Viata nemuritoare a Henriettei Lacks-HeLa Cells

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Desi m-am gandit ca asta ar putea fi o discutie despre etica, acum am niste nelamuriri medicale ... celulele astea care au supravietuit au fost celulele canceroase, deci celule bolnave, mutante. Cum atunci de s-au facut atat de multe studii si descoperiri pe niste celule, umane, dar totusi mutante ? E clar ca e o naivitate sa chestionez veridicitatea si acuratetea studiilor, doar ma intreb, cum de celulele canceroase reactioneaza similar cu cele sanatoase in cazul altor boli cum ar fi poliomelita, Altzheimer ...etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Eu cred ca dilema este oarecum falsa prin faptul ca toata discutia are loc a posteriori.

Si mai este ceva: daca uramasii familiei ar cere sume cit de cit importante, sint sigura ca s-ar fabrica alte linii celulare, de la alti pacienti, care ar fi gata sa doneze fara nici un benficiu.
Nu stiu ce anume a facut ca celulele respective sa supravietuiasca, insa mi se pare putin probabil ca facind culturi din milioanele de tumori care din pacate exista, sa nu se mai poata reproduce fenomenul.
La urma urmei, strict vorbind, nu sint celulele ei, ci un produs tehnologic.

Si daca ar fi fost o sansa cit de mica de cistig, banuiesc ca ar fi fost deja intreprins ceva in sensul acesta.

Cit despre merit, cel mai mare merit il are cel care a pus la punct cultura de celule.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
...
De ce ti se pare normal sa nu existe recompense materiale. Atata timp cat exista recompense materiale pentru cei care descopera diverse proceduri si tratamente medicale, de ce nu ar exista si pentru cei ce ofera materialul genetic ...

Nici donatorii de organe nu sunt platiti. Daca s-ar accepta plata ptr. donatorii de celule, de ce sa nu se accepte si ptr. donatorii de organe. Atunci, sa vezi batai pe organe intre bogatani! Si case de licitatii unde se duce familia sa liciteze organele decedatului.

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Etica în sanatate are linii clar trasate. Nu ai voie sa aduci prejudicii morale pacientului. Adica nu ai voie sa expui pacientul la situatii care i-ar dauna moral. De ex eu ca viitor cadru medical nu am voie, etic, sa dau relatii despre un pacient de ex. viitorului sot/sotie cum ca acesta ar fi infectat cu AIDS. Sa presupunem ca acest pacient este chiar viitorul sot al fiicei mele. Moral sunt datoare sa ii spun fetei despre boala viitorului sot dar etic nu am voie. Ce fac?

In Canada este Lege care spune clar ca daca ai AIDS, trebuie, esti obligat prin lege sa ii spun partenerului de sex imediat ce afli sau inainte de a se consuma actul sexual. Altfel, esti condamant penal ptr. atac cu arma mortala. (Imi cer scuze, nu stiu cum sa traduc exact in romaneste)

_
Mami Nadia si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Si totusi, persoanele care doneaza ovule de ex, sunt platite ... Le este platit tratamentul de stimulare, prezervare si in final, primesc o suma de bani pentru ovule. Donatorii de sperma, tot material genetic pana la urma, sunt iar platiti ...

Stim sigur ca donatorii de organe nu sunt platiti ?

Mergi la inceput

Citat:
Interesant ... nu stiu aproape nimic despre regulile etice in medicine, nici nu stiam ca exista scrise undeva.

Acum ma bantuie doua intrebari:

Exista consecinte legale care pentru cei care nu le indeplinesc ?

Normele etice se focuseaza strict pe daunele morale ?

1. Da, in Canada exusta consecinte legale. Sunt legi de protectie a pacientului, confidetialitate stricta! Incalcarea lor se pedepsesc legal.

2. Nu se focuseaza strict pe daune morale. E ilegal! Poti sa-ti pierzi serviciul, pe de o parte daca spui, sau platesti daune morale daca nu spui; in ex. dat de Mihaela, cu AIDS: daca stii ca pacientul are HIV si sa spunem ii cunosti partenerul de sex si stii ca pacientul nu-i spune ca e infectat, e de datoria ta, ca si cadru medical sa informezi partenerul pacientului de conditia acestuia. Daca nu, esti pasibil de condamnare ptr. complicitate. E complicat...

_

VICTORIA

Mergi la inceput

Citat:

Si totusi, persoanele care doneaza ovule de ex, sunt platite ... Le este platit tratamentul de stimulare, prezervare si in final, primesc o suma de bani pentru ovule. Donatorii de sperma, tot material genetic pana la urma, sunt iar platiti ...

Nu stiu cum e in State, dar in Canada donatorii de sange, donatorii de maduva osoasa si doantorii de organe NU sunt platiti. Sotul meu e donator de sange si nu e platit (eu nu pot dona, ca sunt aproape anemica, daca as dona, as fi sigur anemica), ne-am inscris la un program ptr. donatre de maduva osoasa, e gratuit, nu as primi un cent in schimb, daca ar avea cineva nevoie de maduva mea, si sunt si donatoare de organe in caz de accident si nu e stipulat niciunde ca cineva mi-ar plati organele donate. Toate astea se fac din pura dorinta de a ajuta, nu din dorinta de castig.

_

VICTORIA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:

Aia n-ar mai fi donare...ar fi vinzare,sunt sigura ca s-ar petrece exact asa cum a spus intr-un post anterior Victoria!

Habar n-am de ce imi lasa un gust amar,o stare aiurea subiectul asta,de cind l-am citit dimineatza!

Buflea mie mi s epare logic ce-a scris gmmm!Reciteste mesajul ei!

Dana

www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

multumesc, andacos.
Am mai citit despre Henrietta Lacks.
buflea, spui ca " familia ei si generatiile de dupa nu si-a permis niciodata tratament specializat avansat".
Afirmatia e din pacate inexacta.
Henrietta Lacks a primit antibiotice (in 1951) si a beneficiat (gratuit) de curieterapie.
Curieterapia face parte (inca) din tratamentul medical standardizat pentru formele avansate de cancer de col uterin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:

legal nu sunt; daca gasesti tu vreun contraexemplu, arata-ni-l. ca se vand rinichi pe piata neagra, e alta poveste, total ilegala.

cat despre cum s-au studiat diverse boli si vaccinuri utilizand aceste celule - de exemplu in cazul poliomielitei, s-au studiat modificarile pe care virusul le produce in aceste celule. au fost folositoare tocmai datorita duratei lungi de viata a acestor celule, care a permis studierea modificarilor produse de virus pe termen mai lung.

Mergi la inceput