Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells
Raspunsuri - Pagina 3
viviana spune:
Mi-am amintit partial de cazul din Franta apropo de reglementarile morale.
Anii '80. Sot + sotie. Sotul face cancer. Pentru ca isi doreau copii sotul depune sperma la banca inaite de chimioterapie. Dupa ceva timp sotul moare. Sotia doreste inseminare.
Cate este de moral sa folosesti gametii unei persoane decedate?
Din cate imi amintesc sotia nu a obtinut ceea ce si-a dorit.
Si din cate stiu la noi in tara este interzisa inseminarea cu spermatozoizii unei persoane decedate.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
andacos spune:
Pentru mine,care n-am nicio tangentza cu biologia,exemplul cu spermatozoizii ,n-are nimic de-a face cu celulele prelevate de la H.Lacks!(si care nici macar ale ei nu mai sunt si "traiesc"asa cum s-a explicat anterior)
Spermatozoizii pot crea viatza,celule canceroase ajuta la salvarea unor vietzi!
Asa se vede de la mine!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Eu cred ca dilema este oarecum falsa prin faptul ca toata discutia are loc a posteriori. |
Nu, nu este falsa pentru ca celulele exista si in ziua de astazi, deci materialul genetic oferit acum 60 de ani este inca comercializat de catre gigantii farmaceutici si folosit in laboratoarele lor.
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Si mai este ceva: daca uramasii familiei ar cere sume cit de cit importante, sint sigura ca s-ar fabrica alte linii celulare, de la alti pacienti, care ar fi gata sa doneze fara nici un benficiu. Nu stiu ce anume a facut ca celulele respective sa supravietuiasca, insa mi se pare putin probabil ca facind culturi din milioanele de tumori care din pacate exista, sa nu se mai poata reproduce fenomenul. La urma urmei, strict vorbind, nu sint celulele ei, ci un produs tehnologic. |
Am mai avansat cu cititul cartii si am raspuns la aceasta dilema - da, in timp s-a mai reusit cultura si a altor celule umane dar pana in ziua de azi, dar conditiile de crestere, multiplicare, hranire, stocare a acestora sunt mult mai complictate, riscante si costisitoare ... cartea spune ca in ziua de azi, orice nou experiment la nivel celular se incepe / incearca pe celule HeLa si apoi se extinde pe alte tipuri de celule.
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Si daca ar fi fost o sansa cit de mica de cistig, banuiesc ca ar fi fost deja intreprins ceva in sensul acesta. |
Tocmai aici este problema si cartea incearca cumva sa scoata in evidenta acest aspect etic. Foarte multi ani, numele pacientei a fost declarat gresit (Hellen Lane). Schimbarea numelui a fost o greseala, deci nu intentionat, dar eroarea fost intentionat mentiunuta in presa. In primii ani, familia ei nu a stiut despre aceasta prelevare de tzesut si despre celulele ei misterioase. Au Aflat mult mai tarziu, dupa vreo 15 ani (parca). Cred ca unul din motivele pentru care nu s-a intreprins nimic a fost "valoarea" familiei (foarte saraci, fara minima educatie, negrii, fara surse de media) si conditiile sociale din acea perioada cand diferentele rasiale erau extrem de evidente.
In procesul de documentare, autoarea a contactat familia, printre care un var al Henriettei care a suferit si murit pana la urma de poliomelita, o boala a carui tratament a fost pe larg studiat si descoperit datorita celulelor HeLa. Varul nu a beneficiat niciodata de acest tratament.
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Cit despre merit, cel mai mare merit il are cel care a pus la punct cultura de celule. |
Ezit sa iti dau dreptate ...cultura de celule, procedura era de mult dezvoltata, nu se gasisera inca celulele care sa supravietuiasca mai mult de cateva zile in conditii exterioare corpului uman. Celulele Henriettei au fost speciale ...eu vad combinatia asta "material genetic + cercetator" similara cu aceea "compozitor+cantaret" ... in ambele situatii nu pot ajunfe la un rezultat final unii fara altii.
In industria muzicala, sunt recompensati prin royalties ambii.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Mi-am amintit partial de cazul din Franta apropo de reglementarile morale. Anii '80. Sot + sotie. Sotul face cancer. Pentru ca isi doreau copii sotul depune sperma la banca inaite de chimioterapie. Dupa ceva timp sotul moare. Sotia doreste inseminare. Cate este de moral sa folosesti gametii unei persoane decedate? Din cate imi amintesc sotia nu a obtinut ceea ce si-a dorit. Si din cate stiu la noi in tara este interzisa inseminarea cu spermatozoizii unei persoane decedate. |
Eu nu inteleg dilema asta ...de ce nu este moral (etic ?, legal ?) ca sotia sa foloseasca sperma sotului, mai ales daca asta se face cu acordul donatorului ?
Pai atunci cum este cu bancile de sperma ? Ca doar nu verifica aia inainte de a fecunda ovulul daca donatorul mai e in viata ?
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mianna legal nu sunt; daca gasesti tu vreun contraexemplu, arata-ni-l. ca se vand rinichi pe piata neagra, e alta poveste, total ilegala. |
Inteleg ... probabil ca termenul de "organe" este prea complex si banuiesc ca nu se platesc pentru ca organele alea nu se mai refac.
Plus ca in urma unui transplant de organe nu se face profit, organele nu se comercializeaza ci beneficiaza de ele strict pacientul cu nevoie.
Dar raman pe expemplul meu, donatorii de sperma si de ovule sunt platiti. Stiu sigur ca am vazut reclama in metrou pentru ovule.
Nu stiu la sange daca se plateste (In America, ca vad ca in Canada nu se plateste) ...
Pana la urma, daca materialul genetic donat, se produce pe scara larga, in fabrici (asa cum se intampla cu HeLa Cells) si sunt comercializate in mod legal, deci cineva in acest proces, face profit, de ce nu ar face profit si donatorul ?
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea In procesul de documentare, autoarea a contactat familia, printre care un var al Henriettei care a suferit si murit pana la urma de poliomelita, o boala a carui tratament a fost pe larg studiat si descoperit datorita celulelor HeLa. Varul nu a beneficiat niciodata de acest tratament. |
nu exista tratament pentru poliomielita, se "trateaza" exact la fel ca gripa. poate ai vrut sa spui vaccin, si atunci luam in calcul procentul de populatie care era vaccinata la momentul respectiv.
buflea spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
nu exista tratament pentru poliomielita, se "trateaza" exact la fel ca gripa. poate ai vrut sa spui vaccin, si atunci luam in calcul procentul de populatie care era vaccinata la momentul respectiv. |
Aham, probabil ca am inteles gresit ..daca e vaccin banuiesc ca se face inainte de a contacta boala, nu ? Odata contactata, nu mai ai ce-i face ?
gmmm spune:
buflea, iata la ce m-am referit cind am spus ca discutia are loc a posteriori.
Ciund sotul era copil, o vecina i-a cerut sa spuna primele numere care ii vin in cap. Le-a jucat la loto si a cistigat.
Ce-ar fi fost ca sotul (sau parintii lui) sa se fi dus la vecina si sa ii ceara un procent din cistig?
Contractul (nescris, si nici macar exprimat, ci doar subinteles, ca imensa majoritate a contractelor interumane) era ca gestul sa fi fost facut din pura simpatie. Chiar daca ti-e ciuda, contractul e contract.
La fel, contractul (nescris) al Henriettei Lacks cu spitalul in care s-a tratat era ca medicii sa faca tot ce pot sa o ingrijeasca.Crezi tu ca s-ar fi opus sa i se recolteze niste cellule canceroase?
Termenii acestui contract nu pot fi schimbati a posteriori, asta incerc eu sa spun.
Daca ar fi cerut bani sa i se recolteze acest tesut, poate ca nimeni nu si-ar fi batut capul cu ea. Nu cancerele lipsesc, din pacate, si printre bolanvi cred ca s-ar gasi destui care sa doneze niste celule fara gind de cistig.
Si printre toate cancerele acestea, cred ca s-ar fi gasit alte celule la fel de performante. Logic, din toate cancerele, cite au putut fi puse in cultura? citeva mii? Zeci de mii? Dintre tumorile actuale, nu cred ca-si mai bate nimeni capul sa caute alte linii celulare. Asta à propos de unicitatea celulelor ei.
Si inca o chestie morala.
Se insista pe faptul ca intr-un fel i s-au furat celulele, ca i le-au recoltat fara stirea ei.
Eu sint curioasa: dintre toti cei pe care s-a testat curieterapia si dintre cei pe care s-au testat antibioticele (de care ea a beneficiat), citi si-au dat un consimtamint scris asa cum il concepem astazi?
Victoria_mami spune:
gmmm, din punct de vedere legal, contractul oral valoreaza exact cat hartia pe care e scris
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea [... Pana la urma, daca materialul genetic donat, se produce pe scara larga, in fabrici (asa cum se intampla cu HeLa Cells) si sunt comercializate in mod legal, deci cineva in acest proces, face profit, de ce nu ar face profit si donatorul ? |
Zic si eu: pentru ca nu are drepturi legale asupra celulelor fabricate in laborator; cand ea a donat acele celule, nu s-a stipulat ca daca, cumva, celulele se inmultesc, ea ar avea drepturi la royalties.
_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia