Guvernul Ungureanu a picat
Raspunsuri - Pagina 15

Deceneus spune:
Daca firma nu poate creste pretul cu majorarea de tva, influenteaza profitul sau daca nu are suficient profit, reduce costurile si in consecinta afecteaza si firma, care poate are credite si poate intra in incapacitate de plata.
Firma nu poate sa majoreze pretul pentru ca este concurata de produse din import, si atunci ca sa plateasca diferenta de tva (tva nedeductibil) trebuie sa renunte la profit sau sa reduca alte elemente ale costului. Un element al costului pot fi ratele la credite, pe care nu are cum sa le evite, pentru ca se declanseaza procedura insolventei.

marius spune:
Hmmm daca discutam de o majorare a TVA care sa provoace nerentabilitate datorita conditionarii pretului de piata datorata concurentei externe ar trebui sa presupunem ca afacerea ar avea o rata a profitului de 3-5% maxim ca sa fie adevarat un astfel de scenariu - insa fara suparare afacerile care au o rata a profitului de 3-5% nu sunt agreate de investitori deci este un exemplu pur teoretic - in practica media ratei profitului fiind de 15-25% in sus nicidecum de 3-5%.
Dar daca acceptam acest scenariu chiar si teoretic consider ca investitorul are sange albastru rau de tot pentru ca acceptam si afaceri cu un grad de rentabilitate redus (sub cel al concurentei) cu rata a profitului ireala (3-5%) cu o instabilitate fiscala marita... deja fortam multe elemente doar de dragul unui exemplu.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Deceneus spune:
Sunt multe afaceri cu profit mic, pentru ca au crescut elelemtele de cost: pretul la utilitati, la energie, etc...
Daca la cresterea tva, mai adaugi si cresterea de curs, costurile cresc, concurenta devine si mai dura, si riscul sa falimenteze mai mare..
Poti sa-si faci planul de afaceri cu 20% profit, dar daca nu ai elemente de cost stabile, planurile nu mai devin realitate.

Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Hmmm daca discutam de o majorare a TVA care sa provoace nerentabilitate datorita conditionarii pretului de piata datorata concurentei externe ar trebui sa presupunem ca afacerea ar avea o rata a profitului de 3-5% maxim ca sa fie adevarat un astfel de scenariu - insa fara suparare afacerile care au o rata a profitului de 3-5% nu sunt agreate de investitori deci este un exemplu pur teoretic - in practica media ratei profitului fiind de 15-25% in sus nicidecum de 3-5%. Dar daca acceptam acest scenariu chiar si teoretic consider ca investitorul are sange albastru rau de tot pentru ca acceptam si afaceri cu un grad de rentabilitate redus (sub cel al concurentei) cu rata a profitului ireala (3-5%) cu o instabilitate fiscala marita... deja fortam multe elemente doar de dragul unui exemplu. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Investitorul respectiv poate sa nu aiba sange albastru, iar discutia nu e teoretica. Poate sa fie vorba de firme care au avut o rata buna a profitului acum cativa ani si din cauza scaderii generale sa fi ajuns in marje mici. Sunt destule.
Redimensionarea in jos nu este un lucru foarte usor si, mai mult, exista unele cheltuieli generate mai ales de investitii care nu pot fi micsorate sau stopate fara costuri (sau pierderi) suplimentare.
Deasemenea, in functie de momentul ales exista firme pe aceeasi piata care isi permit o strategie pe termen limitat chiar cu pierdere sau care nu.
Desigur legile de functionare ale pietei spun clar, nu esti competitiv, pui lacat, dai oamenii afara si te reorientezi. OK, nimic iesit din comun, in afaceri existi doar daca mintea si capitalul tau ti-o permit.
Dar noi discutam de niste masuri luate de stat care pot genera, grabi sau precipita sfarsitul unor firme.
Situatia economica actuala este departe de a fi ideala si foarte departe de teoriile din carti. Teoreticienii tocmai se bat cap in cap cu privire la evolutiile viitoare. Constrangerile la care sunt supuse firmele sunt mult mai multe si din ce in ce mai diverse, asa ca orice masura luata de stat reverbereaza si influenteaza mult mai mult decat in conditii de stabilitate si crestere economica (si nu ma refer aici la cresterile necontrolate dinainte de criza ci la o crestere economica mica, normala sa-i zicem).

marius spune:
In acest caz piata va dicta care afacerist ramane pe piata. Defapt investitorul va decide. Insa sa fim bineintelesi orice investitor va sti in orice clipa ca se misca pe o piata extrem de instabila sau pe scurt isi asuma riscurile de rigoare nimeni nu il va obliga sa o faca.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

marius spune:
@Lali - sa inteleg ca ai sugera ca statul sa suporte nerentabilitatea firmelor? Asta rezulta.

Lali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius @Lali - sa inteleg ca ai sugera ca statul sa suporte nerentabilitatea firmelor? Asta rezulta. www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
NU, Doamne fereste !
Statul (adica tot noi), saracul de el, suporta deja destul nerentabilitatea sa proprie !
Insa statul trebuie sa fie mult mai atent cu diversele masuri care-i aduc un avantaj pe termen scurt insa pot avea multe efecte neplacute pe termen mediu.

marius spune:
@Laura25 - Ai uitat insa ca inainte de toate acestea are facturile de la furnizori care tot asa nu le plateste decat la 6 luni si in realitate desi nu le plateste le scade integral asa incat nu ramane de platit decat strict partea de valoare adaugata ca si taxa adica muult mai putin. Adica pe scurt nu ai scazut inevestitiilede care amintesti si ai pus doar incasarile.

Laura25 spune:
Ba da, si le plateste adunand din ce incaseaza pe alte facturi pt ca altfel isi pierde furnizorul, risca sa fie dat in judeata, ii sunt blocate conturile, mai aduce si bani de acasa. Eu vorbesc din experienta si pe niste cazuri concrete, nu din ziare.
Mi-am sters postarea pentru ca mi-am dat seama ca nu vreau sa am discutia asta, azi, aici. Nu are nici un sens. Realitatea unora este total diferita de realitatea altora. Romania in care traiesc eu este toata diferita de Romania in care traieti tu, Marius si ma bucur pentru tine.
Tata, om care a muncit o viata intreaga fara sa astepte nimic de la nimeni pe degeaba, imi zicea ieri ca "poate sa imi mai ia 25% din salar, poate sai mi fie mai rau, nu imi pasa, dar sa nu ii mai vad pe astia (pdl-istii) la guvern." Cand ajunge un om sa zica asa ceva, pe mine una ma pune pe ganduri. Poate pt altii nu pare decat un nebun indoctrinat politic (nu, nu este nici nebun nici indoctrinat, ci isi traieste realitatea de zi cu zi).
Eu stiu ce stiu, stiu ce am vazut si stiu ce traiesc.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me

Deceneus spune:
Statul ar trebui sa-si restranga cheltuielile cu achizitile si investitile nerentabile, ca sa poata reduce fiscaliatea si astfel sa ajute agentii economici.
In Romania statul a procedat exact invers.
A marit fiscalitatea sa investeasca in panselute si sali de sport.