Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

autoarea a scris un bestseller international pentru ca la un curs a auzit despre celulele nemuritoare si din dorinta ca familia sa fie despagubita.
dar familia asta nu dispune nici azi de istoria ei. autoarea continua abuzu', le publica numele cu poze si castiga bani pe carte.
sunt curioasa daca le plateste o asigurare medicala mai buna, o vizita la stomatolog, ii ajuta sa se ridice nitzel din saracie din banii castigati pe ei si istoria lor.

ce au castigat ei prin publicarea cartii si ce a castigat ea?
cu ce e mai buna decat medicu' care a recoltat probele?
si intre ea si medicu' de atunci au trecut peste cincizeci de ani, ani in care am invatat una si alta.

o eprubeta cu celule HeLa costa in prezent peste 200 de dolari. buflea, cat a costat cartea? banuiesc ca nu atinge aceeasi suma, dar cartea se vinde si autoarea incaseaza niste bani pe istoria familiei la fel ca si cercetatorii, industria farmaceutica. nu in aceeasi proportie, desigur.

dar discutam de etica si morala. autoarea a pornit la drum si dintr-o dorinta de a ajuta familia sa primeasca despagubiri, a scos la lumina istoria familiei si a terminat cu a castiga si ea bani.

familia ce a castigat?




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Dupa mine, comparatia intre donatorii de sperma sau ovule cu donatorii de organe sau materiale genetice pentru salvarea de vieti sau cercetare, nu incape in discutie.

Prima este o donatie pentru conceperea unei vieti. Cel care primeste celulele plateste pentru ele, plateste inseminarea, tratamentul...sau sunt subventionate o parte, pentru cei care nu pot avea copii pe cale naturala. Dar ca eu vreau sa fac un copil asa ca mi s-a nazarit mie cu un barbat care are o anumita inaltime, culoare a ochilor si mai stiu eu ce meserie (am vazut o emisiune in care mergeau femei sa isi aleaga viitorul tata pentru copil) nu poate suferi comparatie cu salvarea de vieti.

Si da, se vand organe la negru, mai ales in tarile sarace. Acum cativa ani, erau si in Ro anunturi in ziare: "vand rinichi...".

Cercetarea care se face pe materiale genetice donate (ai tot dreptul sa refuzi sa se cerceteze pe ele, atunci sunt distruse) costa enorm. E benevol sa dai material genetic pentru ca stiinta sa mearga mai departe. Repet, nu mi s-ar parea normal deloc sa se plateasca. Sunt persoane care isi doneaza corpul dupa moarte cercetarii (majoritatea ajung la laboratoarele de disectii la facultati de medicina, de unde crezi ca sunt acele corpuri acolo?).

In Suedia exista legile Lex Maria si Lex Sarah care stipuleaza regulile etice in sanatate si felul in care ele trebuie raportate. Nu am auzit sa fie cineva pedepsit (dar asta nu inseamna ca nu a fost, noi suntem de putina vreme aici) e cam greu sa le incalci pentru ca inveti la scoala despre ele si stii foarte bine ce nu ai voie sa faci in relatie cu pacientul. Legea exista insa, se respecta si pacientii fac reclamatii pe baza ei daca sunt lezati. In plus, legea stipuleaza faptul ca personalul medical e obligat sa semnaleze daca un alt cadru medical a incalcat drepturile pacientului.

Bolnavii de HIV (si nu numai, sunt multe boli, chiar si cei care au Clamydia de ex.) aici sunt luati in evidenta la Institutul de Epidemiologie si sunt obligati sa dea relatii despre persoanele cu care au avut contact sexual de cand considera ei ca au contactat boala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Andacos nu are legatura ce am scris eu cu celulele HeLa insa are legatura cu reglementarile etice din domeniu.
Mie mi s-a parut ca discutia se poate intinde si la aceste aspecte.

In ultimii 50 ani medicina si cercetarea aferenta au facut pasi uriasi, pe alocuri sfidand morala si bunul simt.
In reglementarile din domeniu s-a pornit de undeva.

