sau paste fainoase (taietei). De la aceasta virsta este permisa piinea, biscuitii, prajiturele dietetice de casa (papanasi,de ex.). Sugarul va fi incurajat sa tina aceste alimente in mina si sa manince singur.

Dupa 9 luni se poate schimba usor gustul alimentelor cu lamiie, bors, adaugate in supe sau cu usturoi in sosurile albe sau de rosii. Practic, pe masura ce se apropie de un an, copilul va putea sa manince mincare gatita, foarte variat, asemenator cu restul familiei, cu restrictie la sare, prajeli, condimente, oul crud/ albusul de ou, chiar preparat, carnea de porc, grasimi animale/vegetale in cantitate crescuta.

De la virsta de un an laptele praf folosit se poate inlocui cu lapte de vaca, dar pentru mamele care mai alapteaza, este foarte bine sa nu intarce copilul, daca lactatia este prezenta si copilul manifesta inca interes pentru supt.

Total interzise pina la un an sunt :
• Mierea de albine
• Albusul de ou
• Carnea de porc
• Alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare)
• Ciocolata
• Alimente prajite, grase, condimentate

Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta - apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.


Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns happymumy spune:

Citat:
citat din mesajul lui carina

La multe lunite Andrei, Bianca si Catinca!!!

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda, Carina (deja domnisoara) si bebe Toma
http://andaoana.com/
http://www.flickr.com/photos/andaoana/

SI DIN PARTEA NOASTRA!

Ghiulten, mami implinita de printesa-domnisoara Ayla (15.01.2004) si buburuza mica Alara (25.01.2012)

Hai sa-l ajutam pe Bibi sa se faca mare http://viatacudba.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

In schemele moderne, vest europene si nordamericane, se incepe direct cu alimente fluide, nu lichide care se administreaza cu LINGURITA. Biberonul nu prea are ce cauta in diversificare. Americanii numesc diversificarea starting solids, ptr ca ideea e sa obisnuiesti copilul cu un nou mod de a manca si ca incepi diversificarea la un copil pregatit sa manance cu lingurita, ideal dupa 6 luni, dar in nici un caz mai devreme de 4 luni.

odata cu diversificarea se ofera copilului si lichide ideal apa sau sucuri de fructe indoite cu apa oferite dupa/intre mese ca sa-i potoleasca setea nu ca o masa in sine. Lichidele se ofera cu canuta cu cioc si nu cu biberonul (mai ales la cei alaptati la san, n-are rost sa obisnuiesti copilul cu biberonul…)
Si daca alegeti sa respectati schema romaneasca nu-i un capat de tara, cata vreme incepeti dupa 5-6 luni si in loc de supa strecurata dati direct piure de legume (consistenta crescanda treptata), in loc de sucuri dati pulpa de fructe si cerealele le dati cu lingurita nu cu biberonul. Alimentatia cu biberonul favorizeaza hranirea in exces a bebelusului, mult peste cat ar manca cu lingurita, ptr ca la lingurita se opreste cand ii ajunge, la biberon nu are aceasta limita si continua sa traga din el “de placere”. Am mai gasit ca mai ales cerealele administrate cu biberonul cresc riscul de sufocare a bebelusului.


Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/engels.html


Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

http://www.cyh.com/HealthTopics/HealthTopicDetails.aspx?p=114&np=302&id=1487


Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

schema de diversificare de-a Anei Culcer :
Se incepe dupa 6 luni
Masa a 2-a din zi este prima car se inlocuieste(de la ora 10).Se incepe cu suc de morcov,+suc de mar;separat sau impreuna:
-o lingurita in prima zi
-2 lingurita in a doua zi
4 lingurite in a treia zi(aprox 20 ml),apoi40,60...100ml cand se adauga si pulpa de fruct(mar,banana);
1/4 mar in prima zi
1/2 mar in a doua zi
3/4 mar in a treia zi
1 mar in apatra zi
Se sta 1-2 zile pe loc pentru a vedea cum reactioneaza copilul,apoi se introduce banana mixata care o lingurita ,doua,pana la jum de banana(banana treb sa fie bien coapta si fara pete negre).
Piureul de fructe treb sa fie semifluid,sa curga.
In amestecul de mar si banana se pot introduce oricarae alte sucuri in cantitati progresive
Trebuie adaugate proteine sub forma de branza de vacicate 1-2 pana la 4-6 lingurite,sau pulbere de biscuit pana la aceeasi cantitate.Biscuitii treb rumeniti in cuptor(dextrinizati)si umflati cu ceai fierbinte,dupa care se adauga in piureul de fructe.Se adauga orice fruct autohton(fara coaja si samburi0,progresiv,incepand cu doze mici si crescand progresiv:piersici,caise,cirese,visine,capsuni,pere,prune,struguri...
Amestecurile se alterneaza,nu se da mai mult se 2 zile aceeasi compozitie pentru ca sugarii se plictisessc si refuza.

Masa a 3-a
1. supa de legume
2.piureul de legume

1.supa de legume. se ia o cana de ceai de 300ml,se umple cu legumele date pe razatoaresau taiate marunt astfel;
1/3 cana morcov
1/3 cana cartof
1/3 cana dovlecel,telina,pastarnac,ceapa ardei gras,frunze verzi de telina pentru fierulce-l contin,salata,patrunjel,o rosie mica(la copilul mai mare conopida,brocoli,fasole verde-peste 7-8 luni.
Toate acestea se fierb cu un litru de apa intre 35-40 min sai 1/2 ora la oala sub presiunecu o cantitatte de apa de 300ml.Se ia la inceput numai zeama 9100ml)incare se adauga 1/2 lingurita de ulei de maslinesai fl soarelui,putina sare si 1-2 masuri sau lgt cu varf de orez instant.
Se va administra inainte de masa a treia : 30ml in prima zi,60 in a doua,90-100 in a treia,apoi se poate creste pana la 200 ml.
Daca va fi refuzata de copil se poate adauga lapte sau putin zahar sau miere,o lingurita la 100 ml ,sau zeama de lamaie.Dupa ce s-a obisnuit cu supa se va adimintra piureul de legume.
Piureul de legume.Se mixeaza legumele fierte cu exceptia frunzelor verzi,cepei ,rosiei.Se adaugalapte praf sau lapte de vaca 2-3 lingurite,unt 1/2 -1 lingura,putina sare.Se mixeaza pana devine semifluida.Se administreaza progresiv crescand doza 20,40,60,100,150 gr.In pureul de legume se adauga:
a) galbenusul de ou de gaina,fiert tare.
1/4 in prima zi,1/2 in adoua,3/4 -1 galbenus in a treia zi
Se vor da trei galbenusuri pe saptamana.Albusul se introduce dupa varsta de 1 an.
Tot in piureul de legume se adauga
b)carne de pasare-piept de oui.Se fierbe carnea separat in supa adultilor,se mixeaza bine si se adauga in piure: o lingurita in prima zi,2 in a doua,3-4 lingurite pana la 6 pe zi.
c)Branza de vaci in zilele cand nu primesc branza la fruct.
d)ficat de pasare 1/4;1/2;3/4 pana la un ficat fiert sau fript si mixat in piure +unt.
e)peste alb fiert sau fript 1-2-4-6 lingurite
Masa a 4 a din zi-de la ora 18 se inlocuieste dupa 7 luni cu iaurt cu sau fara fructe,mamaliguta pripita (subtire) cu unt branza si sau smantana,papanasi fierti cu branza de vaci
Pana la 2 ani si jumatate si peste copilul trebuie sa primeasca 2 mese de lapte pe zi



Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexa_G spune:

Lady

Altesa stiu ca e bine copilul dar sunt eu mai cand vine vorba de bubite de vaccin. Eu am suferit foarte mult cu cel facut in clasa I. Mi-a fost injectat gresit si la 8 ani dupa inca aveam rana si puroi si eram propusa pentru operatie .....asa ca......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

Schema diversificare Medlife

Alimentatia sugarului 5-6 luni

Sugari alimentati natural (la san)
Nu se diversifica pana la 6 luni cu conditia de a mentine un spor ponderal de 150g/saptamana.Pentru cei al caror spor ponderal este insuficient, in afara meselor de san la cerere se va incepe diversificarea la masa de pranz (ora 14.00) cu : supa de morcov si apoi la 10.00 fructe.

Sugari alimetati artificiali (cu lapte praf)
Vor manca 5 mese pe zi astfel : la 5 luni se va incepe diversificarea cu mese de fructe la ora 10.00 astfel :
- O banana (la cei fara dermatita atopica) + un mar parmen auriu copt la cuptor + 2 lingurite cereale fara gluten (cu orez de la Milupa sau Humana cu mar).
- Suc de diferite fructe cu 2 lingurite de cereale
I zi : 1 lingurita fructe + restul lapte
II zi : 2 lingurite fructe + restul lapte
III zi : 4 lingurite fructe + restul lapte
…….Pana la o masa completa ce va inlocui masa de lapte de la ora 10.00 (aproximativ 150g)

La 5 luni si 2 saptamani la pranz se va introduce treptat supa de morcovi (zeama sau direct piure) cate 20-30 ml/zi plus diferenta pana la o masa completa de lapte, pana se ajunge la 100-150 ml piure de morcovi.
Supa de morcovi: 500g morcovi taiati rondele +1 litru de apa, se fierbe la foc mic 2 ore, se mixeaza morcovii, ajutandu-se de zeama in care au fiert. Se pune din nou la fiert cu zeama in care au fiert (si se mai da intr-un clocot)
Rapid la cateva zile de la introducerea supei-crema de morcovi se va introduce in dovlecelul si albitura (patrunjel, pastarnac) supa de zarzavat facunduse astfel :
2-3 morcovi sanatosi, 2 bucati albitura (pastarnac, patrunjel), 1 dovlecel, 1 litru de apa
Se fierbe 2 ore la foc mic, se mixeaza si se mai da un clocot. La cateva zile de la introducerea supei creme de legume se va adauga treptat si o lingurita de ulei vegetal (ulei de germeni de porumb sau ulei de masline)

La 6 luni -in supa crema de legume se introduce carne (piept de gaina/vita) fiarta separat (timp de 2-3 ore)

Exemplu de meniu la 6 luni :
5 mese X 150-180 ml
Dimineatza : 1 masa lapte praf/san + 1 linguritza cereale fara gluten
Ora 10.00: fructe (banana+ mar copt) + 2 lingurite cereale fara gluten
Ora 14.00: supa crema+carne fiarta separat (neaparat piept gaina sau vita cat mai batrana)
Dupa amiaza : lapte praf/san
Seara : lapte praf/san + 1 lingurita cereale fara gluten.


Alimentatia sugarului 6-7 luni

1.Pentru sugarii alimentati exclusiv la san pana la 6 luni, la aceasta varsta se incepe diversificarea cu supa de morcovi (zeama sau direct piure) introdusa la masa de pranz, astfel: 20-30 ml/zi plus diferenta pana la o masa completa de lapte, pana se ajunge la 100-150ml piure morcovi .
Supa de morcovi: 500g morcovi taiati rondele +1 litru de apa, se fierbe la foc mic 2 ore, se mixeaza morcovii, ajutandu-se de zeama in care au fiert. Se pune din nou la fiert cu zeama in care au fiert (si se mai da intr-un clocot)
Rapid la cateva zile de la introducerea supei-crema de morcovi se va introduce in dovlecelul si albitura (patrunjel, pastarnac) supa de zarzavat facundu-se astfel :
2-3 morcovi sanatosi, 2 bucati albitura (pastarnac, patrunjel), 1 dovlecel, 1 litru de apa
Se fierbe 2 ore la foc mic, se mixeaza si se mai da un clocot. La cateva zile de la introducerea supei creme de legume se va adauga treptat si o lingurita de ulei vegetal (ulei de germeni de porumb sau ulei de masline)

La 6 luni 1 sapt-in supa crema de legume se introduce carne (piept de gaina/vita) fiarta separat (timp de 2-3 ore)
La 6 luni 2 sapt-se introduce si mase de fructe la ora 10.00 astfel :
O banana (la cei fara dermatita atopica) + un mar parmen auriu copt la cuptor + 2 lingurite cereale fara gluten (cu orez de la Milupa sau Humana cu mar)
1 zi : 1 lingurita fructe + restul lapte
2 zi : 2 lingurite fructe + restul lapte
3 zi : 4 lingurite fructe + restul lapte
Pana la o masa completa de fructe ce va inlocui masa de lapte de la ora 10.00 (aproximativ 150g)

La 6 luni 3 sapt se introduce treptat branza de vaci facuta in casa (cate o lingurita / zi in piureul de fructe pana la 10 lingurite de branza in 10 zile in fructe)
In acest fel, la 7 luni sugarul va primi 5 mese … 180-200ml :
Dimineata : 1 masa de lapte praf/san + 1 lingurita cereale fara gluten
Ora 10.00 :fructe (banana + mar copt) + doua lingurite cereale fara gluten + 10 lingurite branza de vaci
Ora 14.00 :supa crema + carne fiarta separat piept gaina/vita
Dupa amiaza : lapte praf/san
Seara : lapte praf/sanm + 1 lingurita cereale fara gluten

2.Pentru sugarii alimentati cu lapte praf, la care diversificarea s-a inceput la 5 luni
Dimineata : lapte praf + cereale pentru varsta care se face cu lapte (1 lingurita la 100ml lapte) sau san
Ora 10.00 :banana + mar copt / crud + 2 lingurite cereale pentru varsta ; se va introduce treptat branza de vaci facuta in casa (cate o lingurita/zi in piureulde fructe pana la zece lingurite de branza in 10 zile in fructe)

NB Pentru 100g branza de vaci sunt necesare :
-1L lapte 1.5% grasime
-8 tablete calciu lactic
Se fierbe laptele apana in clocot, apoi se adauga tabletele de calciu lactic pisate ; dupa fierbere branza se strecoara prin tifon

Ora 14.00 : supa crema de legume (morcovi, dovlecel, pastarnac, patrunjel) + carne fiarta separate (gaina/vita)
La 6 luni si 2 saptamani se poate introduce in supa crema d elegume si galbenusul fiert tare, timp d e10 minute astfel :
I saptamana ¼ galbenus x 2/sapt
II saptamana ½ galbenus x 2/sapt
III saptamana 1 galbenus x 2/sapt
La 7 luni – se poate introduce o data pe saptamana in loc de carne, 2-3 ficatei de pui fierti separta timp de o ora.
Dupa-amiaza : masa de lapte de dupa amaiza va fi inlocuita treptat spre varsta de 7 luni cu iaurt+ fructe proaspete adauagte (banana/mar)
Seara : lapte praf + cereale



Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

branza de vaci:
Se pune la prins 1L lapte de vaca nedegresat, fiert si racit, inseminat cu 100ml iaurt simplu. Se lasa la temperatura camerei de seara pana dimineatza. cand s-a inchegat se pune pe foc mic fara sa fiarba. cu cresterea temperaturii se va aduna cheagul si se va separa zerul. Se ia de pe foc si se strecoara (cu tifon pus in strecuratoare). Va rezulta branza de vaci valabila 3 zile daca este tinuta la frigider in borcan cu capac.
Iaurtul poti sa-l faci singura in casa, tot asa punand la prins laptele la temperatura camerei.



Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

pt.copiii hraniti cu formula:

http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/formulafeed/formulafeed_solids.html


Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput