Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

da, e genul de afacere pe care nu-ti doresti s-o exploatezi. nici daca as fi avocat nu m-as baga intr-un proces de genul asta. pur si simplu as fugi de situatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
In cazul celulelor, familia nu a stiut nimic, Henrietta si-a dat acordul sa i se dea tumoarea la biopsie si atat.

n-am pareri pertinente si obiective la subiect, ma gandesc doar cum m-as simti sa castig o avere de pe urma celulelor canceroase ale strabunica-mii, care se multiplica intr-o veselie si in prezent. sincer, mi s-ar parea bad juju. poate de-asta nici familia n-a facut nimica..

Nu inteleg de ce ? Afirmi asta cu o conotatie negativa, cand de fapt celuele astea au ajutat stiinta sa faca pasi extremi de importanti catre inainte. In paralele ele reprezinta in ziua de azi "un produs" care se produce si se vinde in cadrul unui business ...

E clar ca este o perceptie etica si eu sunt influentata de ideea cartii, care isi propune sa promoveze o imagine in favoarea donatorilor de material genetic. Cartea este foarte interesanta, prezinta in paralel istoria familiei Lackes (nu prea fericita - de ex unul din baietii Henriettei omoara pe cineva si face puscarie) si istoria celulelor HeLa (extrem de ascendenta) pana in zilele noastre.
Nu am terminat-o inca, dar acum sunt la un capitol care spune ca biologii au descoperit la un moment dat ca celulele se pot contamina cu diversi virusi si bacterii din mediul in care sunt crescute dar exista si contaminare celula-celula, si celulele HeLa au aceasta proprietate de a contamina alte celule si de a ransmite unele din caracteristici (Mihaela poate ne spune mai multe daca o fi studiat asta) Contaminarea se poate produce necontrolat, prin mediul exterior, de pe manusile biologilor, pe de hainele si incaltarile lor ... de aceea, prin anii '60, cand cercetatorii reusisera sa creeze o banca de celule, cu diverse alte celule crescute in laborator, au descoperit ca de fapt, toate celulele din banca de celule erau celule contaminate cu HeLa cells, in urma contaminarii rezultand niste celule mutante ... rezultatele in urma carora reusisera de ex sa creasca in afara organismului uman celule hepatice, erau de fapt o combinatie de celule heptice cu HeLa Cells. Procedeul asta de contaminare cica s-a numeste "cell sex" - si este vazut exact asa cum spermatozoidul fecundeaza ovulul .

De ce am povestit asta, pentru ca se pare ca totusi celulele Henriettei au fost intr-adevar speciale, tumoarea cancerosa pe care a avut-o a generat un material genetic cu adevarat deosebit si care se pare ca a ramas deosebit pana in zilele noastre. Si pun deosebit in sensul bun al cuvantului ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

buflea, dar e vorba de celulele canceroase ale henriettei, care contamineaza alte celule, nu? ca si cum ar fi un rau care se intinde de la sine :). ma rog, suna patetic si probabil fenomenul e foarte interesant in lumea stiintifica, insa mi s-ar parea freaky sa fie celulele stabunica-mii. ar fi ca si cum partea defecta/malefica a ei ar trai si s-ar multiplica la nesfarsit. nu e o chestie pe care as vrea-o implicata in viata mea si as fugi cat as putea de departe de ea. in niciun caz nu as incerca sa castig bani din asta, mi s-ar parea de foarte rau augur.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

buflea, si Henrietta Lacks a "tras" doar o singura data lozul "cistigator".

Insa pentru mine tot cercetatorii au rolul cel mai important.
Fara ei de multa vreme celulele Hneriettei Lacks ar fi fost moarte si ingropate.

Si tot nu mi-ai raspuns la remarca cum ca si ea, la rindul ei, a beneficiat de rezultatele cercetarilor facute dupa aceleasi reguli, pe alti pacienti. %Si nu s-a mai plins nimeni (ba chiar se ignora complet lucrul acesta).

Si ce ma irita in istoria asta este ca se sugereaza in modul subliminal ca daca familia ei a avut probleme ar fi fost tocmai din cauza ca ar fi fost pagubiti. Fals, complet fals.

Si inca ceva: sincer si cu mina pe inima, daca urmasii ei ar fi fost o familie oarecare, nici macar bogata, insa pe undeva asa medie, crezi ca ar mai fi scris cineva vreo carte? Vezi, de-asta ma irita ideea cartii, fiindca poarta in ea o morala variabila, in functie de cine e beneficiarul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Din pacate nu stiu mai multe, inmultirea celulelor a fost doar un laborator, unde am studiat altceva si am aflat tangential de celulele HeLa. Nu am lucrat cu ele ci cu celule de hamster.