In Romania prin legislatie, se spune clar ca donarea de organe dupa moarte este un act profund umanitar care permite salvarea vietii unui om.
Insa situatia se schimba in cazul donatorului care este in viata. Nu se schimba legal pentru ca legea spune clar "acest act nu poate fi supus vreunei tranzactii", insa donorul poate cere ceva in schimb.

Intr-adevar in anii '90 luase avant vanzarea de rinichi ceea ce a impus aparatia unor reglementari.

Donarea de sange este descrisa, de asemenea in lege, ca un act benevol, umanitar (sangele colectat face parte din patrimoniul national) care nu poate fi subiectul unei tranzactii, insa in nu stiu ce norme este prevazuta stimularea prin tichete de masa.

Fertilizarea in vitro.
Dupa Adriana Iliescu, in Romania (si pe plan international) s-au iscat o serie de controverse referitoare la corectitudinea din punct de vedere etic a aplicarii unui tratament de fertilizare dupa o anumita varsta. De aceea legislatia privitoare la procesul de fertilizare in vitro s-a reviziuit si am impresia ca s-a pus o limita de varsta - 50 ani.

Donarea de sperma
In America anilor 70-80, tinerii donau in schimbul unei sume o gramada de material. S-a descoperit ca de la aceeasi banca, in acelasi oras, materialul putea ajunge si la 10-20 de doritori. Ceea ce insemna ca in acelasi oras exista 10-20 de frati, fara sa cunoasca acest lucru, cu potential incestuos.
Si uite asa au aparut tot felul de reglementari in domeniu.







Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui gmmm

buflea, iata la ce m-am referit cind am spus ca discutia are loc a posteriori.
Ciund sotul era copil, o vecina i-a cerut sa spuna primele numere care ii vin in cap. Le-a jucat la loto si a cistigat.
Ce-ar fi fost ca sotul (sau parintii lui) sa se fi dus la vecina si sa ii ceara un procent din cistig?
Contractul (nescris, si nici macar exprimat, ci doar subinteles, ca imensa majoritate a contractelor interumane) era ca gestul sa fi fost facut din pura simpatie. Chiar daca ti-e ciuda, contractul e contract.
La fel, contractul (nescris) al Henriettei Lacks cu spitalul in care s-a tratat era ca medicii sa faca tot ce pot sa o ingrijeasca.Crezi tu ca s-ar fi opus sa i se recolteze niste cellule canceroase?
Termenii acestui contract nu pot fi schimbati a posteriori, asta incerc eu sa spun.
Daca ar fi cerut bani sa i se recolteze acest tesut, poate ca nimeni nu si-ar fi batut capul cu ea. Nu cancerele lipsesc, din pacate, si printre bolanvi cred ca s-ar gasi destui care sa doneze niste celule fara gind de cistig.
Si printre toate cancerele acestea, cred ca s-ar fi gasit alte celule la fel de performante. Logic, din toate cancerele, cite au putut fi puse in cultura? citeva mii? Zeci de mii? Dintre tumorile actuale, nu cred ca-si mai bate nimeni capul sa caute alte linii celulare. Asta à propos de unicitatea celulelor ei.
Si inca o chestie morala.
Se insista pe faptul ca intr-un fel i s-au furat celulele, ca i le-au recoltat fara stirea ei.
Eu sint curioasa: dintre toti cei pe care s-a testat curieterapia si dintre cei pe care s-au testat antibioticele (de care ea a beneficiat), citi si-au dat un consimtamint scris asa cum il concepem astazi?


