ce sa fac?
Raspunsuri - Pagina 6
iulia_b spune:
Eu nu mai vreau sa continui, am incercat sa-ti spun ca tb sa te informezi corect inainte de porni vreun demers. Nu e suficient doar sa te bat pe umar si sa-ti plang de mila, eu sunt mai practica de fel. Succes!
histamina spune:
off topic: iulia b,te rog sa nu ma mai jignesti.
nu ti-a cerut nimeni sa imi plangi de mila.detest acest lucru.
iti multumesc pentru intentie, dar tonul in care ai imbracat-o este unul dezagreabil.
daca mai ai ceva sa imi spui, te rog, foloseste pm.
multumesc
Selene_Bunny spune:
Off-topic sau nu: si la mine, pe o strada inchisa pentru masini, fiindca e plina de magazine, DAR nu e lunga (cat sa zic ca fac parcurgand-o la pas de plimbare, nu repede, dintr-un capat intr-altul, 15 minute?) sunt vreo 5 farmacii... Daca mergi tot inainte, spre centru, mai sunt cam tot pe atatea...
In jurul blocului meu sunt... 6 farmacii. Catena e cea mai noua deschisa.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
iulia_b spune:
Foarte bine, creeaza locuri de munca si concurenta. Tu ce ai vrea, sa faca cozi la ajutoare sociale sau joburi la stat? Cererea si oferta. Pe langa asta se mai genereaza si bani la buget, ca si-asa se cresc acum salariile la bugetari si nu prea e de unde.
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Foarte bine, creeaza locuri de munca si concurenta. Tu ce ai vrea, sa faca cozi la ajutoare sociale sau joburi la stat? Cererea si oferta. Pe langa asta se mai genereaza si bani la buget, ca si-asa se cresc acum salariile la bugetari si nu prea e de unde. |
Cred ca afirmatia cu numarul farmaciilor a fost facuta in ideea in care se sustinea ca sunt afaceri nerentabile, nu ca sa conteste faptul ca pun umarul la reducerea somajului.
Eu lucrez la privat de cand ma stiu dar mi se pare urata afirmatia cu "se cresc acum salariile la bugetari". E vorba de readucerea lor la un nivel apropiat de cel dinaintea taierii....
AB_AC spune:
A_Iulia decizia de a muta aici tratamentul mamei dateaza de prin 2009 cand ma saturasem deja de niste ani, dar abia atunci am putut financiar sa scot toti banii si sa platesc cash doctorii in US pentru ca nu stiam cat va fi exact si sincer ma asteptam la mult mai mult. Apoi am mai citit periodic cum se cauta in disperare cate un medicament.
iulia_b farmaciile in State lucreaza si cu medicare care nu-i foarte departe de performantele sistemului romanesc dpdv rambursare si-n plus au om specializat in billing-ul companiilor de asigurari. Adica la livrare se face o estimare de cat acopera asigurarea, asigurarea are termen de plata 3-6 luni depinde de cat e de cunoscuta. Cand se face plata descoperi cat s-a platit efectiv si de nu-i suficient alergi dupa client. Si fiecare companie de asigurari are planuri diferite. In general intr-o zona buna lucrezi cu macar 5-6 companii mari... plus veteranii+ medicare ... si tot asa
Eu sunt constienta ca un medicament costa mult daca-i adus pentru un numar mic sau doar o persoana, dar nu poti face mereu profit. Sunt atatea alte produse din care o farmacie face profit sau a facut profit. Adica ca sa stai in business intr-o anumita ramura (profitabila) adesea trebuie sa-ti asumi rolul de furnizor si cand nu faci profit si cand industria merge in jos. Nu ma pricep la legile industriei famaceutice, nici aici, nici in .ro, nici aiurea. Dar mi se pare de bun simt ca participarea intr-o bransa profitabila sa aiba si o cota parte de obligatii si risc. Pana si-n industria financiara un "market maker" e obligat sa asigure fluiditatea pietei. Cand totul pica aceia trebuie sa ramana si sa continue sa faca trading in pierdere. Noblesse oblige! E parerea mea.
pisi-pis spune:
Exact asa cum zicea si AB_AC, o intreprindere nu are mereu acelasi profit, sunt lucruri la care eventual profitul este 0, dar se compenseaza cu alte produse la care profitul e uneori peste 100%.
Dar ce ma surprinde cel mai tare e ca in Romania o farmacie este o afacere si atat. Nu cunosc situatia altor tari, dar stiu cum e in Portugalia. Nu orcine si oricum isi poate deschide o farmacie. Numarul de licente pt farmacii este limitat. Nu cresc chiar asa ca ciupercile dupa ploaie. In plus farmaciile au o serie de obligatii de genul trebuie sa existe cel putin o farmacie la un anumit nr de locuitori sau sa fie amplasate la o anumita distanta de alta, sunt obligate sa vanda toate medicamentele considerate esentiale, care se dau pe reteta, sunt obligate sa fie deschise 24 h prin rotatie. Cui nu-i place lucrul asta isi deschide o parafarmacie, care vinde doar medicamente fara reteta si produse cosmetice, nu se joaca cu viata oamenilor.
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Histamina, daca e din grupa OTC, adica medicament ce se poate elibera fara prescriptie medicala, are TVA 24%. Poate nu ai citit tot, legislatia nu se reduce la un aliniat. De ex Claritine cp are tva 24% pr ca e incadrat in grupa OTC, Aerius cp (desi contin substante din aceeasi clasa) are tva 9% pt ca este incadrat in grupa P-6l. Amandoua sunt medicamente. TVA 9% au medicamentele care se prescriu compensat/gratuit, tocmai pt ca sa se mai reduca din pretul suportat. Dar nu toate medicamentele intra pe aceste retete compensate, dar ele tot medicamente sunt (ma rog, OTC-uri). Daca ai sa ai curiozitatea cere o factura de la o farmacie, Prospan sirop de ex este OTC are tva 24%, Nurofen sirop are 24% dar Ibalgin sirop are 9% (desi ambele contin ibuprofen), pt ca numai Ibalgin intra pe lista de gratuitate. Tu folosesti niste informatii trunchiate, crede-ma. |
sigur faci diferenta intre TVA si adaosul comercial? intamplator si asta are (uneori) valoarea de 24%, si la o privire neatenta poate fi confundat cu TVA, dar asta nu justifica tonul agresiv prin care incerci sa sustii greseala. medicamentele au TVA 9%, diferenta intre OTC-uri si cele cu prescriptie e data de adaosul comercial. al farmaciei si al distribuitorului. ca sa te parafrazez, tu folosesti niste informatii citite in diagonala. ne arati si noua o factura cu 24% TVA, nu altceva, la orice medicament de uz uman sau veterinar?
AB_AC spune:
Suplimentele nutritive (vitamine, etc...) vandute in farmacii au un TVA de 24%, in timp ce medicamentele, care au un TVA de 9%.
Problema e ce se intampla cu un medicament importat pe lista OTC sau in afara ei... si din cate am inteles se jongla intre punerea medicamentului histaminei la suplimente sau la medicamente.
iulia_b spune:
Mianna mai bine taceai..si filozof ramaneai. Probabil ca n-ai vazut vreo factura niciodata ca altfel nu-mi explic ignoranta. In primul rand rubrica TVA e mare si lata si nu se poate confunda, in al doilea rand in farmacie exista programe de gestiune cantitativ valorica agreate de casa de asigurari care la introducerea unui medicament in gestiune iti "pune" automat TVA-ul, in al treilea rand pt ca acestea au TVA 24% si pret variabil , logic e ca adaosul nu e trecut pe factura din cauza ca si deoarece si pentru ca si-l pune fiecare farmacie. Mai frate mai ceva ca un copil de 2 ani, cand ii spui ca-i fierbinte focul nu pricepe frate..
Da si tu o cautare pe net, e ieftin si la indemana http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/154296/Majorarea-TVA-scumpeste-suplimentele-nutritive.html