Apropo de cercetarea pe celulele animale/animale, discutia e la fel de controversata. Dar ce ne-am face daca s-ar interzice?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

buflea, si Henrietta Lacks a "tras" doar o singura data lozul "cistigator".

Cred ca iti scapa o nunata ... lozul castigator se obtine o data si castigul revine unui singur individ. Nu exista o industrie, nu se comercializeaza nimic .... si chiar si in aceste conditii de "one time shot" cred ca daca numerele au fost sugerate de altcineva, acel altcineva merita o parte din castig.

Citat:
Insa pentru mine tot cercetatorii au rolul cel mai important.
Fara ei de multa vreme celulele Hneriettei Lacks ar fi fost moarte si ingropate.

Sigur, procentele de contributie la o descoperire stiintifica sunt discutabile si inclin sa-ti dau dreptate, cercetarea are un aport mai mare. Dar asta nu inseamna ca donatorul de material genetic trebuie scos din calcul ... pentru ca nu se poate unul fara altul.
Am facut asemanarea cu industria muzicala. Cantecele reprezinta un "produs" care ajunge in forma finala prin contributia compozitorului si a cantaretului ...contributia nu este egala dar ambele componente sunt recompensate procentual.

Citat:
Si tot nu mi-ai raspuns la remarca cum ca si ea, la rindul ei, a beneficiat de rezultatele cercetarilor facute dupa aceleasi reguli, pe alti pacienti. %Si nu s-a mai plins nimeni (ba chiar se ignora complet lucrul acesta).
Si inca ceva: sincer si cu mina pe inima, daca urmasii ei ar fi fost o familie oarecare, nici macar bogata, insa pe undeva asa medie, crezi ca ar mai fi scris cineva vreo carte? Vezi, de-asta ma irita ideea cartii, fiindca poarta in ea o morala variabila, in functie de cine e beneficiarul.

Ai dreptate ...cazul ei insa este special datorita industriei care s-a dezvoltat pe baza celulelor ei, celule care exista si in ziua de azi si inca se studiaza pe ele.
Cartea este extrem de echidistanta ... chiar mi-as dori sa o citesti, daca ai ocazia. Atinge extrem de multe probleme, viata familiei Lacks, progresul pe care l-a facut stiinta datorita acestor celule si totodata normele etice care au aparut in timp tocmai datorita cererii de material genetic. Se pare ca familia Lacks a aflat amanunte despre celulelei Henriettei prin anii '70 cand biologi au venit la ei cu cererea de a le lua sange pentru niste studii genetice legate tot de celulele HeLa. Aceste studii erau necesare pentru a descoperi o componenta genetica care sa ii ajute sa recunoasca celulele infestate cu HeLa. Familia a inteles ca doctorii vor sange de la ei ca sa vada daca nu au si ei "cancerul" care a omorat-o pe Henrietta si au ramas cu atat mai mult confuzati cand nu au primit niciodata rezultatele ...

Autoarea a investigat destul de amanuntit daca cei care initial au prezervat celulele si le-au crescut in laborator au avut vreun avantaj financiar, daca spitalul unde a fost tratata Henrietta a avut vreun avantaj financiar si se pare ca nu ... totusi, cand bilogii au pus la punct o procedura standard de hranire si multiplicare a acestor celule, atunci practic s-a dezvoltat industria si companiile farmaceutice au facut din asta un business.
Cartea sugereaza ca atata timp cat o mare parte din fondurile de cercetare vin din surse private, atunci donatorii de material genetic ar trebui tratai ca facand parte din acest business.

N-am ajuns inca la finalul cartii

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Apropo de cercetarea pe celulele animale/animale, discutia e la fel de controversata. Dar ce ne-am face daca s-ar interzice?

Nu stiu daca se pune problema interzicerii cercetarii ...
Trebuie sa fim constienti ca au existat abuzuri ... pe vremea nazistilor, s-au facut studii stiintifice pe oameni vii, prizonieri in lagare ... si aici in America, tot cam in aceeasi perioada, s-au facut studii pe pacienti, in general negii din patura saraca, needucata. Exista dovezi in acest sens si de aceea au aparut norme referitoare la privacy, informarea pacientilor si acceptanta din partea lor. Sigur ca toate aceste norme au incetinit procesul cercetarii in unele ramuri, l-au stopat aproape de tot, ceea ce pe termen lung este un defavor adus generatiilor viitoare ...