Buna de dimineata fetelor ... am revenit si o iau pe rand cu raspunsurile

Gmmm, etic vorbind, orice castig ar trebui impartit intre cei care contribuie la el ... deci si in cazul loteriei, castigul ar trebui impartit ... e clar insa ca e greu de legalizat o asemenea norma, pentru ca pur si simplu e greu de dovedit si nu exista o industrie care sa faca profit ani de zile de pe urma unei singure idei, aceea a sotului tau.
Cazul celuleor HeLa este insa diferit - ele se comercializeaza de 20 de ani, exista fabrica de celule HeLa care functioneaza ca un business, companiile farmaceutice le folosesc si scot medicamente pe care noi bolnavii le platim si in pretul ala intra - costul materialului genetic, costul cercetarii, costul fabricatiei, costul distributiei ... nimeni nu beneficiaza pe gratis de cercetarea companiilor farmaceutice. Deci nu se compara cu castigu la loterie, "one time shot" si de aceea se pune problema daca proceduri similare nu ar trebui reglementate legal.


exemplul tau cu castigul la loterie nu se aseamana cu celulele HeLa ...al loterie castigi o data si gata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Victoria_mami

Citat:
citat din mesajul lui buflea
[...
Pana la urma, daca materialul genetic donat, se produce pe scara larga, in fabrici (asa cum se intampla cu HeLa Cells) si sunt comercializate in mod legal, deci cineva in acest proces, face profit, de ce nu ar face profit si donatorul ?


Zic si eu: pentru ca nu are drepturi legale asupra celulelor fabricate in laborator; cand ea a donat acele celule, nu s-a stipulat ca daca, cumva, celulele se inmultesc, ea ar avea drepturi la royalties.

Celulele HeLa din ziua de azi nu sunt "fabricate" ... sunt celulele ei, care se divid in anumite conditii. Laboratoarele nu fac decat sa le hraneasca cu nu stiu ce nutrienti, sa le mentina in anumite conditii si sa le favorizeze multiplicarea. Insa ai dreptate ca nu exista reglementari legale - autoarea cartii exact asta urmareste, sa atraga atentia asupra faptului ca poate ar trebui sa existe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

autoarea a scris un bestseller international pentru ca la un curs a auzit despre celulele nemuritoare si din dorinta ca familia sa fie despagubita.
dar familia asta nu dispune nici azi de istoria ei. autoarea continua abuzu', le publica numele cu poze si castiga bani pe carte.
sunt curioasa daca le plateste o asigurare medicala mai buna, o vizita la stomatolog, ii ajuta sa se ridice nitzel din saracie din banii castigati pe ei si istoria lor.

ce au castigat ei prin publicarea cartii si ce a castigat ea?
cu ce e mai buna decat medicu' care a recoltat probele?
si intre ea si medicu' de atunci au trecut peste cincizeci de ani, ani in care am invatat una si alta.

o eprubeta cu celule HeLa costa in prezent peste 200 de dolari. buflea, cat a costat cartea? banuiesc ca nu atinge aceeasi suma, dar cartea se vinde si autoarea incaseaza niste bani pe istoria familiei la fel ca si cercetatorii, industria farmaceutica. nu in aceeasi proportie, desigur.

dar discutam de etica si morala. autoarea a pornit la drum si dintr-o dorinta de a ajuta familia sa primeasca despagubiri, a scos la lumina istoria familiei si a terminat cu a castiga si ea bani.

familia ce a castigat?

Adela, interesant punctul tau de vedere ... nu am raspuns, nu stiu, nici nu m-am gandit la acest aspect.
Ce pot sa spun este ca in cazul cartii, familia a stiut de intentia de a se publica, si-a dat acordul, a dat interviuri cu autoarea ...poate (habar n-am) au si o intelegere de royalties. Daca insa nu o au atunci eu vad cartea ca pe "o donatie" a familiei catre cititorii ei. Spun "donatie" pentru ca au stiut si nu iau bani.

In cazul celulelor, familia nu a stiut nimic, Henrietta si-a dat acordul sa i se dea tumoarea la biopsie si atat. Multi ani, numele ei a fost dat publicitatii eronat si la nivelul de educatie pe care l-au avut, habar nu au avut de extinderea stiintifica si financiara generate de aceste celule ...adica eu, care ma cred "cu carte" si cu acces la informatie, habar nu am avut de ele pana acum, ce pretentie sa am de la familia ei ?