Intrebarea este cat suntem de dispusi sa ajutam respectiv acceleram cercetarea stiintifica in folosul copiilor nostri si cum nu toata lumea este dispusa, cei care o fac sunt indreptatiti sa ceara ceva mai mult pentru contributia lor in acest proces ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

Buflea,mie imi pare foarte pertinenta ideea ca si urmasii ei sa beneficieze financiar de folosirea acelor celue,asa cum donatoarele de ovule sunt recompensate material...Sincer nu au fost fair si e chiar revoltator ca respectivii cand le-au cerut sange si nu le-au explicat exact pentru ce l-i se cere...Mersi pentru ideea cartii...si eu vreau sa o citesc dupa 9 iulie cand termin sesiunea de vara,sper sa nu ma abandoneze toti neurinii pana atunci.Se pare ca e carte ce chiar merita citita.Cine a scris-o?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Buflea,dupa atitea raspunsuri si replici,tu de fapt ce vrei sa aratzi cu subiectul asta:ca totul e de vinzare?Ca totul se rezuma la bani?

Sincer,e ceva ce-mi scapa,pentru ca tu mergi (eu una asta am intzeles de la prima ta postare)pe ideea ca se profita(din punct de vedere finanicar)de Henrietta!

E totusi o carte,are la baze fapte reale,insa este totusi o carte!
Nu stiu cita valoare are din punct de vedere stiintzific!(ma rog are sau incearca ea sa prezinta o parte stiintzifica dar...ramin la ideea ca e o carte)

Deci tu ce vrei cu subiectul asta?

Stiintzific tzi s-au dat explicatzii de ce e asa si mai ales ca nu e neaparat meritul(aoleu ce aiurea suna...meritul unor celule canceroase)insa ,tu nu iei in considerare explicatziile stiintzifice,mergi pe ideea ta!(da eu mi-as permite sa spun fixa,fara sa te supar insa ca imi esti tare simpatica,dar ai tu ...mania asta de...a avea dreptate!)

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Nu stiu daca se pune problema interzicerii cercetarii ...
Trebuie sa fim constienti ca au existat abuzuri ... pe vremea nazistilor, s-au facut studii stiintifice pe oameni vii, prizonieri in lagare ... si aici in America, tot cam in aceeasi perioada, s-au facut studii pe pacienti, in general negii din patura saraca, needucata. Exista dovezi in acest sens si de aceea au aparut norme referitoare la privacy, informarea pacientilor si acceptanta din partea lor. Sigur ca toate aceste norme au incetinit procesul cercetarii in unele ramuri, l-au stopat aproape de tot, ceea ce pe termen lung este un defavor adus generatiilor viitoare ...

Intrebarea este cat suntem de dispusi sa ajutam respectiv acceleram cercetarea stiintifica in folosul copiilor nostri si cum nu toata lumea este dispusa, cei care o fac sunt indreptatiti sa ceara ceva mai mult pentru contributia lor in acest proces ?

Intre cercetarea cu "cobai" umani si prelevarea unor celule dintr-un tesut canceros extirpat cu aprobarea pacientului... este o diferenta cat sa creezi un nou univers.

Umanitatea merge inainte cu votul majoritatii si nu cu unanimitate. La bine si la rau.

Nu s-a stopat nimic. Si lumea nu-i asa de "stresata". Numarul de donatori umani voluntari este mare. Donatorii nu-si dau doar celulele canceroase ci mai ale organele bune altuia care are nevoie.

Cred ca ce nu intelegeti voi e ca celule femeii aceleia nu-s cu nimic mai speciale decat celulele canceroase ale unei X oarecare. "Imortalitatea" biologica este atinsa de celulele canceroase. Deci si de HeLa. Nu doar de HeLa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Biological_immortality

De ce- atunci se lucreaza atat de mult pe HeLa si nu pe altceva. Din motive de raportare stiintifica la ceea ce s-a facut deja. HeLa sunt o linie de celule. Daca eu utilizez o alta trebuie sa refac experimentele trecute pe noua linie pentru a putea face comparatii. Asa ca norocul ei ca au fost alese ale ei. Dintre atatia oameni morti de cncer care n-au avut niciodata posibilitatea sa continue moral lupta cu cancerul ... ea o are. Ar trebui ca familia sa fie fericita .... dar nu e. Asta e. Si familia a beneficiat de vaccinul anti-polio ca si de multe altele. In spatele cercetarii medicale sunt multi morti ... de ai nostri, ai tuturor si si mai multe ore in care cineva s-a "chiorat" la tesuturile moarte incercand sa inteleaga de ce si cum...

Mergi la inceput