Apoi autoarea cartii cred ca nu urmareste in mod special numai remunerarea acestei familii, urmareste legalizarea unei noi norme etice in medicina sau cercetarea stiintifica si anume, ca ce ce doneaza material genetic in urma caruia se dezvolta o industrie, sa obtina, procentual fireste, o parte din profiturile acelei industrii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
...sau sunt subventionate o parte, pentru cei care nu pot avea copii pe cale naturala. Dar ca eu vreau sa fac un copil asa ca mi s-a nazarit mie cu un barbat care are o anumita inaltime, culoare a ochilor si mai stiu eu ce meserie (am vazut o emisiune in care mergeau femei sa isi aleaga viitorul tata pentru copil) nu poate suferi comparatie cu salvarea de vieti.


Oh ! Mihaela, cum poti sa afirmi asa ceva ?
Adica tu crezi ca cele care apeleaza la banca de sperma o fac asa, de prea multe fitze, ca este un moft al celor bogati ? Iti garanez eu ca nu e asa ... sunt femei care nu si-au gasit un partener stabil, au o varsta si isi doresc un copil, sau sunt cupluri unde barbatul este infertil ... acestea sunt situatiile in care se apeleaza la banca de sperma. Cum adica nu se salveaza vieti ? Atunci ce parere ai de ferilizarea in vitro cu ovule de la donator ... nici acolo nu se salveaza vieti si totusi donatorii sunt platiti.

Si apoi ce e rau in a alege din catalog niste trasaturi genetice ? Daca exista posibilitatea, de ce nu ? Si adoptiile se fac in urma unor alegeri ...

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Cercetarea care se face pe materiale genetice donate (ai tot dreptul sa refuzi sa se cerceteze pe ele, atunci sunt distruse) costa enorm. E benevol sa dai material genetic pentru ca stiinta sa mearga mai departe. Repet, nu mi s-ar parea normal deloc sa se plateasca. Sunt persoane care isi doneaza corpul dupa moarte cercetarii (majoritatea ajung la laboratoarele de disectii la facultati de medicina, de unde crezi ca sunt acele corpuri acolo?).

Da, eu nu vorbesc acum de donatii - Henrietta Lacks nu a donat nimic, nu i s-a cerut voie ca celulele ei sa fie analizate in laborator mai mult decat o biopsie, nu i s-a spus ca ele s-au folosit si la altceva, urmasii habar nu au avut ca a aparut o fabrica care cultiva celulele ei si ca acestea se comercializeaza ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

buflea, nu am facut o afirmatie in van. Am explicat in postarea anterioara. Nu ma repet.

Pentru mine e foarte clar: pe acea vreme nu existau reglementari. De asta s-a intamplat ce s-a intamplat plus multe altele in urma carora au aparut reglementarile necesare. Polemica mi se pare inutila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
In cazul celulelor, familia nu a stiut nimic, Henrietta si-a dat acordul sa i se dea tumoarea la biopsie si atat.


n-am pareri pertinente si obiective la subiect, ma gandesc doar cum m-as simti sa castig o avere de pe urma celulelor canceroase ale strabunica-mii, care se multiplica intr-o veselie si in prezent. sincer, mi s-ar parea bad juju. poate de-asta nici familia n-a facut nimica..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
In cazul celulelor, familia nu a stiut nimic, Henrietta si-a dat acordul sa i se dea tumoarea la biopsie si atat.


n-am pareri pertinente si obiective la subiect, ma gandesc doar cum m-as simti sa castig o avere de pe urma celulelor canceroase ale strabunica-mii, care se multiplica intr-o veselie si in prezent. sincer, mi s-ar parea bad juju. poate de-asta nici familia n-a facut nimica..


Exact sentimentul asta(cihhhh!!!)l-am avut si eu citind subiectul asta!Am precizat de fapt si intr-un mesaj anterior!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput